Moderaterna berättar jämställdhetssagor i SvD

22 oktober 2011, av Pelle Billing

pojke_laser_saga

Det var en gång ett parti som hette Moderaterna, och de gillade att berätta sagor. Inte om tomtar och troll eller prinsar och prinsessor. Nej, Moderaterna gillade att bygga upp fantasivärldar om jämställdhet:

Det finns fortfarande stora brister i jämställdhet när det gäller kvinnors och mäns möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och i näringslivet, att stanna kvar och utvecklas i arbetslivet liksom att kunna kombinera arbete och familjeliv.

Barnen som satt kring brasan och lyssnade smålog tyst för sig själva. De visste att de levde i ett fritt land där alla valde själva hur mycket och med vad de arbetade, så hitta-på-världen som målades upp framför dem verkade lovande.

Sagoberättarna Arkelsten och Tobé fortsatte sedan:

I genomsnitt tjänar, äger och bestämmer kvinnor mindre än män. Detta måste förändras.

Nu övergick småleendena till gapskratt. Barnen visste att de fanns många bra sagoberättare om jämställdhet, men att just Moderaterna skulle prata om kollektiv inkomstutjämning var djärvare än de kunde ha hoppats på.

Tidigare hade Moderaterna varit lite stela och tråkiga genom att utgå ifrån att individen gjorde sina egna val kring förvärvsarbete och hemarbete – och barnen hade fått förlita sig på andra partier för att höra berättelser om könskrig.

Men berättarna var riktigt i gasen och klämde i med:

Att undanröja fördomar, strukturer och juridiska hinder som försvårar och förhindrar en jämställd arbetsmarknad är en politisk uppgift som Moderaterna ska ta på allvar.

Nu satt barnen storögt och tittade på Arkelsten och Tobé. De gillade sagor om magiska strukturer som levde sitt eget liv och kunde kontrollera en människas varje rörelse. Dock hade de aldrig hört Moderaterna berätta om dessa magiska väsen, så de ville inte missa ett ögonblick.

Vilket magiskt vapen skulle Moderaterna använda i sin saga, för att bekämpa de onda strukturerna?

En pojke skrattade dock högljutt. Kanske hade han svårt att ens i en saga tro på förekomsten av juridiska hinder för kvinnor på arbetsmarknaden.

Stärkta av detta spann av känslomässiga reaktioner från barnen, fortsatte berättarna:

Fler kvinnor ska ges möjlighet att arbeta utifrån sin egen arbetsförmåga och kunna leva på sin lön.

Plötslig dog intresset från barnen. Några gäspade. Andra gick därifrån.

De hade redan hört hundratals sagor som gick ut på att kvinnor skulle hjälpas och få specialinsatser. Bristen på kreativitet hos de välmenande Moderaterna gjorde att barnen började gå att lägga sig.

– Kom tillbaka en annan dag, sade de. När ni har någon nytt att berätta.

 

26 kommentarer på “Moderaterna berättar jämställdhetssagor i SvD”

 1. Fredrik skriver:

  Härligt inbakat, och rätt upp i surdegen!

 2. Gunnar (D.U.) skriver:

  Och Moderaternas ”frihetssagor” innefattar ”jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete” som idéprogram!
  Nu kan vi väl skippa att statsfeminism i Sverige i dagsläget har någon viss partifärg eller tillhöra något visst politiskt block!

  ”Statsminister Fredrik Reinfeldts hustru, sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, vill inte ha formuleringen ”jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete” i partiets nya idéprogram.”
  http://svt.se/2.22620/1.2574995/filippa_reinfeldt_vill_inte_ha_jamn_fordelning

 3. Ola Normann skriver:

  Flott! Dette kan være en alternativ måte å framstille ting på som vekker interesse for saken. Jeg liker at det er mye kreativitet blandt de som arbeider med mannssak. Det gjør meg optimistisk for framtiden.

 4. Nils Jungenäs skriver:

  Underbart blogginlägg Pelle!

  För övrigt, det här med feminismen har alltid varit ett känslomässigt hinder för mig att rösta rött. Tack moderaterna, för att ni gör att jag kan fortsätta rösta rött, nu HELT utan ångest.

 5. leifer skriver:

  Moderaterna har dammat av feminismen och försöker nu använda den för att vinna tillräckligt med kvinnliga väljare 2014.

  Jag tror också det är en bra fråga att driva, då den tar bort fokus från andra större frågor så att säga. Bättre att låta folket slåss om ”könsorättvisorna” när det verkliga orättvisorna kanske är sånt som att en sjuksköterska (oavsett kön) tjänar betydligt sämre än i våra grannländer.

  Sossarna använde frågan också med Göran Persson i spetsen, det var dock när Fi kom upp som ett hot i politiken, som man tog tillfälligt avstånd från den radikala feminismen.

  Nu är S tillbaka och minst lika feministiska som M. Vänsterpartiet är än värre, liksom miljöpartiet.

 6. Nils Jungenäs skriver:

  På moderatstämman i Örebro röstade man ju igår ner partiledningens förslag om könsrasism och kollektivism. Kan inte samma personer rösta UT Arkelsten och Co.?

 7. Andreas Dahlin skriver:

  Haha! Ja det är verkligen otroligt att sånt här kommer från M. Men det visar bara hur politiskt korrekt feminismen har blivit. Inget parti vågar gå emot. Den motsatta åsikten existerar ej i politiska sfären och knappt heler i media.

