Vem får man skämta om?

11 september 2011, av Pelle Billing

screen-shot-2011-09-11-at-51049-pm

Se följande upplaga av Stockholmsnatt.

Skulle det varit gångbart att skämta på samma sätt om kvinnor? Se på dessa uttryck:

”Kulmagar”

”Medelålders män i lycra”

”Hanarna som rakar sina ben”

Själv vill jag ha ett samhälle där man kan gå väldigt långt i sina skämt (några gränser får väl finnas…). Annars får vi en tråkig värld.

Men det måste vara samma standard för båda könen.

Tack för tipset, G!

 

30 kommentarer på “Vem får man skämta om?”

 1. leifer skriver:

  Jag har en teori om att detta gör att kvinnor blir så ointressanta i serier, på film etc. Dom är alldeles för endimensionella och kan därför inte vara huvudpersoner. Det blir helt enkelt tråkigt att titta på när kvinnor är huvudpersoner och därmed når det inte nån stor publik. Eftersom man inte får skämta för mycket om kvinnor, svarta, invandrare, handikappade, hbt-personer och andra s.k. svaga grupper (vänsterns analys dominerar) så återstår bara vita heterosexuella män. Personligen tycker jag detta är en stor förlust för alla.

 2. per hagman skriver:

  hmmmm om saken gäller de teckande bilderna på svd med sina kommentarer om fåfänga och förgänglighet uppfattar jag det som ett bra skämt / påminnelse.
  Festina lente rsp carpe diem.

  per hagman

 3. Access skriver:

  För att uppskatta skämtet måste man kanske överlevt att promenera norrut på Skanstullsbrons västra sida under eftermiddagsrusningen?
  Fast man kunde ju förstås också skämta om alla överviktiga medelålders kvinnor med cykelkorgar som också vinglar över bron och utsätter omgivningen för fara. Eller babblande småbarnsmammor med barnvagnar i bredd som blockerar trottoaren på Götgatan, till synes helt omedvetna om omgivningen.

 4. Jax skriver:

  Nej du Pelle, nu börjar du bli överkänslig. Denna seriestripes är helt ok. Vi män cyklar, vi är tekniska och kvalitetsmedvetna och väljer gärna ny dyr teknik. Vi får kulmagar och får i bland noja för det. Detta är sant och det är ingenting som minskar vår manlighet. Och kvinnor imponeras definitivt av män med dyra prylar.

  Det du kan ha en poäng i är möjligtvis att det allt mer sällan drivs med kvinnor på samma sätt. Men det är liksom en annan femma. Vi män – och i synnerhet ni som står synliga i fronten för mansrörelsen – får se upp så vi inte blir gnällkärringar som springer efter och reagerar på det kvinnor gör. Det är omanligt och osexigt. En man agerar och går sin egen väg. Det är manligt att vara suverän.

 5. leifer skriver:

  Jax

  Det är sån inställning du pratar om som är mansrörelsens värsta fiende. ”ensam är stark”. Inget kunde vara mer fel, ensam är svag.

  Det är just det gamla mansidealet som mansrörelsen gör uppror mot. Ett mansideal som dessutom idag innebär föga avkastning. Men framförallt är det begränsande och endimensionellt. Att då prata om ”omanligt”, är just det mansrörelsen inte behöver. Det blir ju då också omöjligt att organisera sig i ett kollektiv som en mansrörelse innebär, då du ju säger att det är omanligt och därmed fel enl dig.

 6. Urban skriver:

  Leifer, håller med. Det blir lite lätt tragiskt att läsa Jax resonemang om manligt eller omanligt. Och om jag blir avfärdad som en gnällkärring eller omanlig så kunde jag inte bry mig mindre. Den tiden är förbi.

  Jag har säkert skrivit det förut, men hela den här en-riktig-man-prylen är ingenting annat än en mansfälla. Jag upplever det också som ett sätt för många män att slå ifrån sig det faktum att de är så marginaliserade och diskriminerade (i lag); då bröstar man upp sig och ska vara en solitär som går sin egen väg. Tyvärr gör ju inte de här männen det, min erfarenhet är att de bara är fega.

  Men visst, jag går min egen väg, lever ett härligt liv och bryr mig inte så mycket om vad andra tycker huruvida jag håller måttet som man eller inte eller är en gnällkärring. F.ö. så måste ju det vara något av det modigaste som en man kan göra idag, dvs. att gnälla som en gnällkärring och påtala felaktigheter. Det krävs kurage för det!

