Frihet och ansvar

29 september 2011, av Pelle Billing

responsibility

Igår skrev jag om insemination, och i första hand om singelkvinnor som gör detta. Min tes var att man skulle tänka sig för innan man beslutar sig för detta, och att det finns tydliga nackdelar med ett sådant val.

Uppenbarligen var detta inte något som gick hem hos alla, och vissa tolkade det som att jag var för en inskränkning av den personliga friheten – vilket går stick i stäv med det jag annars säger.

Därmed är det på sin plats med en mer allmän diskussion om begreppen frihet och ansvar.

På många olika områden slåss jag för ökad frihet:

 • Staten ska sluta komma med pekpinnar om hur gifta par fördelar hemarbetet och förvärvsarbetet. Låt vuxna människor leva sina liv som just vuxna människor.
 • Låt flickor och pojkar själva välja utbildning och yrkesinriktning. Visst kan vi göra reklam för yrken där det råder en allmän brist på personal, men att tvinga fram en könsutjämning på olika utbildningar går emot den personliga friheten.
 • Uppfostra gärna ditt barn som en individ, och var lyhörd för barnets intressen. Men låt oss slippa genuspedagogik på dagis och skolor där pojkarna ska sitta i grupp och tala om känslor, och flickorna skickas på kurs i självkänsla – utan att sedan få prova det andra alternativet.

Även när det gäller lagstiftning är jag för en långtgående frihet för individen:

 • Slopa sexköpslagen. Två vuxna människor är fria att byta sexuella tjänster mot pengar, så länge säljaren driver ett vanligt företag och betalar skatt.
 • Tillåt spermiedonation, äggdonation, insemination och surrogatmödraskap. Detta ska vara tillåtet för alla vuxna människor, oberoende av sexuell läggning eller eventuell parbildning.
 • Tillåt metadonbehandling för alla som söker hjälp för sitt heroinmissbruk. Sätt upp sprutbytesprogram i alla svenska städer. Skadereduktion går före moralistiska regler.

På den politiska skalan är jag alltså för mer individuell frihet än något riksdagsparti, oberoende om frågan är en klassisk vänster- eller högerfråga.

Samtidigt som jag är för all denna frihet, bejakar jag det personliga ansvaret. Jag tycker inte alls om den strömning som finns i samhället att man ska sätta sig själv först i alla lägen:

 • Visst ska du ha laglig rätt att köpa sex, men om säljaren förefaller vara offer för trafficking så ring polisen, och om personen verkar vara nedgången i ett drogberoende så erbjud skjuts till beroendecentrum istället för att köpa en sexuell tjänst.
 • Du ska ha laglig möjlighet att köpa sex, men fundera först på om det är det bästa valet för dig och sin sexualitet.
 • Insemination och surrogatmödraskap ska vara lagligt för dig som är singel. Men märk väl att det handlar inte bara om din drift att få ett biologiskt barn, det handlar även om barnets rätt till båda sina föräldrar. Om det biologiska bandet är viktigt för dig, varför får det inte vara det för barnet? Fundera således noga på ditt beslut, och om du är singelmamma var redo att en dag förklara för din pojke varför pappor inte är nödvändiga (och vice versa om du är singelpappa).

I mitt arbete om jämställdhet talar jag ofta om att rättigheter och skyldigheter går hand i hand. Att bara kräva rättigheter, utan att vara redo för skyldigheterna (som vissa barnsliga strömningar inom feminismen gör), fungerar inte.

Precis samma princip gäller för alla förkämpar av individuell frihet. Ju större frihet, desto större personligt ansvar. När du har större frihet gör du fler val, och du är själv 100 procent ansvarig för dessa val. Inte bara inför dig själv, utan även inför människor i din närhet som påverkas av ditt val.

Att slåss för frihet utan ansvar, är lika barnsligt som att slåss för rättigheter utan skyldigheter.

 

22 kommentarer på “Frihet och ansvar”

 1. BekeZeke skriver:

  Bra sagt!
  GoPelle-gopelle-gopelle (snygg dans med armarna i horisontella cirklar..)

