De paradoxala ätstörningarna

08 augusti 2011, av Pelle Billing

På Aftonbladet Debatt skriver Isabelle Ståhl om kvinnor och ätstörningar:

Kvinnor förväntas både hetsbanta och samtidigt ljuga­ om att de är härliga, livsbejakande­ väsen som äter cupcakes och inte gnäller.

Jag vet inte om jag skulle gå så långt som att säga att kvinnor förväntas att hetsbanta, däremot instämmer jag i att det finns ett bisarrt ideal för hur kvinnor ska se ut om man tittar på Hollywood-kvinnor och fotomodeller.

Det jag undrar är vem som drivit fram detta ideal? För i min värld ger inte män uttryck för att de vill ha kvinnor som ser ut som de genomlidit en svältkatastrof i Afrika. Och kvinnorna själva kan väl knappast tycka att idealet är särskilt roligt eller givande.

Jag kan förstå ett ideal om att man inte ska vara överviktig. I en värld av överflöd blir idealet normalvikt, precis som att övervikt blir idealet i en värld med matbrist. Men vadav detta svältideal som syns så ofta i media? Vem har drivit fram det? Vem gynnas av det?

Även bland män ökar ätstörningarna nu, och kopplingen till bilder på män utan underhudsfett ter sig uppenbar. Igen, var kommer detta ideal från?

Har du någon förklaring så låt oss veta i kommentarsfältet.

 

57 kommentarer på “De paradoxala ätstörningarna”

 1. Anders skriver:

  Jag tror att modebranschen har ett ganska stort inflytande, och där föredrar man smala modeller av tradition. Det är top-down, vad de coolaste mest erkända designersarna föredrar smittar av sig på resten av branschen och ut i modemagasin och så vidare. Det är en ganska speciell ‘look’ som används i traditionellt modefoto, ganska androgynt både män/kvinnor. Hade branschen valt modeller utifrån någon slags genomsnitt vad folk i allmänhet attraheras sexuellt av hade modellerna sett annorlunda ut.

 2. Olle skriver:

  För 1-2 decennier sedan sades det i någon debatt att det var några homosexuella modeskapare som gillade när deras kvinnliga modeller hade kropp som 13-åriga pojkar, för det var vad de själva tände på. Sedan har det blivit idealet i hela branschen. ‘Det är bögarnas fel’ ;)

 3. Anders skriver:

  Liksom attraktiva ”sätt att vara” tycker jag också det verkar som skönhetsidealet för män är lite smalare än för kvinnor. För det är ju egentligen det vad det handlar om, redan idag är det vidsynt i fråga hur man får vara hur man får se ut, men det är skillnad mellan att bara vara socialt accepterad, och att vara attraktiv för det motsatta könet. För att vara attraktiv krävs mer, och det idealet är inte lika brett.

  Väldefinerade muskler är nog alltid ett plus i manligt utseende oavsett kroppstyp. Sen finns det plats både för kategorin biffiga kraftkarlar och smalare smidigare typer. Det krävs lite mer för att få en attraktiv manlig kropp, få har ett så fysiskt krävande arbete att kroppen kommer automatiskt bara genom en bra diet – man behöver träna en hel del också. Å andra sidan är det lättare för en man att ”kompensera” bristfällig skönhet med personlighet (eftersom kvinnor tycks välja mindre efter utseende och mer efter andra kriterier än män gör), vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vem det gäller :-)

 4. leifer skriver:

  ”Även bland män ökar ätstörningarna nu, och kopplingen till bilder på män utan underhudsfett ter sig uppenbar. Igen, var kommer detta ideal från?”

  Jag tror folk är lyhörda över samhällsklimatet och vad som är attraktivt. I jämställdhetens spår ökar ju kraven på män att också vara snygga! Kravlistan på män är minst lika lång som på kvinnor. Män ska ju göra allt kvinnor gör, plus traditionella manssysslor, dra in lejonparten av hushållsekonomin etc etc. Mansrollen är menar jag helt klart mer omöjlig än rollen för kvinnor. Kvinnor har fortfarande makten över reproduktionen. Om kvinnor vore lite mer smarta så räcker det med att dom håller sig någorlunda hälsosamma och t.ex. ger faen i att röka. Kraven på att kvinnor ska vara snygga som det pratas om från feministhåll tycker jag är helt klart överdrivna och det handlar då snarare mer om att ”få valuta” för utseende. Detta är kvinnor mycket medvetna om och har olika sätt att testa fram sitt värde. I den traditionella könsrollen kan då kvinnan matcha sitt utseende med rätt status på man, ur den aspekten är fortfarande utseende snäppet viktigare för kvinnor än för män.

  Sen blir feministerna patetiska när man pratat om att det är patriarkatet (och ytterst då vita heterosexuella män) som är orsaken till att unga flickor inte trivs med sitt utseende. Man kan då också undra om lesbiska kvinnor kan strunta helt att göra sig snygga eller bry sig om hur kroppen ser ut.

 5. Anton skriver:

  I många många undersökningar jag läst är det kvinnor mellan varann som står för den allra största smalhetshetsen. Män säger där att de tycker ”normalviktiga” kvinnor är attraktivast, inte de pinnsmala utan former.

 6. leifer skriver:

  Anton

  Stämmer nog rätt väl, kvinnor värderar varandra utifrån utseende och alla får då en slags statuspoäng från det. Och dom är mycket väl medvetna om den statuspoängen.

 7. Törnrosa skriver:

  Leifer: Varför skriver du alltid kvinnor? Precis som om det gäller alla kvinnor. Men vi kvinnor får inte skriva män för t ex dig, eftersom det inte gäller alla män när någon fråga är på tapeten.
  Du är ju om möjligt mindre trovärdig än vad jag är.

