Feminismens största problem är kvinnorna

25 oktober 2011, av Pelle Billing

Doing homework

Reinfeldt och Juholt säger att kvinnors största problem är den ofrivilliga deltiden. Rätt till heltid lanseras som kvinnornas bästa vän, och den nästa jämställdhetsreform som samhället behöver.

Enda lilla problemet är… att kvinnorna vill något annat.

Första ledtråden kom förra året, då 7 av 10 mammor på familjeliv.se svarade att de ville har mer tid med sina barn, inte mindre.

I år har sajten gjort en ny undersökning, och resultaten är om möjligt än mer slående. Nästan varannan mamma vill vara hemmafru, om det vore möjligt!

Politikerna ser det som ett problem att kvinnor inte får förvärvsarbeta mer, och kvinnorna själva ser det som ett problem att de inte får förvärvsarbeta mindre.

Jag vill minnas att politiken är till för att företräda folket, och feminismen är till för att företräda kvinnor. I nuläget verkar det alltså som att både Reinfeldt och Juholt misslyckas rejält i sin politiska och feministiska gärning.

Om politikernas brist är att de inte lyssnar på sina väljare, så verkar genusvetenskapens brist vara att de tror att kvinnor är idioter:

Catrin Lundström [från Umeå centrum för genusstudier] tror dels att det beror på glamouriseringen av hemmafrun i media, som i Hollywoodfruar där hemmafrun är mer som en arbetsgivare som lever lyxliv. Dels tror hon att arbetsmarknaden för unga kan ligga bakom.

-Som det ser ut i dag får man kanske ställa dåliga arbetsvillkor mot bilden av den glamourösa hemmafrun.

Detta är alltså en genusvetares bild av vuxna svenska kvinnor i åldersgruppen 18-44 år. Likt en skock får ändrar de sin världsbild på grund av ett TV-program om Hollywoodfruar. Och om det är lite tufft på arbetsmarknaden vill de omedelbart lägga karriären på hyllan.

Är det någon mer än jag som tycker detta resonemang låter krystat? För att inte tala om kvinnofientligt?

Själv tror jag att kvinnorna i enkäten helt enkelt vet vad de vill, och vet vad som är viktigt för dem i vardagen. De förvärvsarbetar gärna eftersom familjen behöver försörja sig, men skulle möjlighet ges att vara hemma mer med barnen skulle de med glädje göra detta.

Genusvetaren vill dock inte acceptera att kvinnorna tänker själva och gör sina egna val, utan de måste vara styrda av yttre faktorer:

Att så pass många svenska mammor säger sig vilja vara hemmafruar tycker Catrin Lundström ger en bild av att svenskarna inte är så jämställda som man vill tro. I stället ger det en bild av att kvinnor fortfarande inte orkar ta ansvar för ett heltidsjobb och samtidigt klara av livet hemma.

Förr hette det att det är synd om människorna. 2000-talsvarianten är istället att det är synd om kvinnorna.

Fakta visar för övrigt att kvinnor och män arbetar lika mycket. Inget ensidigt dubbelarbete här alltså. Man kan tycka att en genusvetare skulle veta detta.

Vidare borde herrarna Reinfeldt och Juholt läsa in sig på att den stora majoriteten av kvinnors deltidsarbete är helt frivilligt, innan de lägger fram sina politiska förslag.

Det mest slående av allt är dock att kvinnornas önskningar stämmer dåligt överens med feminismens önskningar. Tidigare har män varit feminismens stora problem. Kanske dags att utropa kvinnorna till ny fiende?

Tipstack: Går till Nils och Erik!

Uppdatering: Även Genusnytt skriver om detta.

 

56 kommentarer på “Feminismens största problem är kvinnorna”

 1. AV skriver:

  Från början var feminismen kvinnornas rop: Vi vill ha rätt att leva vårt liv som vi vill!
  Och vem håller inte med om det? Klart de ska. Och får numera!
  Sedan har det blivit: Kvinnor bör leva sina liv som vi vill (och inte nödvändigtvis gör själva. Det är ju andra kvinnor som ska bli ingenjörer.)
  Då är vi några som hoppar av tåget.

  Riktigt roligt blir det när två välbeställda medelålders vita män (hatobjektet nr 1) själva kallar sig feminister och talar om för kvinnor hur de ska leva sina liv: Jobba heltid! Trots att de inte vill själva.

  Undrar vad de ursprungliga feministerna säger om det?

