Malmöfestivalen och jämställdhet

16 augusti 2011, av Pelle Billing

Nu på morgonen har jag suttit och bläddrat i tidningen till Malmöfestivalen som börjar på fredag. Festivalen anordnas av kommunen och lockar stora folkmassor varje år.

Jag vet sedan tidigare att Malmöfestivalen aktivt jobbar med jämställdhet på statsfeministisk manér, och därför roade jag mig med att se hur de lyckats i tidningen.

I 14 stycken artiklar var det enkelt att identifiera kön på den som intervjuades, eller på den som skrev en ledare. Tio stycken var kvinnor eller en kvinnodominerad grupp, och fyra stycken var män eller en mansdominerad grupp.

Vad kan man säga om detta? Jo, att Malmöfestivalens tidning nu är osedvanligt jämställd! För du kan väl definitionerna på jämställdhet i Sverige anno 2011?

 • Jämställd: Män och kvinnor har samma möjlighet att ta sig fram – diskriminering tolereras inte.
 • Extra jämställd: Man ser även till att det är minst 50 procent kvinnor.
 • Osedvanligt jämställd: Man har lyckats få minst dubbelt så många kvinnor.

Det är bara att gratulera Malmöfestivalen i sitt jämställdhetsarbete.

Som en extra bonus har man även kontrakterat Ladyfest, som arbetar radikalfeministiskt och endast tar in kvinnor. Ladyfest är inte bara osedvanligt jämställda, utan de uppnår den exklusiva titeln fullständigt jämställda. Grattis, säger jag härifrån bloggen!

 

25 kommentarer på “Malmöfestivalen och jämställdhet”

 1. Access skriver:

  … och det finansieras med malmöbornas skatteinbetalningar …

 2. David H skriver:

  HHaha… Grymt bra definitioner måste jag säga!

 3. Pär Ström skriver:

  Ja, tyvärr ligger ditt raljerande inte särskilt långt från verkligheten. Man ser ofta krav på ”minst hälften kvinnor”, vilket egentligen är häpnadsväckande. Det där lilla ordet ”minst” alltså. Men jag tror feministerna har drabbats av fartblindhet, så de ser inte det orimliga i ett sådant uttalande.

 4. Jonad skriver:

  Åh ni är så gulligt patetiska i er lilla klubb för män som känner sig hotade av kvinnor. Fint att ni klappar varann på ryggen och ger varandra uppmärksamhet. Synd bara att ni är totalt världsfrånvända och framförallt totalt befriade från ansvarskänslor och ryggrader.

 5. fredrik skriver:

  Jonad:

  Har du hört talas om något som kallas argumentation? I en sådan använder man sig av ARGUMENT.

  Här har du en liten mall för hur du kan bära dig åt nästa gång du läser något du inte håller med om på denna eller liknande sidor:

  1. Förklara hur du uppfattar blogginlägget/kommentaren.
  2. Förklara varför du tycker att detta inte stämmer.
  3. Lägg fram belägg för att det inte stämmer.

  Om din avsikt enbart var att provocera folk, så måste jag säga att detta försök var ovanligt lamt.

 6. Pelle Billing skriver:

  Jonad,

  Precis som fredrik säger så var det #fail både vad gäller argumentation och vad gäller förolämpningar. Rejäla förolämpningar kan ju åtminstone vara roliga.

 7. JockeH skriver:

  Jonad

  ”Åh ni är så gulligt patetiska i er lilla klubb för män som känner sig hotade av kvinnor.”

  Tackar för diagnosen!

  ”Fint att ni klappar varann på ryggen och ger varandra uppmärksamhet. Synd bara att ni är totalt världsfrånvända och framförallt totalt befriade från ansvarskänslor och ryggrader.”

  Jag har inte sett dig tidigare här, men om du vill göra ett bra första intryck så kan det vara bra att visa lite vanligt hyfs.

 8. Mörker skriver:

  Framförallt är det intressant att separatistiska sekter och extrema ytterlighetsåsikter baserade på kollektivisering och hat mot vissa grupper lyckats positionera sig på detta vis. Som vore deras hat och apartheid lösningen på alla problem.

  Det är intressant med troll som Jonad här ovan. Snacka om von oben-attityd och härskartekniker. Särskilt när de skriver ”män som känner sig hotade av kvinnor”. De tycks mena att män egentligen inte är hotade av kvinnor.

  Men det stämmer inte. Män är i Sveriga på alla sätt i en väldigt utsatt ställning, på ett sätt som kvinnor inte ens kan drömma om.