 8. Törnrosa skriver:

  Leifer: Det här gör mig alldeles extra arg; ”kvinnor värderar varandra utifrån utseende”. Du vet väl inte hur alla kvinnor värderar varandra.

  Jag är kvinna och värderar aldrig folk efter hur de ser ut – smala eller tjocka, vackra eller fula, snyggt eller sjavigt klädda etc. Jag går på ögon och personlig utstrålning.

 9. leifer skriver:

  Törnrosa

  Bli inte så upprörd, du avslöjar din radikala feministiska syn på jämställdhet då…

  Jag problematiserar kvinnor, i viss mån så som feminismen alltid gör om män. Detta är alltså ingen feministisk blogg.

  Men snälla sluta trolla mer nu, du har lovat att inte skriva mer här två gånger tidigare. Alltid kommer du tillbaka med nya trollinlägg utan innehåll och med massor av argumentationsfel som wikin listar.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel

  Som tillägg gällde detta med kvinnor förstås kvinnor i yngre ålder, och inte minst då ungdomar med ätstörningar (tjejer säger man ju numera om kvinnor i alla åldrar, även flickor). Försök hänga med lite…

 10. Törnrosa skriver:

  Leifer: Mitt svar kom innan du skrev ditt inlägg nr 9. Nej jag trollar inte. Försöker bara hålla upp en spegel framför ditt ansikte, så att du förhoppningsvis ska förstå ett och annat. Men det är nog meningslöst.

  Har faktiskt läst om dig på andra sajter också.
  Det är nog inte helt fel om du också studerar lite argumentationsfel.

 11. leifer skriver:

  Törnrosa, visste inte att jag var så känd. Kanske är du nån jag debatterat med förr som bytt namn?

  Flera som här har konstaterat att det är du som är hopplös, jag är en av få som överhuvudtaget skriver kommentarer till dig. Och det gör jag bara för att du provocerar fram det. Du gillar att retas och sen spela oskyldig. Är detta nån meningsfullt för vare sig dig eller mig?

  Skriv nåt som konkret i nån fråga och argumentera utifrån detta. Eller låt bli. Och om du stör dig på mig så sluta att kommentera mig. Förut skrev du om mig i 3:e person ett tag, sen tycker nu tydligen det är ok igen att tilltala mig direkt. Men som sagt, det var ju absolut finto och stora scener nyligen när du absolut skulle lämna ”oss” och hur ledsna vi skulle bli för detta ”faktum”. Jag känner mig mer ledsen nu.

  Jag tror f.ö. du kan sluta med dina referenser till ditt eget liv som få är intresserade av och som är omöjliga att kommentera. För gör man det så är man ju ”taskig” för att man blir personlig. Och då är man en elak man och du än stackars försvarslös kvinna (förlåt tjej).

 12. Mia skriver:

  leifer

  Vill minnas att detta var ett av dina favoritargumentationsfel där.
  ”Hur kan du protestera mot Nordkoreas kärnvapen när USA har så många fler?”

 13. Törnrosa skriver:

  Leifer: Jag väljer att lägga hela inlägget här eftersom det passar som svar till ditt inlägg 11.

  Jag förstår att jag irriterar dig. Men du kommenterar faktiskt kvinnor på ett väldigt uppblåst och fientligt sätt som irriterar mig.

  Du drar gärna alla över en kam och jag är inte heller imponerad av din argumentationsteknik. Men jag behöver, till skillnad från dig, inte hänvisa till att andra inte vill kommentera dig. Jag står tryggt med mig själv.

  Naturligtvis får du lov att kommentera mig och mina anekdoter. I ett fall var det ju en praktisk konsekvens av motsatsen till vad du befarar. Jag har bara positivt att säga om invandrare och hur man kan leva ihop med dem. Medan du drar de mest hiskeliga farhågor över vad som kan hända. I mitt fall ett belägg. I ditt fall en gissning om framtiden.

  Du är också väldigt snabb till att berätta vad andra har för åsikter. Även kvinnor. Har du någon moderatorställning här på Pelles blogg?
  Jag menar har du rätt att bestämma vem som får tycka vad – och då speciellt här inne?

  Jo du verkar faktiskt vara ”känd” i vissa kretsar. Men du och jag har inte debatterat med varandra förr.

  När det gäller vikten så tycks det mig som om allt fler mogna kvinnor nu ger sig ut i motionsspåret och även en hel del äldre mån – alltså uppåt 70. Och det tycker jag är positivt eftersom de blir ännu rörligare när övervikten försvinner.

 14. Pelle Billing skriver:

  Anton,

  Har du länk till någon undersökning?

 15. Pelle Billing skriver:

  leifer och Törnrosa,

  Ni kan inte ha er metadebatt här på bloggen. Lägg ner den eller flytta den till en privat mejlkorrespondens.

  Ni är välkomna att diskutera ämnet för inlägget. Undvik diskutera med varandra om det bara leder till bråk.

 16. Törnrosa skriver:

  Pelle: OK Ber om ursäkt :-)

 17. Törnrosa skriver:

  När det gäller smalhetsen tror jag att den har sin upprinnelse i många delar. Designerproblematiken var nog med från början. Många män skapade kvinnokläder, och nog var det den slanka linjen redan på Diors tid.

  Och efter vad jag förstått så var kvinnoben inte tillräckligt slanka för att förekomma i en viss strumpannons, utan en känd manlig artist lånade ut sina ben till reklam för just nylonstrumpor. Barockt – och fortfarande är det väl så att benen i annonser manipuleras i fotoprogram.

