Vad tror du är mest effektivt?

09 september 2011, av Pelle Billing

Det finns några principer som jag skriver under på:

 • Jämställdhetsdebatten ska präglas av en positiv grundsyn på båda könen.
 • Lika rättigheter och skyldigheter ska försvaras i alla lägen.
 • Såväl kvinnofrågor som mansfrågor är viktiga för samhället att känna till, och bry sig om.

Om du instämmer i dessa principer är du en person som vill reformera svensk jämställdhetspolitik. Du är även en person som har problem med mycket av det som skrivs i media om jämställdhet.

Önskan att reformera dessa områden är något som du och jag har gemensamt. Frågan är bara hur vi bäst gör det?

Det finns många olika metoder man kan satsa på. Här är några exempel:

 • Lobbying direkt mot politiker. Lokal, regionalt och i riksdagen.
 • Bilda fristående organisationer som försöker påverka utanför det partipolitiska.
 • Driva en blogg om jämställdhet som förklarar problemen, föreslår lösningar och granskar det som pågår.
 • Skriva debattartiklar i dagstidningar, på Newmill och andra ställen (görs av en större krets än bloggarna).
 • Ha riktade kampanjer mot en mediainstans eller ett politiskt parti när de gör något som lätt exponeras som direkt dumt (görs informellt via bloggar men inte strukturerat).
 • Som journalist skriva utmanande artiklar i sin tidning (görs framför allt av enstaka lokaltidningar som Corren, LT och Skånskan). Av nödvändighet begränsat till anställda journalister.

Frågan är nu vad som är mest effektivt? Har jag kanske glömt något viktigt också?

Vad ska vi bloggare satsa mest på? Våra växande bloggar, eller på att skriva debattartiklar (som långt ifrån alltid blir accepterade, men som gör stor nytta när de väl kommer in)?

Vad kan en ”vanlig person” göra som har fullt upp i vardagen och kanske måste förbli anonym på grund av sitt arbete?

Ordet är fritt.

 

41 kommentarer på “Vad tror du är mest effektivt?”

 1. David K skriver:

  Bra punkter!

  Lägg till:

  Skapa nätverk inom våra politiska partier för att försöka påverka inifrån. Lyft dessa frågor inom politiska sammanhang.

  Ta kontakt med politiska meningsmotståndare som också har tröttnat på rådande statsfeministiska ordning.

  Mvh
  /David, Moderatmännen

 2. Urban skriver:

  Bjuda in gästbloggare kan ju vara en väg att gå så får ni aktiva bloggare får lite avlastning. Många kan ha mycket vettigt att säga, men hinner inte med att hålla igång eller har inte det bredare kunnandet som krävs för att skapa en bra blogg.

 3. Access skriver:

  En möjlighet till, som med framgång använts för att implementera feminismen hos elit och offentlighet:
  Skapa organisationer och nätverk och få engagerade jämställdister att söka arbeten inom akademi och utbildningsväsende, rättsväsende, politiska partier (redan nämnts), organisationer och media. Jobba för att personer med jämställd syn på människor hamnar på viktiga och opinionsbildande poster i samhället.

 4. Pelle Billing skriver:

  David K, Urban, Access

  Men vilka strålande tillägg!

  Moderatmännen är föregångare inom de politiska partierna.

  Om någon vill gästblogga eller skicka en insändare är det bara att kontakta mig!

  Att komma ut på ledande positioner är viktigt och kanske finns det redan läsare som sitter på sådana?

 5. Joel Johansson skriver:

  Jag tror att det finns utrymme för ett genus-community – i stil med feminetik fast bättre ;)

  Jag vet att ”genusklubben” finns men forum som bygger på phpBB är så himla tråkiga och folk blir sällan bitna. Vilken plattform/cms man väljer spelar ganska stor roll. Att döma av allt kommenterande på Ströms blogg så lär det finnas ett uppdämt behov av en samlingsplats på nätet. Det skulle kunna innehålla forum, användarnas ‘artiklar’, kalender, ”senast observerat” och vara fritt för alla att bidra och delta i. Det här med web 2.0 och sociala medier som alla kör nu är alldeles för fragmenterat och decentraliserat. Helst skulle vi ha en BBS med telefonmodem ;)

  I övrigt så tycker jag (”tyvärr”) att det mest effektiva är när någon kvinna skriver negativt om feminism i gammelmedia eller på nätet. Det brukar i alla fall kännas skönt att läsa :)

 6. S skriver:

  -> Bemöta märkliga ”sanningar” som sägs på fikarasten.

