Förra veckan avslöjade jag att Institutionen för Genusvetenskap vid Göteborgs universitet haft ett samarbete med Göteborgs Queerinstitut – en vänsterradikal grupp som sprider bilder där Fredrik Reinfeldt mordhotas. Man har till exempel anordnat en gemensam studiecirkel över fem träffar och minst tre stycken gemensamma seminarier (1, 2, 3), allt arrangerat i universitetets lokaler.

Vad gör då svenska genusvetare när det avslöjats att det förekommit ett högst olämpligt samarbete? Tja, vissa av dem startar en Facebook-kampanj till stöd för det vänsterextrema institutet.

Janne Bromseth, genusforskare på Uppsala Universitet är en av dem som har en så kallad picbadge på sin profilbild på Facebook, för att aktivt stödja Göteborgs Queerinstitut efter det inträffade:

screen-shot-2011-08-21-at-114325-pm1

En annan är Mika Nielsen, doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, som dessutom är gästforskare vid Institutionen för Genusvetenskap i Göteborg – samma institution som officiellt gjort avbön efter avslöjandet!

screen-shot-2011-08-21-at-115201-pm

Det visar sig även att samma Mika Nielsen är initiativtagaren till Facebook-kampanjen Tack för att ni finns. Bilden nedan bevisar även att kampanjen är skapad efter mitt avslöjande, och efter att Johan Lundberg från Axess skrev mycket bra om det:

screen-shot-2011-08-21-at-115301-pm

Ytterligare en genusvetare som stödjer kampanjen är Lovise Brade Haj, doktorand på Centrum för Genusvetenskap i Lund och vice ordförande på Stockholm Pride år 2010.

screen-shot-2011-08-22-at-120502-am

Det sista exemplet jag kan hitta är Isabelle Dussauge, som forskar på Linköpings Universitet. Hon är inte genusvetare men listar ”queer and gender studies” som sitt sekundära intresseområde, och har bland annat skrivit denna artikel om könsfrågor.

screen-shot-2011-08-22-at-104451-am

Slutligen så hittar jag via Facebook-gruppen Queerfeministiskt Göteborg bevis på att samarbetet mellan Göteborgs universitet och Göteborgs Queerinstitut varit 100 procent formellt, och mer utbrett än man velat erkänna. Se denna skärmdump:

screen-shot-2011-08-22-at-104616-am

Vi har alltså att göra med ett samarbete som inte bara sker i Göteborgs universitets lokaler, utan man ska även mejla en officiell adress för att delta.

Det mest upprörande är dock inte ytterligare en bekräftelse på samarbetet. Det var redan säkerställt tidigare trots prefektens lama förnekande, och trots att hon försökte förminska samarbetets omfattning.

Det som är riktigt upprörande är att genusvetare landet runt nu går ut och stödjer Göteborgs Queerinstitut – efter avslöjandet om hur vänsterextrema och våldsvänliga de är. De har inte ens vett att dölja sina åsikter, trygga i tron att om ens åsikter ligger på den vänsterfeministiska extremistiska kanten så behöver man inte oroa sig för några konsekvenser.

Uppdatering: Som DrKejs skriver i en kommentar nedan så stödjer även Roya Hakimnia från Fi:s riksdagslista denna kampanj.

screen-shot-2011-08-22-at-32749-pm

 

104 kommentarer på “Genusvetare stöder Göteborgs Queerinstitut efter avslöjandet”

 1. Fredrick skriver:

  Bra research Pelle!

 2. Anders skriver:

  Pelle, det du säkert vet är att de här människorna inte anser sig stödja våldshandlingar, utan tycker att bild på makthavare i kikarsikten mm är ”satir”.

  Naturligtvis grymt osmakligt och som bekant kan ett förråat sätt att debattera på elda på diverse galningar som går till bokstavlig handling. Så det är fullständigt oacceptabelt att stödja grupper som använder sig av sådant sätt att debattera på.

  Med detta sagt tycker jag ändå att man som kritiker av detta inte behöver spela dum och inte låtsas förstå deras avsikt, och beskriva dem som simpla våldshetsare som mer eller mindre själv kan tänka sig ta livet av oliktänkande. Enda effekten det får är att folk utifrån betraktar kritiken som överreagerad.

  Att faktiskt angripa detta osmakliga sätt att göra ”satir” på och oklarhet i vad man faktiskt står för tycker jag borde vara tillräckligt skarp kritik och jag tror den skulle tas mer på allvar, och vara svårare att slå ifrån sig.

 3. Clabbe skriver:

  Häpnadsväckande. Bra researcharbete, Pelle!

 4. Pelle Billing skriver:

  Anders,

  En bild på en statsminister där har är i kikarsiktet på ett gevär är ett mordhot. Att utgå ifrån att det är ett skämt är naivt. Det är just detta som är problematiskt i Sverige – att hot och våldsromantik från feministiska vänsterkanten inte tas på allvar. Vi måste alla stå för våra handlingar och Göteborgs Queerinstitut får stå för sina bilder och sina hot.

  Vi som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle måste våga ta avstånd från hot och våldsromantik både på höger- och vänsterkanten. Det är fullt möjligt att bedriva en skarp politisk aktivism utan att ta till den typen av verktyg.

 5. Pelle Billing skriver:

  Tack Fredrick och Clabbe!

 6. Feminist skriver:

  Kom att tänka på Sarah Pailin, förgrundsfigur i den amerikanska, högerinriktade konservativa tea-party-rörelsen. I sin kampanj visade hon demokratiska politiker i kikarsikte. Denna kampanj lades ner efter att en av dessa politiker verkligen blivit skjuten pga politiska orsaker. Tänker även på Bering-Breivik och hans kikarsikte som riktade in sig på socialdemokratiska ungdomar. När våldsromantik blir verkligehet tar alla avstånd från den. Men helt oavsett alla bilder och prat om våld och hat kan ju queerinstitutet ha intressanta tankar att komma med. Försök bortse från paketeringen och se vad de står för egentligen – jag vill inte tro att de verkligen står för hat och våld på det sätt bilderna visar.

 7. Törnrosa skriver:

  Feminist vill att läsarna ska bortse från paketeringen och försöka se budskapet. Själv är jag överkänslig när det gäller bilder med kikarsikten.

  Tycker nog att man i dessa tider ska ha en fingertoppskänsla för hur man paketerar viktiga åsikter – speciellt som det rör sig om människor inom den akademiska världen, där man bör förvänta sig att man ska kunna dra ganska långtående slutsatser kring sanning och konsekvens.

 8. Uffe skriver:

  När kommer dessa våldsbejakare att bli av med sina jobb? Jämförelsen med Matti-affären som någon länkade till i ett tidigare inlägg är högst relevant tycker jag, och jag efterlyser konsekvens från höga chefer: om umgänge med extremister åt ett håll skall ge sparken borde umgänge med extremister åt ett annat håll också ge sparken.

 9. Savoy skriver:

  Mycket bra att du lyfter fram detta, Pelle. Det är häpnadsväckande. Det sorgliga (som vanligt) är att de liberala feministerna är knäpptysta. Hur skall vi då kunna skilja på sunda feminister och dessa galna extremister som huserar vid våra universitet?

 10. Feminist skriver:

  Är själv överkänslig för bilder med kikarsikten, särskilt efter massmordet i Norge, men tror ändå att queerinstitutet kan vara bättre än sin paktetering. Såg att de arrangerade heterohatets dag, men vill inte tro att de hatar t ex mig även om jag är hetero. Det måste vara något annat de menar, typ heterosexism, bara att de uttryckt sig klantigt, dvs på ett sätt som stöter bort ”inte redan frälsta”. Det är nog mer en grej för att manifestera sin egen gruppidentitet, än att de verkligen hatar heterosexulla.

 11. Joel Bergqvist. skriver:

  Feminist, skulle du argumentera lika dant i försvar för tex Westboro Baptist Church eller är det bara vänsterextrema feminister som du är redo att försvara när dom get uttryck för hat och våld? Och varför är du redo att gå till försvar för dessa heterofober över huvudtaget? Vad är det dom har gjort som är så bra?
  Du hänvisar till deras egentliga budskap som döljer sig bakom hoten om våld och hatet mot alla som inte är ”rätt” enligt deras ideologi, kan du förklara var du fått ta del av detta goda buskap och vad det faktiskt är dom står för _egentligen_?

