Onödig förvirring och ilska

01 september 2011, av Pelle Billing

phpcm1r0pam

Igår rapporterade jag att män och kvinnor i Sverige arbetar lika många timmar per dag. Män förvärvsarbetar mer, och kvinnor gör mer hushållsarbete. Siffrorna är inte nya, utan könen jobbade lika mycket även för tio år sedan.

Sveriges befolkning har dock blivit sålda en annan historia:

 • Män är lata och gör inte sin beskärda del av diskning, städning och tvättning.
 • Det är en jämställdhetsskandal att kvinnor arbetar mer i hemmet.
 • Kvinnor drar det kortaste strået.
 • Kvinnor har anledning att vara upprörda.

Ett sådant narrativ glömmer att inkludera insikter så som:

 • Om männen ska göra halva hemarbetet, ska kvinnor göra halva förvärvsarbetandet.
 • Om männen ska göra hälften av diskning, städning och tvättning ska kvinnor göra hälften av ombyggnationer, reparationer och bilservice.

”There ain’t no such thing as a free lunch” säger ekonomerna ibland, och så är det verkligen med arbetsbördan.

Kort sagt leder retoriken kring arbetsbelastning att onödigt många kvinnor blir upprörda, arga och bittra på sina män och sin livssituation.

Låt oss titta på ett illustrativt exempel från 2009 i Nöjesguiden, där en grupp kvinnor intervjuas under rubriken Den verkliga svininfluensan – vård av frisk man i hemmet. Journalisten inleder artikeln på följande vis:

Trots att våra pojkvänner, sambos och äkta män växte upp med ensamstående mammor och har fina, jämställda värderingar ser vi oss omkring och inser att det fortfarande är vi, kvinnorna, som städar, putsar, fejar, tvättar, lagar mat, planerar och tar hand om barnen. Hur kommer det sig att männen hellre slår sig ner i soffan framför Fotbollslördag än att dela på det tråkiga först för att sedan slappa?

Mannen slappar när kvinnan arbetar – en självklar sanning i den här typen av retorik.

Kvinnorna som intervjuas beskriver det på samma vis:

–Man vill inte vara bitterfittan, man vill inte vara gnällig utan man vill kunna säga ”jaha, jag märker att du blir sur när jag ber dig plocka ur diskmaskinen så då gör jag väl det då, sitt kvar och spela ditt tv-spel”.
–Man vill inte paja den där mysiga stämningen med gnäll.
–Nej, det ska ju vara mysigt. Och det ska vara trevligt och han ska ha det så himla bra.
–Ja, och sen när man får ett utbrott så fattar han inte vart det kommer ifrån ALLS.

Frågan är om de satt sig ned och räknat på hur många timmar de själva arbetar i veckan, innan de går till angrepp mot sina män? Eller utgår de ifrån att de som kvinnor nog har det värst?

En kvinna kämpar med att få ihop beskrivningen av kvinnor som utsatta och överarbetade, med det faktum att hon känner en enorm tillfredsställelse i att laga mat:

–Vi är i en historisk period när vi kvinnor har så otroligt många ok att bära på. Vi har väldigt många möjligheter samtidigt som det är väldigt ojämställt fortfarande. Och så ska vi ändra på det! Vi ska sluta laga mat och allt det där samtidigt som det finns en enorm tillfredsställelse i att göra det.

Frågan är varför hon inte tillåter sig att göra det som hon finner en enorm tillfredsställelse i att göra? Har hon blivit lurad av en viss typ av feministisk retorik?

Fenomenet som kom upp i kommentarerna till gårdagens inlägg – att män och kvinnor har olika vision om hur rent det måste vara – får en viss bekräftelse i artikeln:

– [...] Jag kan fråga att ”hur tänker du när du ställer ner skitig disk i diskhon och sedan inte tar hand om den?” och jag går och blir förbannad och gör ett sådant där experiment hur länge den får stå där. Tror han att den försvinner av sig själv? Att jag älskar att diska? Eller skiter han i att jag får diska?

Kvinnan här tar det personligt att mannen inte diskar, när den mest rimliga förklaringen är att de har olika smärtgräns för när det måste städas och diskas. Tänk om hon vetat att det ofta är så? Men då skulle vi så klart behöva vara öppna med att könen inte är identiska.

Slutligen är det en kvinna i intervjun som blir försörjd av sin man, bjuden på resor och får möjlighet att utbilda sig gratis. Hon är dock så fast i sin bild av att män ska göra mer i hemmet, att hon bråkar med honom om sin livssituation:

–Det här med pengar. Om han tjänar bäst så betalar han. Vad fan hände med lika lön för alla? På det sättet har jag en sjukt ojämställd situation, eftersom jag pluggar och han arbetar och tjänar jättebra. Han vill inte att jag ska må dåligt för att jag inte tjänar lika mycket så han sa ”jag betalar för allt det här roliga vi vill göra, resor och middagar – så arbetar du lite mer hemma så jämnar det ut sig.”
–Sa han så? De flesta brukar ju ändå bara anta att det är så det ska vara.
–Ja, veckan efter att han hade röstat på F!. Han menar ju inget illa med det, men jag blir så jävla provocerad. Vi bråkar fortfarande om det.

Min gissning är att i avsaknad av en förvirrad ideologi, skulle såväl män som kvinnor uppskatta att kunna studera gratis och bli bjuden på resor och middag, om enda kravet på motprestation var att man tog hand om hemmet. Det är ju inte som att man ger upp en framtida karriär i den situationen, utan man studerar för att bygga sig en karriär – och slipper studieskulder.

Sammanfattningsvis kan jag inte tycka annat än att det är tragiskt att så många par som skulle kunna vara lyckliga, bråkar på grund av en förvirrad retorik i samhället. För mig är detta ett tydligt bevis på att dagens svenska feminism inte bara skadar män, utan även kvinnor.

 

65 kommentarer på “Onödig förvirring och ilska”

 1. Matte Matik skriver:

  Det är verkligen trist. Och Nyamko Sabuni verkar ha dålig insikt i vad underhållsarbete faktiskt innebär: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2011/09/sabuni-har-inte-gjort-sitt.html

 2. Pelle Billing skriver:

  Bra skrivet Matte Matik!

 3. Anders skriver:

  ”Onödigt” är precis rätt ord. Statistiken visar inget konstigt resultat och skulle kunna presenteras helt neutralt. Det är så otroligt uppenbart att man (=media) medvetet väljer att ge presentationen en vinkel så att kvinnor framställs som offer och män förövare. Det är så krystat, men det är klart det genererar ju klick på nyhetsrubriken.