 2. [...] mer här. Tack för tipset, Leif, Ulf, Nils och Ann-Mari. Även Pelle Billing bloggar om detta. Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

 3. Ella skriver:

  ”Likt en skock får ändrar de sin världsbild på grund av ett TV-program om Hollywoodfruar.”
  :D

 4. barfota skriver:

  Enligt Aftonbladet som gör en enkät just nu Kl 10:20 så har totalt har 14456 personer röstat på omröstningen som startade 2011-10-25 08:20 och hela 55,4% kvinnor har svarat Ja på frågan. ”Kvinna: Vill du bli hemmafru?”

  Tugga i er det feminister!

 5. Nils Jungenäs skriver:

  Titta på soffdebatten i SVT’s gomorron sverige. Feministen får mothugg och blir ifrågasatt av programledaren. Kors i fucking taket! Vad är det som händer? Naturligtvis försvarar hon sig med sedvanliga floskler och hävdar plikttroget att ”ingen blir lycklig av att vara hemmafru” osv.

 6. Micke skriver:

  Det är även 45% av männen som kan tänka sig att bli ”hemmaman”….

  Det är ju inte jättestor skillnad egentligen.

  Hälften av Sveriges befolkning vill alltså slippa jobba och bli försörjd av någon annan….?!?

 7. Andreas Nurbo skriver:

  Micke: Jepp varför inte. Nu ska vi bara kombinera ihop paren rätt också =).
  Själv tror jag det är mycket svårare för en man att bli hemmaman än det är för en kvinna att bli hemmafru. Även att fixa deltidstjänst som inte involverar sjukvård eller barnpassning.

 8. Micke skriver:

  Andreas: ”Själv tror jag det är mycket svårare för en man att bli hemmaman än det är för en kvinna att bli hemmafru.”

  Ja, det stämmer säkert. Jag tror att det är ganska få kvinnor som vill försörja en ”hemmaman”….

  ….för min egen del vet jag inte om jag skulle vilja försörja en ”hemmafru” heller. Jag gillar idén att man jobbar in pengarna tillsammans, och sköter hemmet tillsammans….så länge vi själva får lov att bestämma vem som gör vad, efter den modell som vi tycker passar oss bäst.

 9. Statistikern skriver:

  Det var ju bara drygt 9 500 personer av knappt 68 000 som svarade på enkäten. Med den låga svarsfrekvensen kan man inte dra några större slutsatser.

 10. Gunnar (D.U.) skriver:

  Micke #8:
  ”….för min egen del vet jag inte om jag skulle vilja försörja en “hemmafru” heller. Jag gillar idén att man jobbar in pengarna tillsammans, och sköter hemmet tillsammans….så länge vi själva får lov att bestämma vem som gör vad, efter den modell som vi tycker passar oss bäst.”

  Håller med dig!
  Även om det inte måste innebära en exakt fördelning 2x heltid…

  Jag tycker det är lite konstigt (inkonsekvent?) att det inte ”problematiseras” mer här att det tydligen är så många kvinnor som vill bli försörjda helt av någon annan (då oftast en man)!
  Jag får inte in det helt i begreppet ”lika rättigheter och skyldigheter”…

 11. Mattias skriver:

  Det vore mycket intressant att se en kompletterande undersökning som visar hur många män och kvinnor som i sin tur kan tänka sig att ta hela försörjningsbördan mot total ansvarsfrihet för hemmets sysslor. Först då blir ju diskussionen intressant på allvar.

 12. Tanja skriver:

  barfota:
  Jag tuggar på att samma undersökning visar att nästan hälften av män vill vara hemmamän.

 13. Anna skriver:

  Jag har aldrig tittat på något av tv-programmen som nämns. Jag är 31 år och planerar barn. Jag känner att jag skulle vilja vara hemma mer tid med barnet än vad som är standard numer. Jag tror att det beror på att jag växte upp på 80-talet och då var det inte standard med dagis – jag växte upp hemma och upplevde det som en trygg tillvaro. Dagisbarnen märktes direkt i skolan – de agerade på ett annorlunda sätt som jag upplevde som störande och otäckt. Hemma hade jag tid att lära mig läsa vid 5 års ålder och jag hade mycket tid tillsammans med mina föräldrar och med mormor. Det upplever jag idag som bra mycket bättre än att knyta band med förskolefröknar. I min värld så är dagis någonting man tar till i yttersta nödfall. Jag upplever det som direkt osunt att lämna in barn på dagis istället för att ta hand om dem själv. Jag tror att många av de problem vi ser idag med koncentrationssvårigheter mm kommer från överdriven pedagogisering av tillvaron för tidigt i åldrarna.

