Mina argument blir mainstream

24 september 2011, av Pelle Billing

Jag har nu bloggat i drygt två år. Pär Ström och Tanja Bergkvist har varit igång längre än så.

Med tiden märker jag att de idéer som jag och andra utvecklat inom jämställdhetsområdet tyst börjar anammas av vissa politiker och journalister. Ett gott exempel är Aron Modigs klockrena debattartikel om kvotering.

Artikeln är närmast en sammanfattning av de argument mot kvotering som jag gång på gång gått igenom här på bloggen:

För det första är all form av kvotering djupt orättvis. För varje person som kvoteras in på grund av sitt kön, sin hudfärg, sexuella läggning (eller vad det nu må vara) finns en annan människa som stängs ute på orättfärdig grund. Det är alltid fel.

Precis. Kvotering är en form av diskriminering.

För det tredje är kvotering rent kontraproduktivt som instrument för att nå ökad jämställdhet. Det väsentliga är likabehandling, att varje människa har samma rättigheter och bedöms som människa. Men den som förespråkar kvotering står för motsatsen, menar att en människas kompetens och lämplighet i första hand beror på kollektiv tillhörighet.

Lika spelregler, inte lika utfall.

”Kvinnors underrepresentation i bolagsstyrelser är ett exempel på att kvinnor och män inte har samma möjligheter”, skriver Arkelsten. Ja, kanske det. Men den kan också bero på att kvinnors aktiva val i livet skiljer sig från männens.

Kvinnor är bara underrepresenterade om de satsar mot toppen i samma utsträckning som män.

Sammanfattningsvis är det ett gott tecken att idéerna får sitt eget liv och sprids genom samhället. Ett meme (eller ”mem” på svenska) är ofta svårt att stoppa när det väl tagit fart, och när dess tid har kommit.

 

5 kommentarer på “Mina argument blir mainstream”

 1. NisseNyfiken skriver:

  Det är bara att gratulera och tacka för ert uthålliga arbete :)

 2. Men@Work skriver:

  Ja, idéerna sprids, och vi är framgångsrika. Vi får inte vila på hanen… På sikt hoppas vi på en helt ny jämställdhetspolitik, utan sexköpslagar, kvotering och manshat.

  PS. Mycket intressant Pelle, begreppet ”meme” hade jag aldrig hört talas om tidigare.

 3. Roger skriver:

  Sunt förnuft blir mainstream, vem kunde ana? :) Vet inte om vi är där ännu, men jag tycker nog man kan ana en glipa i dörren.

  Själv har jag tolkat meme som en tankekonstruktion som får eget liv och ständigt återkommer fast i nya iterationer och varianter; till skillnad från diskurs som jag känner är mer passande för det här sammanhanget. Men jag kan ha fel och det är ändå inte så viktigt.

 4. Pauli Sumanen skriver:

  Kunnighet finns inte mellan låren, det finns mellan öronen. Allt annat är mot jämnställdhet.

Google