Johan Lundberg om jämställdhetens samtalsklimat

23 oktober 2011, av Pelle Billing

axess

På Axess-bloggen citerar Johan Lundberg idag några offentliga uttalanden:

”Efter den veckan i september när tre mord har skett, känns det naturligt att utesluta muslimer från Mellanöstern från det offentliga rummet.”

”Låt oss försöka sluta hyckla nu. Det är svårt, men värt att prova. Vi lever i en värld där muslimers våld mot kristna européer är ett av de största globala hälsoproblemen. Jo, du läste rätt. Muslimer från Mellanöstern är farligare än Aids. Muslimernas nävar, muslimernas rädsla, muslimernas hat.”

”Och för att försvara en krympande överordning tar sig muslimerna från Mellanöstern varierande uttryck. Den allra grövsta formen är gruppvåldtäkter. Muslimerna från Mellanöstern begår brott och fokus måste sättas på den religion som bär skulden.”

”Man får överväga utegångsförbud för alla muslimer från Mellanöstern efter klockan 22″.

”Ställ alla svartmuskiga, mörkhåriga och brunögda muslimer från Mellanöstern, på mellan 40 och 50 år, längst ner i anställningshierarkin de närmaste fem åren”

Var kommer dessa citat ifrån? Är det månne något nationalsocialistiskt parti som varit framme?

Nej, det hela är en variant på Transgenus-motorn som Matte Matik en gång uppfann. Byt ut muslimer mot män, så får du direkta citat från offentliga personer i svensk media.

Etablissemanget i allmänhet, och mediefeminister i synnerhet, är ofta förvånade över den upprördhet som syns i tidningarnas kommentarsfält. De är oförstående inför den aggressivitet som bubblar upp till ytan när människor får chansen att anonymt göra sin röst hörd. Vissa tidningar har till och med tagit bort anonymiteten, för att bekämpa detta problem.

Men hur kan de egentligen vara förvånade? När hets mot folkgrupp-uttalanden i linje med citaten ovan är vardagsmat, så är det fullt logiskt att människor blir upprörda eller till och med arga.

Den forne actionhjälten Rambo uttryckte det hela på följande vis: ”They drew first blood, not me”.

Och så är det med etablissemanget och mediefeministerna. De har sanktionerat, stöttat och släppt fram tyckare som sagt de mest hutlösa saker om gruppen män – och befolkningen har förväntats svälja det.

När sedan upprörda röster börjar höras efter ett par decennier spelar de oförstående inför vad det är som händer.

Jag har bara en sak att säga till dessa professionella tyckare: What goes around comes around.

Tipstack: Går till Juha!

 

14 kommentarer på “Johan Lundberg om jämställdhetens samtalsklimat”

 1. Roger skriver:

  Det upplevs hycklande att de försöker bekämpa ”näthatet” när de största hat-agitatorerna är journalisterna själva.

 2. Matte Matik skriver:

  Tack, Pelle. Det är inte en gång man läst kommentarer/inlägg där man undrar ”varför är ni så upprörda, killar?”. Oftast kommer det nån pik med i stil med att ”Är ni inte mer män än så?”, ”Tål ni ingenting?”. Då passar det tydligen bra med män som anammar den s.k. hegemoniska maskuliniteten. ;-) Det var väl just det här som drog in mig i det hela en gång i tiden – att det störde mig att man kan vräka ur sig vilket elände som helst när det gäller män. Åtminstone vita, heterosexuella. Det har blivit en smula bättre sen dess, men det är långt kvar.

 3. Urban skriver:

  Ärligt talat så börjar jag undra om alla de här hatiska kvinnorna som skriver på våra tidningar också blir tidningarnas fall? Jag läser numera sällan ledare och krönikor i den etablerade pressen då jag är trött på floskler och trött på allt gnälligt hat. De känns helt irrelevanta för mig och mitt liv och jag skulle aldrig komma på tanken (längre) att köpa ett lösnummer. Istället vänder jag mig till bloggar där analyserna kan vara nog så djuplodade och relevanta.

  Journalistiken i gammelmedia tycks ha förfallit till ett skvallrigt kafferep där ett gäng kärringar sitter och ojar sig iklädda offerkoftor. Kanske blir alla verksamheter såhär när kvinnor tar över och män flyttar över sin produktivitet och framåtanda till andra arenor..

