Är du jämställd, lille vän?

04 september 2011, av Pelle Billing

Tidigare i veckan konstaterade jag att båda könen dubbelarbetar, samt att missuppfattningar kring mäns och kvinnors arbetsbörda leder till onödig förvirring och ilska.

Tack vare SCB:s tidsanvändningsundersökning är det alltså möjligt att avslöja myten om kvinnors ensidiga dubbelarbete, och få till en rimligare diskussion om arbetsbörda.

Problemet är – i vanlig ordning – att gammelmedia inte vill rapportera på ett allsidigt och neutralt sätt om jämställdhet. Antingen är rubriken snedvriden och den viktigaste insikten utskriven långt ner i texten, eller så underlåter man att alls skriva ut att könen arbetar lika mycket.

Än mer problematiskt är hur politikerna ser på tidsanvändningsundersökningen. För Sabuni och Juhult är den uppenbarligen ett redskap för att följa vår resa till en identisk arbetsfördelning mellan kvinnor och män.

maria-ludvigsson145_775439c

Maria Ludvigsson, som ofta skriver förtjänstfullt om kvotering, tar upp politikernas inställning i en ledare (tack för tipset, bloggläsare Erik!). Enligt regeringens hemsida är syftet med tidsmätningen att studien ger ”viktiga underlag för att utforma insatser på jämställdhetsområdet”. Det låter väl relativt harmlöst, eller?

Tyvärr är det långt i från harmlöst. Ludvigsson skriver:

Genom att mäta medborgarnas tidsanvändning dygnet runt kan staten få koll på vad vi egentligen håller på med. Om dygnets timmar på något vis används på ett sätt som överheten har problem med, kan alltså åtgärder vidtas.

Rent allmänt är denna paternalism och sociala ingenjörskonst en del av svensk politisk tradition – men på få områden har den blivit så överdriven som i jämställdhetspolitiken.

Det var länge sedan jämställdhet betydde lika rättigheter och skyldigheter. Numera är målsättningen att män och kvinnor ska välja samma utbildningar, samma sektorer i yrkeslivet, ha exakt lika många chefsposter (medelst kvotering) och dela exakt lika på allt hushållsarbete och barnpassning i hemmet.

Att ställa två grupper mot varandra, och inte nöja sig förrän löner, utbildning och tidsanvändning är identiska kan kännas igen från en tidigare politisk ideologi – och det var inget lyckat politisk experiment. Trots detta vill politikerna, på båda flankerna, att kvantitativ jämställdhet ska vara det officiella målet för jämställdhetspolitiken.

Vad är det som är så svårt med att låta människor styra sin egen vardag, även om det leder till vissa skillnader mellan grupper? Är faran att människor kanske lever som de vill, och inte som de borde?

 

20 kommentarer på “Är du jämställd, lille vän?”

 1. David Holman skriver:

  Vilken fruktansvärd totalitär skrivning. Påminner mycket om facism.

  ”Överheten” ska alltså bestämma att min tidsanvändning är fel även om alla inblandade och påverkade av denna tidsanvändning är lyckliga och nöjda… Duktigt! Var det detta dom Aliansen röstades in för?

 2. Clabbe skriver:

  Feminsterna brukar ju prata om att de vill frigöra människorna från könsrollerna. I själva verket vill de uppenbarligen göra oss till robotar. Kommer att tänka på Orwells bok 1984.

 3. Nils Jungenäs skriver:

  Människor i Sverige är nöjda.
  Kvinnor och män HAR nu samma rättigheter och möjligheter.
  De som är missnöjda är feministerna. Deras kamp är i mål. De måste nu successivt flytta fram ”målet” för att fortsätta tjäna syfte. Därav denna alltmer absurda världsbild som också media av någon outgrundlig anledning förstärker och sprider – att det fortfarande råder orättvisor.
  När tycker du att det får vara nog?
  När tycker du att feminismen började/börjar göra odemokratiska övertramp?
  När tycker du att medias envisa framhållande av män som förmånstagare och kvinnor som förfördelade är osann?

 4. Nils Jungenäs skriver:

  …förutom feministerna och de som låter sig uppröras av de feministiska myterna (lögnerna) finns en grupp individer som heller inte är helt nöjda med tillvaron.
  De som anser att samhället börjar ta en odemokratisk och mansföraktande vändning.

