Homerun av Glenning

26 september 2011, av Pelle Billing

carina-glenning

Corren går från klarhet till klarhet. Idag är det Carina Glenning som skriver krönika i bostadsdelen:

Av en för mig outgrundlig anledning betraktas ofta det traditionellt kvinnliga som fult (om det inte är män som utför det) och det traditionellt manliga som eftersträvansvärt och fint. I alla fall när det är välbetalt eller machostämplat, som bolagsstyrelseledamot eller brandman. Inte fullt lika åtråvärt när vi snackar sopgubbe eller att riskera livet i en gruva.

Kan det bli bättre sammanfattat på så få ord?

Det mainstream-feminismen inte insett är att det egentligen är djupt kvinnofientligt att stämpla kvinnors traditionella arbetsuppgifter som lågstatus och ”fula” (laga mat, städa köket) medan mäns traditionella uppgifter inte är något att skämmas över (laga bilen, städa bilen).

Samtidigt är det ren bullshit att män förväntas dela på hushållsarbetet samtidigt som de fortsätter ta hand om ”manliga” uppgifter som att snickra, måla eller hålla igång datorn.

Glenning har hittat en lösning som hon är nöjd med, och som hon vägrar skämmas över:

Jag vill inte skrapa takmossa, rensa avlopp och byta avgassystem. Jag ogillar det lika mycket som Helggubben ogillar att handla/laga mat. Om det rör sig om personlighetsdrag, inövat beteende eller gener kvittar.

Sålunda gnäller jag inte heller över att fylla hans frys med matpytsar. För han städade köket efteråt och nu är det jobbarhelg hemma hos mig.

Möjligen kliar det i fingrarna på vissa jämställdhetskonsulter när de hör talas om denna fräckhet. Än så länge är det dock lagligt att leva sitt liv precis som man vill.

Som Glenning skriver:

Tänk om alla par själva fick bestämma vad jämställdhet innebär för dem och slapp ta del av självutnämnda experter och deras tröttsamma skuldbeläggande. Så skönt det vore.

Amen.

 

18 kommentarer på “Homerun av Glenning”

 1. Man United skriver:

  Kerstin Thorvalls söner kritiserar sin feministiska mamma

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/kerstin-thorvalls-son-talar-ut

  Lyssna på radio p1 101.9 ultra feministen Unni D om kvinnors och mäns privatliv. . . Obs! Offer kofta och snyft fast de hävdar att det inte är så och att det är männens fel! Gamla bittra tanter som vill ha alla killar i feministiskt koppel. Alfa hannar som Alex Schulman angrips

  http://www.radio1.se/unni-drougge

  Tyck till på 0200 – 11 12 13

  Litteratur och tröttsam manlighet
  Mannen får lov att flika ut sina privatliv och underliv som kvinnan inte får…..Männen som kvinnomisshandlaren Bob Dylan blir hyllade, Polanski osv….

 2. Mjölnermjölk skriver:

  Jag tror jag ska fråga Carina Glenning om hon vill gifta sig med mig.
  Kan också tänka mig att gifta mig med hela Corren.

 3. Sara skriver:

  Ja vad ska man säga – att få välja själv inom familjen låter väl rätt skönt:) Mycket bra skrivet och applåder!
  Min man har tillbringat den gångna helgen med att röja i naturträdgården med en tung grästrimmer – och kommit ca halvvägs, flyttat tunga stenar, krattat ihop gräset, dragit upp rotade vildträd mm. Jag har lagat maten, städat köket och tvättat. Jag hade inte orkat göra det tunga trädgårdsarbetet, och gladeligen sluppit oxå:)

 4. krakel skriver:

  min flickvän och jag har kommit överens om att jag ska ha hand om inköpen av glödlampor i vårt hem, eftersom hon varken bryr sig om det eller uppvisar någon särskild talang på att byta lampor när någon är trasig. vi har letat efter en möjlighet att betala en summa pengar till en feministisk organisation för att jag ska slippa få extra undertryckar-poäng (intersektionella-poäng) på grund av detta, men när jag ringer till de olika organisationerna så får jag bara skäll och den vanliga ramsan om ”vänta bara till vi gör revolution då ska ni undertryckarjävlar skäras kukarna av osv”.