 12. Anders skriver:

  Pelle, om det är ett mordhot borde det ha polisanmälts, mig veterligt har det inte gjorts (men har inte hundra koll). Har inte hundra koll på hur lagen fungerar runt den där typen av bilder.

  Jag kan hålla med om att det vore naivt att inte se allvarligt på användandet av denna typ av budskap, och dessa grupper som använder det måste inse att det är allvarligt.

  Men de här grupperna är inte mördar-wannabes, de är inte röda brigaderna. Själv tycker jag det blir lite löjligt om man skriver sin kritik på ett vis som gör att man verkar tro att de är det.

  Däremot tror jag mycket väl att den där typen av retorik kan elda på enskilda galningar till att begå vansinnesdåd, så det är viktigt att man tar avstånd från det. Jag tror ändå att man kan rikta skarp kritik mot dem så hörs och tar, samtidigt som man behåller verklighetsuppfattningen.

 13. Pelle Billing skriver:

  Feminist,

  Precis som Joel skriver så kan vi inte ha någon dubbelmoral när det gäller hotfulla bilder. Vare sig de kommer från vänster- eller högerkanten kan vi inte acceptera att universitetsanställda öppet stödjer förfarandet.

  Läs även vad jag skrev till Anders ovan:
  http://www.pellebilling.se/2011/08/genusvetare-stoder-goteborgs-queerinstitut-efter-avslojandet/#comment-32598

  Själv fördömer jag hotfulla bilder vare sig de kommer från höger- eller vänsterkanten, och jag önskar att konstruktiva feminister och vettiga genusvetare kunde vara lika tydliga i sitt ställningstagande.

 14. Pelle Billing skriver:

  Anders,

  Jag har ingen aning om dessa grupper är mördar-wannabes eller inte. Därmed kan jag inte uttala mig om det.

  Som jag skrev så är det just detta som är problemet. Att vi av någon anledning förväntas veta, eller förväntas anta, att en viss grupp är ofarlig för att den huserar på vänsterkanten och i en viss miljö.

  Jag kan inte anta detta. Jag vet ingenting om gruppen, förutom den dokumentation och de bilder de lägger ut online. Bilden är oacceptabel på alla sätt och vis, oavsett vem som lagt ut den och oavsett deras intentioner.

 15. Feminist skriver:

  Svar till Joel och Pelle, Baptistkyrkan ni tar upp känner jag inte till, och kan därför inte ta ställning till. Anledningen till att jag tror att queerinistitutet (eller genusvetenskapen i Göteborg) är bättre än den paktering som framgått, är t ex att de bjuder in alla som är intresserade till en studiecirkel som verkar seriös. De vill ta reda på var bl a Marx idéer befinner sig idag, och skriver att alla är välkomna. Det verkar inte särskilt hatiskt eller våldsbejakande.

 16. [...] Pelle Billing, som nyligen bloggade (här, här, här) om det olämpliga i det formella samarbetet mellan Institutionen för genusvetenskap vid [...]

 17. Access skriver:

  Feminist,

  Göteborg Queerinstitut är inte bättre än sin paketering.
  Det är inte heteronormativiteten de hatar utan heterosexualiten i sig. Så illa är det.
  De har hållit på några år nu, hållit seminarier, föredrag etc. De är aktiva i att föra ut sitt budskap och de har nu alltså officiellt stöd/hjälp/bidrag från en statlig institution i form av GU.

  Själv är jag inte hetero, men ser ingen anledning att hata heterosexualitet eller heterosexuella för det, det vore bara befängt. Om våra skatteinbetalningar går till den typen av verksamhet så är det extra illa. Jag vill inte tvingas betala för hatpropaganda.

  Jag vet att många gärna vill tro att ”det inte är så illa”, men den typen av blåögdhet och undfallenhet inför vänsterextremer är lika farlig som motsvarande inför högerextremister. Det var inte många decennier sedan som vänsterextremister utförde många av terrorattentaten i Europa. Glöm inte det.

  Baptistkyrkan som Joel Bergqvist refererade till är homohatare, liksom Göteborgs Queerinstitut är heterohatare. Två sidor av samma hatmynt.
  Därmed inte sagt att de är våldsutövare ännu, eller ens kommer att bli. Men de lägger grogrund för sådana känslor och drar igång en normaliseringsprocess för den här typen av hatpropagande.

  För övrigt kanske det är bra att de ”badgar” sig på Facebook?
  Då blir det ju tydligt vilka de är.

  Låt oss notera och minnas deras namn!

 18. Feminist skriver:

  Hmmm…..intressant! Om de hatar heterosexualiteten – innebär det då att de hatar heterosexuella? Nu menar inte jag att de skulle vara de omvända myntet av homohatet som bla finns i delar av kyrkan, typ:” vi hatar inte homosexuella, utan vi hatar läggningen och deras handlingar” utan kanske hatar de att heterosexualiteten är norm? Kanske är det inte heterosexualiteten de hatar, utan heterosexismen? Eller hatar de att det ö h finns indelningar baserade på sexuella preferenser? Det vore väldigt intressant att få veta vad de hatar egentligen, det skulle skingra många frågetecken. Jag tror att de inte alls egentligen hatar enskilda människor bara för att dessa råkar vara hetero, utan jag tror att de valde namnnet heterohatets dag för att de ville vara lite drasiska och få rubriker. Vilket jag i ofs tror missgynnat deras sak.

 19. Anders skriver:

  Pelle, ok. Jag respekterar din hållning.

  Som jag ser det handlar det om känsla för proportioner, hur mycket man ska dundra. Jag som läsare känner här att den känslan inte är helt finstämd. Debattörer utan känsla för proportioner blir mindre trovärdiga — att vinna förtroende hos allmänheten handlar inte bara om att ha rätt i sak.

  Men detta med känsla för proportioner är ju något man inte direkt kan debattera, det är inte en sakfråga utan en fråga om smak. Förhoppningsvis ligger din smak mer rätt än min ;-) , för jag vill verkligen se starka trovärdiga debattörer som opolitiskt utmanar den rådande feministiska ordningen.

  Vad jag känner idag generellt när man ser vad olika jämställdistisk debattörer kommer med är att faktaunderlaget är riktigt bra, men att man emellanåt tappar känslan för proportioner så man i sämsta fall ger intrycket av att vara en rättshaverist. Jag tror inte opinionsbildning funkar bra på det sättet.

 20. Pelle Billing skriver:

  Anders,

  Jag förstår även dina synpunkter. Och visst hoppas jag innerligt att ingen haft för avsikt att omsätta bilderna i handling. Jag hoppas att det bara rör sig om missriktad ilska från förvirrade individer.

  Access kommentar ovan (#18) ger dock visst stöd för att detta inte bara är ett busstreck, utan att det finns ett pågående hat bland dessa individer. Med detta inte sagt att de tänkt göra något, bara att de bör tas på allvar.

 21. DrKejs skriver:

  Pelle, glöm inte bort att detta även har politiska kopplingar och att de som ger sitt stöd är insyltade med annat.

  Roya Hakimnia, feministiskt initiativ, har också efter avslöjandet visat sitt stöd för Göteborgs Queerinstitut. http://www.feministisktinitiativ.se/riksdagslistan_2010.php?person=Roya%20Hakimnia

  Adrian Repka, som har företaget http://jamfota.se/om/, har också visat sitt stöd för Göteborgs Queerinstitut. Adrian har samarbetat med diverse organisationer, bland andra RFSL och ABF. Undrar vad dessa tycker om att ha en våldsförhärligande aktivist som konsult?

  Tove Nilsson, blivande läkare. Vem vill bli behandlad av en våldsförhärligande aktivist? http://trikster.net/blog/?p=410 ”Tove Nilsson is an activist and Medicine Student at University of Gothenburg with the ambition to rip the system from inside.”

 22. barfota skriver:

  Bra jobbat Pelle.
  Om inte du redan har gjort det så tycker jag att SÄPO borde informeras om denna skandal. Förhoppningsvis så har de redan dårarna under uppsikt.

 23. QED skriver:

  Feminist, för jämförelse så här ser Sara Palins berömda gevärsikten ut. De pekar på delstater inte på ansikten. Smaklöst, men långt ifrån så grovt som QI.

  http://www.huffingtonpost.com/2010/03/24/sarah-palins-pac-puts-gun_n_511433.html

 24. Access skriver:

  Pelle @ Anders (#21)

  Framförallt så finns det ett starkt hat mot heterosexuella män i och kring de här grupperna. Det är ett hat som uppmuntras av sånt som ”Heterohatets Dag”.

