Notiser

19 september 2011, av Pelle Billing

Tack för tips, Sara och Gunnar!

 

15 kommentarer på “Notiser”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  Medborgarförslag: Mycket bra initiativ! Detta är något vi bör jobba mycket med. Jag ska kolla upp hur det här fungerar och börja lägga tid på det.

  Sossarna: Man blir illamående av den där skrivelsen av Håkan Juholt och Carin Jämtin.
  Kvinnor FÅR deltidsjobb…
  Vadå ”får”?!?
  Det låter som att de manliga arbetsgivarna sitter och tilldelar kvinnorna deltidsjobb medans de manliga arbetssökande ”får” heltidsjobben.
  Det är skrämmande hur de valt att formulera sig på många ställen.

  Att kvinnors deltidsarbetande står i paritet med vad många undersökningar pekar på är ett generellt INTRESSE hos kvinnor att arbeta deltid är uppenbarligen något som man antingen är helt ovetande om eller av populistiska, självbedrägliga och lögnaktiga skäl väljer att helt bortse ifrån.

 2. leifer skriver:

  Mitt förra inlägg hamnade i fel tråd, skulle vara här

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/moralisk-konkurs-med-traditioner_6478228.svd

  “att hatet mot väst och i synnerhet mot USA är ett hat mot liberalism, kapitalism och sekularism. Det är inte en slump att de iranska ayatollorna och svenska vänsterintellektuella förenats i uppfattningen om USA som den stora satan. ” (obs detta stämmer ju även väl in på Jan Gulliuo)

  Man kanske ska lägga till feminism på listan, för det är ju uppenbart att vänstern i Sverige ser västvärldens män som sämst av mystisk anledning även där. Alla andra män är ju offer av västvärldens “förtryck” (ofta pratas det om forna kolonialmakter)!

 3. Pelle Billing skriver:

  Nils,

  Kul att du är intresserad av medborgarförslag! Låt mig veta om du lägger något sådant så kan jag följa det här på bloggen.

 4. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Helt klart är att den negativa bilden av män inte sällan går hand i hand med en negativ bild av väst.

 5. Torstensson skriver:

  Pelle

  Varför skulle det vara kolonialt att hitta kärleken utomlands där kvinnor har andra preferenser? Är det fel av män att ha preferenser på en tjej?

  Varför ska folk ens bry sig om det så länge man följer lagar ?

  Leif i artikeln i sydsvenskan hade gjort en rätt bra research bland 115 mail och tog inte första bästa. Jag förstår honom. Han är 60 år och anses väl som en gubbe i Sverige. Det är en annan sak om en man går in på en thaibar och kärar ner sig i första bästa golddigger. Men jag ser inte varför det är fel, det är uppenbarligen så att äldre män i Sverige suktar efter kärlek och att det är väldigt svårt att finna det för många av dom i ett klimat där sverige dels nedgör svensk kultur, den svenska mannen och där karriär är viktigare än kärlek. När kvinnorna i ”ensamma mamma söker” ställer krav på snygga, manliga rika män så undrar jag varför inte män kan ställa krav på de saker som de tycker skulle vara intressanta hos kvinnor. Feministerna ska inte komma och berätta för män hur de ska leva sina liv. Jag tycker det var en gripande historia om Leif och jag tycker han ska få vara lycklig. Gillar inte beskrivningar av män som åker till Thailand som några losers. I min värld är man en loser om man lever i ett förhållande som man är olycklig i. Män kan också vara olyckliga men istället kallar man deras strävan efter lycka för kolonialt?

  Hemskt inskränkt. Kudos till Sydsvenskan som tar upp detta utan ett enda utspel om fördömmande. Jag blev väldigt förvånad att artikeln var objektiv, jag blev så imponerad av detta att jag ska skriva ett tack-mejl till författaren.

  Jag har länge uppmannat andra män att hitta kärleken utomlands istället. Detta brukar dock möta motstånd av män med fördommar om kvinnor som inte är blonda.Att det möter motstånd bland svenska etniska kvinnor är väldigt logiskt, ungefär som det sticker i etniskt svenska män att så många unga kvinnor faller för turkar i Antalya. Ingen ska kritisera människors val. Ingen tvingar någon och det är ju knappast så att svenska män behöver tvinga någon. Leif har min respekt och jag hoppas han blir lycklig för han förtjänar det verkligen.

  Man har mer än någonsin rätt att vara lyckliga och välja sin liv.