  Olika sorters hälsotidningar har också ett stort ansvar när det gäller hur ungdomar tar till sig sunda och mindre sunda matvanor. Men det finns säkert många fler orsaker till att ungdomarna drar ner på nyttigheter och hellre svälter sig.

 18. Anton skriver:

  Pelle > Tyvärr inte, detta är något jag sett i förbifarten några ggr de senaste åren, men inte lagt på minnet var jag läste det.

 19. Lorem Ipsum skriver:

  Intressant fråga. Min teori är kanske kontroversiell. Men snygga kroppar är lite grann som dyra sportbilar.

  Alla vill ha en, men man kör trots det omkring i sin econobox av tveksam årsmodell och märke.

  Hur ska t ex klädföretag kunna sälja kläder som skyltas med kroppar som alla redan har? Det finns liksom ingen ”dröm” att sälja då.

  http://www.youtube.com/watch?v=Zyf0YwUJcqk

 20. leifer skriver:

  Törnrosa

  Vad har invandringsfrågan nu med tråden att göra? Så du anklagar mig för att vara främlingsfientlig (inlindat lite lagom snyggt) nu också, bortsett alltså från att jag alltså är fientlig mot kvinnor enl dig. Oseriös är bara förnamnet.

  Sen vidhåller jag att kvinnor är mycket fokuserade på utseende. I begreppet utseende ingår då allt som just påverkar ens yttre. Ex kläder, skor, smycken, frisyr, hårfärgning, smink, kost & diet, inpackningar, speciella lotions som ska göra underverk med hud etc etc. Och att andra kvinnor, även då väninnor, påverkar mycket kring detta. Vad gäller kläder kan man ju se nu att nästan varenda klädbutik har damkläder nära till hands, medan männen får leta sig upp nånstans på en mer avlägsen del av butiken. Är detta då kritik från mig mot kvinnor? Nja, det var ett problematiserande och ett resonemang om att inte patriarkatet och männen är huvudskurken till detta ”förtryck”. Jag sa det tidigt att jag problematiserar lite åt andra hållet, nån som män annars är mycket vana vid. Detta tålde du inte och gick till en massa grova personangrepp. Förvisso vet vi då vilken teknik du använder när det kommer till kritan.

 21. leifer skriver:

  Pelle, hur långt får folk gå med såna personpåhopp på din blogg? Kalla mig indirekt närmast för främlingsfientlig och kvinnohatare. Jag tyckte jag hade rätt att svara i alla fall. Jag tyckte det var enormt lågt av denna oseriösa debattör.

 22. leifer skriver:

  Pelle

  Du får berätta om du tyckte jag sa nåt olämpligt i tråden om hederskultur. Jag tyckte jag var tydlig och bidrog konstruktivt till tråden, särskilt när jag på senare delen kom just in mer explicit på hederskulturen och genom att våga debattera frågor som de flesta andra duckade för. Jag misstänkte att sån kritik kan uppstå men det är faen inte ok med såna tjuvnyp i andra trådar som man inte ens kan försvara sig mot.

  Jag refererade också till SD och Breiviks rädslor, det var definitivt inte mina. Området är förstås minerat men att tysta debatten med såna metoder om Törnrosa använder gynnar ingen heller. Även från vänsterfeminister ser man sånt ofta också.

  Jag tycker inte rena lögner och därmed anspelningar på att man är rasist är ok från nån debattör då det är bland det fulaste stämpel man kan sätta på nån. Fattas väl bara pedofil efter det. Så jag ber dig att radera Törnrosas inlägg och gör du det så kan du givetvis radera även mina relaterade inlägg i denna tråd till det.

  Jag är inte främlingsfientlig och jag är ingen rasist, punkt slut. Jag hatar heller inte kvinnor etc, men problematisera kvinnor och kvinnors beteende ibland. Detta bl.a. för att man ständigt annars problematiserar män och mäns beteende som grupp, ofta då i form av ren kritik. Men jag menar också att man ur jämställdhetsperspektiv även måste se problemen från båda håll, nåt som feminismen ofta, eller nästan alltid numera, missar. Jag undrar också varför det jag sa i denna tråd om kvinnor var så provocerande (då det ju även knyter an till angreppsvinkel i första texten till tråden) och välkomnar en mer lågmäld debatt om detta. Och om kvinnor och kvinnors beteende överhuvudtaget får problematiseras som ett kollektiv. Eller för den del flickor, för pojkar problematiseras då och då. Tack för ordet.

 23. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Som sagt, ingen diskussion av den här typen på bloggen.

  Om det förekommer personangrepp så kontakta mig direkt, och skicka med en länk till exakt den kommentar där personangreppet finns.

 24. Pelle Billing skriver:

  Lorem Ipsum,

  Det du säger är en viktigt delförklaring. Det förklarar varför normalviktiga/smala kvinnor med rätt kurvor och symmetriskt ansikte syns på TV, i filmer, i media, osv. Det förklarar även varför långa, icke-spinkiga män med symmetriska ansikten syns.

  Men varför ser vi dessa utmärglade fotomodeller och Hollywood-stjärnor? De är inte sexuellt attraktiva och ”sex appeal” är väl centralt när man ska synas?

 25. Hamstrn skriver:

  Finns det ingen studie på frågan som vi kan ta del av?

 26. Maria skriver:

  Törnrosa:
  ”Jag är kvinna och värderar aldrig folk efter hur de ser ut – smala eller tjocka, vackra eller fula, snyggt eller sjavigt klädda etc. Jag går på ögon och personlig utstrålning.”

