FI-studenterna får svar på tal

16 oktober 2011, av Pelle Billing

universitetshuset_uppsala

Häromdagen skrev jag om FI-studenterna i Uppsala som efter en begränsad framgång i kårvalet jämförde sig med deltagarna i arabiska våren och polackernas frihetsrörelse på 80-talet. Pompöst och verklighetsfrånvänt med andra ord.

Det mest magstarka citatet var detta:

Vi vill förändra världen. Vi började i Uppsala. Politiska förändringar börjar i det lilla. Oavsett om det sker på ett campus i Uppsala i april 2011, på ett skeppsvarv i Gdansk i augusti 1980 eller på ett torg i Tunisien i december 2010.

Idag får dessa privilegierade studenter som får gratis utbildning i ett välmående land, svar på tal från fyra stycken Uppsala-Moderater.

Det visar sig att av cirka 24 000 röstberättigade studenter var det endast 215 stycken som röstade på Feministiskt studentinitiativ. Knappast någon jordskredsseger med andra ord.

Att detta låga antal röster alls kunde bli signifikant berodde på ett ytterst lågt valdeltagande och att kårvalet drabbades av problem som gjorde att många inte kunde rösta. Jag antar att de glömde att nämna dessa detaljer i sin debattartikel.

Vidare verkar inte FI-studenterna ha förstått att det var ett kårval, och inte något riksdagsval:

FI tycks också tro att kårvalet primärt handlar om nationell diskrimineringslagstiftning och mänskliga rättigheter. Att kårens kärnuppgift är studiebevakning väljer man att blunda för till förmån för sina särintressen. Förlorare på det är de studenter de företräder, som förtjänar en kårledning som kan driva de viktigaste frågorna för studenter just nu, oavsett om de råkar passa in på den radikalfeministiska agendan eller inte.

I FI:s universum är det världen som ska anpassa sig till den radikalfeministiska agendan, inte agendan som ska anpassas efter de faktiska problem som behöver lösas. Således ska allt handla om könsfrågor, även om de mest springande frågorna på universitetet kanske inte alls har att göra med kön eller etnicitet:

Så istället för att prata om studentinflytande, autonomi och kvalitetssatsningar letar (F!) problem utifrån föreställningen om ett patriarkalt samhälle där precis allt ska delas in i könskollektiv som sedan ställs mot varandra. Kvinnor är per automatik offer. Män är det skyldiga könet.

Universallösningen är alltid: män skyldiga, kvinnor offer. Det vill säga både kvinnor och män är problematiska, och ingen får betraktas som en kapabel individ som på egen hand kan förändra sitt liv.

FI pratar ibland om sina genusglasögon, och det är klart… ser man allting genom ett par blå glasögon så framstår allt som nyanser av blått.

Det är fascinerande att den kvinnorörelse som en gång i tiden var en frihetsrörelse idag blivit en stereotyp åsiktshegemoni som placerar in människor i fack – med en önskan om att möblera om världen genom att flytta olika kollektiv som legobitar.

Den ensidighet som präglar radikalfeminismen illustreras väl av detta förslag:

Parollen i Universitetshuset, ”Tänka fritt är stort, tänka rätt är större” kanske (F!) vill byta till ”Tänka fritt är stort, tänka feministiskt är större”.

Tipstack: Går till Erik och Magnus!

 

5 kommentarer på “FI-studenterna får svar på tal”

 1. Ju mer jag läser denna artikel som de skrivit, desto mer liknar det något som skulle passa perfekt som företrädare för denna kamp som bl.a du Pelle och Pär Ström för.
  Särskilt när jag läser detta:
  ”Hur vi var och en kan ta ansvar för att ändra vår inställning. Hur lagen kan öppna upp för individualism, inte ökad särlagstiftning. Lagen borde i stället signalera att vi alla är människor och att det är så vi ska betrakta varandra. Att människan har ett okränkbart värde och att individen är den minsta minoriteten. Att en kränkning är lika illa oavsett mot vem, eller varför, den görs.”

 2. Pelle Billing skriver:

  Ja, det var en välskriven artikel och särskilt den passage du citerar är viktig som motvikt till att allt ska handla om kollektiv. Att individen är den minsta minoriteten är ett befriande sätt att se på det hela.

 3. Mia skriver:

  Jag gillar att man sätter fingret på att de faktiskt tar sig samma tolkningsföreträde som de anklagar andra för. I förra artikeln (F!s) skrev de också väldigt förvirrande att ”i ett fritt samtal så måste man både kunna lyssna och tala” för att i nästa sekund tala om för den ‘patriarkala berättarrösten’ (de med en annan världsbild?) att de ska ”vara tysta och lyssna”?!

  Ja du skrev (i en annan tråd) att de feministiska falangerna får slåss om saken. Och kallade jag mig feminist så skulle iaf inte könsmaktsordningsfeministerna och F! vara de som talade för mig. För de tar sig också ofta rätten att tro att de företräder alla kvinnor, feminister eller ej.

  Är egentligen inte feminism (eller än hellre jämställdhetfrågan) precis som alla andra politiska frågor? Och där varje parti helt enkelt får deklarera sin syn på saken som i andra frågor. För inte kan man väl vara så naiv att man tror att man ska kunna samla alla som på olika sätt brinner för jämställdhet inom ett parti och än mindre i ett parti som F!?

 4. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  ” I förra artikeln (F!s) skrev de också väldigt förvirrande att “i ett fritt samtal så måste man både kunna lyssna och tala” för att i nästa sekund tala om för den ‘patriarkala berättarrösten’ (de med en annan världsbild?) att de ska “vara tysta och lyssna”?!”

  Bra fångat! En självmotsägelse som heter duga.

  ”Ja du skrev (i en annan tråd) att de feministiska falangerna får slåss om saken. Och kallade jag mig feminist så skulle iaf inte könsmaktsordningsfeministerna och F! vara de som talade för mig. För de tar sig också ofta rätten att tro att de företräder alla kvinnor, feminister eller ej.”

  De har kidnappat feminismen och gjort sig själva till den dominerande varianten i maktsammanhang. I folkmun är det de som är ”feminismen” och ”feministerna”.

  ”För inte kan man väl vara så naiv att man tror att man ska kunna samla alla som på olika sätt brinner för jämställdhet inom ett parti och än mindre i ett parti som F!?”

  Den tanken är väl iochförsig lika naiv som Miljöpartiet, och de har lyckats ganska bra till slut.

 5. Mia skriver:

  PB

  ”Den tanken är väl iochförsig lika naiv som Miljöpartiet, och de har lyckats ganska bra till slut.”

  Jo jag tänkte också på MP men kände att det inte riktigt är samma sak. Och det var även därför jag skrev alla som på olika sätt brinner för jämställdhet(!) och då alltså än mindre i ett parti som F!. För visst hade de ett ‘strömavhopp’ när många lämnade ‘kidnapparna’ sas. Inte insatt i F!s historia men hittade bla denna artikel.

  http://www.dn.se/nyheter/nytt-tungt-avhopp-fran-fi

  å så detta att de även ‘kidnappar’ hbt/queer…suck!

Google