Fler stödhjul för kvinnor

30 oktober 2011, av Pelle Billing

affarskvinnor

Vi har alla vår egen kvinnosyn. Länge arbetade feminismen för att förändra samhällets bild av kvinnor. Målsättningen var att kvinnan skulle ses som kompetent, och jämbördig mannen i arbetslivet.

Det synsättet har tyvärr övergivits av mainstream-feminismen. Numera ses kvinnan som en varelse som behöver stödhjul och extra hjälp för att hålla jämna steg med mannen.

Senaste exemplet är en kommunutbildning i argumentationsteknik – endast för kvinnor. Varför endast för kvinnor? Så här förklarar de:

Oavsett om vi argumenterar för vår sak i arbetet, i löneförhandlingen alternativt med kunder eller i det privata livet så gäller det att kunna skapa och bemöta argument på ett bra sätt.

Som kvinna är detta extra viktigt. Att lära sig att argumentera för sin sak på ett trovärdigt sätt och ALDRIG ramla ner i fällor som ”lilla gumman” respektive ”bitsch”. På denna kurs får du tydliga tekniker för att gå rakryggad igenom varje argumentation, du blir medveten om vad du gör och hur det uppfattas.

Nu vet jag inte helt vad som menas med ”bitsch”? Möjligen en tysk variant av ”bitch”.

Skämt åsido, så undrar jag vem det är som behandlar kvinnor som ”lilla gumman”. Det jag hör den är kursen säga är: ”Lilla gumman, utan särskilt stöd från oss kommer du inte att klara av att argumentera eller löneförhandla lika bra som en man”.

Missförstå mig rätt nu. Jag tror att kurser i argumentationsteknik, retorik och presentationsteknik kan vara alldeles utmärkta vidareutbildningar i arbetslivet. Det jag inte förstår är varför kvinnor har större  behov av detta än män.

Behöver kvinnor en typ av särskola för att fungera i arbetslivet, eller vad är det man vill signalera?

Min slutsats är att feminismen har perverterats intill oigenkännlighet. För de kvinnor och män som tror på båda könens förmåga är det istället dags för Jämställdhet 2.0.

Tipstack: Går till Lennart!

 

12 kommentarer på “Fler stödhjul för kvinnor”

 1. Ariel skriver:

  Om det är något vi kvinnor har generellt så är det talets gåva. Om det är någon som behöver utveckla sina verbala förmågor så är det män. Redan tidigt kan flickor som regel ”outtalk” pojkar lätt som en plätt.

 2. Urban skriver:

  Vår tids feminism tycks ha Marie-Antoinette som förebild; det knäpps med fingrar, det krävs styrelseposter, privilegier och att män uppoffrar sig. Det enda som håller igång den här cirkusen är att män vägrar släppa sin gammaldags ridderlighet. Patriarkatet måste alltså krossas; hela patriarkatet, även de delar som kvinnor uppskattar och som feminister talar väldigt tyst om.

 3. Leif skriver:

  @Ariel:
  Du gör en alldeles riktig iakttagelse. Kvinnor har genomsnittligt en bättre verbal förmåga än män. På individnivå är variationerna förstås stora.

 4. Mia skriver:

  I detta fall tror jag på båda könens oförmåga (på individnivå). Och det stod ju även i texten:

  ”Många av oss – män såväl som kvinnor – tycker att det är svårt, upplever att vi kommer i underläge, inte finner ord och att den andra parten drar det längsta stråt.”

  Så finns det någon kommunalanställd man som känner sig hugad att ta det med DO el dyl? ;)

  Men ja det är verkligen på tiden att man slutar med dessa ‘självuppfyllande profetior’

 5. Kia skriver:

  Anledningen till att feminismen perverterats är naturligtvis att alla som har sin försörjning och karriär i sektorn är angelägna att ”kampen” aldrig kommer ens i närheten av mål. Jämför gamla ”befrielsekämpar” i tredje världen som permanentat sin diktatur.

 6. leifer skriver:

  Pelle

  Feministiska strömningar har ju ofta varit från vänsterhåll. Och det är viktigt att lyfta fram när man talar om jobbtillfällen. Detta om man då ser arbetsmarknaden som dynamisk eller statisk. Statisk kan ju vara att t.ex. staten skapar X antal jobb (där X är en låst siffra), från skattebetalarnas pengar. Frågan blir ju då hur de X-antal jobben ska fördelas. Ska det vara 50-50 mellan könen? Och ska andra hänsyn tas och att det då sätts relation till andel i befolkningen. Ex handikappade, homosexuella, folk med utländska bakgrund etc. Eller ska istället andelen ta hänsyn till hur många från de olika grupperna som söker jobb? Ex om 8/10 som söker till polisutbildning, bör då 8/10 som antas vara män?

