Sexuellt tvång i Uganda drabbar båda könen

08 september 2011, av Pelle Billing

uganda_students

Duktige jämställdist-bloggaren Matte Matik skriver idag om sexuellt tvång bland studenter i Uganda.

Han citerar en ny studie från Lunds universitet:

Förvånande nog var det nästan lika många unga män som unga kvinnor som sa sig ha blivit utsatta för sexuellt tvång – 29.9 procent av männen respektive 33.1 procent av kvinnorna. Det hade forskarna inte väntat sig, eftersom Uganda är ett samhälle med en stor ojämlikhet mellan könen och dessutom en stark fientlighet mot homosexualitet. Homosexuella handlingar är olagliga och kan leda till 14 års fängelse, och i våras diskuterades t.o.m. ett lagförslag om dödsstraff.

Inte precis det man förväntat sig! Frågan är även om man kan anta att allt sexuellt tvång mot männen kommit från andra män. Det är svårt att föreställa sig att nästan var tredje man har homosexuella förbindelser.

Studien är ett gott exempel på att man verkligen måste studera fakta innan man drar slutsatser om vem som är utsatt. Detta kommenteras på följande vis:

- Tidigare internationell forskning om sexuellt tvång har framför allt studerat kvinnor, eftersom man trott att det främst är flickor och kvinnor som är utsatta. Vi hade inte väntat oss att finna en så hög siffra bland de unga männen i vår studie, kommenterar Anette Agardh.

Fint att det finns forskare som vågar göra förutsättningslösa studier där båda könen inkluderas.

I Sverige finns det till exempel behov av en stor nationell studie av våld i nära relationer, där båda könen inkluderas och där man använder sig av väletablerade kvantitativa skalor för att mäta våldet.

I somras skrev för övrigt Matte Matik ett inlägg om att sexuellt våld i krig även drabbar män, något som jag även berört här på bloggen.

Det känns som att Sverige och världen borde vara redo att anamma två ganska självklara principer:

 • Forskning ska göras öppet och förutsättningslöst, utan att ha bestämt sig för vilket kön som kan vara påverkat på ett visst sätt.
 • Alla offer ska synliggöras och få hjälp. Ens könsorgan ska inte påverka tillgången eller kvaliteten av stödinsatserna.
 

17 kommentarer på “Sexuellt tvång i Uganda drabbar båda könen”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  Någonting som stör mig mer än något annat är det faktum att det helt saknas en debatt om den feministiska diskursen.

  Den feministiska ideologin har helt tagit över den offentliga debatten i samhället. Om någon kritisk röst någonsin någonstans kommer till tals så haglar genast härskarteknikens hela arsenal av logiska vurpor. Halmgubbar, guilt by association, omvänd bevisbörda, slippery slope, appeal to authority osv.

  Det är djupt oroande hur vårt demokratiska samhälle kan regregera till att inte tillåta en debatt som ifrågasätter feminsmens monopol på problemformulering och dess uppenbara lögner och överdrifter.

 2. leifer skriver:

  Samtidigt tycker jag detta är lite av den vänsterfeminism vi har sett tidigare. ”Vita män” är skyldiga, ”färgade män” är offer.

  När feminismen förenar sig med vänstern så är ju alla offergrupper utom vita heterosexuella män (18 – 65 år). Retoriken blir därefter!

  Det s.k. politiskt korrekta är numera också smittat av detta.

 3. J skriver:

  Hej!

  Är det nån här som har tillgång till internationell forskning eller mindre undersökningar som gjorts i Sverige på våld i nära relationer? Jag tycker mig ha sett det nämnas här på bloggen, eller om det var på Genusnytt, men har inte lyckats hitta igen det. Frågan dök upp på jobbet så jag tänkte läsa på lite.

 4. Pelle Billing skriver:

  J,

  Du kan börja med att titta på källorna hos Mansnätverket (sammanställt av mig):

  http://mansnatverket.org/mansfragor.php

  Källor 12, 13, 14. De två första finns online om du googlar.