  Jag skulle känna mig rädd för att dagis skulle indoktrinera mina barn och lära dem att tänka politiskt korrekt istället för att ifrågasätta. Jag är rädd för att de ska bli stökiga individer om de växer upp i en stökig dagismiljö istället för ett tryggt hem.

  Och, framförallt, om jag skaffar barn så är det väl för sjutton för att jag vill ha barn och vill tillbringa tid med dem?!?

 14. Anna skriver:

  Tycker att fler borde få möjlighet att gå ner på halvtid (inte bara 75% som idag) när de blir föräldrar. Jag skulle gärna jobba halvtid för att hålla kvar kontakten med jobbet och samtidigt kunna spendera bra med tid med mina barn. Om en jobbar 50% och en jobbar 80% kan man styra ihop ett riktigt bra schema.

  I ett förhållande så har man ofta lite olika intressen. Var vi exakt likadana så skulle vi nog inte vara så attraherade av varandra. Jag tror att det är väldigt vanligt att en i förhållandet (oftast kvinnan) har ett större intresse för småbarn än vad den andra har. Vi är lite funtade så i hjärnan och vi får en god dos med ”bäbis-gillar-hormoner” under graviditeten, vilket inte männen får.

 15. barfota skriver:

  @Tanja

  ”Jag tuggar på att samma undersökning visar att nästan hälften av män vill vara hemmamän.”

  Sant, därför skall inte staten blanda sig i hur varje enskild sköter sitt privatliv. För min personliga del har det alltid handlat om ren och skär ekonomi om vem som skall jobba i hemmet resp. jobba utanför hemmet. Vem som gör vad, hur och när är helt upp till familjen om det inte går ut över barnen vill det säga. Själv är jag hemmaman och tycker att jag är privilegierad av få uppleva glädjen att se min lilla pojke växa upp, därför kan för mitt liv inte förstå kvinnor som ser det som en belastning att ta hand om det käraste man har.

 16. marie skriver:

  Till Anna: Det heter förskola och dom som arbetar där har en 4 år lång utbildning på högskolan bakom sig. Tror dom flesta människor skulle må bra av mer tid för familjen. Föreslår därför 6 timmars arbetsdag för alla.
  Dom flesta barn som far illa i Sverige gör det dock pga för’äldrar eller andra vuxna i sin närhet. Då kan förskolan vara en jätteviktig plats där andra vuxna kan upptäcka problem och se till att de åtgärdas.Har själv gått på förskola, lider inte av några direkta koncentrationssvårigheter.

 17. Pelle Billing skriver:

  Anna,

  Jag tror det är många som tänker som dig. Alla vill inte leva i en verklighet där båda jobbar heltid och barnen är på dagis.

  Jag skulle vilja se mer flexibilitet i vad som är idealet för småbarnsföräldrar.

 18. Micke skriver:

  Gunnar (D.U.):

  ”Håller med dig!
  Även om det inte måste innebära en exakt fördelning 2x heltid…”

  Nej, det är ju inte givet att det passar bäst för alla….

  ”Jag tycker det är lite konstigt (inkonsekvent?) att det inte “problematiseras” mer här att det tydligen är så många kvinnor som vill bli försörjda helt av någon annan (då oftast en man)!
  Jag får inte in det helt i begreppet “lika rättigheter och skyldigheter”…”

  Jag har svårt att förstå mig på folk som inte vill klara sig själva. Jag sätter en hel del stolthet i att jag har klarat mig själv (tillsammans med min sambo, såklart) både ekonomiskt och på andra sätt…..och jag begriper mig inte på såna som kan tänka sig att låta nån annan dra hela lasset…..oavsett om det handlar om ekonomi eller att sköta barn/hus/hem o.s.v… Det är helt självklart för mig att man måste lösa alla dessa frågor tillsammans om man lever i ett förhållande……och då betyder inte det millimeterrättvisa på alla områden (för det är helt jäkla omöjligt att hantera), men totalt sett skall man dela på arbetet.

