Mäns kroppar anpassas till faderskap

21 september 2011, av Pelle Billing

pappa-barn

Nyligen publicerade New York Times en artikel under rubriken In Study, Fatherhood Leads to a Drop in Testosterone. Att nivåerna på det manliga könshormonet testosteron sjunker vid faderskap är ingen biologisk nyhet, men det är bra att det lyfts upp i media.

Sjunkande testosteronnivåer kanske inte låter som det mest attraktiva här i världen för en man, men det är faktiskt något att vara stolt över. Genom historien har pappors engagemang i sina barn varit så pass viktigt att mäns kroppar har anpassats till faderskapet:

“The real take-home message,” said Peter Ellison, a professor of human evolutionary biology at Harvard who was not involved in the study, is that “male parental care is important. It’s important enough that it’s actually shaped the physiology of men.”

På många håll ute i samhället, till och med på socialtjänster och familjerätter, dröjer det sig kvar en bild av mamman som den enda oundgängliga föräldern. Detta kan drabba pappor hårt i vårdnadstvister. Den här typen av forskning visar dock att pappan är viktig för barnet, så pass viktig att hela hans fysiologi anpassas till faderskapet.

Forskningen visar även att ju mer en pappa är med barnet och leker med barnet desto mer sjunker testosteronnivåerna. Det finns alltså en tvåvägskommunikation mellan hormoner och beteende:

 • Våra hormoner kan påverka vårt beteende.
 • Vårt beteende kan påverka våra hormoner.

Samtidigt är det inte så att beteendet kan förändra de grundläggande manliga kvaliteterna:

“If guys are worried about basically, ‘Am I going to remain a guy?’ ” Dr. Worthman said, “we’re not talking about changes that are going to take testosterone outside the range of having hairy chests, deep voices and big muscles and sperm counts. These are more subtle effects.”

Naturen har alltså varit klok nog att sänka testosteronnivåerna så pass mycket vid faderskap att man blir engagerad i sitt barn och mer trofast till sin familj. Däremot sänks aldrig nivåerna till en sådan grad att kroppens normala manliga funktioner hotas.

Om du är man och pappa, så ta med dig dessa fakta nästa gång någon ifrågasätter pappors betydelse för sina barn!

Tips: Även Aftonbladet har skrivit en artikel utifrån New York Times reportage.

 

10 kommentarer på “Mäns kroppar anpassas till faderskap”

 1. Backlash skriver:

  Vore intressant att studera om liknande hormonförändringar även sker hos styvpappor eller män som jobbar på dagis, eller om det bara är mannens egna biologiska barn som påverkar hormonbalansen?

 2. Rolf skriver:

  Tråkigt
  Skulle lätt skaffa barn om jag fick mera testosteron istället för mindre. Macho macho testosteron smakar gott.

 3. Pontus skriver:

  @Backlash

  Har för mig att jag såg en studie där enbart att hålla i en docka som såg ut som ett barn fick en mans testosteron att sjunka tillfälligt. Men ja, det vore intressant att veta mer.

 4. Aktivarum skriver:

  Låt oss vända på det.

  Naturen höjer testosteronnivåerna när män letar en kvinnlig partner
  När män redan har en kvinnlig partner uteblir en del av höjningen

  MEN

  Det är upp till kvinnor hur mycket en man kan sänka testosteronnivåer utan att belönas med att hon har mindre lust för honom.

  Dvs det är upp till kvinnor – och naturen – huruvida de vill belöna eller bestraffa fenomenet.

 5. Gunnar (D.U.) skriver:

  Väldigt intressant det här!
  Är ju bara så självklart att vi pappor är väldigt viktiga i / för våra barns liv!

  Undrans om den här hormonpåverkan även bidrar till den otroligt smärtsamma plåga man känner när man efter många år som engagerad pappa efter en skilsmässa plötsligt blir berövad kontakten med sina barn pga en bråkande surknäpp mamma?
  Lite som svåra hormonella abstinensbesvär då?

 6. Gunnar (D.U.) skriver:

  Aktivarum #4:
  Jag fick lite av samma fundering!

 7. [...] Mäns kroppar anpassas till faderskap Sep 21 [...]

 8. per hagman skriver:

  kanon artikel.

  per hagman

 9. [...] Stör hon sig på det så mycket så får hon väl skita fram vår unge någon gång för enligt vetenskapliga studier så minskar män som blivit papper sin halt av [...]

 10. [...] Stör hon sig på det så mycket så får hon väl skita fram vår unge någon gång för enligt vetenskapliga studier så minskar män som blivit papper sin halt av [...]

Google