 4. Mia skriver:

  Sen finns det väl en väldans massa olika familjer. Bor man i stan i hyresrätt och inte har bil blir det inte mycket underhållsarbete. Eller om man har tummen mitt i handen/ tjänar så bra att man lejer ut underhållsarbetet. Kanske får varje familj göra sin egna lilla tidsstudie och sen utgå ifrån det? Inte hur det ser ut statistiskt eller vad man upplever utan de verkliga förhållanderna tänker jag.

  Och hon som pluggade, ja vad säger man? Men visst de kunde ju dela på ‘hemmarbetet’ och sen kunde hon låna till resor och nöje att betals tillbaka när hon väl började jobba kanske?

  Men ja, könskriget är verkligen sorgligt.

 5. leifer skriver:

  Bra skrivet Pelle.

  Dock menar jag att det fortfarande finns en norm att kvinnan ska ta hand om hem och barn. Jag tror inte en mansrörelse tjänar på att förneka det eller missa att problematisera detta. Hur ska män ses som lika viktiga när det gäller barn, när det är kvinnans huvudansvarsområde (och den makt det ger).

  Dvs lika lite som att missa att problematisera att männens huvudansvarsområde och norm, fortfarande är den av att dra in pengar till hushållet.

 6. Nils Jungenäs skriver:

  Ja… jag vidhåller det jag framförde i punkterna #8 & #10 i denna tråd:
  http://www.pellebilling.se/2011/08/bada-konen-dubbelarbetar/

  Men… som Pelle uttryckte det ”-Men då skulle vi så klart behöva vara öppna med att könen inte är identiska.”

 7. Access skriver:

  leifer,

  Normen att kvinnor ska ta hand om barnen sitter nog starkast i kvinnornas huvud. Jag är inte ett dugg säker på att de vill släppa det ifrån sig. Skulle tro att det behövs en stark mansrörelse bara för den sakens skull.

  Dags att problematisera kvinnorna och göra analyser av ”kvinnligheten”?
  ;)

 8. David H skriver:

  Sista citatet är ju bara guld värd. Inte nog med att hon inte behöver ta några lån och får gratisgrejer samtidigt som hon pluggar, allt för att städa lite mer vilket är ett otroligt generöst erbjudande, så fick hon också sin man att rösta på FI… FACE PALM!

  @Leifer
  Ja, absolut finns det könsroller. Det är nog inte många som förnekar. Det vi i mansrörelsen är emot är att man inte låter familjen bestämma själv hur det ska vara. Eller är det för mycket att begära?

 9. leifer skriver:

  Access

  Absolut, håller med dig. men jag tror också vi är starkt präglade av sånt som uppväxt, den kultur vi lever i och samhällets normer. Och där tror jag normerna idag är mer begränsande för män än för kvinnor i Sverige. Männens frigörelse återstår och det som hindrar menar jag är främst kvinnors kontroll över reproduktionen.

  Jag tror också människan är en statusvarelse och är väl medvetna vem som har makt. Kvinnan har den reproduktiva huvudmakten i Sverige, och hon vet att utnyttja den. Männen blir då än mer klämda och måste du uppfylla en hel lista med saker för att duga. Med det inte sagt att inte kvinnor också känner sig klämda, men det hör vi ju som sagt ständigt från feminismen.

 10. leifer skriver:

  David H,

  Det där är ingen enkel fråga om familjen. Jag menar dock att det stora slaget återstår.

  Kvinnor har länge kämpat för att få samma möjligheter som män, inom männens traditionella domäner. Jag menar att den kampen i princip redan är klar i Sverige idag. Feminismen har snart överlevt sig själv.

  Istället är det nu en ny kamp som har börjat. Den att män får samma möjligheter som kvinnor inom kvinnors traditionella domäner. Denna kamp har precis börjat och intressant nog så möts män av samma härskartekniker och annat, som en gång kvinnor gjorde som utmanade männen. Historien upprepar sig alltså…

  Jag misstänker dock att denna kommer bli ännu svårare av flera skäl. Ett är att män med makt och pengar motarbetar detta.

 11. Orwell skriver:

  Pelle;

  Intressant blogginlägg. Du skulle kunna komplettera med intressant statistik om konsumtion fördelat på kön, eftersom det har stor betydelse för resonemanget. En övertygad feminist brukar kalla hushållsarbetet för oavlönat. Men är det verkligen det?

  Studier som granskar konsumtionen visar bl a att kvinnor står för upp till 85 % av hushållens totala konsumtion.

  Se denna intressanta länk:

  http://she-conomy.com/report/facts-on-women/

  ett exempel om kvinnor:

  • 22% shop online at least once a day

  Konsumtionen är mer intressant än vem som får in pengarna på lönekontot initialt. Dvs. om man nu ska debattera med övertygade feminister alls…

 12. Nils D skriver:

  Matte m.fl.
  Normer – är inte det inte så att det nog egentligen är en kvinnogrej?
  Som det påpekas i kommentaren i Newsmillartikel så bryr sig kvinnor väldigt mycket om hur saker och ting ”bör vara”. De vill styra och ställa, lägga sig i och ha sig.
  Det är möjligt att det är för att jag i min ungdom var punkare, men har inte snubbar en större förmåga att skita i andras åsikter? Vi är ju inte helt okänsliga, men vi oroar oss inte så himla mycket om vad andra ska tycka.
  Eller?

 13. leifer skriver:

  Nils D

  Kan vara sant men samtidigt är det ju en del av mansrollen. Dvs normer. Och nu börjar dessa normer just ställa till det för män samtidigt som kvinnor får allt mer möjligheter och fördelar i samhället. Männen är på många sätt förlorare i feminismens spår.

  Sen att oroa sig, tror mycket det handlar om engagemang och det lät lite så som du beskrev det om ”snubbar”. Ju mer man engagerar sig och vill att det ska gå bra, desto mer oroar man sig kanske.

 14. Medborgare X skriver:

  Leifer!

  Jag håller med i mycket av det du säger. Visst förväntas kvinnor i högre utsträckning än män ta hand om barn och hem. Samtidigt är det många feministiska kvinnor som själva identifierar sig starkt med mammarollen, glorifierar mammor och ser mammor som norm för hur en förälder ska vara.

