Sexköp utomlands – en manlig aktivitet?

26 september 2011, av Pelle Billing

Det är inte ovanligt att svenska män köper sex utomlands. Hur vanligt det är har jag inga siffror på, men det är nog vanligt för att samhället ska känna till det.

När män köper sex utomlands handlar det ofta om kvinnor som säljer sexuella tjänster för att försörja sig, inte kvinnor som annars skulle vilja ha så mycket sex.

Med detta inte sagt att jag moraliserar över sexköp, eller att jag vill förbjuda det (jag är motståndare till sexköpslagen i Sverige). Dock ser jag ingen anledning till att dölja fakta kring vad som egentligen pågår vid dessa transaktioner.

Min gissning är att medel-Svensson tror att sexköp utomlands just är en manlig aktivitet. Debatten om sexköp är ju en del av den statsfeministiska och mediefeministiska retoriken.

Sanningen är dock en annan. Redan 2005 hade Sydsvenskan ett reportage om den sexhandel som blivit en mindre industri i Gambia. Äldre, vita, europeiska kvinnor köper yngre, fattiga, vältränade gambier. Samma fenomen finns på Bali (för australiensiska kvinnor) samt på Haiti, Jamaica och Dominikanska Republiken (för nordamerikanska kvinnor). Enligt Wikipedia finns det ytterligare destinationer.

Katia Wagner är den som gjort reportaget om Gambia i Sydsvenskan:

Med kjolen långt ovanför knäna gungar kvinnan till de afrikanska rytmerna. Hennes ansikte är mosigt av den sena natten och för mycket att dricka.
Framför henne står en ung gambier i svart linne som blottar musklerna. På huvudet en bakochframvänd keps. Kvinnan följer honom lystet med blicken när han med juckande rörelser dansar alldeles intill henne. Hon gnider sin kropp mot hans.
Kvinnan är drygt femtio. Han runt tjugo.
Ingen skulle kalla henne för torsk.
Eller honom för hora.
Ändå vet alla: Han säljer sin kropp. Hon köper den.

Nu säljer ju mannen inte sin kropp, han hyr bara ut den. Men förutom den detaljen beskriver det här precis samma scenario som finns i Thailand, med ombytta kön.

Det förefaller som att kvinnorna köper sig en så kallad ”boyfriend experience”:

Överallt syns paren: äldre vita kvinnor tillsammans med unga vältränade gambier. På stränderna ligger de tätt intill varandra. På restaurangerna sitter de nära. På gatorna håller de handen. På nattklubbarna hånglar de öppet.
Männen tycks fungera som kvinnornas betjänter: de servar med kylda drycker, hämtar mat, bär väskor, smörjer ryggar med solkräm. Händer och kyssar överallt.

Man vill alltså inte bara ha ett ligg, utan en upplevelse av att det faktiskt finns en relation.

Enligt artikeln i The Independent är kvinnor mer ovilliga att vara ärliga med vad som pågår, och erkänna att deras ”boyfriend experience” faktiskt är en affärstransaktion, precis som en man i Thailand som köper sig ett ligg:

Nirpal Dhaliwal, author of the recent novel, Tourism (which satirises older white women turned on by young brown flesh), takes a tougher view. ”Women enjoy casual sex and prostitution, too, but with far more hypocrisy. They help themselves to men in the developing world, kidding themselves that it’s a ‘holiday romance’ that has nothing to do with the money they spend. Go to any Jamaican beach and you’ll find handsome ‘rent-a-dreads’, who get by servicing Western women – lots from Britain. I’ve seen similar things in Goa.”

Översättning: ”Kvinnor uppskattar också tillfälligt sex och prostitution, men med långt mycket mer dubbelmoral. De tar för sig av fattiga män i tredje världen, och lurar sig själva att det är en ‘semesterromans’ som inte har något att göra med pengarna de lägger ut. Gå till vilken jamaicansk strand som helst och du kommer att se ‘rent-a-dreads’, som lever på att serva västerländska kvinnor – flera av dem från Storbritannien. Jag har sett liknande fenomen i Goa”

Kanske har det att göra med genomsnittliga skillnader i manlig och kvinnlig sexualitet? Kvinnor vill känna sig åtrådda och män vill känna att deras sexualitet välkomnas.

I Gambia finns det för övrigt många svenskor som tar för sig av möjligheterna:

Första kvällen ser vi en ung sliten kille komma från en lägenhet där en svenska i 50-årsåldern bor, för att köpa öl åt dem i baren. När det senare samma vecka är dags för hemfärd för en grupp svenskar vinkar några kvinnor farväl till sina boyfriends. Ett par dagar senare ser vi samma killar med nya kvinnor.

Svenska, holländska och engelska kvinnor är de mest aktiva sexköparna enligt honom. Han har själv haft många svenska kvinnor som kunder.

Svenskor är till och med en av de mest aktiva grupperna, trots vår ringa befolkning. Detta om något torde bevisa att det inte är ett försumbart fenomen i vårt eget land.

I Malmö, där jag bor, finns det för övrigt kvinnor som närmast exklusivt dejtar asylsökande män från Afrika. Detta brukar jag se som en parallell till svenska män som tar med sig en kvinna hem från Thailand. Givetvis kan det i båda fallen handla om ömsesidig kärlek, men det är samma beroendeställning som föreligger innan ena parten får sitt uppehållstillstånd.

Tillbaka till Gambia. Det visar sig att verkligheten under ytan är ganska tuff, och långt ifrån den rosaskimrande ”boyfriend experience” som kvinnorna tror sig köpa:

En vecka tillsammans med en boyfriend kostar, förutom omkostnader och presenter, cirka 2 000 dalasi, vilket är ungefär 500 kronor.
Fula får betala mer
- Äldre, fula och riktigt överviktiga kvinnor måste betala mer. Upp till det dubbla, säger Alajhi.

Unga vita kvinnor betalar inte på samma sätt. De raggas upp med förhoppningen att det verkligen ska bli en kärleksaffär som kan leda till ett bättre liv, gärna utanför Gambias gränser.

Man kan köpa sig en fantasi men det betyder inte att fantasin blir verklighet.

Tipstack: Går till Sara!

Läs även: Unga egyptiska män gifter sig med äldre, utländska kvinnor.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google