Ytterligare en bra skribent hos Corren

02 september 2011, av Pelle Billing

Som tidigare konstaterats här på bloggen är Corren den svenska dagstidning som är mest offensiv och nyskapande i sin jämställdhetsdebatt. Ledarredaktionen skriver regelbundet bra saker, och Carina Glenning gjorde tidigt en stor intervju (PDF) med mig.

Nu har Thomas Gür tillkommit som krönikör, och han startar med att skriva om män som förbrukningsvara. Tidigare har han berört samma ämne i SvD, och hans tankegångar liknar de som lanserats av Roy F Baumeister – en tänkare som även gett mig viktiga insikter.

Ingen av Stockholmstidningarna – eller för den delen Sydsvenskan – är ens i närheten av att lämna den gamla statsfeministiska skåpmaten bakom sig. Därmed får de se sig bli ifrånsprungna av bloggosfären och tidningar som Corren.

 

15 kommentarer på “Ytterligare en bra skribent hos Corren”

 1. Men@Work skriver:

  Att läsa Corren är som att ha krälat genom öknen och hittat till en oas! Nu ökar pressen på de som censurerar, vinklar och skriver artiklar som osar manshat!

  Tack Corren!

 2. Mia skriver:

  Japp, och en mycket ‘jämställdistisk’ text. Inte antingen eller utan både och :)

 3. leifer skriver:

  Intressant att många män i Sverige också gått på den (radikal)feministiska förenklade beskrivnignen av samhället förr. Har stött på detta flera gånger, män som är övertygade om att kvinnor hade det absolut värst jämt förr.

  Man måste också komma ihåg att förr och andra delar av världen/hela världen, ofta använts som en försvarmekanism från femnister när konversationen är på väg ”åt fel håll”. Dvs Sverige idag och i framtiden, för det är ju detta jämställdhetsdebatten i Sverige ska handla om.

 4. Matte skriver:

  En bra text av Thomas Gur, inte vinklad åt något håll utan visar på båda sidor av myntet.

  När hakar andra tidningar på Corren?

 5. Access skriver:

  Han har ju tidigare skrivit bl a detta i Sydsvenskan (fick han kicken sen?):
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/i-sverige-pendlar-vi-mellan-extremerna_5918941.svd

 6. Pelle Billing skriver:

  Ja, man kan ju undra. I Sverige gillar vi inte analyser som kommer för nära sanningen.

  Skrev om den artikeln här: http://www.pellebilling.se/2011/02/viktig-analys-av-gur/

  (Du menar SvD va?)

 7. Ella skriver:

  Men@Work

  Tack! Dina ord värmer. Och peppar oss ännu mer!

 8. ConZor skriver:

  Man kan bara nicka och hålla med vart enda ord han skriver för de är sanna. Hade jag sett och träffat honom någon stans skulle jag ställa mig upp och applådera oavsett i vilken miljö även om det är i en teater salong för orden är så klockrena!!!

 9. Roger skriver:

  jag har tänkt många gånger att jag borde börja prenumerera på corren, vanlig media gör mig upprörd, i nästan varje nummer så är det någon form av underliggande mansfientlighet i artiklarna.

  Utifrån vad jag kan bedöma efter vad jag har läst här, så är detta knappast fallet med Corren. Jag saknar att sitta en lördagsmorgon med bara mitt kaffe och min tidning, Corren verkar vara svaret för alla män som inte vill börja dagen med att bli ledsna eller förbannade. För det är väl en morgontidning?

 10. ConZor skriver:

  Den som vill läsa Roy F Baumeisters bok: ”Is There Anything Good about Men?: How Cultures Flourish by Exploiting Men” men inte vill beställa den från Amazon.com så finns den på adlibris och den boken har jag beställt :D

 11. storsnopp skriver:

  Corren är så jäkla bra som vanligt. :)

 12. Patrik skriver:

  Bra text och balanserad text av Gür! Visst har män alltid fått ta större risker med liv och hälsa. Men det är viktigt att tänka på att riskerna har minskat över tiden.

  Ett exempel: År 1955 dog 411 män och 11 kvinnor i arbetsplatsolyckor. År 2010 dog 56 män och 1 kvinna. Könsfördelningen är ungefär densamma men riskerna har minskat för båda könen och männen har tjänat mest på detta.

 13. Matte skriver:

  @Patrik

  ”Ett exempel: År 1955 dog 411 män och 11 kvinnor i arbetsplatsolyckor. År 2010 dog 56 män och 1 kvinna. Könsfördelningen är ungefär densamma men riskerna har minskat för båda könen och männen har tjänat mest på detta.”

  411/11 = 37

  56/1 = 56

  Förut dog det ca 37 män per kvinna, idag 56 män per kvinna. Riskerna har minskat för båda men hur får du det till att män tjänat mer än kvinnor på det.

 14. Pelle Billing skriver:

  48 män och 1 kvinna dog på arbetet 2010 enligt Arbetsmiljöverket:

  http://www.av.se/dokument/statistik/dodsfall/2010/Dodsfall_kon_arbtagare_1955-2010.pdf

  Genomsnittet för de senaste tio åren förefaller vara cirka 50 män och cirka 3-4 kvinnor (någon som vill räkna exakt på genomsnittet från 2000-2010?).

  Det förefaller som att män tjänat mest på en förbättrat arbetsmiljö vilket är föga förvånande. Kvinnor har alltid legat på en mycket låg nivå vilket illustreras bra här:

  http://www.av.se/dokument/statistik/dodsfall/2010/dodsfall_arbetstagare_kon_1955-2010.pdf

 15. Patrik skriver:

  Tack Pelle för de korrekta siffrorna. Eftersom männen befunnit sig i de farligare jobben har de också tjänast med på förbättringarna i arbetsmiljön. Men det viktiga är förstås att arbetsmiljön blivit säkrare för alla.

Google