 2. DrKejs skriver:

  Hear, hear!

 3. Emma skriver:

  @Pelle
  ”..om du är singelmamma var redo att en dag förklara för din pojke varför pappor inte är nödvändiga (och vice versa om du är singelpappa).”
  Och inte för din flicka då? ;) (Föräldrar är viktiga för både söner och döttrar. Även om jag hålla med om att de inte har samma förebildsroll för barnet av motsatt kön.)
  När det gäller sexköp, menar du då att sexköpare som fortsätter att köpa sex och underlåter att slå larm vid traffickinghärvor eller utnyttjande av förståndshandikappade/drogberoende ska betraktas som att de har begått en olaglig handling eller inte?

 4. Heuristics skriver:

  ”Skadereduktion går före moralistiska regler.”

  Då detta självt är en moralisk regel så är uttalandet självbesegrande och därmed ogiltigt.

  Förövrigt, vilka moraliska regler är det som hänvisas till?

 5. fredrik skriver:

  Emma:
  Jag har för mig att det är lagligt i finland att köpa sex men olagligt att köpa sex från vad som uppenbarligen är ett traffiking offer. Det låter väl förnuftigt. Vad tycker du?

 6. Roger skriver:

  Intrssant diskussion, jag är själv kluven i frågan. Jag tror att många av de upplevda motsättningarna kring individens frihet och individens ansvar går att lagstifta kring så att de inte längre är

  Ang: Sexköp:

  Kan man t.ex. införa licensiering för sexsäljare; där det också ingår säg hälsoundersökningar etc, huvudsyftet är givetvis att hindra traficking och andra former av osund sexförsäljning (psykiska problem, drogberoende etc). Om du som kund köper sex av en olicensierad sexsäljare är det ett brott. Jag tror att detta skulle leda till ökad trygghet både för sexsäljare och sexköpare.

  Ang. insemination och surrogatmammor; alla är helt enkeet inte lämpliga föräldrar och det naturliga urvalet ser ju ofta till att många av dem inte heller får barn. Så krasst är det. Att skaffa barn är ingen rättighet, och bör inte vara så enkelt som att gå till en automat och stoppa i lite pengar (bildligt talat), utan för BARNETS skull anser jag att motsvarande krav som vid adoption bör gälla. (men att utredningstiderna måste minska rejält).

  Jag tycker dessutom att det behövs mer undersökningar om hur singelföräldrarskap påverkar barnet och dess möjligheter i livet, och vilken kostnad det har för samhället. Att skaffa barn är ingen rättighet, och om det leder till en stor belastning, både humanitärt (för barnet) och ekonomiskt (samhället) så jag tveksam till att det är något som skall sanktioneras av staten.

  Det är dessutom viktigt att ansvar/frihet är oberoende av kön. Det är hycklande att t.ex. säga att blivande mammor har SJÄLVKLAR rätt att göra abort, medans män borde ha vetat bättre innan de stoppat in den och inte skall ha rätt till sin variant av abort, dvs avsäga sig fadersskapet.

 7. Pär Ström skriver:

  Väl talat, Pelle!

 8. andersbwestin skriver:

  En följdfundering.

  Skall ensamstående som med stöd av ”egen fri vilja” valt att inseminera sig utan närvarande fäder ha rätt till skattesubventionerat underhållsstöd.

  Hur går det då med den altruistiska lusten hos befolkningen att hjälpa dem som utan fri vilja bara råkade få barn utan närvarande fäder.

  I frågans förlängning: är det rätt och riktigt att tvinga monogama närvarande fäder att med skattepengar subventionera evolutionärt promiskuösa män som gärna sprider sina gener utan att ta ett närvarande och försörjande ansvar.

  Göken och andra parasiter gör så. Men frågan måste ställas. Skall människan homo sapiens syssla med ett sådant beteende och samtidigt bejakas av samhället.

  Hur tusan skall man då kunna ställa några moraliska krav på andra män?