  Män kan också fråga sig om feministiska kvinnor verkligen vill släppa in män i föräldraskapet och ge män samma rättigheter som kvinnor när det håller barn och föräldraskap. Det talar om delad föräldraledighet, men aldrig om att ge män samma lagliga rättigheter till automatisk vårdnad och umgänge som kvinnor har. Utan vårdnad heller ingen föräldraledighet.

  Om män verkligen vill att män ska göra lika mycket hemarbete och vara hemma lika mycket med barnen så måste först män få samma rättigheter som kvinnor i lagen när det gäller alla aspekter på föräldraskapet. Det borde vara en viktig mansfråga.

 15. Mia skriver:

  Ja automatisk gemensam vårdnad även för sambos är en viktig fråga.

  Så vilka är argumenten emot det? Det är där jag tror man måste börja.

  Finns det inga ‘hållbara’ argument emot automatisk gemensam vårdnad så ser jag inte att det är en svår nöt att knäcka. Men visar det sig att det kan finnas problem så får man finna lösningar på det.

  Jag kan t ex se ett problem. De fall där en konfliktdrivande förälder håller inne sina föräldraledighetsdagar, dvs inte tar ut dem samtidigt som denna vägrar skriva över dem på den andra föräldern. Barnet kan inte skrivas in på dagis och den förälder som vårdar barnet står utan försörjning. Naturligtvis ska inte ickekonfliktdrivande föräldrar bestraffas kollektivt för att det finns de som är det. Men hur löser man problemet? Kan man presentera förslag på det så tror jag man har lättare att få gehör.

  Så vilka är argumenten emot automatisk gemensam vårdnad?
  Och hur löser man ev problem?

  T ex i fallet delat barnbidrag så var vad jag förstår enda argumenten emot kvinnors dåliga löner och oansvariga föräldrar. Men det hörde ju sas inte ihop med barnbidraget utan är som jag ser det frågor som får lösas på annat sätt/håll.

 16. Medborgare X skriver:

  Mia!

  I mina ögon är det ganska ointressant vilka argument som finns mot automatisk gemensam vårdnad. Grundinställningen måste vara att alla föräldrar oberoende av kön behandlas lika i lagen.

  Om det uppstår problem mellan två föräldrar så ska de lösas när problemet uppstått. Man ska inte förutsätta att det finns ett problem, än mindre att det är pappan som är problemet!

 17. Nils Jungenäs skriver:

  Orwell>>
  jag har sett liknande statistik från USA om hur kvinnor är de som faktiskt får del av de pengar mannen tjänar.

  Ska man sammanfatta det hela och även implementera SCB’s statistik om tidsanvändning, det faktum att vi faktiskt har lika lön för lika arbete och den information som tillhandahålls i kommentarerna i denna och tidigare blogginlägg framträder följande bild.

  Män och kvinnor har samma förutsättningar att tjäna lika mycket pengar.

  Kvinnor VÄLJER dock att i större utsträckning arbeta deltid.

  Summan av förvärvsarbete och obetalt hemarbete, är trots det ungefär lika.

  Kvinnor VÄLJER att lägga betydligt större del av sin tid på just städningen.

  Detta helt oavsett om de lever ensamma eller i parförhållande med en man eller en annan kvinna, vilket rimligtvis föranleder en att ifrågasätta huruvida denna VALDA tidsdisponering verkligen till fullo skäligen kan betraktas som TVINGAD.

  Männen som förvärvsarbetar betydligt mer och städar betydligt mindre lyckas iallafall arbeta sammanlagt lika mycket som kvinnorna och drar dessutom in betydligt mer pengar till hushållet.

  Kvinnorna är de som sedan bränner dessa pengar.

  Rådande konsensus i Sverige: Det är synd om kvinnorna då de arbetar mer och tjänar mindre.

 18. Pelle Billing skriver:

  Orwell (och Nils J),

  Ja, vem som styr konsumtionen är väldigt intressant. Finns en rapport från Boston Consulting Group om det.

 19. Pelle Billing skriver:

  Mia (#16),

  Här måste jag fasktiskt instämma med Medborgare X (#17). Lagen ska vara anpassad för ”vanliga” människor. Sedan får man ev ha en speciallag för det ovanliga, så i så fall appliceras av en domstol.

  Som liknelse kan sägas att alla människor i samhället får röra sig fritt men om du har en allvarlig psykisk sjukdom, har ett oundgänglig behov av psykiatrisk vård, samt motsätter dig denna vård (eller kan inte lämna grundat samtycke) – så får man hålla personen inspärrad enlig LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

  Så den ”vanliga” lagen måste vara automatisk gemensam vårdnad mellan föräldrarna. Och sedan får man fundera på hur man ska lösa de enskilda fallen där det inte fungerar.

 20. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle #19
  Det låter bekant. Jag har en enorm samling länkar på min gamla laptop från tiden då jag låg nerbäddad på Karolinska i 6 månader. Jag kanske skulle damma av den, sparka igång den och skicka lite länkar till dig.

 21. Joel Johansson skriver:

  Ett av de bästa måtten på jämställdhet kan vara en jämförelse mellan förvärvad inkomst och konsumtion. Finns sådan data att tillgå så vill jag jättegärna se den.

  Ni matematiker. Hur skulle en standardiserad jämställdhetsfaktor kunna tas fram? Något i stil med (manlig_inkomst/manlig_konsumtion)-(kvinnlig_inkomst/kvinnlig_konsumtion) ?

 22. Nils Jungenäs skriver:

  Alltså…
  Öht har jag alltid tyckt att det är vinkat redan på det stadium man jämför inkomsterna. De allra flesta har ju gemensam ekonomi. Hur kan man då sitta pipa över att man tjänar mindre än sin man?
  ”-Jag är hemma med barnen och har gemensam ekonomi med min hårt arbetande man” Missnöjd? Nej naturligtvis inte!
  Det är därför viktigt att inse att det bara är en del av kvinnorna Sverige som delar feministernas skeva världsbild och misandri. Könskampen är destruktiv och delas faktiskt inte av de flesta män ELLER kvinnor i Sverige.
  Ett bra exempel är mitt ex. Hon proklamerade att hon var ”stolt feminist” när vi träffades. Jag kände ju henne ganska bra redan och förstod ju att hon in alls delade den i mångt och mycket förljugna världsbild och människosyn som hon hade. Det tog inte lång tid innan hon kastade av sig det epitetet och till och med skämdes över att hon AV REN OKUNNSKAP kallat sig feminist.