  Jag tror inte för ett ögonblick att Göteborgs Queerinstitut avser skjuta Fredrik Reinfeldt, men jag tror heller inte att SD kommer att kasta en bomb i Pride Park.
  Det intressanta är vad de här gruppernas ”hang-arounds” kan tänkas göra med ”rätt” uppmuntran.

  Jag refererar ogärna till Eva Lundgren (*lol*) men hon pratade om ”våldets normaliseringsprocess”. Nu är ju inte det något specifik för hennes favoritämne, utan något som förekommer lite överallt. Även här.
  Genom att långsamt flytta gränserna för vad som är acceptabelt så normaliserar man hat, vilket gör det lättare att gå från ord till handling.

 25. Hamstrn skriver:

  Det är upp till budskapets förmedlare att göra sig förstådd. Att det skall vara så jävla svårt.

  Om ett budskap är öppet för överdriven tolkning är det enbart förmedlarens fel!

  Om Göteborgs Queerinstitut ville förmedla något har de grovt misslyckats. Punkt.

 26. Men@Work skriver:

  Bedrövligt att det fina gamla Uppsala universitet har blivit ett tillhåll för vänsterextremister och genusvansinne. Inte undra på att det är brist på pengar till vård- och omsorg, våra höga skattebetalningar till trots. Stoppa idiotierna och inför krav på vad som kvalificerar som vetenskap! Sveriges rykte som forskningsnation är i fara.

 27. Pelle Billing skriver:

  DrKejs,

  Mycket bra komplettering! Har gjort en uppdatering i inlägget ovan.

 28. Pelle Billing skriver:

  Hamstrn,

  Tack för ditt självklara konstaterande.

 29. Zzzzzz skriver:

  @Feminist

  Klart de hatar heterosexuella. Saxat från deras sida om ”Heterohatets Dag
  Heterofri värld i vår livstid”; Bara rubriken säger det mesta.

  ” Det är inte för provokativt att peka ut enskilda heteros och låta dem personifiera heterosexismen; det är nödvändigt för att de ska börja ta personligt ansvar.”

 30. Pelle Billing skriver:

  Access,

  ”Det intressanta är vad de här gruppernas “hang-arounds” kan tänkas göra med “rätt” uppmuntran.”

  Instämmer. Det finns helt klart en normaliseringsprocess för våld och det är därför som reaktioner mot dylika bilder behövs.

 31. Pelle Billing skriver:

  QED,

  Viktigt klargörande.

 32. Pelle Billing skriver:

  Tack Barfota!

  Jag vet att det finns minst två personer som anmält detta till olika säkerhetsinstanser.

  Dock vet jag inte om någon polisanmält det hela.

 33. Feminist skriver:

  Jag tycker citatet tyder på att det är heterosexismen de är ute efter, snarare än heterosexuella. Sedan får vissa enskilda heteros personifiera heterosexismen. Antar att det är personer som de tycker varit särskilt heterosexistiska.

 34. Clabbe skriver:

  Feminist: ”Om de hatar heterosexualiteten – innebär det då att de hatar heterosexuella?”

  Det påminner om hur nazisterna i 30-talets Tyskland försvarade judeförföljerna: ”Vi hatar inte judarna per se; det är ‘det judiska’ vi hatar.

 35. Mattias skriver:

  Feminst,

  för att konkretisera; om du gick på deras interna möte och frågade vad de tyckte om Fredrik Reinfeldt – tror du inte de hatar honom? De kanske inte på en medveten nivå är mogna för en hathandling, men första steget på vägen till att utföra en handling är säga den högt.

 36. JD skriver:

  Jag tvivlar inte en sekund på att det finns ett antal extremfeminister som är redo att döda eller skada personer som inte har samma inställning till feminism som dem själva.
  Det finns ett antal feministiska bloggare som utan tvekan är mycket störda psykiskt. Bloggare och kommentatorer som kan göra och säga i princip vad som helst med feminism som täckmantel.
  Sjuka människor som använder feminsm som medel för att få utlopp för sin aggression mot andra människor.
  Jag tror inte att det finns någon annan ideologi som är mer tacksam för psykopater att uttrycka sig inom än just feminism idag!

  Vad skulle hända om någon annan grupp som inte varit feministisk skulle marknadsföra sig med bilder av statsministern i ett kikarsikte?
  Med allra största sannolikhet hade det varit på löpsedlarna i våra stora dagstidningar.

  Det personer på genuslistan och andra feminister nu gör är att man krattar manegen för störda personer att överskrida gränserna ännu mer än de gör redan idag.
  Därför är vanliga feminister inte ett dugg bättre än de mest extrema!

 37. Feminist skriver:

  Tycker själv det är lite konstigt att de riktat in sig just på Reinfeldt, han är väl inte särskilt homofob. Hade varit mer logiskt om de hittat någon i KD eller kanske SD. Men kanske är det för att Reinfeldt symboliserar den yttersta makten i Sverige? I så fall är han säkert hatad av många, inte bara av queerinstitutet, och inte mest för frågor som har med sexuell läggning att göra. (Har f ö för mig att Reinfeldt är för att folk som ändrar sitt biologiska kön inte ska tvingas sterilisera sig?)

 38. JD skriver:

  @Feminist

  ”Jag tycker citatet tyder på att det är heterosexismen de är ute efter, snarare än heterosexuella. Sedan får vissa enskilda heteros personifiera heterosexismen. Antar att det är personer som de tycker varit särskilt heterosexistiska.”

  Du tycker… att det tyder på…. du antar… osv…

  Feminist,.. är du medveten om att du tar ansvar för deras handlingar utan att själv ens våga fråga dem om deras syften?

 39. Feminist skriver:

  Jag tar inget ansvar för deras handlingar, jag vill bara förstå vad de menar. Inte för att jag tror att någon av dem läser detta forum, men ifall de till äventyrs skulle göra det, så ställer jag frågan här. Vad menar ni med heterohatet?
  Menar ni heterosexuella personer, heterosexism, heterosexualitetet som läggning….eller något annat?
  F ö tror jag inte de är våldsbenägna, det är nog mer retorik än action.

 40. JD skriver:

  @Feminist

  Problemet är att dom tjänar ingenting på att svara varken dig eller mig!
  Svarar dom inte så finns det andra som okritiskt gör tolkningar åt dem.

 41. Access skriver:

  Feminist säger:
  ”Tycker själv det är lite konstigt att de riktat in sig just på Reinfeldt, han är väl inte särskilt homofob.”

  Jo, det kan man tycka. Men moderathatet i radikalfeministiska kretsar är kanske större än manshatet. Jag har själv sett och hört hur moderata lesbiska (ja!) kvinnor bemöts av lesbiska radikalfeminister. Det var ingen rolig upplevelse.

  Du kan ju tänka dig då hur de ser på en moderat heterosexuell man som dessutom har politisk makt! Då osäkrar de sina revolvrar och tar sikte. Än så länge bara bildligt talat.

  Och det här är alltså inga skrönor från mig. Jag har sett det från insidan.

 42. per hagman skriver:

  Sjælv undrar jag på vilka fler av gøteborgs universitets institutioner det pågår ett samarbete med den autonoma vænstern.

  Eller ær denna ovan samarbetsføreteelse utbredd till att omfatta æven andra svenska universitet?

  Per Hagman

 43. barfota skriver:

  @Feminist

  ”Tycker själv det är lite konstigt att de riktat in sig just på Reinfeldt, han är väl inte särskilt homofob. Hade varit mer logiskt om de hittat någon i KD eller kanske SD.”

  Menar du att ”mordhot” är logiskt och försvarbart i något sammanhang?
  Och menar du att man skall vänta med att reagera på dumheterna tills dess att de kanske omsättes från retorik till handling?

 44. per hagman skriver:

  Att : Feminist…inlægg pkt nr 7.

  Bæsta psuedonym Feminist.

  Att den autonoma vænsterrørelsen instigerar sin våldspolitik genom Queer rørelsen kommer att just drabba queer rørelsen .

  Per Hagman

 45. Daniel skriver:

  Dogmatiska människor som anser att ändamålet helgar medlen.
  Så ja, bilden på vår stadsminister i mitten av ett kikarsikte är mycket målande.

 46. ConZor skriver:

  Det är bara att skriva en replik som visar hur borta prefekten är när det kommer till de som arbetar runt omkring.