 9. Anders skriver:

  Det är bra att du försöker förtydliga dig men jag tycker du har en mycket svartvit och tämligen naiv syn på saker:

  ”Staten ska sluta komma med pekpinnar om hur gifta par fördelar hemarbetet och förvärvsarbetet. Låt vuxna människor leva sina liv som just vuxna människor.”
  Låt oss säga att detta synsätt leder till att män får det mycket svårt att få vårdnad om sina barn, eftersom de i de allra flesta fall inte väljer att ta ut pappaledighet om de inte måste. Som du vet väljer ju de flesta familjer, utom de allra mest jämställda, att låta mamman sköta barnen. Låt oss också för enkelhetens skull använda den jämställdistiska synen på mammalediga kvinnor i diskussionen. De är lata, snor åt sig tid med barnen och tvingar pappor att jobba tills de stupar. Så. Tycker du denna följd av ”frihet” är okej? Att kvinnor får ÄNNU mer makt över barnen? Att pappor uppmuntras än mindre att vara med sina barn? Många män upplever en trygghet i att staten viker föräldradagar åt dem så att inte mammorna kan roffa åt sig ledigheten. Är detta fel? Att någon vill lagstifta om hur mycket man städar hemma är förresten nyheter för mig.

  ”Men låt oss slippa genuspedagogik på dagis och skolor där pojkarna ska sitta i grupp och tala om känslor, och flickorna skickas på kurs i självkänsla – utan att sedan få prova det andra alternativet.” Vilka skolor syftar du på? Tvingar de pojkar att tala om känslor medan tjejerna får öka sin självkänsla, men aldrig motsatsen? Låter inte som genuspedagogik att särbehandla barn, kanske har du missförstått? De flesta skolor vill ju att både pojkar och flickor ska utvecklas och ha det bra. Att uppmuntra barn att prata om känslor och öka sin självkänsla är något positivt, eller?

  ”Två vuxna människor är fria att byta sexuella tjänster mot pengar, så länge säljaren driver ett vanligt företag och betalar skatt.” Om den som säljer sex gör det mot sin vilja eller för att finansiera sitt missbruk, är det ändå okej att betala för att ha sex med honom/henne? Har torsken någonsin ett moraliskt ansvar att ta reda på om kvinnan/mannen man köper sex av mår okej? Traffickingoffer har till exempel sällan skyltar på sig där det står hur de hamnat där, så ska man som sexköpare i så fall anta att alla prostituerade gör det av fri vilja och varför ska man i så fall det? Jag antar att du menar att man bara ska köpa sex av den som har ett företag men tror du verkligen det skulle bli särskilt många prostituerade kvar med en sådan lag?

  ”Insemination och surrogatmödraskap ska vara lagligt för dig som är singel. Men märk väl att det handlar inte bara om din drift att få ett biologiskt barn, det handlar även om barnets rätt till båda sina föräldrar. Om det biologiska bandet är viktigt för dig, varför får det inte vara det för barnet?”
  Utgår du från att ett barn alltid mår bäst av att ha två närvarande föräldrar, en av vardera kön? Varför skriver du då aldrig om pappor som vägrar ta ansvar för sina barn? Är det värre att inte ha en biologisk pappa alls(chansen är rätt stor att man har eller får en juridisk dock)än att ha en pappa som inte vill vara med en? Pappor som finns och som inte tar sitt ansvar är också en viktig fråga, något viktigare än singeltjejer som inseminerar sig. Denna procedur är nämligen mycket dyr.

 10. barfota skriver:

  @Pelle
  Bra skrivet men det finns saker jag inte gillar speciellt.

  ”Tillåt spermiedonation, äggdonation, insemination och surrogatmödraskap. Detta ska vara tillåtet för alla vuxna människor, oberoende av sexuell läggning eller eventuell parbildning.”

  OK, låt gå för det ett kort ögonblick men vem skall betala för det sammanlagda kalaset? Säger du skattebetalarna så säger jag NEJ, säger du var och en så säger jag att det blir en KLASSFRÅGA. Hur tänker du dig detta?