 19. Anna skriver:

  marie: dagis/förskola/whatever, det är samma sak vi pratar om: kommunal förvaring av småbarn. Förr hette det dagis. Personligen anser jag att det är vansinne att man ska behöva 4 års utbildning för att byta blöjor, sjunga sånger och ta hand om småbarn. Det borde räcka med en bra personlighet och en kärlek till barn.

  Micke: Jag har lite svårt att förstå mig på folk som vägrar att se en familj som en enhet. Ingår man i en familj så är det viktigaste att FAMILJEN försörjer sig själv, inte att varje individ inom familjen försörjer sig själv till 100% vid varje givet tillfälle. Väljer man att leva i en familj så väljer man att dela på livet och man turas om att dra lasset. Många kvinnor blir försörjda under spädbarnsåren och många män blir försörjda av sina yngre fruar efter pension.

 20. Frogfish skriver:

  Det här moderna att ”alla ska göra allt” i ett förhållande är ju rena stressturbon för de flesta par. Varför kan det inte vara tillåtet att komplettera varandra istället och på så sätt nyttja sina ”resurser” bäst? Vilken annan verksamhet har personer som gör allt överallt och överlever? Om man får för sig att man ska göra allt blir man bara besviken när man inte hinner. Det säger sig självt att det är bättre att dela upp sysslorna än att dela på sysslorna.

  Sen behöver ju inte allt vara svart eller vitt eller skrivet i sten. Rollerna i förhållandet kan skifta med tiden. Men den här ”alla måste jobba 300%”-fascismen som det tjatas om är ju bara larvigt. Låt folk/familjer få ta dessa beslut själva, de har ofta betydligt större insyn i familjens behov än utomstående förståsigpåare…

 21. Mohammed skriver:

  Jag tycker att det är rätt undersökning och därför kvinnor i Islam (Quran) har rätt att stanna hemma och de är inte tvungna att arbeta.
  Man måste jobba för att ta hand om Kvinna och kvinnan måste ta hand om sin hemma .
  Både män och kvinnor har rätt till den andra och det betyder inte att man skadar kvinnor eller behandlar dem illa.
  MVH , Mohammed

 22. Micke skriver:

  Anna: ”Jag har lite svårt att förstå mig på folk som vägrar att se en familj som en enhet. Ingår man i en familj så är det viktigaste att FAMILJEN försörjer sig själv, inte att varje individ inom familjen försörjer sig själv. Väljer man att leva i en familj så väljer man att dela på livet och man turas om att dra lasset. Många kvinnor blir försörjda under spädbarnsåren och många män blir försörjda av sina yngre fruar efter pension.”

  Jag tror att du missuppfattade mig lite, Anna…..Jag har också barn som har varit små, och vi turades om att vara hemma när de var små. Självklart jobbade bara en av oss, när den andre var hemma med barnen.

  Den här diskussionen verkade handla om ”lyx-hustrur” á la….”Hollywood-fruar”…..det var i alla fall så jag uppfattade den, att det finns många som hellre vill vara hemmafru än att jobba, oavsett om de har små barn eller inte…. Det var i alla fall det som jag kommenterade. Jag har inga problem med att du och andra vill vara hemma med era barn när de är små – tvärtom!

 23. Anna skriver:

  Micke, möjligt att jag missuppfattade. Det var ”Jag har svårt att förstå mig på folk som inte vill klara sig själva.” som jag reagerade på. Jag upplever det som ”att klarar sig själv” om man klarar sig i familjen, även om alla medlemmar i den inte försörjer sig själva individuellt.

  Sedan tror jag inte att folk i allmänhet som vill vara hemma drömmer om någon desperate housewife-situation, utan om att man helt enkelt vill tillbringa tid med sina barn och vara en fungerande familj tillsammans med en rolig och givande vardag.

 24. Anna skriver:

  Frogfish, precis!!! Inte gör man så på jobbet att vi kontorsarbetare roterar ut till verkstaden och tvärt om…

  Jag syr hellre än snickrar. Jag gillar att sitta och titta på Project Runway med symaskinen framme och sy gardiner eller fixa kläder. Min man är förtjust i att snickra och han känner sig duktig när han gör ett bra grundarbete. Skulle vi byta så skulle gardinerna se ut som f-n och snickeriet skulle hyras ut. Jag skiter i om det beror på samhällets genusnormalisering eller whatever, sy gör mig glad och snickra gör honom glad. Varför skulle vi byta och bli ledsna?

 25. Micke skriver:

  Anna:

  Alla har inte små barn…..i själva verket borde det vara så att de flesta INTE har små barn.