  Menar du allvar? För mig låter det som ett politiskt korrekt yttrande, inte som något som stämmer med verkligheten. Jag värderar verkligen folk efter hur de ser ut, dvs. hur folk klär sig, dekorerar sig osv. säger något om den personen, hur han/hon vill framställa sig, vilken självbild man har, vad man vill förmedla till omvärlden. Dock är det för mig självklart att alla har samma värde oavsett hur de ser ut. För övrigt har det sagts mig att kvinnor mäter sig med varandra, inte så mycket i fråga om skönhet, för det är subjektivt, som i fråga om vikt, och det tror jag stämmer, dvs. det första en kvinna tänker som ser en annan, främmande kvinna är: ”Är hon tjockare än mig”, och i hemlighet gläder sig om så är fallet.

  Anorexiapatienter har ju en skev självbild och tror att smalast vinner, att smalt är vackert. De förstår inte att den smalhet som de är ute efter är helt avtändande för killar. Det är sant att för modeskapare är smalhet ett ideal, kläderna tar sig helt enkelt bättre ut på långa och slanka personer, men visst har det gått till överdrift när modellerna svälter sig till döds. Dessa modeller är inte alls representativa för hur världens kvinnor ser ut, men i och med att de är så glamorösa och välbetalda och eftertraktade (har väl också med ungdom och skönhet att göra) så blir de ett slags ideal för kvinnor. Som kvinna kan man dock välja att strunta i detta ideal, och på sätt må mycket bättre. I fransk tv kan man se ett program som heter ”Belle toute nue” som går ut på att mulliga tjejer ska acceptera sig själva och de får hjälp av en superbög på vägen mot en ny självbild. Det talas aldrig om bantning utan de får hjälp med att hitta en ny klädstil och med styling och så ska de posera för andra okända människor som får betygsätta dem. Dvs jätteplakat på deras kroppar smälls upp i gatubilden och så får förbipasserande ge betyg på en skala på 1-10. De flesta ger betyg på mellan 7-9 (av artighet??), men det ger i alla fall tjejen bättre självförtroende, så att hon till sist går med på att bli fotograferad naken, vanligtvis med diverse draperingar. Det brukar även ingå en catwalk i programmet, vanligtvis i en galleria, så att tjejen får prova på det också och bli applåderad. Så förvandlas de inledande tårarna över de s.k. överflödiga kilona till stolthet över sig själv och för vad man klarar av.

 27. Anders skriver:

  Tja, smaken är som baken… vissa gillar smala kvinnor, till och med väldigt smala. Själv har jag en fäbless för kvinnor som är mer muskulösa än normalt, men jag är flexibel :-) . Prydnasvas-looken är dock inte min grej. Hursomhelst, det finns flera parallella ”ideal”, det är inte bara mamma-kroppen som är det enda gångbara.

  Att det går påtagligt överstyr med eftersträvandet efter ett ideal (ohälsosam smalhet t ex) handlar nog om andra psykologiska mekanismer än att det faktiskt finns en utbredd efterfrågan, men jag är ingen expert på ätstörningar. Det rör ju sig om en sjukdom.

  Sen finns det ju faktiskt de som är naturligt väldigt smala… ibland kan jag se att det gått lite galet på kritiken av ”smalidealet”, som att det inte skulle vara okej att vara smal om man råkar vara det.

 28. En Annan Anonym skriver:

  Pelle, ifall du är psykiater så torde du ha insikt i morden psykiatrisk forskning kring ätstörningarnas uppkomst och att dessa har väldigt lite med mediabilder att göra. Artikeln känns mest som en vit medelklasskvinna som ser sin chans att höras lite.

 29. leifer skriver:

  Maria
  ”Dock är det för mig självklart att alla har samma värde oavsett hur de ser ut.”

  Det där känns som en lek med ord lite. Givet behandlar man ofta andra person annorlunda beroende på status. Människan är en statusvarelse och kvinnor tycks mig ofta vara mest fokuserad på detta, både gentemot andra kvinnor och andra män. Liksom att kvinnor ofta fokuserar på relationer och vet sånt som vem som är ihop med vem.

  En person med högre status möts då ofta med positiv energi, en person med lägre status med negativ energi eller ingen alls (ignorans).

  Kläder är förstås ett sätt att bygga och signalera status. Kvinnor klär ”upp sig” alltså lika mycket för att kvinnor, som för andra män. Kanske till och med mycket mer för andra kvinnor.

  Inte minst tror jag den stora medelklassen nu gjort det allt viktigare för unga tjejer att jaga status och klä sig rätt, gärna för att då signalera lite högre status än man har egentligen. Givet har kroppsform med detta att göra. Att passa in och tillhöra en grupp är människans allra starkaste drift. Starkare än sex och hunger t.ex. Att få positiv feedback är nåt alla önskar, och ett sätt är då att har rätt status för den grupp man vill tillhöra.

 30. Erik LL skriver:

  Precis som du skriver. Min egen bild och av alla män jag pratat med eller hört prata så har jag aldrig hört en man föredra supersmala modellkroppar framför en, visserligen slank, men normal kvinnokropp. Och då menar jag verkligen inte en enda, någonsin. Däremot hör jag ibland män som föredrar en del ”hull” att ta i.

  Jag skulle nästan våga påstå att de här idealen absolut inte kan beskyllas på män. Ska man skylla på någon så är det modeindustrin (som riktar sig till kvinnor, inte män), media och KVINNOR SJÄLVA.