  ”Tillåt metadonbehandling för alla som söker hjälp för sitt heroinmissbruk. Sätt upp sprutbytesprogram i alla svenska städer. Skadereduktion går före moralistiska regler.”

  Nej, varför det? Om du menar för att få bort kriminaliteten som ibland hänger samman med missbruket så legalisera drogen. Har för mig att det är lättare att bota en heroinist än nikotinist så varför inte gruppmobba heroinister på samma sätt som man gruppmobbar nikotinister?

  ”Insemination och surrogatmödraskap ska vara lagligt för dig som är singel. Men märk väl att det handlar inte bara om din drift att få ett biologiskt barn, det handlar även om barnets rätt till båda sina föräldrar. Om det biologiska bandet är viktigt för dig, varför får det inte vara det för barnet? Fundera således noga på ditt beslut, och om du är singelmamma var redo att en dag förklara för din pojke varför pappor inte är nödvändiga (och vice versa om du är singelpappa).”

  Tänk om barnet har en ”drift” efter båda sina biologiska föräldrar då, hur rättar man till det i efterhand? Jag vill inte förbjuda detta eftersom egoistiska föräldrar kommer att göra det på ett eller annat sätt i alla fall, men liksom du vill jag mana till eftertänksamhet och framförallt att man försöker sätta sig in det kommande barnets situation. Tänk om barnet inte blir någon framgångsrik börsklippare, popstjärna eller kanske rent av råkar bli en stor besvikelse och belastning för den ensamma föräldern…
  Tänk efter före!

  Jag vill heller inte vara med att betala för kalaset, som så många före mig har påpekat så är barn ingen självklar rättighet för föräldrar. Däremot anser jag att föräldrar och kunskapen om de biologiska föräldrarna borde vara en självklar rättighet för barnen.

  Obligatorisk DNA test för att fastställa faderskap och möjlighet till juridisk abort borde vara en lika självklar rätt för männen som abort är för kvinnan.

 11. Mia skriver:

  Anders

  ”Att någon vill lagstifta om hur mycket man städar hemma är förresten nyheter för mig.”

  Det var det även för mig. Var har du fått den informationen?

  Vad gäller föräldraledigheten så tycker jag det är bra att föräldrarna har rätt till hälften var. På så sätt kan ju faktiskt inte mamman roffa åt sig om pappan inte skriver över dagar. Lite som att det ska vara självklart att båda är vårdnadshavare från start.

  Personligen tycker jag dock fortfarande att föräldraledigheten ska individualiseras. Men det får nog ske iom en ökning av antalet dagar isf. Varför inte ge föräldrarna 300 dagar var och sen är de fria att göra som de vill med dem men att det då blir möjligt att få förskola från 1 års ålder som idag för de som så önskar.

 12. barfota skriver:

  @Anders
  ”Har torsken någonsin ett moraliskt ansvar att ta reda på om kvinnan/mannen man köper sex av mår okej?”
  Menar du kunden?

 13. Pelle Billing skriver:

  Å sånt troll du är Anders. Troll-ol-ol.

  Jag kommer inte att svara dig så länge du debatterar med halmgubbar. Halmgubbarna får svara för sig själva ;)

 14. Pelle Billing skriver:

  @barfota

  Det verkar som vi gör samma överväganden men kommer till delvis olika slutsatser.
  Läs gärna nästa inlägg, som jag nyss postade. Där föreslår jag en kreativ lösning som kan vara ett steg på vägen mot framtidens föräldraskap.

 15. Urban skriver:

  Apropå det där med ”rätt att bli förälder”. Det är så lätt att komma med en massa tvärsäkra påståenden om att den och den borde aldrig bli förälder, men vem ska då avgöra vem som ska få bli förälder? Är det tanter på soc som ska bestämma det, ska de ha rätt att tvinga ex. en gravid kvinna till abort då hon inte anses lämplig att bli förälder. Detta resonemang får mig att tänka på rashygieniska institut och annat hemskt från 1900-talet.