  Och SÅ tror jag det är i väldigt många fall! Okunnskap.

 23. Pelle Billing skriver:

  ”mycket förljugna världsbild och människosyn som hon hade”

  Som statsfeminismen har?

 24. Joel Johansson skriver:

  Okunnskap var ordet :)

  Jag tycker Pelle Billing slår huvudet på spiken när han beskriver det som en historia som media har sålt till folket. Men hur och varför har den fått fäste, kan man fråga sig? Användaren ”Access” beskrev det som mediedramaturgi, i det att media behöver spela rollen av ”räddaren” mot ett godtyckligt påhittat hot. Det ligger nog endel i det.
  Personligen så tror jag fortfarande på att feminismen till viss del är politiserad biologi – d v s en strategi för att bibehålla och eventuellt öka det naturliga/normaliserade mansförtrycket (selektionstrycket). Och att det finns tillräckligt många kvinnor och opportunistiska män som tackar och tar emot.

 25. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle # 24
  Precis!
  Det var för sent att redigera. Man har ju typ två röda på sig. ;-)

 26. Matte Matik skriver:

  @Joel Johansson: Jag är också inne på det spåret – att feminismen till viss del är politiserad biologi. Den fungerar som ytterligare ett verktyg för att sålla bort ”svaga” män. Det är inte de män som tar till sig av feminismens budskap om hur män ska vara och uppföra sig som premieras av kvinnor när det kommer till fortplantning. På det här sättet blir feminismen, ironiskt nog, en viktig beståndsdel i det man i feministiska termer kallar ”patriarkatet”.

 27. Mia skriver:

  MBX och PB

  Jag håller ju också med er…? Vi ska inte ha ‘kollektiv bestraffning’. Men när man ändrar en lag så ska man även titta på och ev parera för negativa effekter. SGI-dagarna i föräldraförsäkringen ska täcka tills barnet är gammalt nog att skrivas in på förskolan. Ska då möjligheten finnas att sätta barn på dagis innan 1 år eller ska föräldrar som inte har fler SGI-dagar men fortfarande har vård om ett barn under ett år men inte kan få barnomsorg få, ja vadå? Socialbidrag, ’tilläggsdagar’…?

  Min kommentar handlade alltså inte om att vi inte ska ha automatisk gemensam vårdnad utan att jag tror man kommer längre om man ser ett problem ur så många synvinklar som möjligt. Dvs att man då får med fler på tåget sas.

 28. Mia skriver:

  Ps

  Detta gjordes alltså t ex inte när man införde ‘samarbetssvårighetsklausulen’. Vi kan inte ha en situation där en vägrar att samarbeta utan att det får några som helst konsekvenser. Men nu fick vi det iaf eftersom man inte tänkte jämställt. Man underlättade för mammor som hade att göra med en konfliktdrivande pappa men missade att det gav konfliktdrivande mammor ett nytt vapen sas. I dagsläget har även samarbetsovilliga mammor ett vapen som ogift vad gäller den gemensamma vårdnaden. Men ger man pappor automatisk gemensam vårdnad även som ogifta ger man alltså även konfliktdrivande pappor ett vapen sas. Det gäller alltså som sagt att lyssna och samtala för att nå bästa möjliga gemensamma lösning (pga av att olika faktorer slår olika mot män och kvinnor, generellt) .

 29. Erik skriver:

  Nils Jungenäs:

  Du har helt rätt. Man bor även vanligen i samma hus/lägenhet. Alltså oavsett vem som betalade och oavsett vem som står skriven som ägare så har bägge precis samma levnadsfördelar av BYGGNADEN ifråga. Samma sak med bilar, TV, möbler (soffor, säng) etc…Man åker i regel inte på separat semester för att frugan är för fattig för att ha råd att följa med till Mauritus, man äter i regel på samma matställen (inte så att mannen käkar på fin restaurang medan hon bara har råd med Macedonken) osv.

  Jag såg för ett tag sedan på TV en genus-serie som handlade om jämställda par. De jämförde ett ”jämställt” par (hon var konstnär, han var genusföreläsare) med ett traditionellt par (han var finansman, hon var hemmafru)

  Det jämställda paret bråkade om småsaker och försökte skratta bort det faktum att det inte gick bra att vara jämställda trots att han jobbade som genusexpert.

  Det icke-jämställda paret hade förvandlat allt de ägde (mest betalat av hans lön) till ett företag där de bägge juridiskt var likvärdiga delägare.

  Gissa vilken av kvinnorna som sade sig vara mest nöjd?

 30. Maria skriver:

  Jag gör gärna mer av de dagliga sysslorna som jag ändå gillar mot att jag slipper tråkiga och tyngre uppgifter. För övrigt är det för mycket gnäll bland svenska kvinnor, jag har lovat mig själv att aldrig bli en sådan gnällkärring som man kan se och höra i svenska varuhus t.ex. Föremålet för deras gnäll är för det mesta karln, eller så är det han som får vara mottagare av missnöjet.

 31. Tanja skriver:

  Jag har verkligen svårt att förstå hur kvinnan som diskar blir hjälpt av att veta att män och kvinnor är olika. Denna insikt gör liksom inte att disken blir ren. Och så undrar jag på vilket sätt män och kvinnor är olika i diskfrågan – är det medfött eller uppfostras man olika? Och ifall det är det senare – är det nåt att hurra för att halva befolkningen uppfostras till att lämna disken framme?

  Jag håller i mycket med om att sättet som jämställdhet talas om på i Sverige är väldigt ensidigt. Men jag tycker det känns väldigt mansnegativt att hävda att det är i mäns natur att inte diska. Stereotypen att män är äckliga snuskpellar som inte klarar av att plocka strumpor, diska efter sig och se dammtussar tycker jag inte känns så fräsch.

 32. Mia skriver:

  Tanja

  Jag tror inte att det är medfött att kunna diska och snyta ungar eller måla hus och sköta ekonomin. Men att de grundläggande skillnaderna och då inte minst deras effekter från långt tillbaka i tiden hänger kvar (kvinna ‘hemmaliv’/ man ‘uteliv’). Så även om killar kan och även gör kvinnogöra och kvinnor kan och även gör mansgöra så sker den generella förändringen lååångsamt, för långsamt för vissa som t ex vill kvoter som jag uppfattar det. Och det är väl som det är med de flesta utvecklingsprocesser. En balansakt mellan framåt mot det nya och hänga kvar vid det välkända. Och att det finns språkrör för båda ytterligheterna men att de flesta liksom hänger med där på mitten sas.