 5. [...] Pelle Billing skriver om Glennings krönika. Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

 6. Pelle Billing skriver:

  krakel,

  Dagens svarta ironi ;)

 7. AV skriver:

  ”Samtidigt är det ren bullshit att män förväntas dela på hushållsarbetet samtidigt som de fortsätter ta hand om “manliga” uppgifter som att snickra, måla eller hålla igång datorn.”

  Vad menar du? Är det inte sant att det är så att män fortfarande förväntas ta hand om ”manliga” sysslor, att det fortfarande är ok för en kvinna att säga ”Nä, byta till vinterdäck är karlagöra”. Eller är det fel att det fortfarande är så. Hoppas du menar det senare.

 8. klas skriver:

  kan rekomendera denna forskningsrapport, lite gammal nu kanske, men to the point.

  http://club.fom.ru/books/taylor_s.pdf

 9. Pelle Billing skriver:

  AV,

  Tänkte inte på att meningen kan tolkas på två sätt. Så blir den när man bloggar snabbt och från höften.

  Jag menar det senare, föga förvånande.

 10. Pelle Billing skriver:

  Tack för länk klas!

 11. Amen, här har vi en klar fullpoängare! Skulle det finnas nobelpris i jämställdhet (riktigt då) så skulle Carina och Corren nomineras på direkten!

 12. Anders skriver:

  Nu är det ju inte feminister som stämplar vissa uppgifter som ”kvinnogöra” eller ”fula”, de ser det tvärtom som ett problem att vissa arbeten, båda hemma och i yrket, har låg status enbart för att det främst utförs av kvinnor. Kvinnors arbete hemma värderas inte lika högt vilket detta är ett talande exempel på. De ”manliga” uppgifter ni talar om är ofta säsongsbetonade och framförallt inget som måste göras varje dag. Dessutom bor en stor del av landets befolkning i lägenheter och så vitt jag vet rensar man inte avlopp eller lagar datorer på daglig basis. Disk, tvätt, matinköp och matlagning(som kvinnor gör mest) måste ofta göras varje dag, efter jobbet. Då har jag inte ens nämnt allt som rör barnen. Är det så mycket begärt att både man och kvinna ska hjälpa till med detta för allas trevnad? Jag skulle skämmas om jag lät min fru sköta allt det dagliga medan jag ligger och kliar mig i naveln bara för att jag klippte gräset i somras eller kopplade ihop ett hemmabiosystem i lördags.
  Ytterligare en märklig dimension uppstår när krönikören antyder att det är en plikt eller syssla att läsa högt för sina barn. Ska en man fortfarande anses som ”duktig” och en superpappa utöver det vanliga för att han frivilligt läser en saga?

