En vacker helgsaga

17 september 2011, av Pelle Billing

När man jobbar med könsfrågor i Sverige kan man ibland tappa tron på samhället. Hur kunde det bli så här fel, hur kunde det gå så här långt? Hur var det möjligt att demonisera män till denna grad?

Men igår fick jag ett tips av regelbundne bloggläsaren Roger, om ett riktigt fint initiativ. Projektet i fråga framstår som en positiv förebild och sådana är viktiga att lyfta fram. Att kritisera rådande brister är en sak, men att bygga nytt är minst lika viktigt.

Malmö Stadsbibliotek är de som ligger bakom projektet Godnattsagor inifrån:

Tusentals barn i Sverige har en brottsdömd mamma eller pappa. Tusentals föräldrar befinner sig bakom fängelsemurarna och kan inte ta del av sina barns vardag. Malmö stadsbiblioteks projekt Godnattsagor inifrån(GI) låter böcker, läsning och berättande bygga en bro mellan föräldrarna på utsidan och deras barn utanför anstaltsportarna. Syftet är att stärka relationen mellan barn och förälder och minska de negativa effekter som kan uppstå i och med fängelsetiden.

Låter lovande. Vad säger då den vetenskapliga utvärderingen?

Den vetenskapliga utvärderingen, Sagor som skapar skillnad, skriven av Annelie Björkhagen Turesson, lektor på Malmö Högskola visar att majoriteten av papporna upplevt ett stärkt självförtroende, känt stöd i sin föräldraroll, ökat och fördjupat kontakten med sina barn, fått ett ökat mod att våga läsa för sina barn och samtidigt vågat bryta mönster och göra något som inte är gängse i ”fängelsekulturen”.

Strålade, med andra ord.

Så här säger ett par av papporna:

Det finns så mycket machokultur…tidigare hade man ju en bild av sig själv som kåkfarare och att det där med läsning är fjolligt- att man inte bara kan gå och lägga sig och läsa en saga och förställa rösten. Nu längtar jag efter att ligga i sängen och läsa godnattsagor för min pojke när jag kommer ut.

Projektet har hjälpt mig att komma in i familjen på nåt sätt. Att kunna vara delaktig fast man inte är där. Jag har kunnat ge någonting. För det finns annars inget jag kan göra här innanför för mina barn.

Socialt arbete ska inte vara en könskamp. Det ska handla om att hjälpa människor. Genom detta kreativa projekt har man gett föräldrar som vistas i en hård miljö de verktyg de behöver för att bättre kunna knyta an till sina barn.

Jag fäller en liten tår, helt utan ironi.

 

5 kommentarer på “En vacker helgsaga”

 1. Mia skriver:

  Underbart!

  Som den kvinna jag är så fällde jag mer än en tår. För att jag ‘kan’, eller kanske för att jag av tradition ‘får’? Vilket jag även gjorde när jag häromkvällen såg den finska filmen ”Den nakna mannen”.

  http://svt.se/2.149969/1.2529378/den_nakna_mannen

  Och här en underbar recension i DN

  http://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/den-nakna-mannen

  Jag kan även rekommendera filmen Nawals hemlighet som just nu går på bio. Även den ett litet mästerverk.

 2. Kristian skriver:

  Dokumentären som Mia nämner är fantastisk!! Jag undrar om den kunnat göras här i Sverige utan att det blir lyteskomik eller underhållning över det typ ”Plötsligt i Vinslöv”, ”Bonde söker fru” eller ”Ullared”.

  En särskilt gripande historia med fängelsebakgrund är 15 min in, om ni mot förmodan inte vill se alla 1.20.

 3. Access skriver:

  Håller med om att ”Den nakna mannen” är en fantastisk film. Jag såg den när den gick på bio, men den var precis lika sevärd andra gången. Starkaste scenen är nog ändå den sista (kan någon vara oberörd av den berättelsen?) som går över i filmens vackra och vemodiga avslutning.

  Så se filmen till slutet!

 4. leifer skriver:

  Pelle

  Samtidigt finns nåt patetiskt över detta. Att män upptäcker att det kan vara trevligt att läsa en godnattsaga för barnen. Fattar man inte det så undrar man.

  Här finns också det här problemet för män att vara macho för att just kvinnor attraheras av det och tycker sig ha hittat en alfa-hanne. Och hur man ska förhålla sig till detta i kontext jämställdhet. Gamla könsrollerna handlar det om. Och för många kvinnor är det ju bra med en man som inte utmanar hennes område. Hon blir då den självklara vårdnadshavaren no1 och detta vet ”kåkfararen”. Dessa män kommer till inte inkräkta på kvinnans domäner och är då inget hot. Man kan undra då om inte fler kvinnor just vill få barn med en kriminell/ex kriminell, just för att hon då garanteras vårdnaden.

 5. per hagman skriver:

  Vilket kul projekt !

  framför allt kommer männen sannolikt börja samtala med sin barn då de har något gemensamt att samtala om.

  per hagman

Google