 7. Access skriver:

  Det är ändå en viss skillnad mellan att vara generös – att bjuda på att nån skämtar om en – och att ta skit.

  Jag tycker som leifer, att det värsta med den traditionella mansrollen är att man ska ta skit från alla och envar, och förväntas stå stark, skaka av sig och gå vidare.

  Å andra sidan tycker jag att just det här fallet inte är nåt att gnälla om. Sånt här kan vi bjuda på, tycker jag.
  Det finns en hel del serier av kvinnor som driver med kvinnor på ett motsvarande generöst sätt. Och här handlar det ju om män som driver med män.

  Problemet är väl snarare att män inte får driva med kvinnor på det sätt som kvinnor får driva med män. När det gäller att driva med motsatt kön så är trafiken enkelriktad.

 8. mieitte skriver:

  @ Jax

  Hej !

  Jag tycker att du själv är överkänslig för skämta ska man kunna utan att man tar åt sig alltför hård.
  Det inte länge sedan jag hörde männen säga att dom inte ens vågar kommentera vad kvinnorna har för sig för om dom visste det skulle det bli skillsmässa på momangen. Så trångd och ensidigt ”ooo oh tjejer vi måste höja våra röster…” varit och lett till att dagens debatt och klimat är så förgiftad med all sorts goja.
  Så visst, vi ska kunna visa att vi vågar skämta om kvinnor lika hög grad som dom gjord om oss, dock inte så förfärligt lågt innehåll och ren hatiskhet som dom gjord!!!
  Vi kan ta det med glimten i ökad så går det bättre hem.

 9. leifer skriver:

  @mieitte
  ”Så visst, vi ska kunna visa att vi vågar skämta om kvinnor lika hög grad som dom gjord om oss, dock inte så förfärligt lågt innehåll och ren hatiskhet som dom gjord!!!”

  Vilka var ”dom”? Jag antar att du menar vissa män förr, eller menar du alla?

  Och har inte kvinnor förr varit hatiska mot andra kvinnor?

  Och på vilket sätt har inte vissa kvinnliga feminitiser just varit hatiska i sina skämt om män?

  Jag tycker man ska inse här att män och kvinnor är lika bra eller lika dåliga, lika goda eller lika onda. Det är alltså ingen könsskillnad. Bort med helgonglorian alltså på kvinnor!

  Problemet nu med att man inte får skämta om kvinnor är faktiskt att det även hämmar kvinnors s.k. frigörelse. Ex att göra långfilmer med mer intressanta och mångfasciterade kvinnor, kvinnor som då även har massa brister (precis som män).

 10. leifer skriver:

  Pelle

  OT

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vi-borde-prata-om-feminismen_6460944.svd

  Rätt dålig kolumn på fösta/andrasidan idag i SVD, där skribenten t.ex. inte fattat att regeringen nu bedriver en feminitisk agenda. Men det är lite symptomatiskt att journalister i gammelmedia inte ser problemen i verkligheten.

 11. Anders skriver:

  Leifer: intressant OT-länk du skickade… kolumnen känns jättekonstig, känns som den skrivs typ 4 – 5 år för tidigt, det är nog för tidigt att säga att vi nått ”post-feminism”. Författaren till den är ju dock inte bosatt i Sverige så han kanske inte har full koll på vad som händer och sker här.

 12. Backlash skriver:

  Mia & Klara brukade ju skämta om thrashiga underklasskvinnor, något som annars är tabu. Men Mia Skäringer har nog lyckats bättre i karriären nu när hon driver med övre medelklassen i ‘Solsidan’.

 13. leifer skriver:

  Backlasch

  SVT sände en show i lördags med Mia Skäringer, såg du den och vad tyckte du?

  http://svtplay.se/t/165328/dyngkat_och_hur_helig_som_helst

 14. Jax skriver:

  Oj då! Här var det svårt med läsförståelsen och många ideologiska blockeringar.

  @ Leifer & Urban.
  Jag skriver inte att män skall vara ensamma och jag skriver absolut inte att män inte gemensamt kan engagera sig i till exempel en mansrörelse. Det skulle vara mycket spännande att få reda på hur ni resonerar när ni kan dra denna slutsats utifrån det jag skriver. Jag skriver att det är manligt att vara suverän.Rent faktiskt är det så att ju starkare och mer grundad du är i dig själv ju bättre förmåga har du att relatera till andra. Du vet dina gränser och kan säga såväl ja som nej och stå för det. Du är kort sagt en man att lita på och med förmåga att ta ansvar för ditt liv. Kanske något du bör fundera djupare på, Urban. Om du nu är stolt i din roll som gnällkärring skulle du få ett lyft om du gick ett par kurser i personlig utveckling och började fundera på dina relationer. Varför inte börja med Yoga?

