Osloresa

13 september 2011, av Pelle Billing

I går kom jag hem efter en kortare resa till Oslo.

På plats hade jag förmånen att träffa en av personerna bakom Mannsutvalget, den norska duo som snabbt fått många följare på Twitter (exakt 2400 följare när detta skrivs).

Mannsutvalget ämnar skapa debatt i Norge på ett liknande sätt som denna blogg, och de är redan på god väg. Vi hade ett väldigt bra samtal om det jag själv kallar för Jämställdhet 2.0, och jag fick stort förtroende för det arbete de bedriver.

De bad även om min input för hur de kan vidareutveckla sin verksamhet och det gav jag med glädje. Håll ögonen öppna för Mannsutvalgets nästa steg i Norge.

I Oslo deltog jag även på det som kallas Masculinity Movies Live. Min vän Eivind Skjellum arbetar med att skapa goda manliga förebilder för nästa generations pojkar, och för att återinföra någon typ av initiationsrit för män för att symbolisera steget från pojke till man.

Eivinds arbete är ett gott komplement till mitt opinionsbildande arbete, då han pekar på en väg framåt för män. I stället för att samhället ska se manlighet som någon negativt och destruktivt visar han på hur män som är trygga och mogna i sin manlighet är precis det som samhället behöver.

Med på kvällen var bland annat Jan Olav, som ibland är inne och kommenterar här på bloggen. Kul att få träffa en bloggläsare från vårt grannland!

Slutligen kan jag även rapportera att jag med största sannolikhet kommer att delta i en paneldebatt på Kvalitetsteatern i Stockholm den 30 oktober. De bjöd in mig utifrån mitt blogginlägg om deras föreställning, som nu har nypremiär.

Om du är intresserad av att se föreställningen och paneldebatten denna kväll, så boka in datumet i kalendern! Från 19.00 och framåt är det planerat till.

 

11 kommentarer på “Osloresa”

 1. Anders skriver:

  Vi behöver män som är manliga och är för jämställdhet men inte kallar sig feminister och bemöter och kan svara när feminister och genusfanatiker ställer de vanliga uttjatade frågorna.
  Vad är manlighet ?
  Vad är maskulinitet ?

  Manlighet och maskulinitet måste få en starkare och positiv innebörd.

 2. Urban skriver:

  Ärligt talat så skiter jag i manligt och kvinnligt – det jag retar mig på är att lagarna är ojämställda!

  Kul med föreläsningen Pelle! Är det spikat och klart så jag kan gå ut med info till fler personer, finns det en länk till debatten?

 3. Access skriver:

  När jagt läser teaterns beskrivnng av bakgrunden till pjäsen kan jag inte låta bli att konstatera att det antagligen vore mer konstruktivt att analysera berättarens förhållande till män och manlighet än nån slags allmänt strukturell masbild. Det känns som att problemet snarare ligger hos berättaren än hos en frisvängande mansroll.

  Och – ja – jag är också väl insatt i queerbegreppet. Min relation till begreppet har dessutom troligen längre livslängd än teaterdeltagarnas ålder.

 4. Pelle Billing skriver:

  Urban,

  Det är alltså en paneldebatt där jag sitter i panelen. Ingen föreläsning.

  Det är avtalat via mejl mellan mig och Robin. Föreställningen är kl 19, och troligen börjar paneldebatten 20.30.

 5. Ola Normann skriver:

  Flott at du tok turen til Norge! Det var både interessant og hyggelig å treffe deg.
  Og jeg håper du tar turen tilbake en dag,- det er helt sikkert mange flere som både kunne tenke seg å høre på hva du har og si samt å diskutere med deg.

  Det at Mannsbevegelsen kan skape ”forbrødring” på tvers av landegrensene er en fin ting. Og definitivt noe verden trenger mer av. Vi får håpe politikerene ser potensialet og bevilger penger også til mannsarbeid, slik at dette kan utvides.

 6. tryggve skriver:

  ”Kvalitetsteatern är inga heterosexuella cis-mans-folk. Kvalitetsteatern vill göra queer teater för queer-folk.”

  Hipp hipp hurra. För alla som inte vet det, ”cis-person” är hbtq-slang för heterojävel, det är precis som de inte vill att samhället ska definiera dem som de definierar andra. Det är så jävla lustigt hur de säger sig vilja motverka diskriminering samtidigt som de vill göra teater som utesluter alla som inte kan hålla sig till queer-chartan, oj nej det var ju så att alla kan vara queer bara man vill och om man inte vill så hatar man alla bögar precis som man gör om man är heterosexuell (för det är ett val, men inte queer, det är bara kärlek). osv osv. Så förbannat less av hur de kan dölja sig bakom offermanteln och häva ur sig sånt piss.

 7. Access skriver:

  *** T I P S – N U – I K V Ä L L ***

  På SVT1 kl 22.00 sänds den finska filmen ”Den nakne mannen”. Intervjuer gjorda med män i bastu. Alla slags män.
  Mycket intressant och bra film.

  [IRONI]
  Filmen är särskilt lämpad för alla feminister som vill se det nakna patriarkatet. Här är de, förtryckarna!
  [/IRONI]

 8. leifer skriver:

  Pelle

  OT igen men detta är värt att ta upp från TV4 imorse. Lyssna speciellt på Gudruns klargörande vad feminism är i början av diskussionen. Hon säger, det är ingen åsikt och det handlar om makt, att män har makt på kvinnors bekostnad (vanliga män eller vilka?) etc. Har aldrig hört det så tydligt att hon menar att män har makt på kvinnors bekostnad. Det är alltså tydligt att hon anser att kvinnor inte har nån makt på mäns bekostnad, vilket kanske är det viktigaste att lyfta fram! Synd att Roland som Gudrun debatterar med med inte tar upp detta! Det är tydligt att manliga företrädare som sitter i toppen inte ser vanliga mäns problem, totalt osynliggörande alltså av män. För Gudruns del handlar det om totalt skuldbeläggande av män. Dessutom talar hon luddigt och är inte tydlig om hennes retorik handlar enbart om Sverige, eller om hela världen.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=schyman_och_martinsson_i_debatt_om_feminism&videoid=2019276

  Roland från Tibro kör bara med att den feministiska maktanalysen är felaktig, sen säger han inte mycket mer. Programledarna känns som vanligt mer än lovligt förvirrade, dvs så som det brukar vara i SVT och TV4 när feminismen kommer på tal.

 9. per hagman skriver:

  Bra pelle…. utveckla samtalen.
  Kom ihåg att du har med kittsliga småbröder att göra.
  Int mye muskler ellers.
  per hagman

 10. Jes skriver:

  tryggve:
  Cis-person betyder: En person vars biologiska, sociala, mentala och juridiska kön är detsamma. ”Cis” kommer ifrån latin och betyder ”på samma sida”.
  Alltså inget värderande ord överhuvudtaget. Du kan vara homosexuell cis-man. Eller kvinna.

  Queer-publiken är en preliminär målgrupp. Det betyder inte att andra målgrupper är ovälkomna. En form av community teater.

  Om du tar bort den där ”offermanteln” från ögonen så kanske du ser lite bättre?

Google