 47. Johan Y skriver:

  Den som tvivlar på att det finns hat i vänsterkretsar kan aldrig ha rört sig i dem. Klasshat är ett självklart begrepp för många. Via marxistiska analyser har samma synsätt förts över på andra konflikter. Att hat inte skulle uppstå där är osannolikt. Den psykologiskt mest potenta formeln för att skapa hat är att formulera en grupp som förtryckt av en annan. Är gruppen som upplever sig förtryckt tillräckligt stark för att kämpa emot kommer ilska, hat och aggression genereras. (källa Aaron Beck ”Prisoners of Hate”)

  Att tolka uttryckta aggressioner välvilligt när de kommer från en sån perfekt grogrund för hat är tyvärr naivt.

 48. Mia skriver:

  per hagman

  ”Att den autonoma vænsterrørelsen instigerar sin våldspolitik genom Queer rørelsen kommer att just drabba queer rørelsen .”

  Precis!
  De riskerar snarare att rasera det många kämpat länge, troget och tålmodigt med.

  Dessa typer av gruper brukar ibland säga att rfsl och pride inte representerar dem, men det gör de eller, dvs representerar hbtq? ”Det är vi som sätter queernormen” står det på deras sida. Det hoppas jag innerligt inte.

 49. Access skriver:

  @ #48 Johan Y

  Precis, det är min erfarenhet också. Som uppvuxen i mörkröd vänster och efter några år bland radikalfeministiska hbt-kretsar.

 50. Feminist skriver:

  Nu tycker jag en del här är lite väl konspiratoriska! Skulle akademiska queermänniskor vara benägna att ta till våld? Verkligen vilja mörda eller misshandla någon?
  Nej, är det verkligt våld man är rädd för är det bättre att granska de manlighetsidel som finns, där våld, makt och dominans många gånger idealiseras.
  Samt titta på statistiken som visar att män står bakom merparten av allt våld, må det sen vara mot kvinnor eller mot andra män. Att män står bakom merparten av våldet drabbar många män, även helt fredliga, som inte tycker det är roligt när kvinnor blir rädda för dem.
  Att arbeta mot det hat, den idealisering av våld och makt, som förekommer i den kulturella fostran av män ser jag som mycket viktigare än att gå i taket för några enstaka queer-akademiker som uttrycker sig hatiskt.

 51. Johan skriver:

  @Feminist

  Du tycker alltså att samma människor som själva drivs av hat och uppmuntrar det i sin egen grupp ska få gå i bräschen för att motverka den idealisering av makt och våld som tyvärr finns i den norm en del män tvingas in i? Du tror inte dubbelmoralen kan göra det svårt för dem att se klart?

  Personligen tycker jag all hatretorik ska bekämpas, all uppmuntran till aggression och våld bör bemötas. Observera ”bemötas”, inte ”förbjudas”. Det spelar ingen roll vilken grupp hatet frodas i. Det leder aldrig till något gott.

  Dessutom kan man ju tänka sig att genusteoretikerna skulle ha lite lättare att nå sin målgrupp om de inte hatade dem, ett tips i all enkelhet. Jag lyssnar sämre på folk som vill mig illa, hatar mig, än de som vill mig väl och jag tror inte det gör mig unik i mänskligheten.

 52. Men@Work skriver:

  @Feminist:

  Självklart använder sällan de akademiska marxisterna själva våld, även om de omfamnar och verkar för en revolutionär ideologi. Deras tonvikt ligger stället på infiltration av myndigheter och statsapparat, samt spridande av propaganda, samt bannlysning och censur av meningsmotståndare. Det är vänsterns fotfolk som gör grovjobbet, och kommenderas ut på demonstrationer och andra ”utomparlamentariska åtgärder”…

 53. Mats skriver:

  @Feminist

  Vi kan inte blunda åt en extremism för att ca 2% av männen tar till våld.

  Var ser du logiken i det?

 54. Mia skriver:

  Feminist

  ”Skulle akademiska queermänniskor vara benägna att ta till våld? Verkligen vilja mörda eller misshandla någon?”

  Nej det tror jag inte. Jag tror ej heller mycket riktigt att vanliga fredliga män tar till våld. Många som tar till våld (såväl män som kvinnor) har nog andra issues i botten.

 55. winco skriver:

  jag bara förundras och beundrar din saklighet

 56. Pelle Billing skriver:

  Johan #52

  Klockrent.

 57. Pelle Billing skriver:

  per h:

  ”Att den autonoma vænsterrørelsen instigerar sin våldspolitik genom Queer rørelsen kommer att just drabba queer rørelsen .”

  Exakt. Dessa människor saboterar för HBTQ-rörelsen i Sverige.

 58. Pelle Billing skriver:

  JD #39

  Precis vad jag tänkte själv.

 59. Mattias skriver:

  Feminist,

  vad du implicit säger är att du anser det troligare att de inte hatar än att de faktiskt hatar som de säger sig göra. Du kan väl ändå inte vara förvånad över att vi anser sannolikheten större att de faktiskt känner som de säger?

 60. leifer skriver:

  Pelle

  Bra jobb som sagt!

  Man undrar också om det är acceptabelt att man samarbetar med en organisation som är så politiskt långt till vänster, liksom sitt budskap om alliansen. Dvs tänk en högerorganisation som hade som budskap, ”död åt vänsterblocket”.

  Det är också intressant hur denna vänstergrupp är så tydligt emot mångkultur. Man döljer det genom att kritisera kristna rörelser, men kritiken är egentligen lika skarp mot t.ex. Islam även om man fegar där nåt otroligt.

  Man inser också att denna grupp definitivt inte har några medlemmar som är öppet kristna, eller att det skulle accepteras egentligen. Vänstern är ju anti-religiös, och religionen är ersatt av den religiösa tron på ett vänstersamhälle.

 61. John Nilsson skriver:

  För några dagar sedan visste jag inte vad jag skulle tro om detta, om det var ett skämt eller kanske någon avancerad form av ironi det var frågan om från Göteborgs Queerinstituts sida. Det vet jag ärligt talat inte idag heller, men utrymmet för att se det som något ”kul” eller ”tänkvärt” minskar i alla fall, sett från min horisont.

  Pinsamt är det i alla fall att se universitetsmänniskor försvara Göteborgs Queerinstitut och ”Heterohatets dag”, samtidigt som debatten i media går hög om hur det ”rasistiska” och ”islamofoba” näthatet skall stoppas. De (akademiker) som tror att vänsterextremistiskt hat på något sätt är finare än det högererxtremistiska dito, eller att det vaccinerar sina anhängare mot våldshandlingar som de i Norge den 22/7, kanske behöver läsa på om en annan vänsterradikal studentrörelse:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_arm%C3%A9-fraktionen

 62. John Nilsson skriver:

  Sorry, blev en dubbelpostning.

 63. leifer skriver:

  Johan Nilsson

  Svt kom nyligen med en rapport om att främlingsfientlighet minskar, samtidigt som man förklarade att över 80% av svenskarna tycker att invandrare har en skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor. Vad är då vårt lands vanor? För mig är detta paradoxalt och det låter egentligen som att svenska folket vill ha en hög grad av integration, vilket ju då står i kontrast till ”mångfald”. Detta tycks inte våra politiker vilja diskutera överhuvudtaget.

  http://svt.se/2.22620/1.2505923/toleranta_svenskar_med_hoga_krav

  Samtidigt står ju vänstern där med ett resonemang om mångfald, och den som får mest kritik är ju de kristna och kristendom. Dvs kristen ”mångfald” är alltså inget man vill ha…

 64. per hagman skriver:

  Feminist skriver hærovan ( 40 ) att : ”det ær mer retorik æn action ” inom Auto vænstern..

  Feminist du skojar.

  Den senaste mætningsperioden stog Auto vænstern før mer æn 1200 lagførda politiska brott , vilket anger både medel och metoder inom auto vænstern.

  Menar du femininst att dessa brott ær att betrakta som ”action” ?

  kælla :

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Autonom_v%C3%A4nster

  per hagman

 65. Mörker skriver:

  ”Att den autonoma vænsterrørelsen instigerar sin våldspolitik genom Queer rørelsen kommer att just drabba queer rørelsen.”

  Ja, det har det redan gjort. Bara att de så kallade anarkisterna får gå i Pridetåget med sina hat-budskap kastar en skugga över alla HBT-personer. GUs samarbete med QI visar att genusvetenskap bara handlar om att piska upp hatiska stämningar mot män, inte för att göra samhället bättre, utan för att skapa en påtaglig terror riktad framför allt mot pappor och vanliga män i allmänhet.
  I ett samhälle där HBT-personers rättigheter står högt på agendan har HBT-personer egentligen inget att vinna på att delta i hatkampanjer mot män.