  Jag har gång på gång fått bekräftat hur tjejer hackar på varandra och klankar ner på andra tjejers utseende. Jag säger inte att alla gör det men många.

 31. Lövet skriver:

  I dagsläget är ju förhållandet den att kvinnorna öppet ställer krav på männens utseende: Media pumpar ut bilden av mannen som objekt. Han skall ha ”6-pack”/tvättbräda, fast rumpa och vara bred över axlarna.

  Det är helt ok att kvinnor uttalar utseendekrav på män i tv eller radio – ja även att de ställer krav på hans sexuella förmåga.
  Resultatet är naturligtvis en hausse för gymbranschen, kosttillskottindustrin, Pfizer och dopingmaffian.

  Vi vet vad som skulle hända om en man så något motsvarande om en tjej…

  När det gäller kvinnors förväntningar så skapas de definitivt i den matriarkala kretsen – här jämförs sinsemellan; ”Så skapar du den perfekta kroppen” står på uppslaget efter cup-cakes-recepten och före ”Mindfullness-artikeln” i samma tidning som vill lära dig ”Hur du lyckas med löneförhandlingen”.
  …i vilken tidning då – jo det kan vara ”Wendela”, ”Amelia” och ”Blossom” och liknande – ingen direkt en tidning som produceras av eller vänder sig till män.

  Det där är en ren fortsättning på skolans ”kvinnliga rökrutetekniker” och det är rent nys att försöka tillskriva ansvaret för dessa damen-på-täppan-övningar till det allsmäktiga patriarkatet. Det här får tjejerna ta eget ansvar för – nåt skall de väl kunna stå för själva, eller…?

  @Maria: TV-serien du nämner har sänts i en amerikansk version ”How to look good naked” med min favoritklädbög Carson Kressley från Fab 5. Jag tycker det var en sympatisk serie.

 32. ril skriver:

  Man behöver ju inte ens gå så långt som till catwalk modeller (de ser ju inte ens friska ut) utan t ex glamourmodelller som egentligen är sjukt smala och med alldeles gigantiska silikonbröst är ju ett sjukt ideal också? Jag har alltid tyckt att deras tuttar bara ser fejkade och konstiga ut och ville bara ha deras smala kroppar istället för min lite mer vanliga som visserligen är smal men inte extremt vältrimmad men nu börjar tom jag som tidigasre tyckt de va fult bli avundsjuk på deras sjuka bröst och det är ju vansinne! Enda chansen till gigantiska bröst som inte hänger det minsta utan står rakt ut är genom silikon och det borde ingen ung tjej uppmuntras till, tycker det är sorgligt. Jag tror alla bidrar till den här hetsen men det räcker ju för en tjej eller kille att se på ”vackra” människor och se att de flesta slänger en extra blick efter dem eller raggar på dem för att man ska tänka att man måste se ut så. Sorgligt att vi inte kan älska oss själva för den vi är och acceptera och tycka om vårt utseende? Så länge man inte är överviktig då för det är ju inte bra ur hälsoperspektiv.

 33. Gunnar (D.U.) skriver:

  Litet tips utanför ämnet:

  Män börjar säga ifrån nu:
  ”Eric Saade och Tomas Ledin: Vi hade ett allvarligt snack med Lotta om sexskämten.”
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13438772.ab

  (Pelle: Jag vet inte riktigt hur du vill ha det med denna typ av tips? Finns ingen riktig kanal för det här på din blogg, upplever jag. Kanske du skulle skapa en sådan öppen kanal här? Eller så är det OK så här…)

 34. Törnrosa skriver:

  Maria: Ja jag menar allvar och jag är inte politiskt korrekt. Jag har faktiskt alltid varit sådan. Alltså världens sämsta vittne.

  Det finns olika sorters människor. Jag vet att de flesta tjejer i alla fall någon gång under sin utvecklingsperiod jämför sig med andra tjejer och som någon kille här skrev även klär upp sig för andra tjejer. Jag har också varit där. Men det var länge sedan.

  Att jag utvecklat mitt synsätt till ”skön konst” beror naturligtvis på åldern också. Sedan är jag inte så säker på att anorexia har med smalheten som skönhetsideal att göra. Det kan väl vara en utlösande faktor, men det är nog mer komplext än så.

  Jättepositivt det du skriver om hur tjejer med naturliga former peppas på catwalken och den franska serien känns också jättebra.

  Ril: Håller med dig vi måste lära oss tycka om vårt utseende. Och det är övervikten som ska jobbas bort av hälsoskäl.

 35. Erik LL skriver:

  Törnrosa:
  “Jag är kvinna och värderar aldrig folk efter hur de ser ut – smala eller tjocka, vackra eller fula, snyggt eller sjavigt klädda etc. Jag går på ögon och personlig utstrålning.”

  Sedan när har ögon och utstrålning inget med utseende att göra?

  Personligen kan jag säga att jag absolut dömer ALLA efter deras utseende. Däremot så AGERAR jag inte på alla mina bedömningar. Om en man ser farlig ut så väntar jag med att behandla honom som det tills han beter sig hotfullt. Om en kvinna ser ut som en bitch så väntar jag med att behandla henne som en tills hon faktiskt börjar bete sig som en. Om en man ser dryg och jobbig ut så väntar jag med att behandla dem som dryga personer tills de beter sig som det. Om en kvinna är attraktiv till utseendet tänder jag på henne ända tills hon eventuellt förstör det/stärker det med personligheten.

  Ibland har man rätt, ibland har man fel.

  Däremot kan jag säga att jag aldrig förstått grejen med att se en lättklädd tjej som en slampa. Det kanske bara är jag, men jag har aldrig ens tänkt tanken.