  Jag tror inte att 55% av alla kvinnor och 45% av alla män har barn i en ålder som kräver att en förälder är hemma hela dagarna….

  (jag vet att inte hela Sveriges befolkning har svarat på undersökningen…..det KAN ju i teorin vara så att det bara är småbarnsmammor/pappor som har svarat…..men det tror jag inte…)

 26. Mohammed skriver:

  Jag tror att Kapitalism gjorde vårt liv mycket svår att leva och man jobbar hela tiden men i slutet har man bara mat, hyra , kläder och inget annat.

 27. Anna skriver:

  Micke, nu vet jag inte riktigt vad du pratar om, det är ju bland föräldrar som andelen som vill vara hemma är så hög:

  ”Framförallt är det unga mammor mellan 18 och 29 år som vill vara hemma, i den gruppen svarade 53 procent ja.”

 28. Anna skriver:

  Mohammed, inte sant, idag spenderar pensionärer ungefär lika stor del av inkomsten på fritid och nöjen som arbetande. Det var en artikel om detta häromdagen.

 29. Micke skriver:

  Anna: ”Micke, nu vet jag inte riktigt vad du pratar om, det är ju bland föräldrar som andelen som vill vara hemma är så hög:

  “Framförallt är det unga mammor mellan 18 och 29 år som vill vara hemma, i den gruppen svarade 53 procent ja.”

  Jag menade siffrorna från (den högst ovetenskapliga, jag vet) undersökningen som var i Aftonbladet……där vet man väl inte vem/vilka som har svarat?

 30. Lövet skriver:

  Jag har alltid funderat lite matematiskt på detta. Under arbetarrörelsens barn- eller i alla fall ungdom så var slagordet ”8 timmars arbetsdag – 8 timmars fritid – 8 timmars vila”. På den tiden var familjebilden oftast den att mannen arbetade heltid och kvinnan var hemmafru.
  Om vi nu antar att kvinnan då använde 8 timmar åt att sköta hemmet (fördelat över de 16 vakna timmarna) och mannen inte gjorde någonting alls hemma (inte ens högg veden…) så blev det 8 timmars hemarbete gjort och båda fick 8 timmars fritid.

  Om nu det blir som Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Alva Myrdal(!) vill så jobbar båda 8 timmar utanför hemmet.
  Låt oss nu anta att det fortfarande finns 8 timmars hemarbete att göra och att de delar lika: Då får de plötsligt jobba 12 timmar var…

  …någon som undrar varför det blir fler skillsmässor?

  …eller varför politiker med som alla antingen har svarta eller vit-RUTiga barnflickor och städerskor tycker att heltidsarbete låter så bra?

  …eller varför ”frilansande journalister” från SoFo kan vara pappalediga och samtidigt skriva krönikor på det här temat?

 31. Anna skriver:

  Micke, i undersökningen svarade alla möjliga människor och av de unga mammor som svarade på den så svarade 53% att de skulle vilja vara hemma.

  Lövet, det känns märkligt att klumpa ihop Myrdal med Borg&Reinfeldt. Det känns som att en förutsättning för att en eller båda parterna i förhållandet ska kunna gå ner i tid, det är lägre skatter så att man kan klara ekonomin trots att man jobbar mindre. Ofrivillig deltid är också ett problem, men i grund och botten så känns det som att alliansen för en politik som underlättar för människor att tillbringa mer tid med sina barn. Jag har fått en månadslön i skattereduktion – det är en extra månad jag skulle kunna tillbringa med barnen jämfört med på sossarnas tid.

 32. Lavazza skriver:

  Lövet: Jämställdheten är en bluff. Det är något som en minoritetsgrupp (urban övre medelklass) leker. Deras lek förutsätter dock hjälp från en ”underklass” som arbetar enligt traditionella mönster (vård, omsorg, städning, service för kvinnor, och byggande och underhållande av infrastrukturen samt alla jobb som medför risker för liv och hälsa för män). Samt givetvis tillgång till billig energi för arbetsbesparande maskiner.

 33. Victoria skriver:

  Kunde inte sagt det battre själv……det hela startade för många år sedan och sedan dess gör vi vad vi kan för att göra våra kvinnor till män…..o kvinnan ses som ett offer…utan fri vilja….om de inte ”lyckas” som män…..att förvärvsarbeta…inte familjearbeta….för det behövs inte…

  Anar ekonomiska motiv bakom feminismen…..om vi gör ”män” av hela bunten…producerande o skattebetalande då blir det jättebra!

