LT:s granskning av sexualbrottshanteringen

15 september 2011, av Pelle Billing

lt

Nyligen rapporterade jag att den jämtländska lokaltidningen LT skulle granska sexualbrottshanteringen i Sverige.

Nu finns artiklarna att läsa online som PDF, åtminstone för tillfället:

Rekommenderas!

Om du bor i Jämtland så stöd gärna LT med en prenumeration eller genom att köpa lösnummer.

 

8 kommentarer på “LT:s granskning av sexualbrottshanteringen”

 1. JD skriver:

  Stort tack till LT redaktionen som vågar lyfta på locket i detta ämne utan att förminska problemet!

  Starkt!

 2. Access skriver:

  Tyvärr misstänker jag att den person som lagt upp artiklarna begått brott mot upphovsrätten.

  Icke desto mindre är det intressant läsning.
  Jag kan rekommendera Thérèse Juels bok ”Fällda för sexövergrepp : om rättsfall i Sverige” för den som vill läsa mer utförligt om flera fall:
  http://www.bokus.com/bok/9789153434733/fallda-for-sexovergrepp-om-rattsfall-i-sverige/

 3. Mia skriver:

  Ja mycket bra artiklar. Speglar bra rättssamhällets dilemma och ständiga balansakt mellan att lagföra och döma skyldiga samtidigt som man måste värna rättssäkerheten. Däremot ska såväl våldtäktsoffer som inte får ‘upprättelse’ i domstol såväl som de som anklagats oskyldigt om de så önskar kunna få den hjälp och stöd de behöver för att i någon mån mildra den skada som dessa individer tillfogat dem. Men på samma sätt som våldtäktsoffer inte längre stigmatiseras är det mycket riktigt lika viktigt att oskyldigt anklagade och i rätten friade inte heller blir det.

  Men sen förstår jag verkligen inte varför man öht jfr svensk statistik med andra länders, som att jämföra äpplen och päron!? Ej heller kan man väl vad jag förstår uttala sig om någon ökning eller så utan att man måste börja från noll sas.

 4. Pelle Billing skriver:

  @JD: Ja, visst är det intressant läsning.

  @Access: Ja, det är väl tveksamt om artiklarna får läggas upp. Jag skulle inte själv lagt ut den typen av artiklar utan tillstånd.

  @Mia: Bra poäng om statistiken och internationella samt nationella jämförelser.

 5. dolf skriver:

  Har bara läst den första pdf-en ännu så länge men några refllektioner. Jag anser det absurt att man i rättegångar har målsäganden i ett annat rum där hon varken ser öriga ledamöter i rätten eller den anklagade (detta togs inte upp i någon av artiklarna i pdf-en jag läste, men är ett genomgående drag i rättsfallen som Thérèse Juel tar upp i sin bok). Anklagar man någon för ett brott anser ialla fall jag att det borde vara ett grundläggande krav att man står öga mot öga med rätten och den man anklagar och lägger fram sitt vittnesmål, hur traumatiskt den än kan vara. Att målsägaren får sitta avskilt är redan det ett ställningstagande på förhand att den anklagade är skyldig.
  Rent allmänt anser jag också ifråga om rättegångar (inte bara sexuella mål) att ALLA rättegångar skall hållas innanför lyckta dörrar, men inspelas och/eller filmas. Framför alt skall pressen (och övriga media) inte ha den minsta insyn i ett pågående fall. När domen väl har fallit släpps allt rättegångsmaterial så att det kan granskas offentligt. På det viset minimerar vi påverkan från opinionsbildning och media, samtidigt behåller vi rättssäkerheten i och med att materialet blir tillgängligt efteråt. (Det är förresten en del av FNs mänskliga rättigheter att man döms i en ÖPPEN rättegång, alla rättegångar inom lyckta dörrar är således ett brott mot FNs mänskliga rättigheter. Mitt förslag sidosteppar detta, eftersom det handlar om en temporär åtgärd och allt blir offentligt i samma ögonblick som domen fallit).
  Sist men inte minst, det borde vara ett obönhörligt krav att anonymiteten är den samma både för målsägaren och den som anklagas. Antingen är man anonym på bägge sidor, eller så är ingen det. Fallet Assange är vidrigt, Assange löper gatlopp i pressen, alla vet vem han är och ser bilder på honom. Jag har hittils inte sett varken Anna eller Sofia omnämnd eller på bild i en enda artikel eller ett enda TV-inslag. Deras namn har läckt ut på nätet genom undergroundkanaler.
  På tal om Assange, så kan jag passa på och slå ett slag för feminsten Naomi Wolffs alldeles eminenta artikel där hon kritiserar svenskt rättsväsendes hantering av Assange-fallet på åtta punkter: http://markcrispinmiller.com/2011/02/eight-big-problems-with-the-case-against-assange-must-read-by-naomi-wolf/

 6. Pelle Billing skriver:

  dolf,

  Instämmer att måläganden ska vara i samma sal.

  Dock håller jag inte med om stängda dörrar. Jag vill ha öppna dörrar i alla rättegångar, förutom möjligen då det gäller barn.

 7. dolf skriver:

  @pelle
  anledningen till att jag vill att alla rättegångar skall ske innanför lyckta dörrar är för att stänga kanalerna IN till rättegången så att den inte utsätts för otillbörlig påverkan utifrån, INTE för att hindra informationsflödet ut. Hela poängen är just att det är en temporär mörkläggning, ALL information (notera mitt krav på filmning och/eller inspelning) offentliggörs omedelbart när domslutet fallit och finns tillgänglig för granskning, det utgör således ingen fara för rättssäkerheten och det lägger i viss mån band på sensationsskriverier och öppnar för mer seriösa granskningar av rättegångarna.

 8. Pelle Billing skriver:

  dolf,

  Jag förstår din poäng och det är en intressant lösning du föreslår.

  Dock är min egen erfarenhet av världen att om det inte finns ”accountability” i stunden så finns det sällan överhuvudtaget. Så teoretiskt tycker jag ditt förslag är strålande, men rent praktiskt tror jag inte på det.

Google