  Det märktes redan i den tidiga svenska debatten om definitionen av Queer att vänstern och feministerna ville kapa det. Både feminism och vänstern är kamp-rörelser utan mål. Det är därför de måste parasitera på varje ny företeelse som dyker upp. Det enda mål dessa grupper har kvar är att förverkliga en hatpolitik mot män. I princip är det redan uppnått vad gäller lagstiftning och infiltrering av myndigheter. Att de samtidigt hävdar ett underifrånperspektiv får det att vända sig i magen på mig. De vet inte vad förtryck är. Hade de vetat det hade de inte gjort så vidriga saker mot pappor som de gör.

 66. Pelle Billing skriver:

  Mörker,

  ”I ett samhälle där HBT-personers rättigheter står högt på agendan har HBT-personer egentligen inget att vinna på att delta i hatkampanjer mot män.”

  Ja, detta har jag bloggat om tidigare. Att ihopklumpningen av HBTQ-frågor och feminism är artificiell. Det är två helt skilda rörelser med två helt skilda målsättningar.

  ”Det märktes redan i den tidiga svenska debatten om definitionen av Queer att vänstern och feministerna ville kapa det.”

  Det svenska begreppet queerfeminism är absurt, en självmotsägelse. Queerteori kan aldrig falla inom ramen för feminism, eller för någon annan ideologi för den delen.

 67. leifer skriver:

  Pelle

  Det är samma när vänsterledare tågar i leden bland religiösa muslimer. Dom skulle aldrig tåga med kristna. Istället har man ju blundat för att kristna förföljs i muslimska länder. Det handlar då om röstfiske och fiendens fiende.

  Vänstern ogillar alltså egentligen starkt både Kristendom och Islam, religioner/kulturer som verkligen har heterosexualitet som norm.

 68. Feminist skriver:

  Men nu är ni väl lite väl fantasifulla! Var har ni fått den autonoma vänstern ifrån? De har väl aldrig varit medarrangörer till queerinstitutets studiecirklar?
  Det queerinstitutet samarbetat med genusvetare om är en studiecirkel i marxism. Vad har det med den autonoma vänstern att göra?

 69. maria skriver:

  *hahaha*
  Så mycket pyrande HÖGERHAT…

  vänstern!
  xtremvänstern!!
  näe, xtremautonomavänster!!!
  näee, queerfeministiskavänsterfacister!!!!

  och så är ni igång knappt en månad efter att en antifeminist som ni gjorde det ni osar – hatar!

  tack dock för att du pelle på din sajt samlar alla dessa Lenins tokar (nyttiga iditer). och så klart för att du sprider QUEER INSTITUTETs ironiska kampanj. att det inte är uppenbart för er är uppenbart.
  och väldigt roligt.

  puss & kram
  ps – och ta nu inte till vapen, stenar eller något annat våld bara för att ni hatar vänstern så att det går för er….
  händerna på täcket antifeminister!

 70. Lasse skriver:

  @Maria

  Dags att dra ner på rödtjutet nu, börjar bli liiite osammanhängande.

  Puss på dig lilla gumman ;)

 71. per hagman skriver:

  frøken maria.
  just i dagarna faller din kompis kadafis terrorregim.
  autonom vænsterns vålds hærjningar i svensk politik och befolkning ogillas int bara av liberaler utan æven av andra poltiska føreningar såvæl som samhælls institutioner.
  de rættsværdande institutionerna har den senaste åren delat ut 1200 domar mot dina uppenbarliga kompisar…våldsverkarna…
  det svenska samhællet kommer før eller senare gøra upp med autonom vænstern( dina kompisar ) på samma sætt som sovjetstaten førsvann , det kommunistiska førtrycket øver østeuropa førsvann och nu har Kina inført æganderætt før sina medborgare.
  maria ….hør int dìna meningsyttringar hemma i vietnam… snarare æn i svergie?

  per hagman

 72. Johan Y skriver:

  @Feminist

  Jag måste börja med att berömma dig för din goda ton. Det är inte många som klarar upprätthålla en god samtalston när de får mothugg från flera samtidigt.

  Jag har iofs inte själv nämnt autonoma vänstern men blandar man tal om revolution, hatretorik mot borgerliga partier och studiecirklar i marxism får man tacka sin lyckliga stjärna om de inte svärmar runt en som bananflugor runt slasken i augusti. I själva verket är det nog bara de som ens använder den sorts vokabulär som använts i marknadsföringen av heterohatets dag.

  Vilka andra än vänsterextremister och möjligen högerextremister känner du till som ens använder ”hat” som ett legitimt begrepp? Vanliga människor gör inte det. Vanliga människor kanske ventilerar och säger att de hatar något men de skriver inte affischer och har studiecirklar om det. För att göra det krävs det att man befäst sitt hat, tagit det för självklart, har svårt att förstå att andra inte håller med en. Känn efter själv! Har du någonsin hatar någon eller några så mycket att du skulle kunna ha en studiecirkel om det eller en dag för att manifistera ditt hat? Det är en ovanlig företeelse och det krävs starka psykologiska processer för att hamna där.

 73. Certatio skriver:

  @ FEMINIST # 51

  ”Nej, är det verkligt våld man är rädd för är det bättre att granska de manlighetsidel som finns, där våld, makt och dominans många gånger idealiseras.”

  Jag är helt enig med dig om nyttan i att ifrågasätta och bredda könsrollerna. Inte så att de per definition är fel, utan bara för att vidare perspektiv ger större personlig frihet att vara sig själv utan styrande förväntningar.

  Med det sagt kanske du borde ta dig en funderare på var det manlighetsideal du nämner har sina rötter. Nu vill jag inte mena att vi män är så enkelspåriga att vi anpassar hela vårt beteende utifrån sex, men evolutionspsykologi är onekligen en stark drivkraft (inte bara för män utan även för kvinnor).

  Läs gärna David M. Buss bok ”The Evolution of Desire”. Förmodligen blir det lättare för världens män att omforma sin könsroll, när de individer som har makt och utövar dominans inte får ligga mer än övriga…

  Jag menar inte att ensidigt lägga över ansvaret för den manliga könsrollens ev. negativa sidor på kvinnor, men man bör vara medveten om att väldigt få män är våldsamma utan att ha något att vinna på det.

 74. Certatio skriver:

  @ MARIA #71

  Nu tycker jag visserligen att minoriteter förmodligen skall ha aningen större spelrum för vass ironi, varför även ganska tuffa tacklingar från t.ex. HTB-rörelsen mot det normativa samhället kan accepteras så länge de delas ut med glimten i ögat.

  Dock kan jag inte låta bli att undra ifall du hade varit lika överslätande ifall aktörerna i denna pjäs varit några andra än (vad som uppenbarligen är) dina egna meningsfränder? Om t.ex. en kristen frikyrka hade lanserat ”Ateisthatets Dag”, och publicerat bilder på ledande biologer och fysiker uppspikade på korset – hade du skrattat bort det lika lätt då?

  Vidare kan man kanske ifrågasätta ditt utnämnande av oss som kritiserar hatyttringar som nyttiga idioter, och använda guilt by association för att bunta ihop oss med terrorister likt Anders Behring Breivik. Låt oss anta att hela ”Heterohatets Dag”-kampanjen bara var avsedd som ironi, och vi missar poängen. Då kanske det är rimligt att se oss som stingsliga och humorlösa, men knappast som terrorister.

  Avslutningsvis är det inte hat och våld som får det att gå för mig, utan kärlek (och möjligen viss beröring). Jag skulle faktiskt gissa att detsamma gäller de flesta av oss icke-radikalfeminister, go figure… :-)

 75. JD skriver:

  @Feminist

  ”Att arbeta mot det hat, den idealisering av våld och makt, som förekommer i den kulturella fostran av män”

  Nu får du lov att ta upp exempel på exakt vad du menar.
  1. På vilket sätt sker en idealisering av våld och makt bland män?
  2. Ge exempel på hur detta förekommer i den kulturella fostran av män?

  Jag vill inte att du bara slänger fram någon statistik på könsfördelningen i domstol eller i fängelser för där har vi redan konstaterat att män är fler än kvinnor. Vi vet också att utanförskap och ADHD är betydligt vanligare bland män.
  Jag kräver mer av dig än så eftersom du så klart antyder att män fostras till våld.