 5. luffe skriver:

  fast allt detta kommer ignoreras med att ” det är ju bara och enbart andra män som våldar sig mot män, så vi skiter i män” hör det förr av ALLA feminister, kommer höra det igen. Feminister är monster, punkt slut.

 6. J skriver:

  Pelle: Tusen tack! Ska leta reda på dem.

  Jag vill också passa på att tacka för jobbet du gör här på bloggen och i andra sammanhang. Det känns så befriande att fler än en själv håller feminismens förklaringsmodeller för simplistiska.

  Leifer: Mina feminister är egentligen ganska snälla. Däremot tror jag att det är lätt att man, som övertygad -ist, lätt fastnar i att läsa sådant som förstärker ens övertygelse i stället för att utmana sig själv, så jag tänkte ge dom lite hjälp att bredda sig.

 7. leifer skriver:

  J

  Vilka feminister är det?

  De flesta jag stött på är närmast rabiata.

 8. J skriver:

  leifer

  Oj ursäkta! Jag läste fel och trodde luffes kommentar var från dig. Dessutom tolkade jag hans kommentar som att den var ett svar på min kommentar, vilket jag ser nu var att övertolka en smula.

  Var nog lite stressad när jag läste sist. Pinsamt rookie-misstag! :)

  J

 9. leifer skriver:

  J

  Ok men är fortfarande nyfiken på vilka dom snälla feministerna är. Skulle verkligen vara nåt nytt och fantastiskt om det vore sant (utan ironi)!

  Sen kan jag tycka att feminismen är bättre än dess företrädare, oavsett om dessa företrädare är officiella eller inofficiella. Och jag är särskilt besviken på vänsterfeminismen, som pekar ut världens mest jämställda män, som skurken för allt ont. Allt annat är ju s.k. ”svaga grupper” enl vänstern, även då kvinnor. Jag tycker den analysen är vansinnig och menar att kvinnor inte alls är nån svag grupp i Sverige idag. Jag tycker feministerna också borde ge svenska jämställda män nån slags uppskattning, istället för ständigt kasta skit på dom. För män som är hyggliga så hamnar man lätta i dubbelbestraffning, man får bära skott för män som beter sig illa, samtidigt som man ses som mindre manlig än dom. Hur faen går det ihop?

 10. J skriver:

  leifer

  Jag håller med dig i mer eller mindre allt du skriver här i tråden. Som vit (iofs rätt ung) kille har jag lägst lön i min yrkeskategori på mitt jobb (ca 50-50 könsfördelning i kollegiet). Nu tror jag inte att jag är direkt förfördelad; jag har inte riktigt lika mycket erfarenhet och utbildning som mina kollegor, men om det är så att jag har oförtjänt hög lön pga att jag är man kan jag bara tacka Gud för att patriarkatet gör att jag kan betala mina räkningar :)

  Med snälla feminister menar jag ett par tre på mitt jobb som tenderar att se världen som att kvinnor i någon mån är förfördelade i förhållande till män, men verkar ha tillräcklig analysförmåga för att inse att det inte är något de ska beskylla och skuldbelägga enskilda män för. I botten trevliga människor som tycker sig se en orättvisa som de vill rätta till. Däremot känns det bra att ha på fötterna när diskussionen väl kommer, varför jag tänkte läsa på.

  Jag är fullständigt medveten om att det lätt kan bli ganska otrevlig stämning när man diskuterar genusfrågor (jag har stött på både hätskt tonfall och div. härskartekniker i andra sammanhang), men jag är lyckligt lottad så till vida att de på mitt jobb är väldigt trevliga och lätta att ha att göra med.

  Hoppas det besvarar din fråga!

  Väl bemött /J

 11. leifer skriver:

  J

  Tack för bra svar och välkommen!