  Minns en intervju i något nyhetsinslag för ett tag sedan då man pratade om kvinnors ‘ovilja’ att sköta ekonomi där den intervjuade (kvinnlig ekonom) sa något i stil med – Förändring sker men att man kanske får ha tålamod med att det tar lite tid om man tittar på en hur det var för bara några generationer sedan så har det hänt mycket. Och jag kan iaf vittna om att mitt liv ser helt annorlunda ut än min mammas.

  Och är det så att det är ofräscht eller är det kanske även så att kvinnor generellt är lite övernitiska när det kommer till att putsa och feja? Men jag känner även tjejer som inte har det särskilt fräscht hemma och män som har det. Och jag ser det inte som manligt eller kvinnligt utan som individuella skillnader. Och sen finns det säkert de som tycker det är lite ‘ovanligt’ med en sådan kvinna eller en sådan man och är tvugna att påpeka det då förväntningarna av tradition är annorlunda.

 33. leifer skriver:

  En diskmaskin, helst en golvdisk, är guld. Då blir det inte så mycket diskande. Dessutom blir det ofta mera rent.

  Samma gäller tvättmaskin. Det blir inte heller så mycket arbete. Sen har vi dammsugare och symaskin.

  Överhuvudtaget har mycket av kvinnors traditionella arbetsområden automatiserats. Man undrar då varför retoriken fortsätter på samma sätt, som om kvinnor idag utförde samma sysslor som förr. Även om kvinnor råkar få utföra ”könsbaserade” sysslor.

  Sen kan ju män inte alls köra med samma reonemang och bli förbannade när dom måste utföra fler och mer traditionellt manliga sysslor.

  Förvaret brukar då vara den av tidsåtgång. Hur krävande sysslan är, t.ex. skotta snö, räknas då inte. Bara åtgång av tid. Och då menar jag t.ex. att 1 timmes vanlig snöskottning är mycket jobbigare för båda könen, än 1 timmes vanlig städning. Låt vara att just snöskottning är ett mer ovanligt arbete än städning. Överhuvudtaget har ju männens sysslor historiskt ofta varit av karaktären mer farligare och krävande, nåt som feminismen tycks helt blundat för. 1 timmes jakt kontra 1 timmes hushållsarbete?
  Hos många naturfolk är det ofta dessutom inte så mycket av dagens som läggs på såna sysslor. Det är ju nu när båda könen förväntas förvärvsarbeta 8 timmar per dag, som de verkliga långa arbetspassen kommit till. Dvs både 8 timmars arbete, restid, och sen de vanliga sysslorna på detta.

 34. Pelle Billing skriver:

  Tanja,

  ”Jag har verkligen svårt att förstå hur kvinnan som diskar blir hjälpt av att veta att män och kvinnor är olika.”

  Istället för att tro att mannen förväntar sig att hon alltid ska diska, förstår hon då att han helt enkelt har en annan smärttröskel för att diska. Så istället för massa bråk i hemmet kan den insikten leda till att parterna diskuterar detta och kommer fram till en kompromiss om när det måste diskas.

  I vilken grad denna skillnad är medfödd eller inpräglad är egentligen ganska ointressant i den praktiska vardagen. Det intressanta är att finns det en skillnad behövs en diskussion och någon typ av kompromiss/överenskommelse.

  ”Men jag tycker det känns väldigt mansnegativt att hävda att det är i mäns natur att inte diska. Stereotypen att män är äckliga snuskpellar som inte klarar av att plocka strumpor, diska efter sig och se dammtussar tycker jag inte känns så fräsch.”

  Den enda som sagt detta är du Tanja ;)

  Man skulle lika gärna kunna uttryckt det som att kvinnor är överdrivet pedantiska och stela i hemmet, och inte tolererar en enda smutsig tallrik eller dammtuss på golvet, medan män har en mer rimlig och balanserad ansats till städning av hemmet.

  Är det så att vi är så vana vid att kritisera män att vi t o m gör de indirekt när vi ska komma ifrån kritiserandet av män? Jag tycker mig se det lite då och då, så det är inte specifikt riktat till dig Tanja.

  F ö har jag personliga betänkligheter inför ordet snuskPELLAR ;)

 35. Nils Jungenäs skriver:

  Tanja #32
  Det handlar naturligtvis inte om en medfödd eller inlärd förmåga att utföra själva diskningen och städningen. Jag tror snarare det handlar om att män och kvinnor har olika smärttröskel för när oordningen och diskberget blir för påträngande för att inte tas tag i.

  Jag har redan dragit det en gång i tråden om SCB’s tidsanvändningsundersökning. Läs det. ;-)

  Inlägg #8 & #10
  http://www.pellebilling.se/2011/08/bada-konen-dubbelarbetar/#comments

 36. leifer skriver:

  Pelle

  Läs gärna mitt inlägg #34. Det finns t.ex. diskmaskiner. Överhuvudtaget har många av kvinnors traditionella sysslor automatiserats.

 37. Tanja skriver:

  Mia:

  Ja. Visst. Jag håller helt med dig. Men jag förstår inte varför man ska behandla vuxna män som handikappade i att ta hand om disk i diskhon. Det är knappast övernitiska städfascistkrav att folk ska diska efter maten.

  Jag tror egentligen inte att kvinnor generellt är övernitiska med städning. Helt enkelt för att åtminstone 70-80-talisterna är generellt kassa på att städa och städar för lite. Typ våttorkar golvet plusminus aldrig. Och det ska man ju göra.

 38. Ola Normann skriver:

  En ting som ofte glemmes, er at det er oftest mannen som gjør de farligste tingene. Det er alltid jeg som rensker takrennene, sjekker taket, klipper hekken med den elektriske hekksaksen, bruker vinkelsliper, maler de høyeste delene av veggene, bærer de tyngste tingene opp og ned trappen, går ned og sjekker om det er noen i huset hvis vi har våknet av en lyd på natten osv. Sier feministene noe om det?

 39. leifer skriver:

  Är man övernitisk så blir det faktiskt ofta renare i diskmaskin än i diskhon. Ex kaffefläckar och tefläckar är nästan omöjliga att få bort vid handdisk, men försvinner ofta på första körningen i maskin.

