Feministisk teori som forskningsfält

02 september 2011, av Pelle Billing

sodertorns

Om en vecka är Södertörns högskola värd för en europeisk konferens om genusvetenskap. Vi talar alltså om en akademisk konferens, på ett högre lärosäte, med forskare från hela Europa.

Vad ska man göra på konferensen? Ska man presentera de senaste kvantitativa och kvalitativa studierna på könsfrågor som gjorts? Ska den vetenskapliga metodiken nagelfaras?

Inte riktigt. I stället ska man ha en diskussion om följande:

Paradoxalt nog kan det verka som att det finns större skillnader i den europeiska genusvetenskapliga teoribildningen idag än före murens fall. Detta kommer bland andra ämnen att diskuteras på konferensens andra dag då forskarna träffas på Södertörns högskola.

- Under de 20 år som gått har det skett ett enormt uppsving av genusstudier i Europa, och nu är det hög tid att vi samlas och ser var den feministiska teoribildningen befinner sig, säger Teresa Kulawik, professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola och initiativtagare till konferensen.

Genusvetenskaplig teoribildning används utbytbart med feministisk teoribildning. Det erkänns öppet att man sysslar med feministisk (dvs ideologisk) teoribildning i sitt vetenskapliga arbete.

Inte sällan hävdar genusvetare att de har en helt ny typ av vetenskaplig metodik; att deras paradigm är helt nytt. Men hur kan man göra vetenskap av att sitta och diskutera en ideologi som i sig tas som en sanning?

Ska vi även ha en vetenskaplig disciplin om socialdemokratisk ideologi? Om liberal ideologi? Där ideologiernas grundpelare inte får ifrågasättas.

Det finns seriösa och duktiga forskare inom det genusvetenskapliga fältet, som gör riktiga studier med värdefulla resultat. Men ämnet i sig har enorma problem och skulle behöva genomgå ett stålbad där ideologiska antaganden rensas ut.

I nuläget är det orimligt att våra skattepengar okritiskt används till att finansera genusvetenskapliga institutioner. Ett minimikrav borde vara att varje institution noga redovisar sina ideologiska grundvalar och sin vetenskapliga metodik – där endast de som bedriver seriös forskning får finnas kvar.

Uppdatering: Även Genusnytt tar upp detta.

 

12 kommentarer på “Feministisk teori som forskningsfält”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  …men som feminist-krönikören sa.
  ”-Det är mansrörelsen som måste granskas.”

  Så jag kan väl passa på att påminna om att de mäktiga*, lömska* och bakåtsträvande* jämställdisterna har möte på måndag.
  …för de som vill delta alt. granska. ;-)

  *OBS! Sarkasm.

 2. Mia skriver:

  Det pratas mycket om att Aftonbladet inte valde de förslag som fått flest röster i sin ‘rösta så granskar vi’. Men jag tror även att det beror på förslagens utformning. Detta hade varit en mycket bättre text till granskningförslag av genusindustrin än det som presenterades. Jag tror även att förslaget att granska vårdnadstvister hade vunnit på att vara mer ‘balanserat’. Den bilaga som följde med det förslaget var i mitt tycke aningen ‘konspiratorisk’ och därmed lätt att avfärda.

 3. Fredrick skriver:

  Mia: jag håller med dig, ingen spets i förslaget.

 4. Mia skriver:

  Såg just att det kommer vara en öppen paneldebatt på Bio Rio i samband med konferansen. Ni som har tid kan väl gå dit vetja. Själv besökte jag Bio Rio när det diskuterades våld i samkönade relationer där. Det gav tillfälle att tycka till men även ‘rätta’ föreläsarna på ett par punkter samt att jag och en annan kvinna (som jag inte kände) ‘oavbrutet’ flikade in kvinnor våld mot män också så fort tillfälle gavs. Visst, några ville inte höra på det örat eller iaf väldigt motvilligt, men många hade helt enkelt bara ingen aning och var inte ett dugg motvilliga att ta in ‘ny’ information (framfört firm but friendly naturligtvis ;) )

 5. Pelle Billing skriver:

  Sådan aktivism är strålande. När Nyamko Sabuni var i Lund och jag satt i publiken radade jag upp mansfrågor för henne under frågestunden. Hon hade inga bra svar…

 6. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle #5
  Sån aktivism är absolut nödvändig.

  Mia #4
  Jag har möjlighet att delta. Kan prata lite mer om det på måndag. Någon mer från Stockholm som kan följa med – så man kan förbereda och snacka ihop sig lite? Jag är analytisk, snabbtänkt och verbalt begåvad, men man behöver ju fakta och ett bra upplägg också.
  Tanja Bergkvist är ju från Östeuropa och är akademiker. Det skulle ju vara asgrymt om hon kunde komma.

 7. Mia skriver:

  Nils Jungenäs

  Jag är ‘oberoende och frilans’ och ser mig inte som aktivist utan bara en som tänker lite på tvärsen ibland utifrån mina begränsade och ‘oförberedda’ funderingar, här såväl som på en föreläsning, en kurs, i samtal på jobbet och med bekanta. Det är min ‘aktivitetsnivå’ och mitt motto är ‘Långsamt kommer man längst’ :) Eller varför inte ‘Ingen kan göra allt men alla kan göra något’ ;)

 8. Magnus skriver:

  Pelle, jag tror man får akta sig innan man sågar allt som kallas för ”feministiskt” som dåligt.

  Vem vet, det kanske finns någon (liberal-)feministisk teoribildning som faktiskt är bra och kan förklara verkligheten på ett ngntsånär vettigt sätt?

  Vad jag vet så finns det flera vitt skilda saker som kallas för ”feministiska” Petra Östergren har till exempel sågat den svenska feministiska rörelsen med fotknölarna, samtidigt som hon ser vissa poänger i s.k ”feministisk kunskapsteori” :)

 9. Pelle Billing skriver:

  Magnus,

  Jo, det finns vissa intressanta tankegångar inom feministisk kunskapsteori, t ex angående epistemologi. Men dessa tankegånger är egentligen inte feministiska. Hur som helst så har jag inte förespråkat att genusvetenskapen ska läggas ner, utan bara att det ideologiska bagaget ska släppas. De som gör kvalificerad forskning behöver inte oroa sig :)

 10. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle >>
  Precis!
  Jag skulle själv tycka att det skulle kunna vara jätteintressant att studera just ”genusvetenskap” – om det verkligen handlade om vetenskapen om könsskillnader osv…

 11. Mia skriver:

  Jag kan inte så mycket om feministisk ideoligi/teori på djupet men tycker verkligen att det är oturligt att radikal/offerfeminismen verkar (könsmaktsordningsfeminismen?) ‘kidnappa’ allt från A till Ö. Partnervåldsfrågan, Queer och om jag förstår det rätt även genusvetenskapen?

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/10/16/d-rf-r-f-rnekar-jag-k-nsmaktsordningen

  Ja ska man hårddra det så har de ju t o m som det verkar ‘kidnappat’ feminismen?

 12. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  Ja, offerfeminismen har definitivt kidnappat partnervåldsfrågan och till viss det queer-begreppet. Genusvetenskapen hade med sig offerfeminismen från första början så där skulle jag inte kalla det en kidnappning. Snarare att progressiva forskare börjar bryta sig ur och vända ut och in på begreppen.

  Att de kidnappat feminismen kan man definitivt säga. Feminismen har aldrig varit problemfri (vilken rörelse har det?), men sedan offerfeminismen tog över har det gått rejält utför.

Google