Bra initiativ av LT

07 september 2011, av Pelle Billing

lt

Samhällets sexualbrottshantering ska granskas i jämtländsk lokaltidning:

Frågorna vi försöker besvara är hur rättssäkerheten ser ut för den som polisanmäls för att ha begått ett sexualbrott, och hur vardagen ser ut för en person som blivit anklagad, och sedan friad?

– Vi pratar gärna om mörkertal för kvinnor som inte vågar anmäla brott, men vi vågar inte prata om mörkertalen för de oskyldigt anklagade och de oskyldigt dömda männen som sitter, eller har suttit, på vara anstalter, säger Thérèse Juel.

Uppenbarligen är det enstaka lokaltidningar som vågar skriva om sådant som de stora dagstidningarna inte vill ta i.

Sexualbrott är vidriga, och det är problematiskt att det är så svårt att hitta bevis i dessa fall. Trots detta måste samhället orka upprätthålla rättssäkerheten; det är detta som skiljer moderna demokratier från en lynchmobb.

Thérèse Juel har för övrigt skrivit boken Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige.

Tack för tipset, André Åkerlund!

 

26 kommentarer på “Bra initiativ av LT”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  Jag skymtar en gryning.

 2. Hamstrn skriver:

  Ja det känns som om det blir bättre sakta men säkert.

 3. Access skriver:

  Jag kan verkligen rekommendera Thérèse Juels bok, av två anledningar:
  1. Det är en intressant – och skrämmande! – läsning.
  2. Stöd henne i hennes idoga arbete genom att köpa hennes bok.

 4. klas skriver:

  Jo, det finns goda exempel även i gammelmedia i Stockholm. Läs nedanstående debatt mellan Pia Bergström och Ulrika Kärnborg

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13583995.ab

  Visst, man blir tokig på Ulrika Kärnborgs misandri och att hon jämför Knausgård med Breivik. Men ändå, alla som läser det måste rimligen köpa Pia Bergströms argument. För två år sedan så hade ingen fått bemöta Kärnborg, och låter hon inte lite desperat?

 5. Mia skriver:

  ”Sexualbrott är vidriga, och det är problematiskt att det är så svårt att hitta bevis i dessa fall. Trots detta måste samhället orka upprätthålla rättssäkerheten; det är detta som skiljer moderna demokratier från en lynchmobb.”

  Så bra sammanfattat!

  Tyvärr får nog helt enkelt leva med att det finns individer som tycks sakna empati och som bl a våldtar och falskanklagar (två sidor av samma mynt). Att ge offret möjlighet att få sin sak prövad samtidigt som oskyldiga (offer) inte döms är och förblir en delikat balansakt för en rättsstat.

 6. Mörker skriver:

  Jag ser inte någon gryning.

 7. barfota skriver:

  @Mörker
  Tänd ett ljus och låt det brinna
  låt aldrig hoppet försvinna
  de e mörkt nu men det blir ljusare….

  Bra att någon uppmärksammar det.

 8. JD skriver:

  Göran Ingebrand, chef för Östersunds tingsrätt argumenterar i papperstidningen för att det är svårt att bevisa en våldtäkt. Ett argument som i praktiken har inneburit att rättssäkerheten har sänkts i omgångar för den som anklagas.

  Visst… Det är svårt att bevisa en våldtäkt men det är ÄNNU svårare att ta fram bevis för att det inte var en våldtäkt!
  Det här är självklarheter för precis varenda domstolschef, jurist, åklagare och domare i vårt land men ändå…, vill vissa av dessa ”experter” lägga bevisbördan på den anklagades axlar!
  Det är inte seriöst utan tecken på ovilja att ta tag i de verkliga problemen.

 9. Godtyckligt skriver:

  kan vara bra att tipsa aftonbladets tips sida om det här och kanske hänvisa till LT. Har en tidning skrivit om det verkar det vara mer ”ok” för andra att ta efter så det kan ju förhoppningsvis leda till något positivt… även om jag inte har särskilt höga förväntningar…

 10. barfota skriver:

  @Pablohoney_4
  Bra att dom fälldes. Vet du om det var en kvinnlig (feministisk) reklammakare som utformat annonsen?

 11. barfota skriver:

  @Pablohoney_4
  Tack, jag var utomlands några månader och har missat detta. Annars så brukar jag skumma igenom alla inlägg både här och på Genusnytt.

 12. Nils Jungenäs skriver:

  Barfota #13
  Har de ett annat, sämre internet utomlands?

 13. barfota skriver:

  @Nils Jungenäs
  Ja, katastrofalt dåligt. Mobilt, segt och på gränsen till oanvändbart, det kunde ta upp till 40 minuter bara att läsa några få e-mail. Bankaffärer gick öht. inte att genomföra då servern gjorde ”time out” på grund av för långsamt nät.
  Det blev till att ta sig till närmsta större ort och uppsöka ett internetcafé om man skulle betala räkningar eller liknande. Men solen sken och det var skönt att slippa allt ”genustjafs” för ett tag.

 14. Mörker skriver:

  @barfota

  Om den här tiden ska räknas som en backlash så vill jag inte vara med när nyfeminismen har vind i seglen nästa gång.

 15. barfota skriver:

  @Mörker
  Nej det vill nog ingen av oss vara men jag tycker det är dags att gå från ord till handling vilket inte alltid är så enkelt, tyvärr. Som jag ser det är det billigaste och effektivaste att i görligaste mån undvika och bojkotta politiska partier som har kopplingar till all form av feminism och då återstår inte så mycket att välja på.

 16. [...] Tack för tipset, Klas! [...]

 17. Pelle Billing skriver:

  Pablohoney_4,

  Bra att de fälldes! Man kan diskutera vilka regler som ska gälla för reklam, men helt klart är att det ska vara samma för båda könen. Och om det varit andra könet hade de ju fällts så det bara rykt om det.

 18. Pelle Billing skriver:

  barfota #15,

  Låter som en skön semester! Skulle jag också behöva framöver.

 19. barfota skriver:

  @Pelle
  Jo det var kanon och befriande att komma ifrån genuscirkusen, datorer och telefoner. Jag förstår att du behöver en lång semester samt att bloggandet och ditt stora engagemang tar på krafterna. Jag vet att du vill ha koll på din blogg men du skulle kunna göra som Pär Ström och fixa så att nya postningar läggs in automatiskt efter tidsschema. Under den tiden för du helt enkelt stänga av anonyma kommentarer så har du ju ändå viss ”trollspärr”. Allvarligt, fundera på det för det gagnar varje sig dig eller oss andra om du ”bränner ut dig”, opps… glömde att utbrändhet bara drabbar kvinnor eller drabbar kvinnor värst :D

 20. Pelle Billing skriver:

  ;)

  Skämt åsido så är det klokt det du säger. Kanske får bli en solresa i vinter.

 21. Roger skriver:

  P.B.
  Ta hand om dig själv! Och sug åt dig av all kärlek; du gör ett fantastiskt jobb som ambassadör för den växande mansrörelsen, jämställdhet är för viktigt för att kidnappas av egocentriska karriärskvinnor.

  Stora kramar och hejjarop! :)

 22. Pelle Billing skriver:

  Tack Roger! Dina ord värmer :)

 23. [...] Nyligen rapporterade jag att den jämtländska lokaltidningen LT skulle granska sexualbrottshanteringen i Sverige. [...]

Google