  Man bli lite obekväm, men är man påläst på din blogg och med manifestet i bakfickan är det inte många som kan säga emot. Däremot avbryter de förmodligen diskussionen. Så det kanske inte är effektivast… man får nog gå fram lite försiktigt, men det bästa är ofta att ställa öppna frågor och med rätt följd av frågor få den personen att inse att det de pratar om inte hänger ihop logiskt.

 7. Roger skriver:

  Lite vid sidan om, men vad alla kan göra i sin egen vardag att alltid uppmärksamma slentrianmässig misandri. Jag tror att vi alla har varit med om när någon tjej slänger ur sig ”typiskt killar” och hela vägen upp till att killar är potentiella våldätksmän.

  Man behöver inte intitiera en stor diskussion om man inte trivs med det, men man kan bara säga att vänta lite nu, det där är faktiskt inte sant. Många gånger blir det ingen diskussion, men personen i fråga har blivit medveten om att det hon slentrianmässigt slängde ur sig faktiskt inte är OK, och faktiskt inte är en vedertagen sanning. Kanske tänker hon sig för i framtiden.

 8. Andreas Nurbo skriver:

  Istället för att sprida ut sig borde det bli mer samarbete. Att parter gör gemensam sak. Inte ha massa individuella bloggare/debattörer med individuella agendor. Utan ha en massa bloggare med samma agenda.

  Försöka komma tillstånd med överenskommelser politiker emellan över blockgränserna. Alltså försöka samarbeta så man bildar en stor kritisk massa.
  Ser vi till förbud av omskärelse så är Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Sverigedemokraterna för ett förbud. MUF är också för ett förbud.
  Rädda Barnen vill inte att omskärelse ska utföras utan samtycke från barnet.

  Alltså det finns frågor som man kan samarbeta kring som ökar möjligheten att åstadkomma förändring.

 9. Mörker skriver:

  Vi skulle behöva utveckla begreppet postfeminism, som en gemensam teoretisk plattform. De flesta här håller ju med om att det finns, eller har funnits, positiva inslag i feminismen. Feminismens interna konflikter har blivit mindre intensiva sedan de mest radikala elementen avgått med segern. Tidigare kunde man tala om olika ”feminismer” utan att bedra sig själv. Begreppet postfeminism bjuder in alla de som tidigare varit feminister, men som alienerats. Detta har skett i takt med att feminism kommit att bli synkront med politik som strävar efter att försämra mäns liv i alla avseenden, oavsett.

  Dessutom behövs ett nytt politiskt parti.

 10. Mörker skriver:

  Ett nytt politiskt parti i kombination med infiltrering av de existerande partierna skulle nog ge bäst effekt.

 11. Mia skriver:

  Postfeminism var ju ett jättebra begrepp! Och trots att jag ‘hängt’ här ett bra tag nu inget jag snappat upp förr. Så ja verkligen bra att utveckla och använda oftare kanske.

  Sen är det inte bara kvinnor som behöver uppmärksammas om misandri utan många män också, eller iaf att de inte bara låter det passera sas. I min vardag brukar jag ofta fråga män om de köper vissa skämt eller generaliseringar vilket får vissa att börja refletera iaf. En liten episod var när en tjej slog till en kille och de manliga kollegerna inte reagerade lika ‘självklart’ som de gör när det är omvänt.

 12. Joel Johansson skriver:

  Post-feminism? Jag sällar mig lika gärna till post-nazismen.

  Den ”anti-feministiska” hegemonin är något att vara uppmärksam på, anser jag. Det behövs mer öppen och fri debatt inom jämställdhetsrörelsen och mansrörelsen och en acceptans att alla inte behöver dra samma slutsatser i varje fråga. Idag är vanligt folk, som jag, hänvisade att diskutera på bloggar där man riskerar att bli stämplad som feminist om man inte håller med skribenten i varje fråga.

