Fack med män gör uppror

06 september 2011, av Pelle Billing

lo

Snart är det dags för årets avtalsrörelse, och fackens lönekrav börjar komma. För en gångs skulle är LO-facken inte eniga.

LO:s officiella linje är att man vill ha en jämställdhetspott:

Dessutom ingår i de gemensamma kraven en jämställdhetspott på 100 kronor inom avtalsområden med en snittlön som är lägre än 22 400 kronor. Dessutom kräver facken att lägstalönerna höjs med minst 860 kronor.

OK. Vad säger traditionellt manliga fack om detta? Det visar sig att både IF Metall och GS (skogs, trä, grafisk bransch) reserverar sig mot beslutet – vilket inte är populärt högre upp:

- Jag är väldigt besviken på att de inte ställer upp, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Hon ser allvarligt på att LO nu inte är enigt.

Även LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är besviken.

Varför reserverar sig dessa ”manliga” fack mot jämställdhetspotten? Är de osolidariska och giriga? Möjligen är det en definitionsfråga. Skulle du själv vilja att ditt telefonbolag belönade dig som trogen kund genom att dela ut bonusar och rabatter till kunderna i ett annat telefonbolag?

Själv skulle jag bli mäkta upprörd över ett sådant förfarande men måhända är traditionen och kulturen annorlunda i den fackliga världen.

Skäl till ytterligare oro för IF Metall och GS är att jämställdhetspotten riskerar att vara högst ojämställd. Redan 2009 kunde jag rapportera att flera kommuner öronmärke dessa pengar till kvinnor. Män som var lika lågavlönade i samma bransch fick däremot inga pengar.

Förklaringen till detta som gavs i en kommun var:

– Enligt jämställdhetslagen kan man bara diskriminera åt ena hållet, mot kvinnor. Vid lönekartläggning tittar man bara åt ena hållet, förklarar hon.

Visst är det befriande med lite ärlighet då och då?

Facken med övervägande män har alltså ett par goda skäl att stå på sig och försvara sina egna medlemmars löneutveckling. Enda officiella sättet de kan försvara sig i feminismens förlovade land är dock att hänvisa till… kvinnor:

IF Metall är kritiskt till utformningen av den gemensamma jämställdhetspotten, enligt ordförande Stefan Löfven.

- Vi måste tänka på våra lågavlönade och på att industriarbetarna inte hela tiden ska stå tillbaka. Vi har också lågavlönade kvinnor som måste försvaras. De förväntas nu säga okej till att lågavlönade på andra områden ska få mycket mer, säger han som förklaring till att IF Metall reserverade sig.

IF Metall har uppenbarligen lärt sig vilken grupp man ska värna om för att få igenom ett förslag.

Uppdatering: Läs även vad Rutger Stjernström skrivit om lönediskriminering i Blekinge.

 

21 kommentarer på “Fack med män gör uppror”

 1. Micke skriver:

  Känner nu att jag är oerhört glad att jag jobbar i en annan bransch…

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Alla dessa satsningar, projekt, lagar, policys och regler som baserar sig feminismens lögner om påhittade och överdrivna missförhållanden i samhället MÅSTE få ett slut!
  En miljard för att motverka mäns våld mot kvinnor. Hur mycket nytta hade den enorma summan kunnat göra om man gjort något konstruktivt istället?
  Välfärd, sjukvård, skola eller u-hjälp.

  Hur många poliser får man för en miljard?
  Tusentals dör och skadas nom vården pga felbendling i vården varje år. Mer vårdpersonal och bättre rutiner kostar pengar.

 3. JD skriver:

  Bra slutkläm Pelle!

  Jag kan inte låta bli att undra om stefan Lövgren är ironisk då han säger:
  ”Vi har också lågavlönade kvinnor som måste försvaras”
  Underförstått att fackförbunden inte alls har något ansvar för Män med lika låga löner…

  Det mest sjuka är nog att Lundby wedin och de som är kvar inom LO-toppen inte förstår ironin!

 4. leifer skriver:

  Det pratas ofta om mäns genomsnittslöner, som om alla män ligger i snittet eller högre, men vem slåss för enskilda män som ligger lågt lönemässigt?

 5. Nils Jungenäs skriver:

  JD #3
  Precis.
  Det skulle varit en perfekt intelektuell örfil om de haft exakt noll kvinnliga medlemmar när han gör det uttalandet. Motargumentet skulle då reflexmässigt bli:
  ”-Men, ni har ju inga lågavlönade kvinnor, bara lågavlönade män…” OOPS! Konstpaus – tankeställare.
  Försöker släta över:
  ”-Jag menar… det finns ju så många högavlönade män, därför är det inte synd om de lågavlönade som också råkar vara män.”