  Enligt jämställdister/antifeminister så är valet som bekant helt fritt och därför är det väl förresten upp till var och en att välja vad han/hon vill arbeta med? Är det för riskfyllt att köra sopor eller arbeta i gruva så är det väl bara att välja en annan karriär? Enligt jämställdister så finns det inga dolda strukturer och normer som gör att just män väljer att jobba med detta, eller hur? Om kvinnor inte vill arbeta med just detta så kan man alltså inte komma och klaga, valet är enligt er helt fritt. Om det nu inte är så att ni likt krönikören tycker att kvinnor ska kunna vara lata med gott samvete? Ni antyder ju att det kvinnor gör inte är lika riskfyllt eller slitsamt så hur ska ni ha det egentligen? Låter hur som helst inte så jämställt.
  Kvinnan bakom artikeln har uppenbarligen valt att ligga och slappa medan ”Helggubben” gnor uppe på taket. Att kvinnor latar sig och låter män slita hårt brukar annars vara ett problem enligt er, hur kommer det sig att det inte är så nu? Det antyds nämligen att det kvinnor gör hemma inte är lika ansträngande.
  Mannen som väljer att inte leka med sina barn(och liknande som antyds vara kvinnogöra)kommer få det mycket svårare att få vårdnad vid eventuell skilsmässa, är inte det ett problem?
  Om vi alla väljer vad vi ska göra, helt opåverkade av normer, så behövs ju varken en feministisk rörelse eller det ni för tillfället kallar jämställdism. Feminister ser dock ett problem i att det i de flesta fall är männen som gör det slitigaste grovjobbet, även om ni med lite skam i kroppen måste erkänna att det inte sker så ofta som ni vill få det till, medan kvinnan tar hand om barnen, eftersom männen då får sämre relationer med de små samt sämre hälsa. Kvinnor å andra sidan stressar för att hinna med både sitt arbete och det som måste göras dagligen i ett hushåll. Om ni inte ser ett problem i detta förstår jag inte varför ni är så engagerade i att öka jämställdheten?

 13. Andreas skriver:

  Bra krönika av Glenning. Egentligen självklarheter. Visst är det märkligt att en sån beskrivning, som den Carina Glenning ger av rollerna i hennes förhållande, sticker ut. Jag tror det kan hjälpa till att normalisera situationen i Sverige om fler vågar tala öppet om att man lever enligt någon annan norm än den som är mest PK i Sverige just nu.

 14. Cuben skriver:

  Corren framstår mer och mer som en av de absolut bästa tidningarna i Sverige av idag.

 15. AV skriver:

  Anders: Nu tar vi det här i tur och ordning.

  ”Nu är det ju inte feminister som stämplar vissa uppgifter som “kvinnogöra” eller “fula”, de ser det tvärtom som ett problem att vissa arbeten, båda hemma och i yrket, har låg status enbart för att det främst utförs av kvinnor. Kvinnors arbete hemma värderas inte lika högt vilket detta är ett talande exempel på.”

  Just genom att endast prata om manliga karriärval i termer av makt (utan att nämna ansvar) och kvinnliga val som betungande ansvar (utan att nämna makten och tolkningsföreträdet) är dagens feminism med att förstärka bilden att de manliga valen är bra, vilka kvinnor bör göra mer, och de kvinnliga valen dåliga, vilka männen borde lätta hennes börda. T o m när partnerna är överens om arbetsfördelning och uppskattar varandra för det de gör är vissa där och klistrar på etiketter med Utsugare och Offer. De manliga hushållssysslorna förtigs och förringas (som du gör nedan) och lämnas helt utanför ekvationen.

  ”De “manliga” uppgifter ni talar om är ofta säsongsbetonade och framförallt inget som måste göras varje dag. Dessutom bor en stor del av landets befolkning i lägenheter och så vitt jag vet rensar man inte avlopp eller lagar datorer på daglig basis. Disk, tvätt, matinköp och matlagning(som kvinnor gör mest) måste ofta göras varje dag, efter jobbet. Då har jag inte ens nämnt allt som rör barnen.”

  Visst bor man i innerstad med endast en cykel är det kanske inte fullt så många klassiska manliga arbetsuppgifter. Det är också i dessa familjer som arbetsuppgifterna är mest jämt fördelade. När man sedan köper hus händer det grejer. De sk manliga arbetsuppgifterna är inte så rutinartade varje dag, men de är desto fler och varierande. Ja, de varierar med säsong, men de tar inte slut. Vi är många män som spenderat mången helg och semester med husskötsel, bilreparation, fixa familjens alla cyklar/skidor osv. Min observation i villakvarteren är att män är betydligt aktivare i kvinnliga sysslor än kvinnor i manliga. Jag tycker båda ska kunna de flesta sysslor, men vem som tar huvudansvar för vad får de sammanboende bestämma.