 13. Daniel skriver:

  Personligen så gillar jag ekvivalism, men jag vet inte om någon person/rörelse redan har lagt beslag på och definierat detta begrepp.

 14. Mörker skriver:

  Tanken är väl inte att någon ”är postfeminist”. Det skulle väl snarare vara en #tag bakom vilken man kan dekonstruera feministiska fenomen.

  Sen kan man kalla sig, eller inte kalla sig vad man vill.

 15. Mörker skriver:

  @Joel Johansson

  Om du är född i Sverige är du tvångsansluten till postnazismen. Jag skulle själv gärna gå ur, men vet inte hur man gör bara.

 16. snuskgubben skriver:

  Mest effektivt är att rösta med fötterna. Dvs sluta tråna efter personer med fitta . Livet bjuder på så många utmaningar, varför välja bli slav under normer?

 17. leifer skriver:

  snuskgubben

  Ligger nåt i det. Urban och jag har försökt lobba lite för ”mgtow”. En mansrörelse som då kan vara lite anti men ändå skapa en gemenskap och ett slags mål. Man kan på sätt å vis säga att mycket av mansrörelserna som nu börjar synas också är mest av karaktären EMOT, ej lika väldefinierat FÖR nånting.

  Dvs det effektivaste av allt kan vara att låta feminismen urarta helt, och därmed förgöra sig självt. Nackdelen med den taktiken är bl.a. att det kan ta ganska lång tid och att man dessutom hjärntvättar potentiellt motstånd.

 18. AnnaF skriver:

  OT

  Rättens riddare är en serie av EXTREM PK-filmer för skolbarn 6-9 år. Serien används på många skolor. I serien springer en ”riddare” runt och hittar barn/vuxna som gör eller säger ”fel”. ”Riddaren” hotar med svärd, förlöjligar och hotar till ”rätt” beteende. Bla. tas upp familj med fyra mammor, flickor-pojkar mm

  Ni måste se filmerna!

  http://www.sli.se/prodinfo.asp?a=U100709-05&page=default.asp&sid=0&db=15

 19. Patrik skriver:

  Den här tråden har tyvärr spårat ur.

 20. leifer skriver:

  Pelle måste nog rensa bort en del inlägg, moderera aktivt alltså. Jag tänker inte anmäla nån.

  Vad gäller könsord är det förvisso nåt som kvinnliga feminister älskar att använda i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Dom vill ofta vara extremt grova i mun. En man får dock inte uttrycka sig på samma sätt.

 21. Erik skriver:

  Nej ”tråden” har knappast spårat ur för att en enda person skriver inlägg av en viss karaktär. Tvärtom

  Diskussionen om postfeminismen och postnazismen är kanon!

 22. leifer skriver:

  Att öka mäns värde, dvs lika värde som för kvinnor, handlar om att ta avstånd från ett mansideal som innebär att män ska offra sig, ses som mindre värdefulla. Detta har en klassdimension! För det är inte det högt uppsatta männen i samhället som ska ta dessa risker för liv och lem, det är då de män som är längst ner på samhällsskalan. Det är ju också dessa män som måste börja göra uppror mot idealet, istället för att omfamna det.

  Sen tycker jag man ser en märkligt uttryck ex hos ”arbetarmän” där man inte alls är beredd att ta risker, men har en stil och ett uttryck, som om så vore fallet. Ex kraftiga biceps, t-shirt, tatueringar m.m. för att signalera en slags manlighet, men dessa män är ofta inte alls uppoffrande och vill inte alls utsätta sig för fara, utan är en slags bluff på det sättet.

  Vi i mgtow (Men Go Their Own Way) tar avstånd från gamla mansideal! ;)

 23. Pelle Billing skriver:

  S,

  Ja, att vara påläst och sedan våga ställa lite öppna frågor kan vara effektivt.

  Genom att be människor vara mer specifika och konkreta kan man få de att se att det de tror inte stämmer med verkligheten.

 24. Pelle Billing skriver:

  Joel J,

  Vet att minst en person funderat på ”jämställdist”-community. Tror precis som du att det måste vara snyggt designat och väldigt funktionellt.