  Jag tycker dock inte kvinnor är mer förfördelade än män i Sverige. Notera att feminister gärna börjar snacka om hela världen, världen utanför Sverige, Sverige förr i tiden etc när man börjar syna dom. Ämnet är förstås Sverige här och nu, och även Sverige i framtiden. ”Kampen” här handlar om framtiden!

  Nog för att svenska män skuldbeläggs för allt ont i Sverige, men att även ta skuld för hela världen, är ännu mer otroligt! Jag rekommenderar att du känner dina feministiska kollegor lite på pulsen, och frågar om dom vill skuldbelägga männen utomlands. Eller vem som då ansvarar för ”patriarkatet”. Vita västerländska män?

  Förstå mig rätt nu, men jag tycker som du närmast ber om ursäkt för dig själv, trots att du ligger lägst i lön på ditt jobb. Hur rimmar det med feministernas retorik, och hur skulle det låta om du hade samma lön, och vore kvinna?

 12. Pelle Billing skriver:

  J,

  ”Jag vill också passa på att tacka för jobbet du gör här på bloggen och i andra sammanhang. Det känns så befriande att fler än en själv håller feminismens förklaringsmodeller för simplistiska.”

  Tack!

 13. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  ”Jag tycker dock inte kvinnor är mer förfördelade än män i Sverige.”

  Instämmer.

 14. The Perfect Man skriver:

  Jag skulle vilja se studier och debatter i media om pojkar som har blivit sexuellt utnyttjade av kvinnor. Jag är ganska övertygad om att det är vanligare än man kan tro. Fast det är nog omöjligt med tanke på feminismens inflytande.

 15. Pelle Billing skriver:

  The Perfect Man,

  Studierna måste komma. Om våld i hemmet, om övergrepp, osv. Ideologi får inte gå före kunskap och i längden är jag övertygad om att kunskapen vinner.

 16. Anneli skriver:

  Jag har haft både några kärleksförhållanden och har goda manliga vänner och jag kan lätt konstatera att runt 30% av de män jag känner närmre har utsatts för övergrepp som unga. Det motsvarar ungefär samma siffra som hos tjejerna.

  En blev utsatt för övergrepp (och fick ”betalt” för det) av en manlig granne från han var 11 år, ett par år framöver. Denne man är sedan många år alkoholiserad.

  En blev utnyttjad som sexleksak av sin språklärare under hela högstadiet. Han är idag en högpresterande man men tror att det ”var hans fel för han såg vuxen ut” – som om en högstadielärare inte skulle veta hur gamla eleverna är…? Han har enorma tillitsproblem.

  En hade en mamma som gillade att ha honom i samma rum eller säng när hon var otrogen mot pappan, d.v.s. han bevittnade på nära håll när hon låg med olika karlar från det att han var 3-4 år till runt 8-9. Han litar inte på kvinnor och behandlar dem inte speciellt väl.

  Och en annan blev utsatt för så grava övergrepp av sin pappa att han intalade sig själv att han var gay (!) fast han var hetro… han är dansare, lever numera med en kvinna och har barn.

  Jag vill påskina att det faktiskt stämmer, enligt mina upplevelser, att män är lika benägna att utsättas för övergrepp som kvinnor.

  Jag skulle dock vilja påstå att när det gäller tjejer jag känner som utsatts för övergrepp har våldet varit mycket grövre och generellt har tjejer som utsatts för övergrepp en gång utsatts för fler övergrepp i framtiden. De mest våldsamma förövarna är kategoriskt män i de sammanhang jag hört talas om personligen.

  Det är inte bara i Uganda det händer. Det har inträffat under alla tider och i hela världen. Sorgligt är det. Jag tror det är myckt viktigt att kolla på alla övergrepp och försöka vända på trenden…

  Anneli

 17. Pelle Billing skriver:

  Tack för din berättelse Anneli!

  Intressant att höra exempel även från Sverige.

  Jag ser det inte som en tävling mellan könen, det viktiga är att uppmärksamma att även män drabbas, så att alla kan få hjälp och så att skammen minskar.

Google