Sydsvenskan listar mansfrågor – omedvetet?

25 september 2011, av Pelle Billing

man

Idag skriver Sydsvenskan om hur kvinnoöverskottet i Sverige kommer att vändas till ett mansöverskott inom några år. Även SvD berör ämnet med en kortare TT-artikel.

Utan att tänka på det (?) listar Sydsvenskan olika viktiga mansfrågor i artikeln, för att förklara varför män tidigare levt kortare:

Tre faktorer har i århundraden tagit kål på männen: krig, hårt arbete och osunt leverne.

Krig samt arbeten som är hårda och farliga har alltid varit männens uppgift, och helt riktigt bidrar de till männens kortare livslängd. Osunt leverne hos männen kan ses som en reaktion till att de haft en könsroll där man är förbrukningsbar – och inte till en roll där man ska vårda sin kropp.

I dagens värld har de grundläggande livsbetingelserna blivit mer lika för män och kvinnor. Och eftersom det i alla tider fötts fler pojkar än flickor är övertalet av kvinnor på väg att brytas.

Ifall män lever längre när livsbetingelserna blivit mer lika, måste män haft fysiskt hårdare liv tidigare. Även här kommer Sydsvenskan (omedvetet?) med ett erkännande av mansfrågorna.

Under de senaste trettio åren har skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga livslängd minskat från 6,4 till 4,7 år. Om trettio år kan skillnaden ha krympt till två år.

Det beror på att de genetiska och sociala fördelar som kvinnor tidigare haft successivt försvinner. Kvinnliga hormoner skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Män kan numera skydda sig med mediciner.

Att även kvinnor haft sociala fördelar är en mindre sensation! I decennier har vi fått lära oss att män har makt och sociala fördelar, medan vi ansetts behöva en hel genusindustri (jämställdhetspolitiken, mediefeminismen, genusvetenskapen) för att hjälpa kvinnor.

Kan detta vara startskottet till ett förhållningssätt som inkluderar båda könen, och bryr sig om båda könen?

Vidare i texten:

Kvinnor har lättare att ta kontakt med sjukvården. Män lider och tiger och söker ofta hjälp först när det är för sent. Nu kan skillnaderna vara på väg att brytas.

Helt rätt. Den manliga könsrollen handlar om att vara tyst och stark, och att be om hjälp är ett tecken på svaghet och misslyckande som man – åtminstone enligt en konventionell mansroll.

För kvinnor som inte kan förstå hur jobbigt det är för en man att söka hjälp (och det är inte lätt att veta!) så kan man föreställa sig hur det skulle vara om man själv var tvungen att väga 20 kilo extra varje gång man skulle till doktorn eller någon annan hjälpinstans. Inte särskilt roligt, med andra ord.

Dock tror och hoppas jag att den manliga rollen håller på att utvecklas, så att hjälpsökande ses som ett tecken på inre styrka, och inte ett tecken på svaghet.

Artikeln innehåller även dåliga nyheter för kvinnor:

Samtidigt lever svenska kvinnor allt mer ”destruktivt”. De röker och dricker mer än tidigare. De förvärvsarbetar mer och drabbas i ökande grad av stress, ångest och utmattning. Svenska kvinnor levde tidigare längst i världen. Nu har Sverige dalat till en tionde plats.

Kvinnors nya livsstil medför en del bieffekter. Mediefeminister och politiker må beskriva förvärvsarbetandet som guld och gröna skogar, men i realiteten kan det vara stressande, ångestfyllt och utmattande – som beskrivs ovan.

Att svenska kvinnors livslängd står sig allt sämre i förhållande till omvärlden är oroande. Vi är bäst i klassen på jämställdhet och ändå mår kvinnorna nu sämre än i flera andra länder. Vadav detta?

Slutligen konstateras att den manliga befolkningsökningen inte bara beror på skiftande könsroller och medicinsk utveckling, utan även på invandring:

Enligt Lena Lundkvist beror männens framstormning också på invandringen. Den manliga övervikten har varit stor i migrantströmmarna från Jugoslavien, Afrika och Mellanöstern. Bara för en handfull invandrarländer som Thailand och Filippinerna finns ett markant kvinnoövertal.

Kan det vara därför fler män är kritiska till hög invandring än kvinnor? Det är naivt att tro att det inte finns en konkurrens mellan män (och mellan kvinnor) när det ska hittas partner och bildas familj. Om gruppen män (eller kvinnor) ökar, så försämras oddsen för den som letar efter kärleken.

Tipstack: Går till Sara!

Läs mer: Även Genusnytt berör denna genusnyhet.

 

17 kommentarer på “Sydsvenskan listar mansfrågor – omedvetet?”

 1. Harry skriver:

  Bra skrivet! Jag hajade också till när jag läste detta i Sydsvenskan.

