Machofabriken ska utbilda Brå

19 oktober 2011, av Pelle Billing

Brottsförebyggande rådet (Brå) ska anordna en konferens under temat Råd för framtiden. En av våra mest seriösa myndigheter – som systematiskt arbetar för att förebygga brott – ska tillsammans med ett gäng kommuner titta in i framtiden.

Inget konstigt med detta, och knappast nyhetsvärdigt i sig. Om det inte varit för denna passage i pressmeddelandet:

En av konferensens programpunkter är presentationen av Machofabriken, ett arbetsmaterial vars syfte är att hjälpa skolorna att minska killars våld mot tjejer och andra killar.

Den ideologiskt drivna Machofabriken, som ser gruppen pojkar som förövare innan de ens kommit in i målbrottet, ska alltså lära en seriös myndighet om framtiden.

Är inte det lite som att sätta femåringen vid ratten medan de vuxna bråkar i baksätet?

logo-bra

machofabriken

Uppdatering: Ser nu att konferensen påbörjades samma dag som pressmeddelandet kom, så den helt korrekta rubriken skulle vara ”Machofabriken har utbildat Brå”.

 

14 kommentarer på “Machofabriken ska utbilda Brå”

 1. Galne Gunnar skriver:

  @ Pelle Billing:

  BRÅ är inte alls någon seriös myndighet: ”Det är katastrof överallt på BRÅ”: http://goo.gl/Zxuyu

  För övrigt, Pär Ström i dagens SvD: Resonemang om Las diskriminerar män http://goo.gl/5VxMm

 2. Galne Gunnar skriver:

  Ett annat exempel på vilken ”seriös” myndighet BRÅ är:

  http://www.youtube.com/watch?v=sGLIT2ICC1k

 3. Pär Ström skriver:

  Ja det är ju tyvärr inte förvånande.

 4. Erik LL skriver:

  Det är så deprimerande att se hur de trots allt anpassar sig genom att inkludera ”och våld mot killar” i sitt arbete. Indoktringen tycks inte veta några gränser. Varför i alla helvetens alla jävlar kan man inte bara nöja sig med ”våld”, och därmed inkludera de kvinnor/tjejer som begår våldsbrott?

  ”Det är annorlunda” my ass, våld är våld. Det finns inga ursäkter.

 5. Daniel skriver:

  Ja herre gud, vad blir nästa grej.
  Nynazister utbildar migrationsverket?

 6. fri skriver:

  Det var inte tjejerna som slogs när jag gick i högstadiet i alla fall och heller inte tjejerna som hade inställningen att ”orörda” tjejer kunde man ta hem till mamma men inte horor som blivit av med oskulden, de var ju smutsiga. Den synen finns och den attityden finns och den måste vi bli av med! Det har ALLTID setts av killar att tjejer som har sex är äckliga och det har ju tyvärr blivit ännu värre när man hör åsikter från killar med invandrarbakgrund från muslim länder som tycker det är det vidrigaste som finns, de själva däremot kan knulla runt, inga problem. Varför ska vi tjejer finna oss i det? Jag växte upp med att bli kallad det ena och det andra för att jag hade sex med den killen jag var tillsam mans med när jag var 14, varför är det ok? Och det var killarna i klassen som skrek det efter mig.

 7. Frogfish skriver:

  @fri

  ” Jag växte upp med att bli kallad det ena och det andra för att jag hade sex med den killen jag var tillsam mans med när jag var 14, varför är det ok?”
  Vem har sagt att det är ok?

  ”Det har ALLTID setts av killar att tjejer som har sex är äckliga …”
  Jag måste fråga i vilka kretsar du växt upp?

  Det kommer alltid att finnas idioter som inte kan umgås friktionsfritt i samhället. Men att utifrån det generalisera över ett kön???

 8. Pelle Billing skriver:

  GG,

  Brå är säkert inte perfekta men de producerar en hel del användbar statistik och de har börjar titta på män som misshandlas. Machofabriken gör däremot minst hälften fel.

 9. fri skriver:

  Jag har endast träffat en kille i mitt liv som INTE tycker det är äckligt eller ”slampigt” med tjejer som har haft flera sexpartners och det är min nuvarande sambo. Och jag överdriver inte. Visst generaliserar jag men jag har endast möttt män/killar som tycker så.