 4. dolf skriver:

  Någon kommenterade på Axess-bloggen att transgenusandet har blivit ett väldigt vanligt knep som börjar bli tröttsamt, och det kan jag nog hålla med om. Det är lite överanvänt och förlorar sin skärpa. Men just det här inlägget på Axessbloggen är nog det besta jag sett i den vägen. När jag började läsa det trodde jag att det handlade om muslimer och invandring och det var inte förrän jag kom till de två sista citaten (av totalt 18) som jag insåg att det handlade om transgenusifiering eftersom jag kände igen formuleringarna och visste precis vilka citat det var som var använda.
  Om människor i verklig maktställning uttalade sig så om muslimer skulle det bli en skandal utan like, och det med all rätt. Just faktumet att jag gick på det gav mig en extra tankeställare.
  Jag hör definitivt inte till dem som ser feminismen i ett positivt ljus, jag brukar tvärtom hävda att den hör hemma i en madrasserad cell och korrekt klädsel för feminister är varken byxor, kjol eller burka utan rätt och slätt tvångströja. (Nej, jag anser inte att man skall utsätta dem för psykiatrisk tvångs”vård”. Det är ingen förtjänt av, men det är den mentala nivå jag anser att de befinner sig på). Det är otäckt på allvar när till och med en människa med min cyniska syn på världen och samhället stannar upp och förvånat säger ”det var som fan”.

 5. Olle skriver:

  Jag håller inte med om att transgenus-metoden är överanvänd, eftersom chefsredaktörerna ännu inte börjat använda den som kontrollmetod för vilka krönikor de ska refusera.

  En text som inte klarar en enkel granskningstest, där kontrollen sker genom att ordet ‘svart’ alltid skrivs in före ordet ‘man’, borde inte få släppas genom. Ändå sker det i avlönade krönikor, ledare och rentav nyhetsartiklar, i våra stora medier så gott som varje dag.

 6. dolf skriver:

  @Olle
  Nu talar vi nog om lite olika användningsområden. Jag anser att transgenusmotorn används lite för ofta och lite för slarvigt så metoden dels mister mycket av sin skärpa som ett retoriskt instrument, dels man blir tillvand och slutar reagera. Men visst, som ett redaktionellt verktyg används den väl inte alls. Så vi är kanske överens ändå, fast vi har motsatt åsikt.

 7. Mörker skriver:

  Urban

  Håller med dig. Problemet är presstödet. Överallt där det finns bidrag till verksamheter frodas feminismen. Ta bort allt understöd till verksamheter som inte behöver konkurrera på lika villkor så kommer det bortskämda manshatet snart ersättas av tacksamhet.

 8. [...] är precis som Pelle Billing skriver rätt absurt att journalister och mediafolk som spridit denna sorts åsikter i åratal [...]

 9. Pablohoney_4 skriver:

  Det är intolerans som skapar instabila samhällen. Intolerans skapar utanförskap och vakuum och leder till arbetslöshet och negativa spiraler. Det är bara att titta på kravallerna i Paris och London. Dessa är effekter av marginalisering och intollerans och exempel på att en negativ människosyn tvingar människor in i destruktiva mönster och roller, eftersom möjligheter till vettig försöjning försvinner. Detta leder i sin tur till att bra förebilder försvinner, där dåliga tar över. Utanförskap skapar depression och ilska.

  Jag kallar denna form av hatiska kollektiviseringar av män för ”Gener Baserad Rasism” eller helt enkelt för ”Genderrasism”. Detta leder inte samhället framåt utan mot ett fattigt och farligare samhälle. Dags att vakna och lukta på verkligheten?

 10. Nils Jungenäs skriver:

  Tack Pelle och Matte Matik!

  Det här blogginlägget kommer jag länka till i många sammanhang.

 11. Pelle Billing skriver:

  Varsågod. Och länka på! Viktigt att sprida budskapet åt alla håll och kanter.

 12. Daniel skriver:

  Jag skulle vilje se något liknande där man tog valfri hyllning av Solanas och SCUM-manifestet och gjorde följande byte:

  Valerie Solanas -> Anders Behring Breivik.
  SCUM-manifestet -> 2083 A European Declaration of Independence.

 13. [...] Som bekant får svenska män istället höra att de är talibaner och förtrycker svenska kvinnor. [...]

Google