 6. Urban skriver:

  Alla de här kollektivisterna inom facken har kackat i eget bo. Genom att låta sig kollektiviseras så har man också gjort sig till måltavla för den här typen av retorik och satsningar. Måste vara surt för alla män som sliter hårt inom de här branscherna..

 7. leifer skriver:

  Pelle OT ,men kanske intressant ändå.

  En man som har 150 syskon (donerat spermier), nåt man kanske kan problematisera… Ex torde det väl förr eller senare innebära att två personer blir ihop utan att veta att dom är biologiska syskon.

  http://www.msnbc.msn.com/id/44399494/ns/health-childrens_health/?GT1=43001#.TmZdUI6TM3w

 8. AV skriver:

  leifer: Tja, det behöver inte bli problem med halvsyskon, men det är inte bra i längden. Vet inte vad det har med jämställdhet att göra?

  Eller kanske iaf, som Cornelis sjöng (efter Buffy Saint Marie):
  http://www.youtube.com/watch?v=2xCPCKX8mW4

 9. Pelle Billing skriver:

  Urban,

  Ja, det är lite ”som man bäddar får man ligga” över det.
  Samtidigt är det mkt positivt att de inte viker ned sig helt och kanske är det en tankeställare inför framtiden.

 10. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Spermiedonation, äggdonation och surrogatmödraskap regleras med fördel i lagstiftningen. T ex bör barnet ha rätt att söka upp sin förälder vid 18 års ålder. Det kan även vara rimligt med en gräns för hur många barn man får bli förälder till som donator. Kanske ffa med tanke på att barnen har (bör ha) rätt att söka upp föräldern.

  Att bli förälder är aldrig utan ansvar. Inte ens för donatorer.

 11. Pelle Billing skriver:

  JD och Nils,

  Ja man kan ju fråga sig varför de alls har jämställdhetspott och inte låglönepott. Varför blanda in kön om det handlar om lön?

 12. Pelle Billing skriver:

  Micke,

  Var glad, men finns det någon bransch som inte är påverkad av feminismen? Företagsvärlden har särskilda bidrag till kvinnor som startar eget, kvinnor som vill bli chefer, osv.

 13. Pelle Billing skriver:

  AV,

  Schysst slutkläm på låten ;)

 14. leifer skriver:

  Pelle

  Delar din uppfattning om #10. Sen exakt utformning och åldersgränser kan man diskutera. Liksom vilket ansvar en donator har. Men mer ansvar skulle ju ha en fördel att vara mer ”avskräckande”. Det gäller ju här också att balansera så att män och kvinnor har lika ”lätt” att skaffa barn.

 15. leifer skriver:

  AV
  Vet inte vad det har med jämställdhet att göra?

  Anonyma spermadonatorer är ju nåt som möjliggör för kvinnor att skaffa barn själva enkelt. Dvs det ger ännu mer obalans i reproduktionen. Sen var väl det där med halvsyskon ett problematiserande med anonyma donatorer.

 16. Nils Jungenäs skriver:

  Leifer #7
  Något enstaka kusingifte är inte är inte skadligt ur ett genetiskt perspektiv. Det är konsekvent inavel inom en grupp som orsakar problem med avkomman.

 17. anton skriver:

  http://stadatyttre.blogspot.com/2011/09/man-lonediskrimineras-i-39-olika.html

  Detta måste upp i ljuset!!!

  Det är tydligen ”kultur” att männen har lägre lön än kvinnorna!
  Fattar inte att inte fler belyser det sjuka, när det skriks i högan sky om det motsatta, dvs när kvinnor får lägre lön, trots att de arbetar mindre.

 18. Pelle Billing skriver:

  anton,

  Har uppdaterat inlägget med en länk till Rutgers artikel.

 19. leifer skriver:

  Nils, halvsyskon, inte kusin.

 20. Lövet skriver:

  Det är nog tio år sedan nu, men jag minns fortfarande när LO för ett antal år sedan ”Tog fajten” med de kommunala arbetsgivarna och gick ut i en ganska rejäl strejk just för dessa kvinnosatsningar. Den fick bl a till följd att t ex brandmännen, efter att strejken genomförts, fick en mycket m i n d r e höjning än de redan hade utlovats i arbetsgivaren SKL:s liggande bud.

  Deras fackliga representanter såg alltså till att byta bort deras löner mot en kvinnosatsning (och en låg lägstanivå i löneavtalet).

  Brandmännen bröt sig ur och startade eget fackförbund. LO sket högaktningsfullt i det – för vem bryr sig om en sån ”manlig bastion” som brandförsvaret?

 21. Pelle Billing skriver:

  Lövet,

  Ja, verkligen anmärkningsvärt. Det stod nämnt i en artikel nyligen detta med att brandmännen bröt sig ut.
  Bra att de åtminstone hade ryggrad att göra detta.

Google