 6. Urban skriver:

  Är inte sossarna på ett sätt extrema jämställdister då de vill tvinga kvinnorna in i heltid och att de därmed tar ett lika stort försörjningsansvar för familjerna som männen? Man kan ju tolka förslaget på det sättet också :-)

 7. Pelle Billing skriver:

  Torstensson,

  ”Varför skulle det vara kolonialt att hitta kärleken utomlands där kvinnor har andra preferenser? ”

  Jag tycker själv inte det är kolonialt. Jag skrev olika alternativ för att stimulera debatt.

  Jag har suttit i debattprogram i TV4 och försvarat svenska män som gifter sig med thailändskor. Det finns så mycket mytbildningar kring detta. T ex att kvinnan jämt är så mycket yngre (ofta är hon jämnårig) eller att kvinnan är ett våp som inte ställer krav (det såg vi i artikeln att den kvinna inte var).

 8. per hagman skriver:

  Hmmm borde int det politiska ordet…jämställdhet… handla om samhällets utformning snarare än hur vi vill ha våra äktenskap.
  Här i sydnorge blev ortens ensamstående feminister spinnvilda då det dök upp en thailändska , viken gifte sig med ortens stenrikaste och fick ärva honom efter några få år.
  Men han dog nöjd …utan någon jämställdhet.

  Per Hagman

 9. Lavazza skriver:

  Vad gäller sossarnas artikel kan den med lite god vilja ses som en uppmaning till kvinnor att ta större ansvar för skattebetalandet, vilket också leder till att deras möjligheter att få transfereringar minskar.

  Jag tror kvinnors intresse för att göra det, om de inte behöver, är mycket litet.

 10. Lavazza skriver:

  Barnlösa kvinnor är inte intresserade av att jobba mer och i mer högavlönade yrken för att med skattsedeln finansiera transfereringar till föräldrar i allmänhet och ensamstående mammor i synnerhet.

  Kvinnor med barn är inte intresserade av att öka familjens inkomster pyttelite när de istället kan välja att vara lediga mer genom att deras make arbetar mer eller genom att de får pengar från skattebetalarna för att täcka avbräcket i inkomst.

  Det jag tror att sossarna menar är att fler kvinnor ska få en heltidstjänst som grund för beräkningen av hur mycket pengar de ska få när de inte arbetar, inte att fler kvinnor verkligen ska arbeta heltid någon längre tid.

 11. Pelle Billing skriver:

  Urban och Lavazza,

  Jo, visst kan man göra olika tolkningar av kampen för heltidslagstiftning.

  Samtidigt innehåller artikeln ren goja, av typen:
  ”Det så kallade 24-timmarssamhället bärs upp av kvinnor.”

  Ren misandri.

 12. Lavazza skriver:

  Givetvis är det mesta i artikeln goja. Goja är mer tilltalande och mindre avskräckande än klarspråk. Om syftet verkligen är att kvinnor ska betala mer skatt och ta emot mindre transfereringar (medan män ska ta emot transfereringar för att kunna vara hemma med barnen och underlätta kvinnors förvärvsarbete), så är det både för lite piska (för kvinnor) och för lite morot (för män) i artikeln. Jag gissar att de flesta kvinnor är mer intresserade av förslag som innebär att de kan få mer transfereringar utan att behöva jobba mer eller i mer lönande och därmed mer krävande yrken. Men att öppet komma med ett förslag som underlättar detta skulle med fog ses som oansvarigt.

 13. Lavazza skriver:

  ”Det så kallade 24-timmarssamhället bärs upp av kvinnor.”

  Det vore väl i så fall ett argument för att kvinnor ska jobba mindre, inte mer.

 14. Pelle Billing skriver:

  Nu begär du ju logik och konsekvens – fy på dig ;) ;)

 15. leifer skriver:

  Pelle

  Även logik och konskevens är väl nåt dåligt manligt, eller nåt männen tagit patent på/bestämt över hur den ska vara. Kvinnlig logik är väl då nåt helt annat? Då blir frågan också hur man ska kommunicera och definierar orsak och verkan.

  Samtidigt är väl ekonomi, nåt som många kvinnor gillar att läsa. Ekonomi är ju nåt samhället inte kommer undan. Här tycks det ju också vara så att kvinnor som grupp röstar i majoritet för att staten ska öka sina utgifter, genom skattehöjnigar. Männen i majoritet vill att staten ska minska sina utgifter och genomföra skattesäkningar. Detta alltså utan att problematisera skatteeffekter, ex att för stora skattehöjningar i praktiken på sikt kan leda till mindre (!) skatteintäkter.

Google