  Vi har även funderat på att skapa detta åt Mansnätverket (Mn). Hittills har vi byggt en enkel hemsida med bra information och artiklar, och nästa steg skulle vara en community.

  Men det handlar helt enkelt om att hitta 1-2 personer med rätt kunskap och tillräckligt med tid.

  Om någon här känner sig som rätt person(er) så kontakta mig! Spelar ingen roll om du vill göra det fristående eller som en del av Mn.

 25. Pelle Billing skriver:

  Roger,

  Ja, att alls säga nåt räcker ofta.

  Jag försöker göra det personligt också. Om någon säger att ”manlig sexualitet är faktiskt ett stort problem” så säger jag ”jaså, och din pojkväns sexualitet då?”

 26. Pelle Billing skriver:

  Andreas N,

  Pär och jag samordnar pubträffar och vi har gjort en serie videos ihop. Små saker, visst, men ett steg mot samarbete. Mansnätverket är också ett samarbete mellan fyra personer samt gästskribenter. Jag har föreläst med Ingrid Carlqvist som partner, osv.

  Men du har helt rätt. Mer samarbete behövs. Tar det med mig.

 27. Pelle Billing skriver:

  Mörker och Mia,

  Jag gillade begreppet postfeminism när jag först såg det för några år sedan. Men sedan började jag inse att det inte användes på ett sätt som jag trott/ville.

  Här skrivs lite om den problematiken:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Postfeminismhttp://en.wikipedia.org/wiki/Postfeminism

  Eftersom ordet är oklart kan det ev finnas möjlighet att göra det till sitt eget.

 28. Pelle Billing skriver:

  Daniel,

  Evivalism är bra. Jämställdist är också bra.

  Mitt enda problem med dessa är att alla -ismer kan kidnappas och perverteras.

  Därför hamnar jag ofta i en situation där jag specificerar mina grundprinciper om och om igen:
  – Lika rättigheter och skyldigheter
  – Jämställdhetspolitiken ska handla om både mans- och kvinnofrågor
  – Vi ska ha en positiv syn på båda könen

  osv

  Jämställdhet 2.0 använder jag gärna eftersom det bara är denna blogg som använder begreppet (så vitt jag vet?). Men även det kan kidnappas…

 29. Pelle Billing skriver:

  snuskgubben och leifer,

  Att rösta med fötterna kan vara effektivt.

  T ex är det vansinne att gifta sig i USA om du är en man som försörjer familjen. Vid skilsmässa kan du vara tvungen att försörja din f d fru i 30 år. Att vara sambo kan då vara en del av ett politiskt ställningstagande.

 30. Pelle Billing skriver:

  snuskgubben,

  Jag har tagit bort några kommentarer av dig. Håll tonen!

 31. Pelle Billing skriver:

  AnnaF,

  Tack för tips! Ska kolla sen.

 32. Erik skriver:

  Pelle Billing:

  Med risk att låta besserwisser så känner jag mig manad att påpeka ekvivalism är uselt bortom all förståelse. Ekvivalism spelar på Equal som i sin tur har ingenting med jämställdhet att göra och där den dominerande politiska tolkningen är pk-kvotering. Som om inte detta vore nog är det ett ord där både stavning och uttal får låga poäng.

  Jämställdist är ett klart bättre alternativ men även där finns problem. Den tydligaste svårigheten (ett fel som finns även i ekvivalism) är att man inte har en tydlig separation mellan metod och målsättning. Poängen är ju att ALLA vill ha jämställdhet men alla är långtifrån överens gällande vad jämställdhet innebär praktiskt och hur man bäst uppnår det målet.

  Feminismen anser uppenbarligen att jämställdhet uppnås genom en FEMINISERING av samhället i allmänhet och av barn i synnerhet. Vi håller uppenbarligen inte alls med men frågan blir då HUR anser vi att jämställdhet bäst uppnås?

  När vi har svaret på den frågan hittar vi även det lämpligaste namnet på vår rörelse.