  Halt vanliga oskyldiga män döms, utan bevis, på ”trovärdiga” anklagelser från kvinnor som coachats på heltid i av kvinnojourer i hur de ska lägga upp sin utsaga. Samtidigt som mannen suttit i isolering och misshandlats av vakter på häktet, och aktivt hindras att lägga upp ett försvar. Oftast är anklagelserna helt grundlösa men väl förberedda, och männen är i chock men får ingen hjälp, tvärtom.
  Så har feminismen även förvandlat en separation mellan föräldrarna till en tortyr för män som helt berövas kontakt med sina barn, oavsett hur mycket de varit föräldralediga. Nu pratar jag bara om när männen är helt välfungerande föräldrar. Kvinnor, som ju som bekant står för majoriteten av våld i hemmet, tillåts fortsätta sina övergrepp på barnen i lugn och ro medans myndigheterna tar över misshandeln av mannen. Åklagaren har bestämt att inte efterleva de lagar som förbjuder kidnappning av barn.
  Till detta kommer att konspirationsteorier som ”könsmaktsordningen” pumpas ut av journalister och politiker. Kvotering av kvinnor till attraktiva yrken, och till till de ofarliga arbetsuppgifterna på annars farliga arbetsplatser. En nettoöverföring av inkomster via skattesystem och strafftariffer på miljontals kronor från män till kvinnor. Män som slås ut i arbetslöshet, barnlöshet, hemlöshet, vilket resulterar i kraftig förhöjd självmordsfrekvens för män.

  Så det är inte bara att män ”känner” sig hotade av kvinnor. Män är i allra högsta grad hotade av kvinnor. Men eftersom propagandan har ett motstridigt budskap; ”kvinnor är offer, män är förrövare” – så inser majoriteten män inte att de är hotade. Att deras vanliga laglydiga liv närsomhelst kan slås i spillror, och att även om hotet aldrig realiseras för dem själva så är de ändå konsekvent missgynnade.

  Så när Jonad säger att vi är patetiska, att vi inte uppfyller hennes bild av hur män ska vara, starka och oberörda, så visar hon endast att hon är mot jämställdhet. Jonad är istället för en i alla stycken klassisk könsuppdelning. Där män inte har något värde som individ, utan kan offras av staten i vilket syfte som helst. Samtidigt som kvinnor ska skyddas till varje pris. Det är det som är feminism i Sverige anno 2011.

 9. Lorem Ipsum skriver:

  Som alltid Pelle så producerar du tänkvärd och intressant läsning och extra roligt blir det när det dyker upp troll i kommentarsfältet.

  Dagens troll var det mest patetiska försök av en emobrud med tonårsångest och retorik som en fotbollshuligan som världen har skådat. Det mǻste vara all den där veganmaten som börjar tära på hjärnans högre funktioner hos induhviden i fråga.

  *plonk* (ljudet av ännu en induhvid som träffar botten på min blocklista)

  :)

 10. Mia skriver:

  Mörker

  ”Oftast är anklagelserna helt grundlösa men väl förberedda, och männen är i chock men får ingen hjälp, tvärtom.”

  Är det verkligen så? Jag tror inte att anklagelserna oftast är grundlösa. Däremot tror jag att det förekommer att de är det.

  ”Män är i allra högsta grad hotade av kvinnor”

  Är det verkligen så? Jag tror att inte att män är hotade av majoriteten av kvinnor men väl att en del utnyttjar ‘situationen’, dvs att våld förekommer och att en del tror att en kvinna aldrig ljuger ”om så allvarliga saker”.

 11. Savoy skriver:

  Bra, Pelle! Som alltid är din röst viktig och din analys vass!

 12. Törnrosa skriver:

  Jag hoppas ni gör skillnad på troll och troll. Jag är ju också ett har jag fått veta :-(

  Har läst Pelles text flera gånger och av någon anledning kan jag inte låta bli att flina högt var gång jag kommer till sista utgången. Kan ju bero på att jag faktiskt har humor till 100 procent.

  Ännu ett meningslöst inlägg från mig :-) Ha det bra.

 13. Lorem Ipsum skriver:

  @Törnrosa, mäh inte är du ett troll. Du kan ju vara i finsalongen som oss andra här. :)

 14. Mattias skriver:

  Jag tycker inte de flesta män är hotade av kvinnor. Däremot är män hotade av feminismen och den makt de fått när majoriteten av männen som drabbas av kvoteringar och fördelar för kvinnor, är män som inte själva är en del av den manliga lilla elitklick som feminismen utgår ifrån i sin analys.

 15. Mörker skriver:

  @Mia

  En förkrossande majoriteten av anmälningarna går inte till åtal. Hur tolkar du det? Jag tolkar det som att det både saknas bevis och en trovärdig utsaga i dessa fall. Eftersom något av det är det enda som krävs för fällande dom.