 10. Pelle Billing skriver:

  fri,

  Varför tror du att killarna tycker på det viset?

 11. Frogfish skriver:

  @fri

  Då kan jag bara beklaga. Jag kan med säkerhet säga att det inte är nån allmän uppfattning bland killar och män i Sverige idag att tjejer/kvinnor som legat med 2 eller flera personer skulle vara äckliga eller slampiga.

  Det jag undrar är ju vilka kretsar du växt upp i? Det låter lite sektliknande och det vore nog bra om du på nåt sätt försökte byta miljö, åtminstone vad gäller de du umgås med. Dessutom inför eventuella framtida barn, då varken din eller dina bekantas människosyn verkar speciellt sunt att föra vidare till nästa generation. Alla killar är inte svin, ungefär som att alla tjejer inte är slampor….

 12. fri skriver:

  @Pelle Billing
  Jag tror att killarna tycker så för att det är uppfostrade med det synsättet särskilt när det gäller invandrarkillar som stog för merparten av de här åsikterna eller var lite grövre i sina uttryck. Jag kan inte se någon annan förklaring än uppfostran och samhällets syn på kvinnors sexualtet.

  @Frogfish
  Det är ju bra om du upplever motsatsen mot vad jag har upplevt. Antar dock att du inte är tjej och därför inte kommit i kontakt med det blivit utsatt för det på samma sätt.
  För övrigt är jag uppvuxen i en vanlig kärnfamilj i Göteborg och gick en montessoriskola där om du tycker det är sektliknande eller tror att det måste vara sektliknande miljöer för att killar ska kalla en för hora behöver du nog vakna lite. Eller så kanske du tycker att unga invandrarkillar lever i sekter eller sektliknande mijöer? För isåfall så visst.
  Sen är inga tjejer slampor enligt mig, det är ett fult uttryck endast till för att förtrycka tjejers sexualitet, vad är en slampa för dig?
  Dessutom ska INGEN behöva bli kallad för det.
  Att många unga killar tycker tjejrr är slampor som har sex är ingnting ovanligt, tro mig. Det har alltid ansetts tuuft om en kille har det och slampigt om en tjej har det, vi snackar alltså högstadie och gymnasie nu, sen även vissa vuxna som lever kvar med de trångsynta åsikterna också förståss.

 13. Pelle Billing skriver:

  fri,

  ”Jag tror att killarna tycker så för att det är uppfostrade med det synsättet särskilt när det gäller invandrarkillar som stog för merparten av de här åsikterna eller var lite grövre i sina uttryck.”

  En lösning kanske är att kolla vad killen tycker innan man dejtar honom?

  ”Jag kan inte se någon annan förklaring än uppfostran och samhällets syn på kvinnors sexualtet.”

  Jag tror att uppfostran och samhällets syn spelar stor roll. Därav skillnaderna mellan män från olika kulturer.

  Dock kan det finnas en evolutionspsykologisk komponent. Förr ville män förvissa sig att de var far till sitt barn, och då var det viktigt att hitta en kvinna som inte hade haft sex tiden innan hon träffade honom.

  Finns även studier på att kvinnor ser den emotionella komponenten som det värsta vid otrohet medan män ser den fysiska komponenten som värst. Så män har lite av ett evolutionärt arv här, att man vill ha sin kvinna ifred så att man är pappa till barnen.

 14. Frogfish skriver:

  @fri

  Min fråga om uppväxtmiljö var ärlig eftersom jag inte visste nåt om den, det var inte menat som nån kritik av nåt slag. Du behöver inte hitta på att jag skrivit saker, det gör det meningslöst att kommentera det du skriver.

  Dock hoppas jag fortfarande att du kommer ifrån den miljön du beskriver och får se att det är långt ifrån värderingar hos de flesta killar/män. Då kommer du även se att kommentarer som ”Det har ALLTID setts av killar att tjejer som har sex är äckliga ” inte är allmängiltiga.

  Jag tvivlar dock inte på att dina upplevelser är sanna. Och jag hoppas att ansvariga vuxna blir medvetna om det och försöker få till en förändring.

Google