  Svara på mina frågor feminist så kanske du inser att dina åsikter består av feministisk propaganda och väldigt lite som är konkret!
  Om du har större krav på dig själv än att din hjärna bara ska vara en länk för feministisk propaganda så kan du i alla fall försöka att svara på mina två frågor!

 76. Feminist skriver:

  Svar till JD på frågan:
  Att arbeta mot det hat, den idealisering av våld och makt, som förekommer i den kulturella fostran av män”

  Nu får du lov att ta upp exempel på exakt vad du menar.
  1. På vilket sätt sker en idealisering av våld och makt bland män?
  2. Ge exempel på hur detta förekommer i den kulturella fostran av män?

  Det är väldigt lätt att se denna idealisering av våld och makt om man tittar sig omkring. Börja t ex med att gå in i närmaste leksaksaffär och titta hur idealiseringen möter småbarnen. Vad hittar du på pojkhyllorna? Jo, tuffa , grymma actionhjältar med vapen. Och vad hittar du i sagorna – vilka är det som slåss och ska erövra kungariket? Inte är det prinsessorna i alla fall….

  Så fortsätter det hela vägen under uppväxten. Han ska vara tuff, och hon ska vara söt. Till manlighet associeras tuffhet, att ta för sig, dominans osv. Till kvinnlighet associeras bla vårdande (kolla alla bäbisdockor avsedda för småtjejer)

  Titta på i stort sett vilket dataspel eller vilken film som helst så ser du detta mönster….

  Tror du det var en slump att Bering Breivik var man? Att han valde att stajla sig i typiskt manliga attribut på de bilder han skickade ut i samband med massmordet?

  De s k ”vanliga” männen är ett betydligt större hot mot samhällsmedborgare (kolla olycksstatistiken i trafiken t ex, det är männen som kör i hjäl flest, vilka som utöver våld osv) än några marginaliserade queeraktivister.

 77. leifer skriver:

  Feminist

  Stämmer en hel del och jag har också reagerat över prinsessaidealet för flickor och att t.ex. Disney försöker sälja in att Diktatur är ett bra stadsskick i sina filmer.

  För både flickor och pojkar verkar det handlar mycket om att lära sig bli attraktiv för motsatta könet. Kanske kan kallas heteronorm. För pojkar gäller det då att vara bra krigare, det tycker kvinnor är sexigt och manligt. Liksom att kvinnor tycker en man i en stor bil med stor motor är sexigare än en man i en småbil med liten motor, eller en man helt utan bil.

  Frågan är då vem som ska ändra beteende? Man kan i alla fall tycka att feminister skulle leva som dom lär och välja mer ”feminina” män. Dvs män som inte är skolade i tradionella könsrollen för män, och försöker leva upp till det. Eftersom kvinnor har den reproduktiva huvudmakten i Sverige, så anses jag att det är främst kvinnor som måste börja ändra beteende! Dissa klassiskt manliga män alltså. Eller till och med perverterad manlighet där ex kvinnor sitter i väntrum till fängelser och hoppas på att få bli flickvän åt en intern där. Dvs vad är kvinnors ansvar? Och inte minst då kvinnors ansvar när dom uppfostrar pojkar. Och då är ju ex. ensamma mamman vanligare än ensamma pappan. Hur uppfostrar då mammor sina pojkar?

 78. JD skriver:

  @Feminist

  Du kan omöjligt ha barn själv?

  Att pojkar leker med actionhjältar eller starwarsfigurer har ingenting alls med våldskultur att göra.
  Det är snarare så att dessa dockor är en illustration av hjältar som strider mot det onda. Konkret för barnen (pojkar och flickor) så blir det lättare att förstå skillnaderna mellan gott och ont eller hjältar och skurkar.

  När det gäller sagofigurer och pojkar/män i dessa som strider mot drakar eller mot bovar så är det precis samma sak där. Lekar för att förstå och hantera verkligheten med goda och onda.
  Kan du nämna en enda sagobok där man illustrerar hjälten som den onde?

  Jag tycker att det verkar på dig som att du själv läste alldeles för lite såna här böcker då du var liten eftersom du inte alls verkar förstå skillnaden mellan hjältar – skurkar, gott och ont.

  I min värld är det rent skrattretande att du nämnder dessa exempel som våldskultur som formar pojkar till som jag förmodar att du menar.. Sämre människor än kvinnor. Är det så du menar? Att pojkar blir sämre människor av att läsa om hjältar eller genom att ha starwarsfigurer i sitt lekrum?

  Helt uppriktigt så blir jag ledsen då jag läser det du skriver för du verkar inte ha någon som helst förankring till verkligheten utan du skapar din verklighet utifrån en förutsatt feministisk bild av hur du får tycka och tänka.
  Har du inga belägg för dina tankar så skapar du dem från i princip ingenting alls som stöd för din feminism! sagor och actionhjältar… suck!!!

  Varför är du rädd för att skapa din egen verklighet istället för att blint anpassa den till någon slags feministisk mall av hur en feminist måste uppfatta verkligheten?
  Utan att mena något illa så blir det blir nästan löjligt på något tragiskt sätt!

  Nej! Tyvärr får du underkänt av mig i dina svar på mina frågor. Jag hade hoppats på ett seriöst svar!

  Hur menar du angående Breivik?
  Ja att han var man syntes på kläderna och uniformen men menar du på fullt allvar att du anser att våldshandlingarna var ett symptom av att han bar på sjukdomen manlighet eller att hans mamma kanske läste sagor för honom då han var liten?

  Hur många män som Breivik känner du själv till i din bekantskapskrets?
  För dig som feminist är det snarare så att det är väldigt tacksamt att en person av könet Man har gjort dessa hemska dåd. I och med det så har du ju belägg för hur män är!
  Frid!

 79. Susanne skriver:

  Johan Y, de som främst använder ordet Hat nu för tiden är väl ändå Billing och grabbarna, har du verkligen missat det? Alltså samme Billing som påstår att queerfeminism(ett begrepp som utgår från att samhället har en heteronorm som många människor inte känner sig hemma i samt att alla människor ska ha samma möjligheter att leva, älska och utvecklas som de vill, oberoende av om de är HBT eller hetero) helt enkelt inte kan existera. Ni kanske skulle testa att läsa andra bloggar än Billing och Ström eftersom dessa herrar verkar kunna komma med vilka uttalanden som helst utan att bli ifrågasatta.
  Det är skrämmande att flera här delvis försöker skylla mäns våldsamhet på kvinnor, att det skulle handla om att män vill ligga. Har ni verkligen så låga tankar om män och kvinnor? Att skapa myter om att män slåss(gäller detta även mord? våldtäkter? för att kvinnor tänder på det samt att män är så korkade att de lyder för att få sig ett ligg är knappast rätt väg för att uppnå jämställdhet. För övrigt: varför har inga nyhetskanaler eller tidnibgar snappat upp scoopet om Gbg Queerinstiitut? Det enda som dyker upp vid en googling är olika antifeministiska bloggar. Kan det bero på att alla utom feministhatargänget har genomskådat hönan av en fjäder?

 80. Feminist skriver:

  Mycket intressanta synpunkter från Leifer tycker jag.
  Jag tänker på problemet så här, att både kvinnor och män är delaktiga i att upprätthålla könsnormer.

  I och med att män många gånger värderas högre i samhället än kvinnor, blir det logiskt att både kvinnor och män eftersträvar bekräftelse och gillande främst från män, dvs anpassar sig till de ideal som manssamhället föreskriver. Därför menar jag att det vilar ett mycket stort ansvar på män att på ett positivt sätt bekräfta andra män som rör sig i riktning mot jämställdhet. Dvs männen måste börja dissa klassiskt manliga män!

  Kvinnorna gör redan detta, i mycket stor omfattning. Det är en myt att inte s k mjuka män skulle få tjejer. Tvärtom är tjejer galna i män som kan lyssna och bekräfta dem! Det är sådana män kvinnor vill ha.

  Många kvinnor klagar över bristen på bra män, inte minst gör feminister det. En del blir lesbiska. De kvinnor som sitter i väntrummen på fängelserna utgör en mycket liten minoritet, en socialt utsatt grupp och är inte representativa.

  Till frågan om de ensamma mammornas ansvar för uppfostran av pojkar vill jag ställa ett par motfrågor:
  1) Var är papporna? Varför tillåts de ostraffat från andra män svika sitt ansvar, medan skulden läggs på kvinnorna?