  Mannen straffas även om han inte fälls eller ens åtalas. Hur?

  1. Lång häktningstid och tortyrliknande misshandel
  2. omöjligt att få upprättelse och att rentvå sig
  3. omöjligt att få motparten med cohorter åtalade
  4. besöksförbud i hemmet=bostadslöshet med fortsatt betalningsansskyldighet
  5. tvångsseparation från barn och förlorad vårdnad och umgänge

  (och på en mängd andra sätt)

  Visst är det så att majoriteten av båda könen är laglydiga och inte utgör något allvarligt hot mot någon. Frågan är om halva befolkningen ska vara straffbefriad och andra halvan rättslös. För så är det i praktiken idag. Din bror eller pappa eller killkompis kan när som helst råka ut för en attack som de aldrig kommer att hämta sig ifrån, och samhället kommer inte på något sätt att hjälpa dem. Tvärtom kommer de att bli brännmärkta för livet. Samma sak kan alltså inte hända en kvinna. Och det är praktiskt taget unikt för Sverige. Så, ja, alla kvinnor är potentiellt ett hot mot varje man, då alla män saknar grundläggande männskliga rättigheter tack vare de politiska partierna och myndigheterna.

  De som ”utnyttjar situationen” är kriminella som samhället vägrar stoppa för att de är kvinnor.

 16. Mörker skriver:

  Just när man trodde att den utstuderade förföljelsen av oskyldiga män inte kunde bli värre så hittade de i våras ytterligare ett sätt då SVMp och SD röstade igenom en ny form av besöksförbud i det egna hemmet. Detta skedde paralellt med att alla motioner om förändingar av faderskapslagar och vådnadslagar avslogs. Den nya lagen innebär att män nu förlorar rätten att bo i det hem som de betalar bolån för.
  Tack SD och SVMp! Min sambo som jag nu tänker förbjuda att vara skriven i min bostad tackar också!

 17. Mia skriver:

  Mörker

  Så du drar slutsatsen att de flesta brott inte blir uppklarade (åtal/dom) för att de är grundlösa (falska)? Den uppfattningen har inte jag. Jag tror att det beror på att vi just är en rättsstat där det krävs en hel del för att fälla någon. De som utsätts för misshandel och övergrepp tycker (tror) ofta att det krävs för mycket för att få rättvisa och de som falskanklagas (och i vissa fall även döms felaktigt tyvärr) tycker (tror) ofta tvärtom. Du skriver:

  ”Din bror eller pappa eller killkompis kan när som helst råka ut för en attack…”

  Ja, och det kan även min syster, mamma eller tjejkompis.

  Myntet har alltså ofta två sidor. Något jag tror man bör hålla i minnet om man vill ha en balanserad diskussion.

 18. Maria skriver:

  Äh, mig lurar hon inte, den där bruden som har varit här under ett annat namn tidigare men som har blivit portad och därför kör med ett annat nick nu för att få komma in. Aldrig lär hon sig något hur mycket hon än läser. En energitjuv av stora mått.

 19. Lövet skriver:

  @Mia: Jag är en sådan där vanlig, tråkig svensk medelålders man, och därför tror jag mig veta lite mer om hur vi vanliga och tråkiga medelålders män resonerar än vad ni kvinnor i allmänhet vet (och mycket mer än vad feminister i synnerhet) vet i den frågan.

  Eftersom jag vet att vi vanlig och tråkiga svenska män (medelålders eller unga) inte anser att våldtäkt är acceptabelt, utan istället anser att det är det mest vidriga du kan utsätta en kvinna för; eftersom vi anser att våldtäktsmannen är lägre än ett djur (där du Wachenfeldt); eftersom vi anser att våldtäkt skall straffas hårt; därför är jag övertygad om att andelen av de anmälningar som leder till åtal i n t e är våldtäkter. De är helt enkelt situationer som inte är brottsliga.

  Samtidigt är jag övertygad om att den absoluta majoriteten av dessa i n t e heller är illvilliga påhitt av ”offren”. Många av dem har förmodligen försatt sig själva, eller av misstag hamnat i situationer som är besvärliga. Sådan där situationer som vi uppmanas att #prataom; många kanske rentav hamnat i en situation där de upplevt sig tvingade/pressade att ha sex, men där mannen inte har haft den minsta anledning att inse att de kände på det sättet.