  ”Är det så mycket begärt att både man och kvinna ska hjälpa till med detta för allas trevnad? Jag skulle skämmas om jag lät min fru sköta allt det dagliga medan jag ligger och kliar mig i naveln bara för att jag klippte gräset i somras eller kopplade ihop ett hemmabiosystem i lördags.”

  Enligt SCBs tidsstudie jobbar män och kvinnor ungefär lika mycket. Män tar mer ansvar för ekonomin, kvinnor för hushållet. Det slår givetvis på pension, men det skulle ju gå att göra något åt. Några män som kliar sig i naveln medan kvinnan springer runt och servar finns nog mest i feministiska fördomar.

  ”Enligt jämställdister/antifeminister så är valet som bekant helt fritt och därför är det väl förresten upp till var och en att välja vad han/hon vill arbeta med? Är det för riskfyllt att köra sopor eller arbeta i gruva så är det väl bara att välja en annan karriär? Enligt jämställdister så finns det inga dolda strukturer och normer som gör att just män väljer att jobba med detta, eller hur? Om kvinnor inte vill arbeta med just detta så kan man alltså inte komma och klaga, valet är enligt er helt fritt.”

  Alla vet (eller borde veta) idag hur lön och pension är i olika yrken. Den som vill välja karriär efter pengar kan göra det. Dock finns en massa andra faktorer när vi väljer karriär. Vi väljer gärna som föräldrar eller andra i släkten. Visst har vissa svårt att tänka utanför boxen, men att kalla det dolda strukturer och annat obevisat flum håller inte. Gör riktig forskning om varför folk väljer yrke och publicera i vetenskaplig tidskrift.
  De som väljer att jobba i riskfyllda miljöer borde få betydligt mera tacksamhet än idag. De (oftast) män finns ju inte alls med när den manliga räkmackan diskuteras. Det finns ett värde i att få fler att tänka utanför gamla könsramar, men tvång eller kvotering är dåliga metoder. Min dotter vill bli vrakdykare och undervattensfotograf. Ett inte ofarligt yrke. Givetvis uppmuntrar jag henne, men hon skulle få lika mycket stöd om hon ville bli sjuksköterska som sin mamma.

  ”Om det nu inte är så att ni likt krönikören tycker att kvinnor ska kunna vara lata med gott samvete? Ni antyder ju att det kvinnor gör inte är lika riskfyllt eller slitsamt så hur ska ni ha det egentligen? Låter hur som helst inte så jämställt.
  Kvinnan bakom artikeln har uppenbarligen valt att ligga och slappa medan “Helggubben” gnor uppe på taket. Att kvinnor latar sig och låter män slita hårt brukar annars vara ett problem enligt er, hur kommer det sig att det inte är så nu? Det antyds nämligen att det kvinnor gör hemma inte är lika ansträngande.”

  Du har uppenbart problem att läsa in krönikörens dubbla känslor och självkritik. Men eftersom feminister som du oftast är så självgoda och har hittat ”den rätta vägen” ™ är det förståeligt.

  ”Mannen som väljer att inte leka med sina barn(och liknande som antyds vara kvinnogöra)kommer få det mycket svårare att få vårdnad vid eventuell skilsmässa, är inte det ett problem?”

  Enda skälet att frånta en förälder vårdnaden om ett barn är om denne är direkt olämplig som förälder. Istället för att räkna VAB-dagar eller antalet lästa godnattsagor, ska default vara delad vårdnad. Barnet har rätt till båda föräldrar, att båda får inflytande över uppfostran, sjukvård mm. Barnet har rätt till kontakt med båda släkter. Vem barnen sen ska bo hos är ett logistiskt och monetärt problem. Det har inget med vårdnad att göra.

  ”Om vi alla väljer vad vi ska göra, helt opåverkade av normer, så behövs ju varken en feministisk rörelse eller det ni för tillfället kallar jämställdism.”