  2) Hur förhåller sig ensamma mammans ansvar i förhållande till media, sagor, leksaker, hela samhället som bombarderar pojken med sina manlighetsideal. Hur ska hon kunna vara motkraft mot detta i en värld där kvinnor har så mycket mindre pengar och så mycket sämre positioner i arbetslivet än vad män har?
  (Dvs är du lågavlönad, har lång resväg till och från ett nötande arbete, vad har du då för kraft kvar att ta itu med problem på hemmafronten? Särskilt om du lever i en kontext som nedvärderar kvinnor?)

 81. JD skriver:

  Feminist

  Du kan gottskriva querrfeministerna så mycket du vill oavsett om dom publicerar dödshot mot statsministern eller inte.
  Jag lovar att de som lade upp detta ”hot” tacksamt tar emot dina ansträngningar att tala för dem så slipper dem själva.

  Det finns alltid såna som du att överlåta allt ansvar på…
  Såna som alltid hittar andra att skylla saker på som om det vore en ursäkt?

  Brist på självrespekt kanske?

 82. JD skriver:

  @Femnist

  ”1) Var är papporna? Varför tillåts de ostraffat från andra män svika sitt ansvar, medan skulden läggs på kvinnorna?”

  Det finns väldigt många exempel på det motsatta!

  ”Många kvinnor klagar över bristen på bra män, inte minst gör feminister det. En del blir lesbiska. ”

  Va???
  Kvinnor som inte hittar bra män ”blir” lesbiska istället?????
  Jäklar vad intressant det vore om någon inom queerrörelsen kunde bekräfta det!

  Då vet vi varför det finns bögar då också.. Dom hittar inte några bra kvinnor…. ASG

 83. Feminist skriver:

  Det finns en riktning som kallas politisk lesbianism, men jag tror inte queerrörelsen gillar den.

  Det handlar om att en del kvinnor inser att mycket av det som män erotiserar hos kvinnor har att göra med att kvinnor underordnar sig och visar sig beredda att behaga män.
  En del kvinnor med självrespekt finner detta ovärdigt och vill inte ställa upp på det, och söker alltså sin bekräftelse, även sexuellt, hos andra kvinnor, eftersom de inte längre tänder på eller bekräftar sig gentemot den erotierade underordningen som man kan hitta t ex i den porr som uppskattas av många män.

 84. JD skriver:

  @feminist

  ”Det handlar om att en del kvinnor inser att mycket av det som män erotiserar hos kvinnor har att göra med att kvinnor underordnar sig och visar sig beredda att behaga män.”

  OK… Ska vi återgå till verkligheten istället?

  Är det inte väldigt vanligt att Män förväntas passa upp sina kvinnor och att kvinnor ofta i grupp talar om vad deras män gjort för dem under den senaste tiden. I många samtal bland kvinnor som jag har hört så är det nästan kutym att mannen ska vara undergiven och till lags i olika situationer.
  man jämför sina män och hur duktiga dem är för att höja sin egen status.

  Har du inte märkt det själv eller pratar man bara om om män som något dåligt i din bekantskapskrets?

 85. Pelle Billing skriver:

  Susanne,

  Johan Y, de som främst använder ordet Hat nu för tiden är väl ändå Billing och grabbarna, har du verkligen missat det?

  Var god citera ett tillfälle då jag förespråkat hat. Det räcker med ett – jag väntar.

  Alltså samme Billing som påstår att queerfeminism(ett begrepp som utgår från att samhället har en heteronorm som många människor inte känner sig hemma i samt att alla människor ska ha samma möjligheter att leva, älska och utvecklas som de vill, oberoende av om de är HBT eller hetero) helt enkelt inte kan existera.

  Feminism existerar. Tredje vågens feminism existerar. Queerteori existerar. Däremot existerar inte begreppet queerfeminism, eftersom det finns en inbygg självmotsägelse där.
  Allt som du listar möjliggörs av queerteori, alternativt av tredje vågens feminism. Eller helt enkelt i ett demokratiskt samhälle som försvarar individens fri- och rättigheter.

  Ni kanske skulle testa att läsa andra bloggar än Billing och Ström eftersom dessa herrar verkar kunna komma med vilka uttalanden som helst utan att bli ifrågasatta.

  Vad får dig att tro att läsarna av denna blogg inte läser andra bloggar, och massa andra nyhetsmedier? Har du något som helst bevis för ditt antagande eller är du bara ett troll som slänger ur dig påståenden på måfå?
  Att jag, eller att Pär Ström, inte skulle bli ifrågasatta är bland det mest befängda jag hört. Om det är något vi blir så är det ifrågasatta och kritiserade.

  Det är skrämmande att flera här delvis försöker skylla mäns våldsamhet på kvinnor, att det skulle handla om att män vill ligga. Har ni verkligen så låga tankar om män och kvinnor? Att skapa myter om att män slåss(gäller detta även mord? våldtäkter? för att kvinnor tänder på det samt att män är så korkade att de lyder för att få sig ett ligg är knappast rätt väg för att uppnå jämställdhet.

  Personligen håller jag varje individ ansvarig för sitt eget våld, vare sig det är fysiskt eller psykiskt. Enklast så.
  Sedan är det en annan femma att man kan analysera könsroller och det sexuella spelet utifrån historiska och evolutionspsykologiska faktorer. Män har alltid haft, och har fortfarande, en press på sig att bevisa sig vara en god försörjare för att få bilda familj. Således blir det en konkurrens och en hierarki mellan män i till exempel arbetslivet. Att se båda könens roll i hur pressen på män (och på kvinnor) skapas är knappast att ”hålla någon ansvarig”. Det är ett sätt att analysera – och feminismen gör det mer än någon annan ideologi.

  För övrigt: varför har inga nyhetskanaler eller tidnibgar snappat upp scoopet om Gbg Queerinstiitut? Det enda som dyker upp vid en googling är olika antifeministiska bloggar. Kan det bero på att alla utom feministhatargänget har genomskådat hönan av en fjäder?

  Känner du till DN:s ledarsida? De har skrivit om scoopet och länkat till min blogg. Men du får kolla i papperstidningen, eftersom DN inte lägger ut alla sina artiklar på nätet.

  Västnytt har gjort reportage om det hela. GP har skrivit två olika artiklar om det – men igen så får du kolla i papperstidningen eftersom dagstidningar inte kan ge bort alla sina artiklar gratis.

  P1 Morgon kontaktade mig idag och ville göra ett inslag om det, men p g a Libyen blir det troligen inget av det – och jag har stor respekt för att händelserna i Libyen är viktigare än en liten autonom vänsterfeministisk grupp i Sverige.

 86. Anders skriver:

  @feminist, det är inte ovanligt att tända på över- eller underordning sexuellt och hos normala personer har det *inget* att göra med hur man behandlar folk i vardagslivet.

  Det finns människor som är de mest snälla och omtänksamma som gillar att vara dominant i sängen. Och då är det en sexuell lek och krydda, inte ett faktiskt maktutövande. Det är inte ovanligt att de med dominant läggning också tänder på att vara i underläge.

  Det är statistiskt mer vanligt med män som har dominant läggning än kvinnor som har det, och mer vanligt med kvinnor som gillar att bli dominerade än män, men båda förekommer, och som sagt man kan ha båda läggningarna samtidigt.

  Människors lek i sängkammaren ska inte upphöjas till politik.

 87. Johan Y skriver:

  @Susanne

  Jag läser inte allt vare sig Billing eller Ström skriver men av vad jag läst har jag aldrig sett något hat. De är ihärdiga och snäva i sitt ämne men båda är av vad jag sett måna om att vara ovanligt korrekta i sitt sätt att uttrycka sig. Det värsta jag sett är lite ironi och sarkasm här och var.

  Det jämför du med att statsfinasierade institutioner bidrar till att utropa heterohatets dag? Ironi och sarkasm jämfört med invektiv, personangrepp, hot om våld och bilder med kikarsikten riktade mot statsministern?

  Det är svårt att ta dig på allvar. Du må tycka att det är hatiskt att tycka annorlunda än dig men för en relativt neutral betraktare är det faktiskt inte så.

  Förövrigt så har som sagt GP haft artiklar om nyheten vilket inte är så konstigt eftersom det handlar om GU. Att andra tidningar inte tar upp det är ju en del av vad debatten handlar om, hat från vänsterextrema rörelser är skrämmande normaliserat. Vi accepterar att det finns människor som är villiga att använda våld för att få gehör för sina politiska åsikter, vi inte bara accepterar det, vi ger dem statligt stöd. Det skrämmer mig!