 34. Micke skriver:

  Victoria:

  Feministerna verkar ju inte bara vilja göra ”män” av kvinnorna, utan även vilja göra ”kvinnor” av männen…..så det borde innebära att det blir Status Quo….

  …..vilken paradox! :-P

 35. Johan skriver:

  Hej,

  Jag förstår vad du menar med din debattartikel.Samtidigt så får jag ändå påpeka att undersökningen är missledande. Siffrorna pekar åt en grupp i samhället som utan tvekan tar del av familjeliv.se värdegrund. Undersökningen baseras på deras egna medlemmar. En undersökning från en begränsad intressegrupp kan inte användas som fakta i en politik som ska appliceras på svenska folket. Med det i ryggen, så måste jag fråga om du fortfarandekan resonera som i ovanstående artikel. Eftersom du pekar på trender, och trenden är på nedgång (2010 var det 7/10, och 2011 5/10), så ser jag brister i ditt resonemang.

  Jag är int ute efter att debattera politik, jag vill endast nyansera den debatt som pågår här inne med korrekt källhänvisning.

 36. Victoria skriver:

  Så vi byter helt enkelt plats…så fiffigt.!!…..
  ….snart kanske aven männen kan amma….eftersom vi snart verkar bestämma att kvinnor o män skall dela på föräldraledigheten…?? Då kan kvinnor o bebisar amma lugnt i 6 månader, resterande tiden får man lösa på annat sätt…

  ..eller varför skall man amma överhuvudtaget?

  Himla förnedrande kvinnogöra..!

 37. Micke skriver:

  Victoria:

  Amningen löser sig nog…

  Men hur skall alla kvinnor kunna lära sig att hantera en grill? ;-)

 38. Victoria skriver:

  Hos mig grillar jag….bekräftar väl bara att jag/min man är en produkt av de ”feministiska vindarna” som blåst sedan 70 talet….eller så bekräftar det bara att jag helt enkelt ar battre på det än min man…

 39. Micke skriver:

  Det är väl skönt att man faktiskt kan få bestämma själv vem som ska stå vid grillen…

  Hemma hos oss är det nog jag som står för den mesta matlagningen, men då gör min sambo mer av andra saker.

  No big deal, tycker jag. Det funkar för oss…..borde inte behöva vara svårare än så.

 40. Leif skriver:

  @Anna:
  ”Väljer man att leva i en familj så väljer man att dela på livet och man turas om att dra lasset.”
  Så sant som det är sagt! Ibland kan det t o m bli så att det blir EN person som får dra det tyngsta lasset, p g a att den andra t ex blivit kroniskt sjuk. Sådant händer faktiskt.
  Det som förvånar mig mest av allt i den här diskussionen om arbeta/vara hemma är att det finns så många människor som inte bara nöjer sig med att organisera sina egna liv så det passar dem – de måste också styra med alla andras liv.

 41. Sofia skriver:

  Usch! Jag blir så upprörd över denna hets att jobba heltid. Tycker verkligen politikerna att svenska barn behöver mer pengar och mindre tid med sina föräldrar?! Man borde i stället gå ut politiskt med att alla som har möjlighet borde jobba deltid. De skulle ge fler jobb och dessutom frigöra resurser till de barn vars föräldrar inte har möjlighet till att jobba deltid.

 42. [...] Pelle Billing påpekar är våra riksdagspartier kvinnofientliga. Det är PK att säga män är problemet så det [...]

 43. Mia skriver:

  Handlar inte detta till viss del om särarts och likhetsfeminism? Så det blir ju lite tokigt att dra feminism över en kam här.

  Och att just välja själv utan ‘pekpinnar’ från andra. Snacket om förskola och hur skadligt det är för barn gör mig irriterad. Jag tycker själv att dagis är ypperligt men för den skull behöver jag inte ‘moralisera’ över hur ‘förkastligt’ det är att gå hemma och dra med barnen och ‘spekulera i’ hur illa det kan gå för dem som isoleras hemma med en förälder som hämmar barnen och skadar deras utveckling. Var och en väljer just efter eget huvud, vad man tror och tycker är bäst helt enkelt.

  Och om det nu handlar om arbetsfördelning så handlar det väl inte om att kvinnor (eller män) vill bli försörjda (och ligga hemma och pilla sig i naveln), utan att just värdesätta det viktiga arbetet med att ta hand om barnen istället för att det ska vara det oavlönade arbetet?

