Båtmässan skäms över sin manliga majoritet

08 september 2011, av Pelle Billing

batmassan_goteborg

Om en domän är manlig är det problematiskt. Då måste den luckras upp, och bli kvantitativt jämställt.

Så resoneras det i dagens Sverige, till exempel på Båtmässan 2012 i Göteborg. Titta på videon här, där man diskuterar hur förra årets tjejkväll ska bli en hel tjejdag (tack för tipset, Jan!).

Egentligen skulle man kunna se det som en oviktig skitsak att kvinnor uppmuntras till att anamma manliga intressen genom att få en egen dag. Men kontexten är långt ifrån oproblematisk.

Av någon anledning är det fult, patriarkalt eller ett tecken på könsmakt när män gör saker tillsammans – eller om ett område har aktiviteter eller värderingar som attraherar män.

Men varför är detta fult? Varför måste det skapas kvinnodagar och kvinnoarrangemang när det handlar om segling, golf eller något annat?

Så vitt jag vet finns det inga mansdagar på mässor om smink eller design, trots att kvinnorna är i majoritet. Och bra är väl det! Om männen vill dit är det väl bara att engagera sig och bli en del av intressegruppen.

Tänk om vi kunde tänka likadant när könen är ombytta.

 

17 kommentarer på “Båtmässan skäms över sin manliga majoritet”

 1. Backlash skriver:

  Manskvotering till ‘Blog Awards’ kanske vore något? :)

 2. Pelle Billing skriver:

  Backlash,

  When hell freezes over… ;)

 3. AV skriver:

  Just genom att uppmuntra kvinnor att anamma ”manliga” val men inte ha mansdagar på kvinnliga val skapar man en könsmaktsordning som inte fanns från början. De ”manliga” valen blir norm, något bra att syssla med, men ”kvinnliga” intressen finns inget intresse att främja.

  Jag ser exkluderande könsaktiviteter som en nackdel, men gärna att uppmuntra människor att tänka utanför ramarna. Vill man ha fler män att sy och brodera får man väl ta med lite män som syr friluftskläder eller lajvar. Där finns det gott om manliga skräddare. Men ”exklusiva” killdagar på symässan där kvinnor utesluts är lika fel som tjejdagar på båtmässan. Hur svårt kan det vara egentligen? Alla fritidsaktiviteter och intressen är öppna för alla och den som väljer ett intresse ska inte få skit för det, oavsett om det är ett traditionellt könsval eller outside the box. Det är inte männens fel att få kvinnor gillar gamla tändkulemotorer, lika lite som det är kvinnors fel att få män utanför hbtq är intresserade i smink. Båda valen är lika bra för de som valt dem frivilligt.

 4. rgsson skriver:

  @AV
  Kunde inte ha sagt det bättre själv! Som båtägare är jag en flitig besökare på båtmässor. Vad jag har sett här i Stockholm är det ungefär 50/50 av kvinnor och män (nästa alla är par) som besöker mässorna. Däremot är det väldigt traditionellt vad man tittar på (männen tittar på prylar och kvinnorna kläder). Inget fel med det, man har ju olika intressen.

 5. Access skriver:

  AV säger: ”få män utanför hbtq är intresserade i smink”.

  Faktum är att även få män innanför hbtq är intresserade av smink.

 6. tryggve skriver:

  Att luckra är ju också ett galet ord att använda, när jag luckrar morotslandet så rycker jag upp de som inte är livskraftiga för att får de andra till att växa sig större.

 7. AV skriver:

  Access: Jo, jag vet att inte alla gay springer runt i svandun på pride (helt ok om man tycker om det). Vi har ju också gaypolisen från Överkalix ;-)

  Antog bara att sminkintresserade män var lite vanligare i hbtq.

 8. Access skriver:

  AV säger: ”Antog bara att sminkintresserade män var lite vanligare i hbtq”

  Inte numera. ”Heterofjolla” är sen några år tillbaka ett etablerat begrepp.
  ;)

 9. Pelle Billing skriver:

  AV:

  ”Just genom att uppmuntra kvinnor att anamma “manliga” val men inte ha mansdagar på kvinnliga val skapar man en könsmaktsordning som inte fanns från början. De “manliga” valen blir norm, något bra att syssla med, men “kvinnliga” intressen finns inget intresse att främja.”

  Visst är det lustigt att de skapar just det de är rädda för.

  Vad finns det egentligen för patriarkat att bryta om 25 procent redan är kvinnor? Det är en stor minoritet och borde göra att alla nya kvinnor kan hitta förebilder – om de nu behöver det.

 10. Pelle Billing skriver:

  Access,

  Jag har också hört att bögar tycker att 20-åriga heteromän är som små fjollor nuförtiden. Det fick jag dock höra från en person i Sthlm vilket alla vi som bott i Norrland vet är ”fjollträsk” ;)

 11. Pelle Billing skriver:

  tryggve,

  Nu använder du en liknelse från naturen och det går så klart inte i det här sammanhanget. Du måste förstå att socialkonstruktivismen svävar fritt ovan jord, helt fri från alla naturlagar och sammanhang ;) ;)

 12. Roger skriver:

  Jag läste en fantastisk bisarr ”vetenskaplig” artikel som sammanfaller med detta.

  Det handlade om bibliotek och kvinnodominansen hos både besökare och personal. När den genusvetenskaplige författaren beskriver den nuvarande situationen talar hon om att det är ett ”kvinnligt socialt forum”; men om man skulle satsa på att locka män, t.ex. genom den förhatliga datortekniken så fanns ju risken att det skulle bli en ”manligt dominerad domän”.

  Sug på den konnotativa skillnaden för att beskriva exakt samma sak. Visst låter det trevligare med kvinnligt socialt forum än en manligt dominerad domän?

 13. Pelle Billing skriver:

  Roger,

  Ibland är dessa människor som en parodi på sig själva. Finns artikeln online?

 14. Roger skriver:

  Nej, men jag har den hemma (var del av Sambons kurslitteratur); jag kan kopiera den och skicka den via posten om du vill ha den. Det är verkligen ett typexempel på allt som är fel med genusvetenskap; och författarens drivkraft är verkligen enkel; hon är teknikfientlig och vill inte lägga resurser på att datorisera bibliotek och tar till stora hammaren; genussläggan.

  Det blir så uppenbart att feministisk teori för en sån här person inte målar upp sanningen, utan hennes eget psykologiska landskap. Hon söker sig till den inte för att få svar på sina frågor, utan för att få svar på sina behov.

  Och det kan man säga om många frälsta feminister/genusvetare.

 15. Pelle Billing skriver:

  Skicka gärna!

  Falsterbogatan 4a
  21436 MALMÖ

 16. AV skriver:

  Roger: ”Hon söker sig till den inte för att få svar på sina frågor, utan för att få svar på sina behov.

  Och det kan man säga om många frälsta feminister/genusvetare.”

  Det är nog samma i alla religioner/organisationer där doktrinen är viktigare än rationalitet. Det spelar ingen roll om det är sant, bara det är en trygg ”kompis” att hålla i handen när det blåser. Då känns det bra.

  För övrigt är det ett bra exempel på T. Danielssons Gralimatik om böjning av verb:

  Jag älskar
  Du Bejakar dina lustar
  Han/hon rullar sig i smutsen

  Jag byter ståndpunkt
  Du vänder kappan efter vinden
  Han/hon är totalt opålitlig

  Vi nätverkar
  Ni håller varandra om ryggen
  Dom är korrumperade och jäviga

 17. Pelle Billing skriver:

  Danielsson är klockren här.

Google