Ett par goda nyheter

31 augusti 2011, av Pelle Billing

På resan mot Jämställdhet 2.0 – en resa som ofta har karaktären av David mot Goliat – är det viktigt att uppmärksamma de positiva nyheter som faktiskt dyker upp. Förändringen sker inte över en natt utan genom en mängd små beslut och artiklar.

Från Norge kommer idag goda nyheter, i form av ett utspel från barnombudsmannen Reidar Hjermann. Han vill förbjuda rituell omskärelse av pojkar före 16 års ålder. Pojkarna bör vara så gamla att de själva kan fatta beslut om huruvida de vill bli omskurna.

Förslaget är ett stort steg åt rätt håll, och man kan bara hoppas att det implementeras.

Själv förespråkar jag sedan länge en 18-årsgräns för rituell omskärelse av pojkar. Myndiga män kan själv välja vad de vill göra med sin kropp, men ingen pojke ska tvingas på ett ingrepp som kan påverka både sexuell funktion och njutning. Flickors könsorgan skyddas i svensk lagstiftning sedan 30 år tillbaka, vilket jag till fullo stödjer, och det är dags att ge pojkar samma skydd.

Correns ledarredaktion, som snabbt håller på att bli ledande i Sverige vad gäller en offensiv syn på jämställdhet, publicerar idag ånyo en text som slår huvudet på spiken. Under rubriken Pojkar kan också bli våldtagna konstateras att pojkar under 15 år inte har samma skydd som flickor under 15 år när det gäller våldtäkt av barn.

corren

Sex med barn under 15 år är per definition våldtäkt – förutom när det anses att parterna är jämnåriga och har en pågående relation – men i praktiken är det mycket vanligare att du går fri om du har sex med en pojke under 15 år.

Correns analys av detta är följande:

De könsfärgade domarna i sexualbrottsmål som rör unga tonåringar borde alltså engagera varenda feminist, genusvetare och maskulinitetsforskare: De är klockrena exempel på hur en fördomsfull syn på könsroller och sexualitet inte bara påverkar vardagen och mediedebatten, utan faktiskt upphäver principen om likhet inför lagen.

Att inga sådana reaktioner har hörts stärker tyvärr misstanken att många genusdebattörer i Sverige i dag bara bryr sig om orättvisor som drabbar kvinnor, och gärna eldar under myten att i sexrelaterade sammanhang är kvinnor alltid offer medan förövarna alltid är män.

Än så länge är Corren en ensam röst ute i gammelmedia. Men med blåslampa ska vi se till att de blir fler.

 

10 kommentarer på “Ett par goda nyheter”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  Jag ska undersöka om man kan sponsra Corren genom att bli prenumerant, trotts att jag bor i Stockholmsområdet.

 2. Medborgare X skriver:

  Med tanke på att det i andra sammanhang ofta påpekas att pojkar mognar långsammare (cirka 2 år senare) än flickor i den aktuella åldern så borde egentligen en 15-årig flicka som har sex med en 13-årig pojke vara betydligt allvarligare än en 15-årig pojke som har sex med en 13-årig flicka. Men av någon underlig anledning så är det i samhällets ögon precis tvärtom.

 3. Pelle Billing skriver:

  @Nils: Då får du kvalitet på ledarsidan iaf ;)

  @Medborgare X: Bra poäng. Konsekvens är inte jämställdhetsdebattens styrka.

 4. Frida skriver:

  I Sverige verkligen dags för förbud mot huvudslöjor på flickor under 18 år!

 5. majs skriver:

  Frida jag håller med. Jag vill faktiskt sträcka mig så långt att det ska vara förbud mot religion av personer under 18 år helt och hållet.
  Vilket underbart samhälle vi skulle få.

 6. Daniel skriver:

  @Frida,majs
  Eller så skulle vi kunna förbjuda föräldrar att föda upp sina barn på skräpmat, tänk er då vilket underbart samhälle vi skulle få.

 7. Gunnar (D.U.) skriver:

  Båda nyheterna är väldigt goda nyheter, tycker jag!
  Äntligen att någon på ansvarig position vill förbjuda rituell omskärelse av pojkar (könsstympning) – även om jag också tycker att det borde vara 18-års gräns! Som 16-åring är det inte så lätt att stå emot en hel familj som kräver rituell omskärelse, samt man har troligen begränsad insikt i vad det kommer innebära sexuellt framöver. Väldigt märkligt att detta fortfarande är tillåtet!

  Och Corren fortsätter att vara starka, framtidsinriktade och fördomsfria i sina ledarkommentarer! Hurra för Corren! Ett föredöme för mediavärlden!

  Visst kan män och pojkar våldtas, om man menar att tvingas till sex mot sin önskan. Styrkan att stå emot en icke önskvärd handling handlar ju inte bara om fysisk styrka utan minst lika mycket om psykisk styrka och i många situationer mest om psykisk styrka!

  Att den manliga erektionen ses som ett ordlöst samtycke till sex är ju bullshit – då skulle ju ett fuktigt (lubrikerat) kvinnligt underliv också ses som ett ordlöst samtycke till sex!
  Speciellt många tonårskillar kan ju få erektion titt som tätt av bara småsaker, utan att vara sexuellt upphetsade! Kunskapen om mäns / killars kroppar och sexualitet är verkligen låg!!!
  (Och då mäns morronerektion – är det då direkt samtycke till sex för en kvinna i närheten???)

  Minns jag läste för många år sedan om just kvinnliga våldtäktsoffer som verkligen VÅLDtagits att många av dem hade skamkänslor för att fast det absolut inte ville ha sex eller var sexuellt attraherade så hade deras underliv blivit fuktiga / lubrikerade under våldtäkten, som förberedelse till samlag. Och de kände då på något sätt att de nästan gått med på våldtäkten eller att deras kropp sa att det var OK…
  Konstigt att det i vår tid finns så mycket okunskap kring sexualitet!

 8. Urban skriver:

  Bra Pelle, låt blåslampan sveda upp häckarna på alla hycklare; det är så uppenbart att pendeln håller på att svänga nu!

 9. [...] som Pelle Billing så anser Medborgarperspektiv att det borde finnas en 18-årsgräns för rituell omskärelse av [...]

 10. [...] som Pelle Billing så anser Medborgarperspektiv att det borde finnas en 18-årsgräns för rituell omskärelse av [...]

Google