  Och vad är det för fel att resonera i manligt – omanligt? Kan ni båda se vad kvinnligt är? Kan ni då inte se vad som är manligt? Eller har ni gått på den moderna myten att könet bara är en social konstruktion? Är det bra och okej att vara en stark kvinna men dåligt att vara en stark, fri och självständig man?

  @ Mieitte.
  Jag förstår inte din invändning. Jag skriver att det är okej att skämta. Jag tar inte åt mig. Att skämta med hjärtat är befriande.

 15. Anders skriver:

  Jag tycker att problemet med humor om män är att det är okej att sparka neråt. Det där med kulmagar osv tycker jag inte gör så mycket, men det där med att förlöjliga den ”misslyckade” och ”omanliga” mannen tycker jag är mer problematiskt. Typ göra sig rolig över nördiga män som inte får ligga och sådant, fast även det går att göra — om man gör det med värme — men det är ju inte så ofta det är fallet.

  Den typen av humor får förekomma utan kritik för ingen vågar ta åt sig, för då skulle man ju själv verka omanlig. Det är nog för övrigt den största anledningen till att det diskuteras så lite mansproblem av män själva, eftersom det anses ”omanligt” i sig.

 16. leifer skriver:

  Jax

  Jag är mycket för att vara en självständig stark individ och tror just att göra sig av med (sjuka) mansidela är vägen dit. Det var ju resonemanget om manligt, liksom att det ska vara nån slags krav på män för att vara riktiga män som du köde med. Sen tror jag också mycket av männens självförtroende förr kommit av andra/bättre samhällsförutsättningar. Idag är det snarare så att män kommit till korta och ska då spela coola/tuffa som en fasad. Jag vänder mig emot det mansidelat. Med det inte sagt att män kan ”vinna” på att spela en mansroll. Ex ökar säkert chanserna mot motsattas könet. Men det här handlar då också om att förändra syn på könsroller och samhället. För mansörelsen gäller att män får samma makt och ansvar inom reproduktionen (som individer).

  I övrigt tar jag avstånd från personpåhopp och tycker den som säger det ofta både projecerar och förlorar på det.

 17. Maria skriver:

  Jo serien var ganska rolig. Den fick mig att tänka på en f.d. kollega som klädde sig i lycra för att cykla hem från jobbet, ”men inte blev han smalare för det”, som en annan cyklande kollega uttryckte det. Själv så klädde jag mig också i lycra i lördags och cyklade i fyra timmar i solskenet utmed Mosel. Då blev jag omcyklad av ett svärm manliga cyklister, vilket man ofta kan bli i det här landet där cykling är en nationalsport.

 18. Anders skriver:

  Jag har läst serien och jag tycker den är rätt rolig också, och jag som motionär som tävlar ibland kan relatera till det, många medelålders (både män och kvinnor) som ser lite otränade ut men ändå gör imponerade resultat. Man kanske inte blir värsta bergsgeten med några pluskilon, men på platten kan det gå undan! :-) .

  Det finns däremot exempel på humor om män där det inte är så kul och bara blir misandri av det, jag tycker dock inte detta är ett exempel på det.

 19. Lavazza skriver:

  leifer: En annan anledning att det är svårt att skriva intressanta kvinnoroller är att en film ofta bygger på att huvudpersonen befinner sig i en svår situation och lyckas ta sig ur den. Detta gör det svårt att skriva (någorlunda) realistiska kvinnoroller eftersom tittaren hela tiden frågar sig ”varför har hon hamnat i den situationen?” och ”varför tar hon inte hjälp av en man istället?”, och de scenarier där man kan tänka sig att en kvinna inte har detta naturliga alternativ är tämligen begränsade.

 20. Maria skriver:

  För min del får det gärna skämtas om kvinnor, men det är ju inte politiskt korrekt att göra det. Kvinnor tillhör ju en av de svaga grupperna i samhället, samtidigt som de är upphöjda väsen och saknar karaktärsfel och brister som det går att skämta om… Framför allt skulle det ropas på kvinnoförnedring och kvinnohat om minsta lilla kritik mot kvinnor yppades. Vilket är synd, för som det är nu ”problematiseras” aldrig kvinnors val och beteenden, vilket gärna fick göras i skämtsam form för mig alltså.

 21. per hagman skriver:

  Enig med Jax om att det är suveränt att vara man i manliga sammanhang.