  F.ö. kan jag rekommendera s.k. microtrasor, tar bort fettfläckar effektivt utan rengöringsmedel, en revolution som bara funnits nåt decennium. Jag använder även microtrasor till bilen, ex rutan invändigt och på plastdetaljer.

 40. leifer skriver:

  Ola Normann

  Ja bra att lyfta, jag var lite inne på det i mitt inlägg #35. Betänk också att ”feministerna” bara vill räkna tidsåtgång, inte farlighet eller hur krävande det är.

  Dvs 1 timmes kvinnlig syssla = 1 timmes manlig syssla.

  Detta menar jag är att göra det för enkelt för sig och det är också då vinklat för att överdriva kvinnors insats och förminska mäns insats. Allra helst pratar man om män som sitter i nätundertröja, dricker öl och tittar på fotboll. Detta blir ju f.ö. extra intressant i relation till den debatt som varit denna vecka kring Arne Hegerfors uttalande om fotboll…

 41. Roger skriver:

  Tanja:
  ”Typ våttorkar golvet plusminus aldrig. Och det ska man ju göra.”.

  Det är din åsikt. Den får du gärna ha. Men det är inte min åsikt. Om vi var tillsammans; varför skulle vi anpassa oss till DIN åsikt; vore det inte rimligare om vi kom fram till en kompromiss där vi bägge vi ge lika stort avkall på vår egen ”städnorms”-syn?

  Om vi ska använda feministiskt språk; i hemmet råder en kvinnlig norm; kvinnor lägger större vikt vid renlighet (inte minst enligt traditionen = ett stökigt hem är en dålig kvinna) och kvinnor tar för givet att det är en UNIVERSELL SANNING att hemmet ska hålla ett visst mått av renlighet, ett mått som just DE bestämmer och mannen ska antingen foga sig efter det eller så är han en smutsgris. (eller i ett fåtal fall en pedant med renlighetsnojja).

  Detta inkluderar disken, men kan också handla om att fälla ner toalocket, putta in köksstolarna, det kan handla petitesser ner i minsta detalj. Det verkar som om många kvinnor aldrig problematiserar sin egen syn; den är självklart rätt. (även om den skiljer sig från alla andra kvinnors.)

  Men det finns inget rätt och fel, det finns bara tycke och smak. Man måste inte diska ögonblicket man ställer ner disken i hon, man kan ha filosofin att man inte diskar förrän hon är full, man kan ha filosofin att man inte diskar förrän köksskåpet är tomt. Du kanske tycker att något av detta är snuskigt, men det är DIN åsikt som du är välkommen till, men det är inte FAKTA, och föredragsvis så hittar du en man (eller kvinna om du är lagt åt det hållet) som på ett ungefär delar din syn; ELLER så hittar du inom dig själv någon form av kompromissvillighet; dvs det samma som du kräver av en man som inte delar din syn.

  Att det finns en generell skillnad mellan män och kvinnor i frågan verkar förhållandevis uppenbart, det är bara att kolla på städnivån en ungkarlslägenhet håller jämfört med en ungkvinnelägenhet. Om dessa två personer slår sina påsar samman så är det rättvisa att städnivån hamlar någonstans mitt där emellan, inte att han skall foga sig efter hennes som någon sorts självklarhet.

  Varför det skiljer sig åt är nog så enkelt som att hemmet är kvinnans domän, här lägger hon sin ”yrkes”stolthet, ett rent hem är en bra kvinna i traditionell syn. Hon spenderar också traditionellt mycket mer tid i hemmet. För den typiska mannen är hemmet bara en plats med tak överhuvudet där man kan hämta sig tills det är dags att gå upp och gå till sin arbetsplats igen. Så länge man kan låsa dörren och dra täcket över huvudet så fyller hemmet sin funktion; det finns ingen stolthet knuten till dess allmänna städnivå utan här råder ett praktiskt behov; man diskar för att man behöver rena bestick; inte för att bekräfta sitt mäniskovärde, man tvättar, städar av samma anledningar. Och av samma anledningar byter man INTE gardiner varje vecka eller spenderar timmar varje helg med att shoppa för hemmet och pynta; det gör åndå inte uthärdligare att gå till jobbet.

  Om man kan se samma form av mönster men omvänt på arbetsplatser låter jag vara osagt; men kan inte låta bli att påpeka att jag personligen ser en skillnad; många kvinnor ser jobbet bara som en språngbräda mot prestige, inkomst och status, medan fler män håller yrkesstolthet och arbetsmoral högt för sin egen skull, även i sysslor som saknar prestige, status och har låg inkomst. Och feminister har ju ofta påpekat att det råder en ”manlig” norm på arbetsplatser. Men det är en annan fråga.

 42. leifer skriver:

  Roger

  Finns ett fokus till som skiljer. Kvinnor är mer noga med att välja bostad, och lägger dessutom gärna extra mycket pengar för att få ”rätt bostad”. Det är då också kvinnan som bestämmer egentligen, när ny bostad ska väljas i ett förhållande.

  Hur är det då när ny bil ska väljas i ett förhållande? Ofta tycks intressant nog också kvinnor ha sista ordet där också. Dessutom skuldbeläggs ändå män för att dom köper bil överhuvudtaget, det är ju då miljöbovar. Har två kollegor som köpt Audi S5, en mycket dyr bil (minst en halv miljon). Och tjejerna i deras förhållande är inte bara för, dom tycks verkligen gilla det också. Dom tycker sina killar är sexiga med dessa bilar!

 43. Roger skriver:

  Leifer #41:
  haha jag tänkte precis på samma koppling när diskussionen om AH kom igång. Hyckleri som vanligt, tvärtom är det ju ett vanligt argument inom de kretsarna att fotboll ÄR en manskultur. (och därmed dåligt per definition).

  Trist för Arne som egentligen inte sa något konstigt; Hockey är lättare att förstå och mer underhållande för någon som inte är så insatt; män är generellt mer insatta i fotboll. Plus då att han sa att män har bättre fysiska förutsättningar att bli bra på fotboll. Allt kan man ju hålla med om, och inget av det är ju ett HÅN mot kvinnor, som aftonbladet påstår.

 44. Nils Jungenäs skriver:

  Tanja #38
  Konstigt att ”diskuterar” när du inte intresserar dig för vad vi andra skriver.

  Varför fortsätter du kategoriskt och obetänksamt att använda ord som snuskpelle, pedant och handikappad? Det är väl en fråga om referensramar? Du har gjort dina normer klara nu.