 36. Törnrosa skriver:

  Erik: I och för sig har du rätt, men ögon och utstrålning känns inte, för mig, lika mycket manipulerbar påverkan som att sätta på sig kläder, måla sig etc. Är man dessutom bra på att läsa människor så avslöjar blicken mer om personen än dess kläder.

  Och för att man ”avslöjar” en människa som bitch betyder det ju inte att man behöver behandla den som en sådan förrän hon själv gått i gång, inte sant :-)

 37. Törnrosa skriver:

  Gunnar (D. U.): Läste din länk och tycker att det är jättebra att Ledin och Saade fick Lotta att tona ner ”skämten”.

 38. Pelle Billing skriver:

  ril: Jag tycker silikonbröst ser konstigt ut. Inget som är attraktivt. Möjligen kan det se bra ut innanför massa kläder, men t ex i bikini ser de bara ut som hårda klumpar som dessutom drar i den naturliga vävnaden. Har svårt att förstå varför kvinnor skaffar sig detta.

  Gunnar (D.U.): Tips kan ges bland kommentarerna, som du gjorde. Om det är ett riktigt hett tips som du tycker jag borde skriva om så använd kontakt-formuläret under ”kontakt”.

 39. leifer skriver:

  Kvinnor skaffar sig silikonbröst för egen vinning, det är alltså en rent egoistisk handling i grund och botten. Håller med om att det är rätt äckligt. Dom håller också bara en tid så operationen måste göras om typ var 10 år, liksom att det kan störa mjölkproduktion (även om man säkert blivit bättre där).

  En annan aspekt som är intressant är att det också är falsk marknadsföring! Män tillåts alltså inte på samma sätt att ”fuska” för att vinna fördelar, eller om han blir påkommen så är han en bluff. Är då kvinnor en bluff som har silikon men lossas att dom är äkta?

 40. Lorem Ipsum skriver:

  @Pelle, varför vi ser människor som är fotomodeller och Hollywoodstjärnor som är sjukligt smala är en bra fråga.

  Man kanske måste fundera lite grann hur livet som fotomodell och Hollywoodstjärna är. Nu är jag ingen expert på området, men dom lever nog väldigt inrutade och styrda liv.

  Kan det vara så att dom omedvetet tror att om dom bara blir lite smalare och lite mer vältränade så kommer dom att vinna sin frihet att styra över sina egna liv.

  Annars så kan det ju helt enkelt vara så att dom problem man fokuserar på tenderar att växa. Skulle vara intressant och se en studie bland fotomodeller och Hollywoodstjärnor som kartlägger förekomsten av Body Dysmorphic Disorder. Min gissning är att det är mer vanligt förekommande än i en kontrollgrupp.

 41. Maria skriver:

  Erik LL:
  ”Personligen kan jag säga att jag absolut dömer ALLA efter deras utseende. Däremot så AGERAR jag inte på alla mina bedömningar.” Bra formulerat!

  Det är väl främst kvinnor som betraktar andra kvinnor som slampor på grundval av klädsel, beeende osv. Kvinnor förtrycker kvinnors sexualitet.

  Angående silikonbröst så verkar det för vissa vara en lönsam investering, dvs. de får den uppmärksamhet som eftersträvas. Två tjejer som intervjuades på en bar sa att sedan de förstorat behagen fick de mycket större respons på uteställena. Och hur många spaltmeter har det inte skrivits om dokusåpadeltagarnas förstoringar och förminskningar. Men visst, jag är övertygad om att man i backspegeln kommer att förundras över hur många kvinnor som riskerade sin hälsa för att få större tuttar. I Frankrike har det varit en skandal med en fabrik som tillverkade implantat och som av ekonomiska skäl drog ner på säkerheten, vilket många kvinnor har fått lida för. De anställda vågade inget säga av rädsla för att förlora jobbet.

 42. mo skriver:

  Det tråkiga med alla dessa implantat, kroppskorrigeringar och hårfärgningar är att man tidigare kunde tycka vilken fantastisk hårfärg, numera vet man inte vad som är äkta eller falskt oavsett om det gäller kropp, ansikte eller hår.

  44% av männen och 28% av kvinnorna är överviktiga eller feta, skulle vara intressant att se hur många % som ligger mitt i BMI- skalan, jag tror att en stor del tangerar den övre gränsen (räknar nu inte de som är vältränade med stor muskelmassa).

 43. karin skriver:

  Ett ouppnåeligt ideal har alltid varit normen. Det handlar om klass och makt. Förr i tiden var det önskvärt att vara överviktig, för att man på det sättet visade att man hade pengar och således makt att välja variationer på tallriken och kunna ha råd att konsumera, vilket var någonting nytt och som bara rika hade råd med.

  på detta sätt anammade medelklassen överklassens ideal och till slut hade de också råd att börja konsumera saker. Och på det sättet har det gått till väga. Till slut producerades det så mycket materialism i konvergens med att fler och fler får mer pengar över i plånboken till att just konsumera, att andra ideal måste slå igenom för att göra en distinktion på VI och DEM.

  Detta är samma utveckling som med kroppsidealen. En människa som kan bemästra befogenheten att träna upp sin kropp till ett muskelpaket är någon som framförallt har TID och PENGAR att lägga ner på detta. Tid – för att det tar tid att deffa sin kropp och träna upp den. Pengar – för att det kostar med utrustning, pt, kirurgiska ingrepp och så vidare. Smal och snygg är lika med framgångsrik och att man är ”någon” istället för pöbeln som desperat vill efterlikna dessa.