  Om det inte funnits både mans och kvinnofrågor skulle ingen jämställdhetsrörelse behövas, men visst finns det det. Men allt är inte så enkelt att kvinnor är offer och män förövare/utnyttjare som dagens feminister påpekar. Som sagt tidigare, bra om fler tänker olika om livsval, men lösningen är aldrig kvotering, särbehandling och ”positiv diskriminering” som feminister framför.

  ”Feminister ser dock ett problem i att det i de flesta fall är männen som gör det slitigaste grovjobbet, även om ni med lite skam i kroppen måste erkänna att det inte sker så ofta som ni vill få det till, medan kvinnan tar hand om barnen, eftersom männen då får sämre relationer med de små samt sämre hälsa. Kvinnor å andra sidan stressar för att hinna med både sitt arbete och det som måste göras dagligen i ett hushåll. Om ni inte ser ett problem i detta förstår jag inte varför ni är så engagerade i att öka jämställdheten?”

  Nej, dagens media och radikalfeminister är helt blinda för mansfrågor. Där gäller bara maktfrågor för kvinnor och stickande av offerkoftor. Även för de som inte fryser. Och återigen, läs på om arbetsbörda. Vi jobbar lika mycket. Tänka sig att jag har mer tid till mig själv nu när min frånskilda fru måste ta hand om barnen 50%. Och jag är inte ensam bland manliga bekanta att göra den reflektionen efter skilsmässa. Öppna båda ögonen så ser du fler nyanser.

 16. Carina Glenning skriver:

  Tack AV!

  Märkligt hur vissa här läser texter, hittar på egna kopplingar och hamnar i de mest bisarra slutsatser.

  Jag skriver detsamma som jag just gjorde på Genusnytt: Jag bor ensam på en gård så om jag BARA skulle hänga vid spisen och strunta blankt i typ vedklyvning, proppbyte och gräsklippning skulle det snabbt gå utför här hemma Självklart gör jag allt som behöver göras (och älskar särskilt veden) men skippar gärna en del andra traditionellt manliga sysslor om/när jag får chansen.

  Antingen får man dela millimeterrättvist på alla sysslor (hushållssysslor inomhus OCH underhållsarbete, snickrande och mekande utomhus) eller också får man sluta gnälla.

  Tack för cred. Fast egentligen är det ju för bedrövligt. Att det anses modigt och så exceptionellt att i en dagstidningskrönika ge uttryck för att jämställdhet inkluderar båda könen säger en del om hur hela jämställdhetsskutan totalkantrat. Scary.

  Begriper inte att ni står ut. Hur mycket skit tänker ni ta!?

 17. leifer skriver:

  Carina Glenning #16

  ”Begriper inte att ni står ut. Hur mycket skit tänker ni ta!?”

  Fråga Anders #12 …

 18. AV skriver:

  Carina Glenning: ”Tack för cred. Fast egentligen är det ju för bedrövligt. Att det anses modigt och så exceptionellt att i en dagstidningskrönika ge uttryck för att jämställdhet inkluderar båda könen säger en del om hur hela jämställdhetsskutan totalkantrat. Scary.

  Begriper inte att ni står ut. Hur mycket skit tänker ni ta!?”

  Tack själv för att du lyfter frågan på ett jämställt sätt. Ja, det borde inte inte höjas så många ögonbryn, men tydligen är det svårt för många att ta in att jämställdhet innefattar både mans- och kvinnofrågor, att man kan vara självreflekterande istället för ”jag har rätt-alla andra fel” och att allt inte kan förklaras med ”könsmaktsordning” och ”dolda strukturer”.

  Hur mycket skit vi tål? Ja, måttet är väl snart rågat. Därför jag lackade ur på ”Anders” ovan. Det jäser i lunchrum runt om i landet, men kanske är det dags att bli mer högljuda än att kommentera i bloggar och diskutera med kollegor.

  Lycka till med höstfixet innan vintern, been there done that. Det är otroligt att man har mer tid att t ex paddla eller fjällvandra en helg nu när man är singel i en tvåa, än gift med villa. Trots att jag har barnen varannan vecka. Det borde ju finnas synergieffekter.

Google