  Jag tänker inte skriva samma sak två gånger. Du får läsa igen istället.

 45. leifer skriver:

  Roger

  Vad gäller AHs uttalande, så tycker jag Emma Pettersson vädrar en mycket mer unken syn i såna fall, och i hennes fall är den nog verkligen unken.

  http://www.kanal5play.se/program/play/4stjarnorsmiddag-s01e01

  Ca 20 min in i inslaget säger hon;

  ” Vi kvinnor tittar mindre på sport pga att vi har större intressen, vi vill ha nåt mer intellektuellt än att jaga en boll”

  Vad anser du om det uttalandet? Och hur förhåller det sig då till kvinnor som just gillar att se fotboll, eller till och med utövar sporten?

  Detta var nåt Aftonbladet inte tog med i sin artikel och deras klipp från kanal5.

 46. Roger skriver:

  Leifer # 46
  Jag vet inte om modebloggande är mer intellektuellt än att jaga boll; men hon har iaf rätt i att kvinnor titta mindre på sport. Vilket så att säga var Arnes poäng till att börja med och man undrar ju varför hon blev så stött i så fall. Och hur aftonbladet lyckades få ihop en kampanj mot honom utan att bli ifrågasatt.

 47. leifer skriver:

  Roger

  Notera också att hon använde frasen ”vi kvinnor”. Hon talar som att kvinnor är en enhetlig grupp, som att det är en norm och att hon vet vad allt om alla kvinnor eller hur kvinnor fungerar. Det går dessutom helt emot hennes egna idéer om individen framför kön.

  A H talade aldrig om ”vi män”. Han sa aldrig heller nåt om olika hjärnor hos män och kvinnor för fotbollsförmågan (oavsett vad man anser), ex vad gäller risktagande.

  Sen må AH signalera att kvinnor inte är sevärda i fotboll, men igen var EM värre på alla sätt.

 48. Roger skriver:

  Leifer #48:
  Ja du sätter fingret på en viktig punkt; de som anklagar män för diverse stereotypiserande är oftast betydligt värre med att stereotypisera än vad de de anklagar är.

  Om stereotypisering är sexistiskt så finns det väl knappast en enda icke-sexistisk feminist?

 49. leifer skriver:

  Roger

  Exakt. Men det handlar också om ologiska resonemang som jag nämnde. Ett annat är att om Emma hävdar kvinnor kan vara lika starka och snabba som män, varför då ha en speciell damklass? Borde inte feminister då på sikt verka för att kvinnor ska få tävla med män? Och då kom dom ju inte ens in på damhockey kontra herrhockey. Eller ifrågasätta kvinnor som föredrar att titta på herrhockey framför damhockey.

  Sen är ju ordet sexism ett stulet begrepp och betyder då alltid att män talar nedlåtande om kvinnor, aldrig tvärtom.

 50. Tanja skriver:

  Roger:
  Det är inte min åsikt, det är vad människor som har koll på städning säger när de ser studier som visar hur den yngre delen av befolkningen städar. Lämnar man matrester framme drar de gärna till sig bakterier, bananflugor och mögel, vilket är väldigt objektivt ohygieniskt och hälsofarligt i ett kök. Att hävda att en man inte diskar för att män ofta har högre tröskel är således att insinuera att män som grupp är rätt sunkiga. Och jag tycker inte om den bilden, på samma sätt som jag ogillar bilden av kvinnor som stela pedanter. Läs gärna http://noseriouslywhatabouttehmenz.wordpress.com/2011/08/24/the-slob-thing/

  För övrigt skulle jag uppskatta om du lät bli att rekommendera mig hur jag ska välja partners.

  Nils J:
  Jag använder de orden för att förtydliga vilka könsstereotyper det rör sig om.

 51. leifer skriver:

  Tanja

  Var ju nån programserie nyligen i SVT om bortskämda ungdomar som fick bo i ett hus tillsammans. Varken flickorna eller pojkarna vara särskilt bra på att städa och diska.

 52. Tanja skriver:

  leifer:

  Fuck yeah! Ung & bortskämd hette programmet.

  Det var intressant att se att när det verkligen blev en knipa så var det pojkarna som löste problemet. Och inte ett pip om den genusanalysen i tidningarna.

 53. Mia skriver:

  Tanja

  ”Men jag förstår inte varför man ska behandla vuxna män som handikappade i att ta hand om disk i diskhon.”

  Nej det förstår inte jag heller, gör du det, det gör inte jag :)

  ”Det är knappast övernitiska städfascistkrav att folk ska diska efter maten.”

  Det är mycket riktigt som även andra påpekat a matter of opinion :)

  ”Typ våttorkar golvet plusminus aldrig. Och det ska man ju göra.”

  Ja ja jag vet men det är ju så erbarmligt tråkigt, även för en 60-talist ;)

 54. Erik skriver:

  Tanja:

  ”Jag har verkligen svårt att förstå hur kvinnan som diskar blir hjälpt av att veta att män och kvinnor är olika.”

  Det är kvinnor (g) själva som säger man skall prata om sina känslor. På sistone har det varit ett himla gnäll på män för att de vanligen inte pratar om sina känslor (en mängd ideer om att män skulle bli ”kompletta” människor om de i detta beter sig MER som kvinnor). Att veta män och kvinnor är olika hanterar emotionellt missnöjeskänslor över resultat som visar motsatsen.

  ”Denna insikt gör liksom inte att disken blir ren.”

  Vill man ha disken ren så kan man skaffa en diskmaskin!
  Att få disken ren är INTE vad detta handlar om. Detta handlar om missnöjet på mannen för hans högre smärtgränser gällande oreda i boet. Detta handlar alltså om rättvisekänslan i sig. Inte om disken.

  ”Och så undrar jag på vilket sätt män och kvinnor är olika i diskfrågan – är det medfött eller uppfostras man olika?”

  Det är en kombination av medfödda faktorer och sociala unika faktorer. Uppfostran är det alltså inte alls (två syskon med samma uppfostran blir inte likadana) Uppfostran är det minst viktiga – men vad folk tjatar mest om. Fascinerande.

  ”Och ifall det är det senare – är det nåt att hurra för att halva befolkningen uppfostras till att lämna disken framme?”

  Det är som sagt det inte alls det senare.
  Uppfostran har ingen effekt av betydelse på någonting (i bästa fall 5%). Det är DNA (vem man har sex med) i kombination med unik uppväxtmiljö (sociala faktorer ej delade av syskon) som avgör skillnader mellan två personer.