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Jag skönjer en gryning.

 3. Jocke skriver:

  En sak slår mig med ganska stor kraft när jag läser den här texten: hur jävla lurade har inte svenska kvinnor blivit av den nuvarande feminismen?

  Man kan ju helt enkelt konstatera att för svenska kvinnor har feminismen lett till enorma försämringar – inte förbättringar. Och det märkligaste av allt. På flera viktiga jämställdhetsområden blir vi frånåkta av länder som inte har den svenska extremfeminismen. Det är ganska talande.

  Slutligen. Jag har skrivit det tidigare, men upprepar mig gärna. De feminister som har skrikit allra mest i falsett (diverse politiker och mediefeminister) kommer inte att framstå som några hjältar i framtiden. Förmodligen kommer framtidens kvinnor och män att döma personer som Schyman ganska skoningslöst.

  Dagens feminism är helt enkelt vår tids rasbiologi.

 4. Man United skriver:

  @ Jocke

  ”En sak slår mig med ganska stor kraft när jag läser den här texten: hur jävla lurade har inte svenska kvinnor blivit av den nuvarande feminismen?”

  - Instämmer! Men hur lurade är inte Männen av Patriaktatet som sviker pojkar,männen och papporna där nere?

  ”Man kan ju helt enkelt konstatera att för svenska kvinnor har feminismen lett till enorma försämringar – inte förbättringar. Och det märkligaste av allt. På flera viktiga jämställdhetsområden blir vi frånåkta av länder som inte har den svenska extremfeminismen. Det är ganska talande. ”

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/elitfeminister-beter-sig-som-man_157158.svd

  Läs(tips!) Elitfeministerna av Susanna Popova och ha i betänkande att radikalfeministerna tog över den sunda kvinnorörelsen på 70/80talet som Erin Pizzey Doris Lessing mfl moderata fd feminister förespråkade dvs ”riktig jämställdhet”. Det finns alltid sluga och sjukt giriga kvinnor och män som tjänar på andra människors olycka och elände. Det handlar om makt och kontroll! Radikalfeminister är inte ett dugg bättre än det Patriakat dom kritiserar. Dom är lika maktlystna om inte mer. Feminism säljer och spelar på de mest fundamentala drifterna hos människan. Elitfeminister och radikalfeminister vill hålla skräckväldet aka genusindustrin flytande och fjättra kvinnor som offer i systemet. Det är inte för att hjälpa utan för att göra dom till offer och profitera. För att det säljer och skapar nya jobb samt legitimerar feministernas agenda och politiska inflytande. Det är business och cash flow ifrom av miljard anslag finansierat av you now who. Är det Demokratiskt förankrat? Har vi Folkomröstat?!

  ”Dagens feminism är helt enkelt vår tids rasbiologi.”

  Rasbiologiska Institutet ligger i samma stad som det radikalfeministiska Universitetet. Är det en tillfällighet? Vad har paret Myrdal och Socialdemokraterna för bevekelsegrund att uppföra ett sådant institut. Går förklaringen att skönja genom att gräva vidare till varför en fanatisk och skenande feminism fick dra fram utan att någon svensk tiger reagerade?!

  ”Slutligen. Jag har skrivit det tidigare, men upprepar mig gärna. De feminister som har skrikit allra mest i falsett (diverse politiker och mediefeminister) kommer inte att framstå som några hjältar i framtiden. Förmodligen kommer framtidens kvinnor och män att döma personer som Schyman ganska skoningslöst. ”

  Fri öppen debatt mellan människor på bloggar och irl är det enda hoppet av avprogrammera hjärntvätten. Det kan ses som en anti könskrigsrörelse för samförstånd och omprövning av demokrati.

 5. Mia skriver:

  Man United

  ”Det finns alltid sluga och sjukt giriga kvinnor och män som tjänar på andra människors olycka och elände. Det handlar om makt och kontroll!”

  Precis vad jag tror också och har hävdat, och då främst i diskussioner gällande vårdnadstvister och partnervåld, men även vid våldtäkt (inkl falskanmälningar). Det är inte män eller kvinnor som vill ha makt och kontroll utan just främst en viss typ av män och kvinnor, dvs en viss typ av individer.

  Men här en länk som anknyter till ämnet i tråden sas.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/man-mar-battre-av-jamstallt-arbetsliv

 6. Törnrosa skriver:

  En liten fundering. Kvinnorna får ut samma pension som männen (om de haft samma jobb, jobbtid och lön), men eftersom kvinnorna lever längre får de ut mindre i månaden, som jag har förstått det?

  Undras hur det blir när männen kommer fatt kvinnorna i ålder? Hoppas jag får leva och se.