  Att vara vältränad och smal alltså kopplat till makt. Ett ideal som är svårt att uppnå av alla är önskvärt just för att distinktionen måste finnas kvar. Massmedia gynnas av detta då det är fruktansvärt enkelt att sända ut ett budskap som ”se ut så här, bli någon” eftersom hela vår materialistiska existens går ut på att försöka skilja sig själv från den grå massan genom att konsumera varor som ger oss olika symboler som vi uttrycker oss av. Oavsett klasstillhörighet.

  Bara det att vissa kommer att lyckas och de flesta, stannar kvar i ett mönster av normer som man bara till viss del kommer klarar av och sedan bryts man ner.

 44. Törnrosa skriver:

  När jag läser vad Karin skriver kan jag inte annat än hålla med. Det är viktigt att våga vara stark och inte låta sig manipuleras av sådana tänkesätt.

  När det gäller silikon så är det bra att vissa av de kända skönheterna som använt det också berättar att de tagit bort det. Det kan nog inspirera en och annan osäker tjej till att låta bli att operera in dessa implantat.

 45. leifer skriver:

  ”osäker tjej”

  Ja det är mediabilden av kvinnor som opererar in implantat. Eller feministisk om man så vill. Det handlar då om att se kvinnor ständigt som offer. Detta offer-privilegium får inte ifrågasättas och ilskan blir ofta enorm mot den som gör det, särskilt om det är en ”vit man”, som dessutom börjar parat om gruppen män som offer i vissa sammanhang för då går feminister fullständigt i taket.

  Många tjejer är högst medvetna när dom opererar in implantat, dom gör det för egen vinning och att beskriva dom som offer, är antingen helt fel, eller ger i alla fall inte hela bilden.

  Igen är retoriken så att kvinnor och kvinnors beteende inte får kritiseras, och framförallt kan inget ansvar utkrävas av kvinnor.

  Denna bild av kvinnor som svaga offer är helt fel, kvinnor är lika kapabla och säkra som män att fatta beslut om sina egna liv. Att prata om att kvinnor är osäkra (underförstått osäkrare än män) spär då bara på den osanna bilden om kvinnor. Man kan intressant nog också sen en hel del patriarkaliska män (och patriarkaliska kvinnor) som också stämmer in i denna bild av unga kvinnor som ska skyddas mot allt som man anser är ont. Om en ung kvinna vill operera in implantat så måste man ändå förstå att det här hennes rätt att bestämma över sin kropp och hon måste som myndig antas vara fullt kapabel att fatta det beslutet, nåt som tycks vara svårt att förstå och acceptera för många.

 46. leifer skriver:

  För att vara tydlig hur kritik mot kvinnor med silikonbröst kunde låta för den som vill ”problematisera” denna företeelse, om den var som det ofta låter i dagens kritik mot män i dagens typiska feministiska anda.

  Ett exempel på text kunde kanske vara;

  ”Kvinnor måste ta ansvar och sluta omedelbart med att förstora brösten med implantat!

  Det är inte bra för miljön eller samhällsekonomin. Det belastar även sjukvården och företag med extra sjukvårdskostnader pga extra sjukdagar nåt som svenska skattebetalare ytterst får stå för.

  Många svåra komplikationer kan följa av att operera implantat och flera kvinnor har till och med dött av detta eller fått svåra följdsjukdomar. Därför vill vi se högre försäkringspremier på kvinnor med implantat.

  För pengarna som ett implantat och operation kostar skulle man kunna hjälpa 500 svältande barn i Östafrika ett helt år. Många implantat produceras också i låglöneländer under miserabla förhållanden för de som arbetar med detta. Har en kvinnan en gång opererat in implantat så måste operationen upprepas till liknande kostnader.

  Det är också ett bedrägligt beteende då det lurar många stackars män, som tror att det är äkta bröst som är orsaken till att dom betalar kvinnor en drink, ger dom extra uppmärksamhet eller utför massor av andra tjänster åt dom gratis. Det lurar även andra kvinnor och ger dom mindervärdeskomplex och till och med får dom att börja med ett självdestruktivt beteende. Kvinnor, satsa hellre på en vettig utbildning istället för implantat!”

  Dvs skuldbeläggande och anspelning på att vara egoistisk, destruktiv och framförallt hänsynslös mot sin omgivning. Inte minst mot gruppen män som blir offer för kvinnors rovdrift och hänsynslöshet, där kvinnor med silikonbröst utnyttjar andra utan att ge tillbaka nåt själva. Allt för egen vinning.

 47. Gunnar (D.U.) skriver:

  Nytt tips:
  Även ett litet (könsmässigt) trendbrott i nyhetsrapporteringen:
  ”Kvinnor och barn plundrar butiker”
  ”Det är inte bara unga män som deltar i upploppen och plundringarna i England. Även kvinnor och barn passar på att stjäla varor från sönderslagna butiker.”
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kvinnor-och-barn-plundrar-butiker_6379156.svd

  Angående de senaste upploppen i England och London…

 48. Pelle Billing skriver:

  Tack för tipset Gunnar. Fick det även via mejl men din mejl funkar inte?

 49. En Annan Anonym skriver:

  Är det fler än jag som har noterat Isabellas framfart? Hon ilsknade till över veckorevyns kampanj för normala kvinnokroppar, hon brydde sig inte om att veckorevyn dessförinnan hade låtit kvinnor tala helt fritt om sina kroppspreferenser hos män.
  Hon har nu ilsknat till över aftonbladet hälsa, samma aftonblad som inte hade något problem att låta en helt kvinnlig panel diskutera prostatacancer och låta det hela urarta till att handla om att stora penisar är sexigt.