  ”Jag håller i mycket med om att sättet som jämställdhet talas om på i Sverige är väldigt ensidigt. Men jag tycker det känns väldigt mansnegativt att hävda att det är i mäns natur att inte diska.”

  Varför det? Om män i massiv mängd bevisligen tycker något är mindre viktigt (och agerar därefter) på vilket sätt är det mansnegativt att säga att män i massiv mängd prioriterar detta något mindre? Samma män prioriterar något annat MER och om du kollar på hur världen ser ut har män knappast rullat tummarna de senaste hundra åren medan kvinnor diskat.

  Bla har män uppfunnit just diskmaskiner.

  Det är väl tvärtom mansnegativt att säga detta är lika viktigt för män som för kvinnor men män skiter i det för att de är lata/onda? (och nej man kan som sagt inte använda uppfostran som ursäkt för sådan beskyllan)

  ”Stereotypen att män är äckliga snuskpellar som inte klarar av att plocka strumpor, diska efter sig och se dammtussar tycker jag inte känns så fräsch.”

  Stereotypen att kvinnor gnatar och tjatar på män hur de skall göra tills männen tröttnar och låter kvinnan göra sakerna på sitt sätt känns heller inte så fräsch – Det påverkar dock inte det faktum att många kvinnor faktiskt gör så.

  Hur fräscht/förlegat/modernt/nytt något känns eller påstås vara har ingenting alls att göra med verklighet och fakta.

  Vidare så måste jag påpeka att en grälsjuk person inte blir mindre grälsjuk för att den angivna orsaken för grälet försvinner. Om det emotionella behovet är att gräla så kommer personen OM den angivna faktorn försvinner bara att hitta nåt nytt att bråka om.

  Därav anledningen det är korkat att försöka motsvara feministiska önskemål. På en specifik kurs sade kvinnor de VILLE vara arga på männen för de var livrädda för att om de förstod sig på män annars rikta ilskan och missnöjet inåt mot sig själva.

  Lättare att vara arg på sin man än att vara arg på sig själv.

  Detta korrelerar även med vad könsbytaren Max Wolf Valerio sade, att heterohatet och manshatet som hon hade inte var baserade på sanning men att de hade ett SYFTE att fylla i den situationen.

 55. Tanja skriver:

  Mia:
  Det gör inte jag heller. Va bra.

  Det är tråkigt att våttorka. Jag gör det inte så ofta. Men så har jag också smutsiga golv. Att nåt är tråkigt betyder liksom inte att det inte är bra att göra det.

 56. Roger skriver:

  Tanja:
  Och jag skulle jag uppskatta om du inte bortser från hela mitt inlägg bara för att kunna göra en billig poäng.

  Jag förklarade tydligt hur det har med könsroller att göra. Det insinuerar ingenting; det är du som tar din VÄRDEGRUND som du vägrar att ifrågasätta och sedan gör en tolkning av vad jag och andra skriver och sedan kommer fram till ord som att ”män är sunkiga”, ”handikappade” etc när de låter disken stå kvar längre än en kvinna. Ord som helt kommer från DIN mun och som du sedan kräver att andra ska försvara.

  Att det är hälsovådligt är bara ett pinsamt argument, om disken står i en timme eller en dag spelar liksom ingen större roll. Det är förövrigt hälsovådligt att ha för rent hemma, det skapar allergier och intollerans, om vi nu skall hålla oss på den nivån av trams; att diska kan ge barn livslånga handikapp, att diska är likställt med barnmisshandel. Etc.

 57. leifer skriver:

  Tanja

  Numera finns microfiberdukar även som golvmopp. Gör jobbet mycket enklare.

  Kan också berätta att de män som gjort lumpen, verkligen fått prova på ”skurkärringens” alla värsta jobb! Det var förnedring på hög nivå.

 58. Roger skriver:

  Leifer:
  Jepp; nivån var galen, liksom befälen. Vi hade ett befäl som drog med fingret i pissoaren och sedan smakade på det, och om han kände annat än rengöringsmedel så var det omstäd som gällde. Och sedan straffkomendering.

 59. Pelle Billing skriver:

  Tanja,

  Motargumentet att det skulle vara farligt att lämna lite disk i en timme, en dag eller ens två dagar håller inte. För en person med normalt immunförsvar är det inte farligt alls. (Fråga inte städexperter om vad som är farligt, fråga en läkare)

  Visst finns det nivåer av grisighet i ett hem som är farliga men det är inte det diskussionen handlar om. Utgångspunkten var att en kvinna blev upprörd och tog det personligt när en man inte diskade *omedelbart*.

  Så nu när den rökridån är borta, finns det några hållbara motargument?

 60. [...] Tidigare i veckan konstaterade jag att båda könen dubbelarbetar, samt att missuppfattningar kring mäns och kvinnors arbetsbörda leder till onödig förvirring och ilska. [...]

 61. Sofia skriver:

  Om kvinnor ska städa mer och männen förvärsarbeta mer så bör hushållets inkomster delas lika, och kvinnans pension korrigeras.

 62. Maria skriver:

  Vad har skrivits här då sedan sist?

 63. Nils Jungenäs skriver:

  Sofia #62
  Ja. Bra reflektion.
  Du syftar på det faktum att om man i ett äktenskap delar upp sina gemensamma sysslor på ett sådant sätt att den ena parten har en större pentionsgrundande inkomst så får det till följd att om man inte skulle förbli gifta resten av livet så kommer den som valde att sköta en större del av tex hemarbetet få lägre pension. En så kallad kvinnofälla.
  Enkelt. I svensk lag är man ju redan ekonomiskt ansvariga gentemot varandra på så många sätt – varför fördelas inte även den pensionsgrundande inkomsten lika under den tid man är gifta? Då skulle man enkelt lösa detta ”problem”.

 64. [...] SCB har gjort tidsanvändningsundersökningar 1990, 2000 och 2010. Män har totalt sett arbetat något mer, men skillnaden är marginell, och i undersökningen 2010 redovisas att kvinnor totalt jobbat 2 minuter mer. Talet om kvinnors dubbelarbete och män som latar sig blir lite märkligt när det är männen som totalt sett jobbar mer. Pelle Billing har skrivit ett utmärkt inlägg på det temat, ”Onödig förvirring och ilska”. [...]

Google