  Jag tror kanske att det är mest på den senare punkten som det gått inflation i anmälningarna. Den radikalfeministiska opinionen har så till den grad pumpat de samtidiga budskapen ”Mannen är en potentiell våldtäktsman och kvinnan är alltid ett offer”, ”Du som tjej skall ta för dig mer av sex – ju fler one-night-stands desto mer fri är du” att dagens tjejer ger sig in i situationer som de inte riktigt tänkt igenom innan.

  Att ”ta för sig” av sex är som de allra flesta av oss vet inte fritt från risker. ”Parningsdansen” har så att säga sin egen dynamik. Rätt vad det är befinner man sig mitt uppe i en övning som man inte skulle ha sagt ja till om man fått en beskrivning av den innan, ja man kanske rentav v i l l just det just nu med hela kroppen, man struntar kanske i det där självklara skyddet, man kanske provar nåt som visar sig göra ont…
  …för att sedan, omedelbart efteråt ångra sig med alla fibrer i kroppen.
  …eller så råkar man bara ut för det mest vanliga, partnern som man följt med hem visade sig vara en lika fumlig och osäker älskare som man själv och den himlastormande natten förbyts i pinsamheter…

  När man sedan ligger där i sängen så vet man – som man – att det här är ens alldeles eget fel. Dynamiken är ju den att – oavsett hur aktiv tjejen varit från första ögonkastet till orgasmen – så är det du som man som anses (även av dig själv) vara ”förföraren”.
  …som kvinna – så vet du att det var mannen som förförde dig, och när du då ligger där och känner hur fel det blev så är det nog inte så svårt att projicera över ansvaret på ”förföraren”. ”Märkte han inte att du inte ville? Han borde väl ha förstådd när du inte gav gensvar?”

  …och som våldtäktsbegreppet vattnats ur, så kanske det inte ens krävs att man – som Borgström sa – är jurist för att få det till våldtäkt…

 20. Petter Nerman skriver:

  Spot on!
  Fortsätt bestrida manshatet! Beundrar människor som gör en ansats!

 21. Mia skriver:

  Maria

  Menade du mig?

  Lövet

  Jag är en sådan där vanlig, tråkig svensk medelålders kvinna, och därför tror jag mig veta lite mer om hur vi vanliga och tråkiga medelålders kvinnor resonerar än vad ni män i allmänhet vet i den frågan.

  Jag vet att de allra flesta män avskyr våldtäkter. Jag vet även att de allra flesta män är inkännande och kan läsa situationen och t ex märker om ens partner ‘svalnar’. *Parningsdansen’ är mycket riktigt dynamisk och ömsesidig.

  Det finns däremot män som inte accepterar ett nej och en del som på ren svenska fullkomligt skiter i det. Och jag tror alltså även att dessa män har mycket gemensamt med den typ av kvinnor som t ex medvetet kommer med falska anklagelser om våldtäkt, övergrepp och misshandel. Dvs individer som bl a mer eller miindre saknar empati.

  Jag tycker också att man ska vara vaksam på att varje kvinna inte per automatik blir trodd utifrån tron att en kvinna aldrig ljuger om en sådan sak. Naturligtvis finns det kvinnor som gör det. Och nej jag tror inte heller att kvinnor tjänar på att det går inflation i begreppet våldtäkt sas. Och ej heller att kvinnor ses som öförmögna att ta ansvar för sina handlingar. Men jag tror ej heller att diskussionen tjänar på att pendeln slår över från ”ingen kvinna ljuger” till ”oftast är anklagelserna helt grundlösa”.

  Dvs jag tycker lagen är bra och vill inte ändra något som jag sagt tidigare här.

  http://www.pellebilling.se/2011/06/flickvan-sov-%e2%80%93-domd-for-valdtakt/

  Som medborgare vill jag ha möjlighet att anmäla och få min sak prövad om jag utsatts för brott (våldtäkt eller blivit falskat anklagad) men som medborgare vill jag även värna rättssäkerhet utifrån ”hellre fria än fälla” med insikt om att dessa typer av brott ofta är svåra att bevisa.

 22. Maria skriver:

  Mia:
  Nej nej Mia, inte menade jag dig. Du är ju inte portad här och du bidrar med mycket positivt. Jag föredrar att inte namnge någon för det brukar bara väcka sådan okontrollerad ilska.

 23. Mia skriver:

  Oki, jag förstår ;)

  Bidrar med ett radioprogram som handlar om dessa bl a empatilösa individer, många män men även kvinnor (bl a ca 3/5 in i programmet). Dvs de som kan förekomma i destruktiva relationer och svåra vårdnadstvister

  http://catchup.radio1.se/catchup_radio.php?id=2690&category=49&type=audio

 24. Deniz Tek skriver:

  Hahaha… strålande!

Google