 8. leifer skriver:

  Andreas Dahlin

  Jag menar att du har missuppfattat. Det är nu Moderaterna som driver på feminismen, för att man vill vinna väljare! Det är alltså inte så att Moderaterna gör det för att var ”politiskt korrekt”. Sen må vara att det finns en stor växelverkan mellan politiker och media.

 9. leifer skriver:

  Pelle

  Dock var motiveringen intressant, det var igen då ett kvinnoperspektiv som gjorde att man sa nej till kvotering, ”en björntjänst mot kvinnor”.

 10. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle #8

  Tack!

  (Det kanske är något i det kommunala dricksvattnet i Örebro. Feminismens Teheran)

 11. John Nilsson skriver:

  Och ändå väljer man Fredrik till partiordförande och inte Filippa? Är det inte dags för Fredrik att maka på sig och släppa fram Filippa – i konsekvensens namn?

 12. Nils Jungenäs skriver:

  Andreas #7
  Sista meningen.

  DET är skrämmande! …riktigt skrämmande ur ett demokratiperspektiv.

 13. leifer skriver:

  Pelle (och alla andra intresserade)

  Lyssna på Fredriks tal om ”den starke mannen”
  Börjar ca 16 min in.

  Jag tycker det han säger är mycket bra!

  Den starke ledaren som ska styra upp allt och riva ner för att visa att han bestämmer och är en stark ledare etc.

  http://www.moderat.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=0045e058-d913-43db-a304-0e44322750ce&MediaArchive_ForceDownload=true

 14. Nils Jungenäs skriver:

  Jag såg just nyheterna på TV4 med ett inslag om Reinfelts tal i Örebro.

  ”-…patriarkala maktstrukturer…”

 15. krakel skriver:

  Urban! Snälla. Berätta för dem!

 16. Lövet skriver:

  @Gunnar och Nils: Att just de – inte längre så – ”Nya Moderaterna” hoppar på feministvagnen kan vara just det yttersta tecknet på att de ser feminismen som vänster. De har ju adopterat allt som det rödgröna blocket hängett sig åt genom tiderna: kollektivavtal(S), försvarsslakt(Mp och V), koldioxidskatter (Mp)radikalfeminism (V och Fi) – och tidigare Maggan Winberg i (S)…

 17. Koo skriver:

  Underbart berättat, Pelle!

  ”Juridiska hinder för kvinnor i arbetslivet”??? Osynliga strukturer!?!

  Herregud, låt inte även Moderaterna brytas sönder inifrån av denna sjuka feminism, på samma sätt som vänstern brakat samman.

 18. Pär Ström skriver:

  Det parti som en gång i tiden hade individens frihet som sitt huvudmål sprattlar sig allt djupare ned i den feministiska kvicksanden. Och vi vet ju hur det brukar sluta med kvicksand…

 19. Nicklas skriver:

  Moderaterna valde att ha kvar att ”påtvingade könsroller” ska motarbetas (se ledare på corren). Vilket i praktiken betyder att om män är ledare så ska detta motarbetas och om kvinnor är ledare så ska detta främjas. Det är ganska skrämmande att detta ska bli normen från förskola till gymnasium.

 20. Göran skriver:

  Kanske det är dags för namnbyte? Med den marxistiska retorikens och kollektivismens intåg i moderaternas ”nyspråk” kanske ett byte till Moderata Kommunispartiet eller Vänsterpartiet Moderaterna vore på sin plats?

 21. barfota skriver:

  Sant, skrämmande men förbannat roligt skrivet Pelle.
  För många år sedan trodde jag också både på Moderaterna och gud, nu är jag ateist.

 22. Pablohoney_4 skriver:

  ”Mimicry eller mimikry betyder ungefär skyddande likhet, och är en form av beteende eller utseende främst utvecklad bland mindre djur, särskilt insekter, där arten på något sätt har imiterat en annan arts utseende, genom adaptiv färgteckning, eller beteende. Vanligt är att härma en art som på något sätt är farlig, för att på så sätt undvika konfrontation med rovdjur.”

  [http://sv.wikipedia.org/wiki/Mimicry]

  Moderaterna, den nya vänstern (V)?

 23. leifer skriver:

  Nån som lyssnade på Reinfeldt resonemang om ”den starke ledaren”?
  Jag tycker den var bra och ser inte att resonemanget behöver handla om män. Dvs en mjukare ledarstil kan vara rätt väg överhuvudtaget.

  Om ”mansrörelsen” överdriver kritiken nu mot alla former av ”feminism”, så finns det risk att den framstår som förespråkare för ett patriarkat. Den nya mansrörelsen vill ju ha jämställdhet och även att män ska vara fullt inkluderade på kvinnors tidigare domäner. Tänk på att detta är väldigt utmanande för många kulturer och människor. Där man fortfarande lever enl tradionella könsmönster där kvinnan ska ta hand om barn och mannen stå för familjeförsörjningen. Och där man då har t.ex. svårt att se kvinnor som bra ledare, eller att riktiga män kan vara bra på att ta hand om barn.

 24. [...] 3: Moderaterna har mer och mer profilerat sig som ett feministiskt parti. Ledande företrädare använder ett språk som skulle få hjärtat hos vilken FI-medlem som helst att svälla av [...]

 25. Gunnar (D.U.) skriver:

  Moderaterna är tydligen inne i sin sagoberättarperiod…
  Fler sagor från Moderaterna:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dalig-moderat-koll-pa-historien_6578397.svd

Google