  Det blir ju alltså konstigt när man konkurrerar om samma jobb men arbetsgivaren väljer med hänsyn av dessa faktorer, faktiskt både om det sker positivt eller negativt för den enskilda ”gruppen”. Det blir ju också märkligt när människor delas in i dessa kategorier, och det är väl i sig ett vänstertänk/kollektivistiskt tänk.

  Sen har vi en viktig faktor till som glöms bort, detta med ålder. Och att åldersdiskriminering är ett jätteproblem idag i Sverige.

 7. Koo skriver:

  Håller med, Pelle!

  Märkligt också att det finns den typen av kurser (uppriktigt, existerar det EN enda arbetsgivare som idag skulle kalla en kvinna för ”lilla gumman”?). Och det är väl bra.

  Finns det kanske istället någon kurs för de medelålders män som blir kallade ”sölkukar”? Eller ”gubbar”?

 8. JD skriver:

  Det står väl ändå klart och tydlig för många människor nu att de som trycker ned kvinnors självkänsla defacto är det feministiska etablissemanget i syfte att skapa kontroll över kvinnor.

  Du uppfattas som värdelös, Du kallas bitch, Du nedvärderas, Du diskrimineras. Kom till oss så hjälper vi dig!

  JO HEJ! Samma strategier finns inom bantningsbranchen eller inom tarot och spådom.
  Vi måste vara medvetna om att det är fullkomligt nödvändigt för feministiska kursledare att prägla in denna bild hos så många kvinnor som möjligt eftersom deras affärsidé är helt beroende av att kvinnor uppfattar sig själva på det här sättet!
  Feminismen av idag är inte en messiasrörelse utan den feministiska rörelsen är djupt präglad av ett ekonomiskt vinstsyfte i olika delar. Från föreläsningar, enskilda kurser till hela utarbetade strategier som i slutändan ska medverka till att öka lönsamheten på t.ex en tidning, Universitet eller för ett enskilt företag (t.ex ett bildelsföretag)

  Ett bättre ord för dagens feminism vore t.ex Fekonomi – Feconomics

 9. Tanja B skriver:

  OT – tips om TV-program ikväll måndag : ”Vetenskapens värld” på TV 2 kl 20-00-21.00 (ibland är det andra ämnen någon kvart innan huvudprogrammet inleds) http://svt.se/2.106538/vetenskapens_varld (kan även ses på SVT Play i efterhand

  ”Man, kvinna eller mittemellan.”

  ”Pojke eller flicka – det är inte alltid tvärsäkert vad de nyblivna föräldrarna ska säga till släktingarna. Mellan man och kvinna finns en glidande skala där alla tänkbara kombinationer är möjliga.”

  Vetenskapens värld var ju min TV-debut i mars 2003 i ett program om Archimedes där jag var inbjuden i studion att förklara matematikens skönhet. Har det på VHS hemma, måste föra över till DVD snart och lägga upp så ni kan se – detta och mycket mer finns på min ”När jag blir hemmafru-lista”! :-)

  Här på Play fann jag ett Vetenskapens Värld 24 oktober (förra veckans – har missat det!):

  ”Varför vill så många byta kön?” (se i Play här: http://svtplay.se/v/2576721/vetenskapens_varld/varfor_vill_sa_manga_byta_kon_?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2576721/sb,p102815,1,f,-1 )

  ”Aldrig tidigare har så många svenskar velat byta kön. Förr betraktades transexualitet som något som kunde botas med terapi. Nu menar forskare att det är ett livsfarligt tillstånd för de som verkligen är drabbade. I dag behandlas till och med barn. Och så undersöker vi vår sköna nya digitala värld. Frivilligt låter vi oss bli allt mer övervakade av företag som Google och Facebook. Storebror ser dig från din egen dator. Hur påverkar det vår vardag och världsbild?”

 10. Pelle Billing skriver:

  Tack för tipset Tanja!

 11. Pelle Billing skriver:

  JD,

  ”Du uppfattas som värdelös, Du kallas bitch, Du nedvärderas, Du diskrimineras. Kom till oss så hjälper vi dig!

  JO HEJ! Samma strategier finns inom bantningsbranchen eller inom tarot och spådom.”

  Helt rätt! Har aldrig tänkt på det i de termerna men det är en bra liknelse.

 12. Pelle Billing skriver:

  Koo,

  ”Märkligt också att det finns den typen av kurser (uppriktigt, existerar det EN enda arbetsgivare som idag skulle kalla en kvinna för “lilla gumman”?).”

  Nej, man undrar hur långlivad en sådan arbetsgivare skulle bli?

Google