 33. Control Spirit skriver:

  Direkt lobbying (punkt no.1 ovan) gentemot politiker (förslagsvis i Civilutskottet) samt kontakter på strategiska positioner, är AVGÖRANDE i sammanhanget.

  Mot lobbying och kontakter förslår ingen organisation, blogg, hemsida, debattartiklar, ”riktade kampanjer” och ”utmanande artiklar” i världen.

  Det handlar om att angripa makthavarna, snarare än personer i närheten av makten.

  Enkelt på papperet.
  Det är där Sällskapet Bur-q-ua kommer in i bilden.

  Bloggare bör helst satsa på att omgruppera och mobilisera på rätt sätt.
  ”Vanliga personer”, d.v.s. de individer som inte är ”bloggare”, åstadkommer redan och kan åstadkomma mycket.

  Endast fantasin begränsar.

  /
  Control Spirit -Bur-q-ua97-, av Dans stam (97-108)
  kontrollant för
  Sällskapet Bur-q-ua
  för allas lika värde, emot rättsröta
  BB – Bröd och Bur-q-ua åt folket

 34. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle >>
  Det du nu väljer att ta upp med detta blogginlägg är det absolut viktigaste ”vi” har att förhålla oss till.

  Jag skulle mer än gärna se en ”pubträff” eller liknande för att enbart diskutera detta. Fixa! ;-)

  Nästa steg, efter bloggandet…

 35. Pelle Billing skriver:

  Erik,

  Som sagt alla -ismer har sina problem, och du beskriver problemen med jämställdism på ett bra sätt.

  Sedan behöver du inte oroa dig för att låta som besserwisser eftersom du har fel ;) Evivalism anspelar inte på equal, utan på ekvivalent, vilket betyder motsvarande och inte samma. Med detta inte sagt att ordet inte är problematiskt.

 36. Pelle Billing skriver:

  Nils,

  Yes, det får bli en pubträff igen.

  Sedan ser jag fram emot initiativ som inte kommer från mig eller Pär Ström ;) Det skulle vara härligt om jag här på bloggen kunde rapportera om andra nya initiativ.

  Om någon vill wallraffa i telefon och sedan ge mig en inspelning är jag också tacksam ;)

 37. leifer skriver:

  Erik, jag har varit inne på samma problematik som du och delar din syn. Men Pelle har nämnt att det är nåt som man kan arbeta fram och formulera efterhand. Visserligen finns djävulen i detaljer men i alla fall.

  Sen märker jag vilken religion det är i såna detaljer. Jag gjorde mig närmast ovän med en manlig kollega idag på jobbet genom att ifrågasätta kvinnors ”rätt över sin kropp”, som det så fint heter. Dvs många män är ganska feministiskt skolade i detta (eller är det feminism? Man blir aldrig klok på detta). Jag sa att han använde feministiska resonemang inprogrammerade i decennier, och då vart han sur.

 38. [...] hegemonin i den svenska jämställdhetsdebatten. Det som istället behövs är, precis som Pelle Billing skriver, en jämställdhetsdebatten som präglas av en positiv grundsyn på båda könen. Där både [...]

 39. Joel Johansson skriver:

  @Pelle Billing,
  Jag kom på en idé idag. Man skulle kunna lägga upp en WIKI som en plattform där vi kan hjälpas åt att kartlägga det genusindustriella komplexet i Sverige. Där skulle man kunna samla alla viktiga personer, uttalanden, organisationer och deras förgreningar. Vet ej om det riskerar att strida mot PUL dock.

 40. Pelle Billing skriver:

  Joel Johansson,

  En mkt god idé. Det finns de som talat om det tidigare men ingen som implementerat. Tanken med Mansnätverket var att vi skulle ha en sådan sektion, men ännu har vi inte haft tid att implementera.

  Om du eller någon annan känner sig sugen så kör! Det är alltid mitt tips inom det här området. Alla som skapar något bidrar till förändringen. Jag kan stödja genom att skriva om det när det lanseras så att det kommer dit folk.

 41. [...] hegemonin i den svenska jämställdhetsdebatten. Det som istället behövs är, precis som Pelle Billing skriver, en jämställdhetsdebatten som präglas av en positiv grundsyn på båda könen. Där både [...]

Google