IKEA i Australien öppnar mansdagis

23 september 2011, av Pelle Billing

ikea_australien

Från DN:

Det är Ikea i Australien som öppnar portarna för ett mansdagis, eller ”manland”. I den speciella avdelningen ska männen hållas sysselsatta med Xbox, sport-tv och varmkorv

Lite roligt faktiskt. Jag skulle själv tycka det var trevlig att slappa lite i en soffa och snacka med andra män i lugn och ro.

Är jag månne manschauvinist? ;)

Vad tycker du? Fågel eller fisk på IKEA:s tilltag?

Nackdelen med att inte vara med i varuhuset är väl att ens hem kan bli inrett på ett överraskande vis ;)

Tips: Även Carina Glenning har skrivit om detta.

 

15 kommentarer på “IKEA i Australien öppnar mansdagis”

 1. Roger skriver:

  Manland = OK, Mansdagis = Inte OK.

  Det senare ordvalet är att nedvärdera män och mäns intressen, och formuleringen att ”män skall hållas sysselsatta” lider av samma problem.

  Men idén i sig, varför inte? Dags att införa kvinnodagis på fotbollsarenorna med kanske, Tv med Ricky Lake, Latte och scrapbooking-station bör väl hålla dem sysselsatta?

 2. mats skriver:

  Alltså wow Corren överraskar igen, en mycket bra text.
  Jag är mycket negativ till detta eftersom detta är en dålig manssyn.

 3. David Holman skriver:

  Egentligen? Vad är den stora skillnaden mellan detta och att ha en herrklubb där bara män är välkomna? Enda skillnaden är synen som kvinnorna har på det där de på IKEA släpper av männen på ett ”dagis” och på herrklubben så ser kvinnorna det som att männen ”vill komma bort från dem”. Men i realiteten så handlar båda om att män bara vill kunna vara med varandra utan kvinnor för en stund! Precis som kvinnor vill kunna vara med endast kvinnor för en stund!

 4. Mörker skriver:

  Kan man kolla på dokumentärer om andra världskriget på Ikeas mansdagis?

 5. Erik Ferrari skriver:

  Detta är ju en tidningsanka (delvis). IKEA här i Sydney hade ”Mänland” runt fars dag-helgen för några veckor sen som en PR-grej. Att de skulle ha ett permanent Mänland i Melbourne är bara nys.

  Här är originalartikeln:
  http://www.news.com.au/entertainment/celebrity/ikea-introduces-manland-the-creche-for-retail-weary-men/story-fn9ql3sf-1226127519690#ixzz1YUOwwEnI

 6. Sara skriver:

  Undrar om det är ett jämställt dagis? Får kvinnor komma in så sätter jag mig gärna ner en stund så jag slipper irra omkring på Ikea för att komma fram till kassorna – så får resten av familjen handla det de vill ha – som vanligt. Så slipper jag sitta ute i bilen! Spelar gärna spel under tiden oxå:)

 7. Hamstrn skriver:

  Ja varför får inte kvinnorna vara där? Varför använder man ordet dagis? Varför skrivs artikeln i nedlåtande syfte, skämt om män är humor eller hur?

  Hur ska kvinnorna bära allt till bilen efteråt?

  Många svåra frägor!

 8. Rikard skriver:

  Jag har faktiskt en gång träffat på detta i sverige. jag var i en (dam)skoaffär med min dåvarande flickvän, och de hade inrett vad de kallade för ”pojkvänshörnan”. Där fanns det lite fotöljer, biltidningar och ett extremt begränsat sortiment av killskor. jag tycker inte det är fel eller på något sett nedvärderande, det handlar om att de (skoaffären) vill hålla kvar kunderna så länge som möjligt i butiken.
  Problemet i det här fallet var att trots att jag avskyr att shoppa, framför allt skor, så blev min flickvän mycket mycket sur över att jag ville spendera en halvtimme i hörnan istället för med henne. Hon ville att jag skulle vara delaktig. jag kan förstå henne, men samtidigt vet jag att min kunskap om mode och skor är så pass begränsad att jag förmodligen inte skulle tillföra något.

  Personligen tycker jag detta är bra gjort av IKEA. Men som du skriver Pelle, effekten kan bli att ens hem inte längre kommer se ut som man tänkt sig.

 9. Matte skriver:

  Varför inte? Ta bort det nedvärderande namnet dagis. Kvinnor som inte trivs på IKEA är också välkomna, jag skulle gärna gå dit och sätta mig och prata om sport, politik eller andra världshändelser några timmar istället för att provsitta soffor…

 10. Pelle Billing skriver:

  Erik F,

  Bra att du kollade upp källan. Tydligen ingen permanent verksamhet, åtminstone inte så här långt.

 11. Pelle Billing skriver:

  Sara,

  Alla coola kvinnor är välkomna ;)

 12. Jax skriver:

  NEJ FÖR TUSAN!
  Inga kvinnor på Ikeas gubbdagis!!!
  Det råder en brist på miljöer där män kan träffas utan kvinnor. Ett ”luonge for men” på Ikea och andra shoppingdårhus vore fantastiskt. Män hatar att shoppa. Kvinnor älskar att shoppa. Win-win med andra ord.

 13. AV skriver:

  Det borde vara förbjudet att etablera ett IKEA eller en galleria med klädbutiker utan att det också finns en Clas i sjön, en Micro eller en sportbutik. Åtminstone en cafeteria eller pub där vi kan hänga medan kvinnorna spenderar sina (egna) pengar.

 14. Kicki skriver:

  Jag förstår inte vad problemet är. Det här kom jag på för över tio år sedan. Ikea satsar enorma summor på att hålla kvar folk så länge som möjligt i butiken. De kan säkert bygga och inreda ett utrymme som är anpassat för ”medföljande” av båda könen. Problemet är att hur de än skulle utforma det så skulle väl den där Gudrun Schyman börja skrika och gapa i vanlig ordning. Sedan skulle det harvas genom en massa genusutredningar hit och dit. Sverige är, ur detta perspektiv, ett riktigt jävla skitland!

Google