  Jag tycker att alla ska ha rätt att bli förälder, funkar dock inte föräldraskapet så finns det sociala myndigheter som fångar upp problemen. Dvs. en form av harm reduction avseende föräldraskap.

 16. Emma skriver:

  @Fredrik: Rent principiellt kan jag hålla med om att det låter förnuftigt. Ställer mig dock lite frågande till att hur man löser det i praktiken. Om det redan idag är ganska svårt att bevisa sexköp lär det vara än svårare att bevisa att köparen borde ha känt till att det är ett traffickingoffer han köpt och således vara svårt att fälla någon i praktiken, eller?

  @Peller Billing: ..och anledningen till att du inte besvarade min fråga om hur du tänkte ang sexköp är?

 17. Pelle Billing skriver:

  Emma,

  ”När det gäller sexköp, menar du då att sexköpare som fortsätter att köpa sex och underlåter att slå larm vid traffickinghärvor eller utnyttjande av förståndshandikappade/drogberoende ska betraktas som att de har begått en olaglig handling eller inte?”

  Det ska följa landets övriga lagstiftning. Att underlåta att rapportera ett brott eller att ingripa vid en brottslig handling kan så vitt jag vet vara ett brott i vissa länder, men inte i andra. I Sverige tror jag inte det är ett brott? Men vet inte.

  Jag ser ingen anledning till speciallagstifning här. Det är heller inte mitt kompetensområde och mitt arbete befinner sig inte på den detaljnivån heller.

  Att man bör rapportera/hjälpa är mer en moralisk fråga för mig. Bara för att lagen inte tvingar till något betyder det inte att vi inte bör göra det, som jag ser det.

  Lagen kan aldrig reglera medmänsklighet, men utan medmänsklighet kollapsar samhället – eller blir åtminstone väldigt kallt och tråkigt.

 18. Emma skriver:

  @ Pelle Billing
  Tack för ditt svar, förstår att du tänker mer i moraliska termer. Rent moraliskt kan jag hålla med om många av de punkter du skrev (metadon osv.) Rent moraliskt kan jag också stödja tanken på att man borde få köpa sex om ingen far illa av det. Visst kunde man önska att alla tog sitt moraliska ansvar och inte stödde trafficking men tyvärr ser inte verkligheten ut så och frågan är hur vi ska anpassa lagar för att skydda de som råkar illa ut.

 19. barfota skriver:

  @Emma

  ”Rent moraliskt kan jag också stödja tanken på att man borde få köpa sex om ingen far illa av det. Visst kunde man önska att alla tog sitt moraliska ansvar och inte stödde trafficking men tyvärr ser inte verkligheten ut så och frågan är hur vi ska anpassa lagar för att skydda de som råkar illa ut.”

  Jag tycker att Roger (#6) har en förträfflig lösning, Roger skriver…

  ”Kan man t.ex. införa licensiering för sexsäljare; där det också ingår säg hälsoundersökningar etc, huvudsyftet är givetvis att hindra trafficking och andra former av osund sexförsäljning (psykiska problem, drogberoende etc). Om du som kund köper sex av en olicensierad sexsäljare är det ett brott. Jag tror att detta skulle leda till ökad trygghet både för sexsäljare och sexköpare.”

 20. Emma skriver:

  @barfota:
  Interessant tanke. Dock tveksam på om det skulle fungera i praktiken.

 21. barfota skriver:

  @ Emma

  ”Interessant tanke. Dock tveksam på om det skulle fungera i praktiken.”

  Jag tycker att idén tål att tänka på. De prostituerade får en trygg arbetsmiljö under kontrollerade former, betalar skatt och pension. Kanske branschen inte blir lika lockande om man skall betala skatt och många vill nog hellre tjäna snabba skattefria pengar skulle jag tro. Kriminalitet och sexköp blir man aldrig av med, själv köper jag sex på det mera traditionella sättet, är nämligen gift :D

 22. [...] Frihet och ansvar Vetenskapsrådet hyllar genusforskning [...]

Google