  1984…

 5. Mörker skriver:

  Varken-eller-samhället är här.
  Ett elitprojekt om det någonsin funnes ett.

 6. Nils Jungenäs skriver:

  Mörker #5
  Vad menar du?
  Har du oerhört ont om tid en mulen söndageftermiddag i september eller har du möjlighet att utveckla? ;-)

 7. Roger skriver:

  Men Pelle, du vet väl att om folk får välja fritt så väljer de fel, och folk finns ju till för statens skull och inte tvärtom.

 8. Daniel L skriver:

  ”Om folk får välja fritt så väljer de fel”, att i en del av en mening fånga hela feminismen (och i mina ögon socialism), briljant. Tack Roger. :)

 9. Andreas skriver:

  Mer på nästan samma tema
  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/hela-lonen-halva-disken
  De tycks fortfarande ha problem att se sambandet mellan tiden som ägnas åt förvärvsarbete, typ av förvärvsarbete och inkomst. Underligt att det ska vara så svårt att begära samma insats i familjens försörjning som i disken. Ytterligare ett exempel på hur de olika måttstockarna tillämpas.

 10. Pelle Billing skriver:

  Roger,

  ”Men Pelle, du vet väl att om folk får välja fritt så väljer de fel, och folk finns ju till för statens skull och inte tvärtom.”

  Jag glömmer detta jämt och ständigt. Troligen därför jag ses som en dålig medborgare (men en god rebell ;) )

 11. Pelle Billing skriver:

  Andreas,

  Känns som att DN:s ledare är lite kluven. Man börjar så smått ifrågasätta invanda ”sanningar” men landar sedan i samma gamla slagord.

 12. Mörker skriver:

  @Nils

  Varken-eller-samhället, tänker jag mig är det långtråkiga samhällsklimat som ”nätokraterna” dikterar. Deras makt bygger på att de driver nivelleringen av vissa saker, och undanhåller allt som de inte nivellerar.

 13. Andreas skriver:

  Pelle,
  jo, läser man vad de skriver så stämmer kartan och verkligheten inte överens, men de faller ändå tillbaka på kartan i diskussionen utan att egentligen notera problemet med att de inte stämmer överens.

 14. Pelle Billing skriver:

  ”Om terrängen och kartan inte stämmer så gäller kartan”.

 15. Sofia skriver:

  Fast man ska väl vara medveten om att vad man vill styrs till betydande del av vad andra vill. I socialkonstruktivistisk anda :P Vad staten vill ha är kanske typ bevis på att vi inte väljer utbildning etc pga kön utan pga intresse och fallenhet. Det tydligaste bevis de kan få är då att fördelningen på bland annat olika utbildningar är 50-50. Fast det kan ju inte fungera helt ut eftersom andra faktorer hela tiden spelar in…?

 16. Pelle Billing skriver:

  Sofia,

  Ja, antagande från statens sida är att kön är en konstruktion och därmed kan vi få 50-50 om vi ändrar könsrollerna.

  Med det antagandet är ett stort antagande, och det mesta talar för att det är ett naivt förenklande.

  Visst präglas vi av roller och förväntningar, men det finns även medfödda genomsnittliga skillnader mellan vad kvinnor och män dras till.

  Så även om vi behandlar pojkar och flickor lika så kommer de att välja lite olika.

 17. Anna J skriver:

  Pelle Billing: Bullshit o pannkaka av alltihopa du skriver. Hur många kvinnliga bodybuildare finns det inte, traktorförare, teknologistuderanden? Hur många män skulle inte vilja ta hand om barn hela dagarna? Jag vet dem som skulle kunna göra det. Mödrar föds inte till goda mödrar, de blir det eller har aspirationen att bli det och fixar följdaktligen så de blir det. Fädrar är inte fumliga för att du eller andra ”rebeller” påstår det. Denna högtravande könsordning är en bullskitande, gigantisk pappersdrake.

 18. Pelle Billing skriver:

  Anna J,

  Om du inte går till attack mot en halmgubbe så ska jag gärna besvara dig.
  In the meantime, not so much.

 19. [...] där de i detalj i 10-minutersintervaller fått tala om vad de gjorde. Pelle Billing skriver om den här. Avsikten med denna undersökning framgår klart i regeringens dokument Jämställdhetspolitikens [...]

Google