 7. Pelle Billing skriver:

  Törnrosa,

  Nej, kvinnorna får ut samma pension per månad. Även män som lever länge får samma pension per månad. Således en ekonomisk fördel att leva länge, förutom då själva fördelen att man… lever länge.

 8. Törnrosa skriver:

  Pelle: Nu har jag inte de papper kvar där det stod, för det är faktiskt sant att jag läst det.

  Egentligen intresserade det inte mig. Pengar har faktiskt aldrig gjort det. Och får man bara vara något så när frisk och rörlig så är ett långt liv i sig värt mest.

  Jag tror jag lever mitt i den nya statistiken :-) för just nu känner jag nog fler gamla män än kvinnor.

 9. Nils Jungenäs skriver:

  Törnrosa

  Om du syftar på privat pensionssparande så stämmer det att man kan välja att få ut mer i månaden under ett mindre antal år.
  …om man vill.

 10. Törnrosa skriver:

  Nils tack. Kan ha varit privat genom jobbet då. Jag visste väl att jag läst det någonstans. Men det lät så trist så jag malde sönder papperna. Sån är jag :-D

 11. Marie skriver:

  Lite klargörande ang. pensioner för kvinnor och män:

  ”Från och med 21 december 2012 får försäkringsbolag inte göra skillnad på män och kvinnor när de räknar ut premier och förmåner.
  – Det ett väldigt glädjande beslut, speciellt när det gäller tjänstepensioner. Det blir bättre för kvinnor, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.
  I Sverige har frågan diskuterats främst på pensionsområdet. All kollektivavtalad tjänstepension, som de flesta anställda har, är i dag redan könsneutral.
  Men när det gäller individuell tjänstepension och privata pensionsförsäkringar som ofta tecknas där inte kollektivavtal gäller, lever skillnaderna kvar.
  I praktiken innebär det att kvinnor, som statistiskt lever längre, får lägre ersättning per månad, eftersom det sparade pensionskapitalet slås ut på fler år.
  Ett annat exempel är bilförsäkringar, där yngre män i dag får betala högre försäkringspremier, eftersom de, statistsikt sett, krockar oftare.
  Ett EU-direktiv som gäller från 2007 förbjuder försäkringsbolag att använda kön som faktor när man beräknar försäkringspremier och förmåner.”

 12. JockeH skriver:

  Denna film symboliserar traditionell manlighet mycket. Mod, ridderlighet, beskydd och uppoffringar. http://www.youtube.com/watch?v=znXSRlBdMh4

 13. Pelle Billing skriver:

  Marie,

  Tack för info!

  Minns att detta EU-direktiv var i nyheterna för en tid sedan. Bra att man gjort allt könsneutralt. Det är orimligt att man ska straffas för att man tillhör en viss grupp.

  Varför ska en kvinna som dör tidigt ha fått lägre pension p g a sitt kön? Varför ska en man som kör försiktigt ha högre premie på bilförsäkringen?

 14. Pelle Billing skriver:

  JockeH,

  Ja, många filmer har traditionell manlighet som sin bas.

 15. Lavazza skriver:

  Försäkringsbolag har statistik för att i detalj kunna bedöma vilka risker de tar på olika områden, och därmed avgöra vilka försäkringspremier de behöver för att täcka sina risker. Det finns väl inga riktigt vettiga argument för att slå samman olika stora risker under samma paraply och därmed höja premierna för vissa och sänka dem för andra. Om jag minns rätt finns det väl olika premier för olika landsdelar och olika försäkringsobjekt också (värde, stöldbegärlighet). Bonus/malus-systemet kan exempelvis anses vara diskriminerande mot unga förare, som inte alla är sämre förare än äldre förare.

 16. leifer skriver:

  Pelle

  Apropå manlighet så tänkte jag på det nu när jag satta å kollade på olika tv-program om bilar. Kom på mig att jämföra amerikanskt med brittiskt. Amerikanska manlighet framstår som skitnödig och med bögskräck ständigt närvarande. Såg denna snutt där man jämför två bilar. Den är typisk då jag sett massor av amerikanska tv program om bilar. Mycket rockmusik, pip-ljud som täcker när nån svär, män som anstränger sig för att verka så manliga som möjligt genom att prata med mörk röst m.m.

  http://www.streetfire.net/video/aston-martin-dbs-vs-bentley-supersports_2050382.htm

  Man kan sen tänka sig att jämföra amerikanskt program om bilar med svenskt…

  Givet är det då manligare ju mer motorkraft det är och vem som vinner noll till hundra. Att sen Aston Martin skulle vinna på en kurvig tävlingsbana är inte ens med på kartan. Vilken bil som vann? Den med starkast motor förstås, hur gamla är dessa ”män” mentalt?

 17. [...] förrgår skrev jag om Sydsvenskans omedvetna (?) rapportering av mansfrågor. I sin artikel om att mäns [...]

Google