Hur behov av jämställdhet skapas

29 oktober 2011, av Pelle Billing

uppsala-universitet

Uppsala Universitet är först ut med att införa könsstatistik över anställda och elever. Detta kan man i sig ha många åsikter om, positiva och negativa.

Idag vill jag dock endast uppmärksamma hur det resoneras kring ”jämställdhet” i dagens Sverige. Så här säger Mikael Landsten, jämställdhetsansvarig på studentkåren:

– Tittar man på universitetet som helhet ser det ganska jämställt ut, därför är det viktigt att man kollar på djupet, säger han.

Översatt till vanlig svenska: Om det i en verksamhet inte finns några uppenbara problem med jämställdheten, så ska det grävas djupare tills ett problem identifieras. Sedan kan vi ta in genuskonsulter eller införa genuscertifiering för att ta hand om problemet.

Tipstack: Går till Erik!

 

8 kommentarer på “Hur behov av jämställdhet skapas”

 1. Pether skriver:

  Det är alltså endast ganska jämställt med dubbelt så många examinerade kvinnor. Det måste rådas bot på.

 2. CG skriver:

  OT

  Annie Lööf är tydligen närmast en radikalfeminist. Läs detta alla eventuella centeranhängare. Det är inte roligt. Det här är faktiskt bland det värsta jag läst på länge. Man kan tro att vi har en ny Gudrun Schyman på gång.

  http://www.centerkvinnorna.se/Om-oss/Val-av-partiordforande/Annie-Loof/

 3. Pseudo Nym skriver:

  Vill bara påpeka att det är studenter, inte elever på universitet.

 4. Erik skriver:

  Pseudo Nym: helt riktigt, men våra studenter säger sen ett antal år att ”de ska gå till skolan” när de ska gå till en föreläsning på universitetet. Man reflexklickar rödpennan …

 5. krakel skriver:

  nu är det väl, om än off topic, så att universiteten har idag blivit för en stor del av den yngre befolkningen vad gymnasiet blev någon gång på slutet av åttiotalet, en obligatorisk – dvs en tvångspedagogisk institution. så att säga skolan och elev istället för universitet och student visar väl mera hur läget ser ut idag.

 6. Joel Johansson skriver:

  CG,
  Wow. Att Annie Lööf skulle flippa kunde man tro, men inte så hårt. Att rikta sig mot riddare och kvinnor får väl ses som röstoptimering i dagens Sverige.

  Eller också så är kunskapen och den analytiska förmågan bara väldigt bristande. Och det tryck som konsensus innebär är stort när det kommer till populism/politik.

 7. Nils Jungenäs skriver:

  Den som söker finner.

 8. leifer skriver:

  Joel Johansson

  Ja det var sjukt dessa punkter Annie Lööf specade, jämställdhet handlar alltså enbart om att kvinnor diskrimineras pga kön i Sverige anno 2011.

  Ändå röstade jag på C förra valet och kanske blir det nästa också. Jag tycker dom är mest seriösa när det gäller näringsliv och företagande. Dock är det mycket annat som är konstigt, inte minst deras miljöpolitik. Även integrations – och invandringspolitiken verkar dålig. Men det är ju tydligen stor enighet i alla dessa frågor både bland vänster och bland höger. Detta har det pratats om tidigare, att det är väldigt smalt i åsikter bland politiker och riksdagsmän. Samtidigt som dom själv inte precis lever som dom lär, det fuskas vilt med bostadstillägg, tillägg för resor, skatteavdrag för arbete på annan ort, miljonklipp i ombildningar till bostadsrätt. Senaste nu var det Tobias Billström som ertappats med handen i syltburken.

Google