  Inte bara en vit medelklasskvinna som tycker om att höras, dessutom en dubbelmoralistisk vit medelklasskvinna som tycker om att höras.

 50. leifer skriver:

  @En Annan Anonym

  Igen tror jag kvinnor/kvinnliga feminister inte fattar att män kan vara lika oroliga över sin kropp som kvinnor, och att detta också är individuellt hur mycket man bryr sig. Sen har vi den motsägelsefulla mansrollen att ju säkrare man är, desto manligare är det. En skitkaxig självsäker man med liten penis, är ändå manlig.

  Då får man att några kvinnor kan sitta å fnissa i grupp över män och deras beteende eller kroppar, och gärna verka säkrare över sin egen kropp än dom egentligen är. Liksom att dom kan fnissa åt alla gånger dom fejkat orgasm. Det spelar liksom ingen roll, kvinnor behöver inte ta ansvar enl den feminism dom representerar.

 51. En Annan Anonym skriver:

  leifer

  Jag tror betydligt mer på att Isabella Ståhl genuint inte bryr sig. Hon har bestämt sig för att kvinnor är offer och aldrig kan göra något fel.

 52. leifer skriver:

  @En Annan Anonym

  Ja kan säkert vara så. Jag undrar dock om man givet kan kalla det feminism eller ens radikal feminism. I alla fall inte om man hävdar att feminism är en kamp för lika rättigheter och skyldigheter mellan könen.

  Sen vet jag att många feminister försvarar sitt retorik med att det är mycket värre för kvinnor på annat sätt/andra områden.

  Har förresten en kompis som är ihop med en tjej, som lämnade sitt ex för min kompis då, eftersom hon menar att exet hade för liten snopp. Jag vet inte riktigt hur man ska se på det, men min respekt för henne sjönk en hel del efter att hon berättat det på en fest.

 53. En Annan Anonym skriver:

  @leifer

  Vem tror på att feminism är en kamp för lika rättigheter? Jag har ännu aldrig sett en feminist offra en enda sekunds ansträngning på någonting som inte primärt gynnar kvinnor, ifall nu män råkar gynnas så är det en bra sekundäreffekt.

  Jag tycker att du ska låta kompisen dreggla över snoppar bäst hon vill, däremot när hon är fet och fyrtio då ska du vara där och påminna henne om hur det minsann är mäns rätt att vara lika ytliga som hon är.

 54. Gunnar (D.U.) skriver:

  Pelle skrev:
  11 augusti 2011 kl 00:07 #48

  ”Tack för tipset Gunnar. Fick det även via mejl men din mejl funkar inte?”
  ————————————————–
  Jag var in om och kollade mitt mailkonto nu – och det är levande fortfarande.
  Inte en mail-adress jag kollar så frekvent…
  Senaste inkomna mail är ifrån Mars i år där…

 55. Pär skriver:

  Jag och min grymt smarta 16-åriga lillasyster (jag själv är knappt 22), diskuterade det här och kom fram till att det bottnar i en oförmåga för vissa (observera detta ord) kvinnor att skilja mellan ett yrkesmässigt och ett allmänt ideal.

  I modellbranschen är en viss kropp att föredra, av vilket skäl går att diskutera. Detta på exakt samma sätt som att det är en fördel att ha en viss kropp om man är kroppsbyggare eller brandman. Denna kropp är en nödvändig del av deras yrkesval. Detta är dock inte liktydigt med att den kroppen är att föredra bland alla människor.

  Av någon anledning har idealkroppen för modeller på många sätt blivit ett allmänt skönhetsideal bland många kvinnor idag. Varför är svårt att inse.

  Värt att notera är dock att en undersökning för några år sedan (har tyvärr ingen källa, kan försöka rota fram den och publicera här), visade att det var mindre än 20% (13% om jag inte missminner mig) av alla tjejer i högstadieåldern (vilket är den ålder då de flesta verkar anta att dessa problem är som störst) är missnöjda med sin kropp, vilket är långt mindre än vad forskarna räknat med.

 56. leifer skriver:

  Pär

  Håller inte med om jämförelsen utan tycker i såna fall att jämförelsen handlar om att idealkroppen, både för män och för kvinnor, är nånting som inte går att nå för del flesta. Normen blir då det abnorma. Så har det väl blivit numera i västvärlden och det gör då att ingen/få är nöjda med sin kropp, om dom strävar mot ”idealet”.

  För män kan det t.ex. handla om nya ideal som att ha en extra stor penis för att göra kvinnor lyckliga och vara attraktiv. De flesta män har inte en extra stor penis, kanske frågan om 10% av männen och man kan inte träna sig till större. Igen, det abnorma blir då norm. Det är alltså sjuka ideal, och för kvinnor att vara trådsmal är då också ett sjukt ideal. Där har vi just liknelsen, det är sjuka ideal som råder idag. Lika sjukt är det numera också med hur män ska vara och uppföra sig som män i dagens Sverige, också ett omöjligt och sjukt ideal liksom att det innehåller massa motsägelser/paradoxer.

 57. En Annan Anonym skriver:

  @Pär

  Har du gjort några djupare undersökningar om vilka psykologiska fenomen som finns hos dem som drabbas av ätstörningar? De bilder som förmedlas i media har väldigt lite med att utlösa ätstörningar att göra.

  Däremot är det fortfarande en viktig fråga att diskutera varför det är så oproblematiskt att kvinnor sitter och trånar efter underklädesmodeller, men feta kvinnor har all förståelse för att samhället har en vriden syn på vad som är attraktivt.

Google