  Kolla vad vi män skapar! Se er runt omkring.
  Överallt finns det uttryck för denna enorma manlig kreativitet.
  Härligt.

  Jag förstår feministernas inte bara penisavund utan även feministernas avund för männs kreativitet.

  Per Hagman

 22. Urban skriver:

  Jax: En del av dagens problem med den urspårade jämställdhetsdebatten är ju att män inte får komma och klaga utan att genast bli stämplade som gnällkärringar, losers, omanliga och andra invektiv. Själv vill jag inte längre låta mig beröras av sån´t; dvs. tycker folk att jag är en gnällkärring får de väl tycka det eller är det bara kvinnor som ska få påtala problem med sina liv och sin könsroll? Dvs. är det bara de som ska få vara gnällkärringar? Män ska inte få vara det, då blir det ett herrans liv både bland män och kvinnor. Jag vänder mig emot det.

  Att en man öppet vågar ta ställning för mansfrågorna med den storm av hat, förakt och anklagelser om att man är en kvinnohatare kräver verkligt mod – alltså en modig man. De flesta män har inte det modet; de gömmer sig fegt bakom sin traditionella roll av att vara stora, starka, tysta och ”coola” samtidigt som de blir pissade på av feminister och i lagstiftningen. Det är också de här ”manliga” männen som är en del av problemet att situationen är som den är idag; de vågade inte protestera av rädsla för att bli stämplade som gnällkärringar. Svårare än så var det inte att hålla dem på mattan och måla in dem i ett hörn.

  Och vad gäller att vara fri och självständig och hålla på med yoga för att förhöja sitt medvetande så talar du för ganska döva öron. Jag kan knappast bli mer fri och självständig; det är väl därför jag mår så dåligt av att se hur andra män blir behandlade i dagens samhälle. Och hur i hel***e de kan gå med på detta. Du får gärna boka in hela gänget på en yogakurs Jax!

 23. leifer skriver:

  Maria

  Bra sagt! Låter lite som det jag brukar säga, men blir väl mer trovärdigt när du säger det… ;)

 24. Lavazza skriver:

  Urban: Jo, det enda som en man kan göra anonymt och utan personliga risker är att rösta på lågskatte/liten stat-partier (vilket tyvärr Moderaterna har lämnat som en hjärtefråga) och att inte föda besten (vilket kan ske genom att jobba mindre, jobba svart, flytta utomlands samt att undvika äktenskap och barn etc.).

 25. Lavazza skriver:

  Jag håller annars med Jax om att yoga är bra för de flesta.

  1.33 In relationships, the mind becomes purified by cultivating feelings of friendliness towards those who are happy, compassion for those who are suffering, goodwill towards those who are virtuous, and indifference or neutrality towards those we perceive as wicked or evil.
  (maitri karuna mudita upekshanam sukha duhka punya apunya vishayanam bhavanatah chitta prasadanam)

 26. Urban skriver:

  Lavazza, personligen föredrar jag att man står för de här idéerna öppet istället för att bra smyga undan. Just att män är den grupp som betalar mest in till välfärdsstaten och får en massa skit tillbaka samt förhindras till reproduktion (jag är för surrogatmödraskap) borde få varenda man att protestera högljutt.

 27. Nils D skriver:

  Nej.
  Det är inte gångbart för en man att skämta på ett liknande vis om kvinnor.
  Gentlemannen och hans beteende är fortfarande ett ideal som är starkt närvarnde, även om det inte talas speciellt mycket om honom.
  För bland det första en liten pojke får lära sig är att man slår inte flickor, ”det är fegt att slå flickor”.
  Att fiska skratt på kvinnors bekostnad, fungerar bara i mycket slutna sällskap. Och man blir absolut inte populär bland brudarna.

 28. Pelle Billing skriver:

  För att förtydliga: Jag tycker alltså att serien jag länkar till är helt OK. Självfallet ska man kunna skämta om detta!

  Problemet uppstår när det inte är lika gångbart att skämta om kvinnor.

  Hur många klumpiga och tafatta mammor har du sett i reklamfilmer och komediserier? Jämför det med antalet pappor du sett. Detta är min poäng.

 29. per hagman skriver:

  hmmmmm pelle förstår dig int nu.
  per hagman

 30. Pelle Billing skriver:

  per h,

  Min poäng är att man får skämta hur mycket som helst om män i media (vilket är OK med mig – jag vill att man ska kunna skämta om det mesta). Däremot får man vara betydligt mer försiktig när man skämtar om kvinnor, vilket är en form av dubbelmoral.

Google