  Två års föräldraledigt med bibehållen lön att fördela som familjen finner bäst (även om jag personligen tror på ett par månader som inte går att överlåta) och sen fortsatt föräldraledighet för småbarnsföräldrar (50% att fördela som man vill mellan föräldrarna) fram till låt säga 4-5 års ålder. Det är iaf vad jag vill se i ett partiprogram.

 44. Fatima skriver:

  Mohammed:

  Bara för tydlighetens skull: Kvinnan har rättigheten att arbeta enligt Islam om hon VILL det, men hon är inte tvungen till det. Det är däremot plikt för mannen att arbeta för att försörja fru och barn -han bär ansvaret för det i den mån han kan och har möjlighet till.

  Faktum är att hur jämlikt man än försöker få det, att manen och kvinnan ska jobba lika mycket ute som inne, kommer kvinnan ändå jobba mer p g a att naturlagen gör det endast möjligt för kvinnan att vara gravid!

  Så Islam ger en lösning som inte strider med naturlagen, och man och kvinna kompletterar varandra =)

 45. Pelle Billing skriver:

  Lövet,

  Tror du har en viktig poäng med att vi idag förväntas leva i förhållanden där båda arbetar heltid, har två barn och dessutom ska ha en fritid. Det är helt orimligt och kommer inte att hålla i längden.

  Det mänskliga är att familjer kan klara sig på 1-1,5 heltid. Någon måste ju sköta hem och barn så att allt det inte ska hinnas med på kvällen.

 46. Pelle Billing skriver:

  Johan #35,

  Undersökningen ska inte misstas för hård forskning. Det är en enkät från ett urval människor. Samtidigt ska man inte helt bortse från den då siffrorna är så slående. Nästan hälften vill vara hemma, och förra året ville mer än hälften ha mer tid med barnen. Observera för övrigt att detta inte är en sjunkande trend! Det var två olika variabler som mättes. Viktigt, om vi ska vara nogranna på det sätt som du ber om.

  Sedan finns det även andra undersökningar som pekar åt samma håll. Det finns forskning från Mälardalens högskola om att kvinnor bestämmer hur föräldraledigheten ser ut, och det finns SIFO-undersökning på att mammorna ofta bestämmer helt själva att de ska ha nästan all föräldraledighet. Så att kvinnor vill ha så mycket tid som möjligt med sina barn (åtminstone när de är små) är väl fastställt.

  Familjelivs enkät har brister, men den passar in i en helhetsbild av att långt ifrån alla kvinnor drömmer om att arbeta heltid och bara träffa sina barn på kvällen. Rent anektdotiskt är det också vad jag och många andra observerat i vår omgivning. Om en familj får råd att någon arbetar heltid är det ofta kvinnan som gör det. Statistiken säger även att långt mkt fler kvinnor arbetar deltid, och enligt en LO-rapport gör 75 procent det frivilligt.

  Har du mer kött på benen nu?

 47. Pelle Billing skriver:

  Victoria,

  ”..eller varför skall man amma överhuvudtaget?

  Himla förnedrande kvinnogöra..!”

  Ja, det är väl nästa steg i att skambelägga kvinnliga traditionella uppgifter ;)

 48. Pelle Billing skriver:

  Sofia,

  Instämmer helt. Människor mår inte bra av denna heltidsstress. Är väl OK för någon som är singel eller för ett par som inte har barn. Men barnfamiljer… not so much.

 49. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  ”Snacket om förskola och hur skadligt det är för barn gör mig irriterad. Jag tycker själv att dagis är ypperligt men för den skull behöver jag inte ‘moralisera’ över hur ‘förkastligt’ det är att gå hemma och dra med barnen och ’spekulera i’ hur illa det kan gå för dem som isoleras hemma med en förälder som hämmar barnen och skadar deras utveckling. Var och en väljer just efter eget huvud, vad man tror och tycker är bäst helt enkelt.”

  Yes, låt människor välja själva och gör båda alternativen ekonomiskt rimliga för barnfamiljer.

  Frivillig sambeskattning för de som vill? Bara en idé, finns många andra sätt att öka barnfamiljers valfrihet.

 50. Torstensson skriver:

  Vad är familjelivs värdegrund?