 88. Anders skriver:

  Revolutionsretorik och den typ av bilder som dessa använder sig av finns det en ganska lång historia av i Sverige, men inga(?) faktiska våldsdåd har kommit från dem här, så de anses som ofarliga och då ser man genom fingrarna en del. Här uppe i norr finns det en del kommunistrester kvar och de använder samma typ av bilder och retorik, men det är liksom ingen som bryr sig eller känner sig hotade.

  Jag har tidigare i den här tråden sagt att man måste se det kulturella sammanhanget och att kritiken därför inte känns riktigt proportionerlig, och det är väl en anledning till att det inte kommit upp som en braskande nyhet på förstasidorna.

  Men oavsett det ska förstås ingen hålla på med den där typen av ”satir”, det är extremt osmakligt. Att queer-rörelsen anser sig slå från underläge och inte menar allvar betyder inte att det är okej.

  Så på sätt och vis är jag väl glad att en del reagerar mycket starkare än jag gör, så det kanske sker en uppstädning. Risken är dock att man riskerar bli uppfattad som den som rör upp stormar i vattenglas…

 89. Johan Y skriver:

  @Anders

  Jag tror vi påverkas av retoriken mycket mer än vad vi tror. En sån banal sak som att en politisk sekreterare på KD nämnde att de rekommenderar aktiva att inte ha KD dekaler på bilarna för att så många fått sina bilar sönderslagna. Får socialdemokrater samma rekommendation? Våld behövs inte när människor redan anpassat sig efter vad våldsverkarna tycker.

  Talar vi AFA är de ju inblandade i många typer av aktioner, många av dem våldsamma, andra vänsterrörelser som djurrättsaktivister likaså. Det blir bara aldrig några rubriker. När det uppstår kravaller anses det i lika hög grad vara polisernas fel eftersom revolutionsretoriken, precis som du säger, har så lång historia i Sverige. Samhället har gått på den. Det är därför jag engagerar mig när Pelle Billing så förtjänstfullt tagit upp ett exempel på det unkna hat som till och med sponsras med statliga bidrag.

 90. leifer skriver:

  Feminst

  Nej, mitt intryck är att kvinnor överlag inte uppskattar mjuka män, eller i alla fall män som inte tar på sig tradionella könsrollen för män. Såna män kallas bl.a. för ”losers”, och står alltså inte högt i kurs hos kvinnor. Det är alltså inte såna män som kvinnor blir helt till sig i trasorna av. Så där har du väldigt fel tyvärr. Inte minst feminstiska kvinnor har svårt att leva efter sina egna ideal. Jag tror då många kvinnor istället just ”väljer” att bli lesbiska för att dom tycker ”feminina” män inte är så mycket att ha, då kan dom lika gärna leva ihop med en kvinna. Män ska alltså bl.a. inte inkräkta på kvinnors domäner, då blir dom ett hot. Ex en man som tar hand om hem och barn, och därmed vinner ev vårdnad över barnen om man flyttar isär.

  Sen må vara att män kanske ska lära sig att stå på sig, ha integritet, och inte slösa med sin ”tjänstekraft” (motsvarande Schymans ”kärlekskraft”). Kvinnor har dessutom ingen respekt för män som bara bjuder utan att kräva nåt tillbaka, utan unyttjar detta hänsynlöst.

  Nej, kvinnor tänder på män med självförtoende, som vet vad som är rätt, som tar plats. Sen blir dom förbannade med åren just på dessa egenskaper hos män. Mycket paradoxalt. Mansrollen är därför just så, motsägelsefull och alltmer omöjlig i ett feminstiska klimat.

 91. JD skriver:

  @Anders

  ”Revolutionsretorik och den typ av bilder som dessa använder sig av finns det en ganska lång historia av i Sverige, men inga(?) faktiska våldsdåd har kommit från dem här”

  Nej visst är det så men det är ju inte terrororganisationer och direkta mordhot vi talar om heller utan om ett generellt ansvar och god ton i den politiska debatten.
  Vem vet vad som triggar igång en händelse flera år framåt i tiden om olika organisationer överskrider gränserna på det här sättet.

  Sedan väljer ju media ofta nyheter utifrån sitt eget politiska intresse vilket snarare är en bättre förklaring på varför man inte rapporterat om den här händelsen. Hade t.ex en grupp inom socialdemokraterna använt sig av samma blid så hade garanterat de tidningar som står till höger politiskt inte tvekat att skriva om det.
  Dessutom är det ytterst få tidningar som vågar kritisera något som har med feminism eller queer rörelsen att göra vilket är en risk i sig eftersom det då även blir ett skyddat tillhåll för personer som skulle kunna ta till politiskt våld i framtiden.

 92. Hamstrn skriver:

  Om mjuka män hade varit en fördel evolutionsmässigt sett hade kvinnorna inte haft den kvinnliga könsrollen eller den omhändertagande rollen så att säga.

  Uppenbarligen har de kvinnor som funnit starka, dominanta män i större grad överlevt de kvinnor som valt mjukare män.

 93. Hamstrn skriver:

  Ett sunt debattklimat är ju en fördel för att praktisera en god demokrati…

 94. Feminist skriver:

  Nämen…Que? Har Queerinstitutet statliga bidrag? Vilka bidrag då? Jag trodde bara de var en samling idealister/aktivister som jobbade helt ideellt?

 95. leifer skriver:

  Hamstrn

  Ja men kvinnor väljer inte bara så enkelt. Dom går även på sånt som testosteronhalt men inte minst genetiska skillnader. Nån studie pratade om att kvinnor luktar sig till män som ger kan ge avkomma med bra immunförsvar.

  Jag läste också nån studie som pekar på att kvinnor som käkar p-piller överdriver sig jakt på ”manliga” män.

  Kvinnor värderar också sitt eget utseende genom att bland annat jämföra med tjejkompisar. På det sättet tar dom reda på sitt ”marknadsvärde” för att positionera sig rätt så att säga. Ex en ”ful tjej” inser då att hon får sänka sina krav och blir då så att säga nöjd med en mindre attraktiv man. Det handlar alltså för kvinnan om att maximera resultatet av sitt utseende. Det är därför kvinnor också lägger en närmast ofattbar tid och energi på att göra sig så snygga som bara är möjligt.

 96. [...] rekommenderar ni läser Pelle Billings utmärkta arbete i att uppmärksamma saken. Även tidningen Corren har kommenterat hur vi ser dubbla måttstockar [...]

 97. Alexandra Esser skriver:

  Intressant könsfördelning av de kommentarer som stödjer dej/tycker ditt fynd är viktigt eller viktigare än den snedfördelning som redan finns i Univeritets/världen vad gäller makt.
  Tycker för övrigt ej om kikarsikten.

 98. Daniel skriver:

  @Alexandra
  Ja vi människor tenderar att bry oss mest om det som rör oss direkt.

  Jag antar att du då är lika förvånad över att majoriteten av de som har det gott ställt ekonomiskt röstar borgeligt.

  Är det någon här inklusive Pelle som har uttryckligen sagt att denna fråga är viktigare än snedfördelning i universitetsvärlden?
  Eller menar du att man inte får/kan påpeka vissa oegentligheter där utan att ta upp snedfördelning?

  Förklara gärna hur du tänker, för jag ser ingen som helst logik i ditt resonemang.

 99. Johan Y skriver:

  @Alexandra Det är väl ingen som ställt de två frågorna mot varandra. Om du ska hitta på godtyckliga jämförelser kan vi alla göra det. Intressant att du tycker makten just nu på Universiteten är en viktigare fråga än att pojkar får sämre betyg i skolan och doktorerar i lägre utsträckning. Kan det bero på ditt kön?

 100. [...] Genusvetare förnekar sig inte Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget postades i Uncategorized av mobboffer. Bokmärk permalänken. [...]

 101. per hagman skriver:

  Maria @ 71

  Appropå din kommentar / förnekande av kriminell vänster extremism …historiskt och i dags läget

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2558299/svenska-sekten-planerade-for-valdsam-kamp

  per hagman

 102. [...] budskap som Heterohatets dag förmedlar. Tvärtom så startade flera av dem istället en stödkampanj för Göteborgs Queerinstitut på Facebook. Andra hånar Pelle Billing och hans avslöjande på Genuslistan, en maillista för genusvärlden [...]

Google