 51. krakel skriver:

  ”Ja, det är väl nästa steg i att skambelägga kvinnliga traditionella uppgifter ”

  Too late… http://www.dagbladet.no/2011/10/22/nyheter/politikk/sv/regjeringen/amming/18728578/

 52. krakel skriver:

  Tur att vi har sådana som Jesper Juul: http://www.dagbladet.no/2011/10/21/magasinet/jesper_juul/barn/helse/18711590/

  Nordiske barn mellom 1 og 15 år tilbringer i dag cirka 25000 timer i tvangspedagogiske institusjoner. De skal i barnehage og de skal på skole. De kan ikke velge hvilke barn og voksne de skal leke med, eller når eller hvor lenge de skal være sammen. Foreldrene vil det, politikerne vil det, velgerne vil det, og dermed basta! Det foreløpige resultatet er et stort flertall barn i alle aldre som er i utakt med seg selv, og ikke klarer å finne ut av det. De er stressa, trøtte og sterkt overstimulerte. Nå vet vi at 40 prosent faktisk har det verre enn de skulle hatt.

  (via Mannsutvalget på facebook)

 53. dolf skriver:

  Jag gillar Annas inställning, och Lövet fick till det bra i #30, det var en ny angreppsvinkel på problemet.
  Jag undrar också vad man egentligen har för uppfattning om vad som är acceptabel standard och vad som är fattigdom. Om jag vill klarar jag mig på 7000 i månaden, med hyra för en trea (på landsbygden, så ok, låg hyra jämfört med storstad), el, tv, telefon, mat och bil (ganska nödvändigt på landsbygden, så jag förlorar där vad jag tjänade på hyran). Som jag ser det innebär det att jag skulle kunna försörja både fru och två barn på 20000 i månaden (vilket i praktiken blir 22000, med barnbidrag) och upprätthålla en dräglig levnadsstandard, alla fasta kostnader (hyra, el etc) som ingår i mina 7000 ökar inte nämvärt för att jag lägger till 3 personer. Så två vuxna och två barn borde klara sig bättre på 22 än jag själv gör på 7. Och en person som drar in 20 i månaden (netto före bidrag) är väl inte på något vis extrem.
  Två personer som slår sig tillsammans för att bilda familj skulle kunna ta ett par år där den ena jobbar fulltid och den andra på halvtid tar hand om hemmet och halvtid jobbar ute, och det ganska stora överskott man drar in under den tiden kan man sätta åt sidan för barnåren, och när de är över kan man åter gå tillbaka på en och en halv tjänst, och således leva gott utan någon nämvärd stress eller att man kör in i väggar eller behöver knapra prozac. Fast man får kanske välja om man vill prioritera familj eller utlandssemester, platt-tv och senaste årsmodellen på bilen.
  Fast enligt vad jag sett de senaste åren sen jag kom tillbaks till sverige så lär väl kommentarerna här nu översvämmas av folk som nazist-stämplar mig, anser att jag behöver tas in för sluten vård och/eller vill kastrera mig och placera mig på livstid i Kumlabunkern. Jag hävdar bara att det går alldeles utmärkt att klara en familj på 1,5 lön, och vill man kan man fixa det på 1 oxå. Det krävs bara lite vilja, att man tänker med en viss framförhållning och att man prioriterar familj framför det materiella.
  Kunde en familj klara sig på bara en lön på 50- och 60-talet finns det ingen anledning till att det inte skulle gå nu. Tvärtom, eftersom den teknologiska utvecklingen gått framåt borde vi ha ännu bättre förutsättningar för att klara det nu.

 54. Tanja skriver:

  Jag måste säga att jag tycker det är tråkigt att det blir så pass mycket uppmärksamhet över en undersökning med så pass stora urvals- och bortfallsproblem. Dessutom med frågeformulering och svarsalternativ som avlivar rapportens chanser på att vara intressant redan i fosterstadiet (”I vilken utsträckning skulle du vilja vara hemmafru?”, respektive ”inte alls” och ”väldigt gärna”). Visst kan det vara intressant att det finns folk som vill vara hemmamakar, men den här studien säger verkligen ingenting. Himla tråkigt att den fått så stort genomslag.

 55. [...] bloggar om detta: Genusnytt här, Pelle Billing här, Aktivarumbloggen här,  Matte Matik om brittisk sågning av svensk [...]

 56. [...] har varit het i media den senaste tiden. Vissa hävdar sin rätt att få vara mammor på heltid, och andra [...]

Google