Bloggens framtid

26 augusti 2011, av Pelle Billing

Som du kanske märkt har jag gjort små kosmetiska förändringar på bloggen. Fotot har försvunnit, och det har tillkommit ett par knappar. Den uppmärksamme kan även notera fler små förändringar. Det kan mycket väl återkomma ett foto längre fram, men det gamla var från 2007 och kändes inte representativt längre.

Senaste veckan har varit strålande för bloggen. Avslöjandet om Göteborgs Universitet och Göteborgs Queerinstitut nådde ända fram till DN:s ledarsida. Gårdagens avklädning av Kulturnyheterna var också viktig.

En del av er märkte dock i måndags att sajten drabbades av tekniska problem. Hela förmiddagen låg den nere, beroende på en uppdatering hos webbhotellet där något gick snett. Idag har jag fått veta att det kan finnas ett kvardröjande problem med kommentarsfältet (webbhotellet har kontaktats om detta).

För att minimera risken att sådant händer igen skulle jag behöva göra en rejäl uppgradering av sajten, alternativt flytta till en annan plattform. Båda alternativen kräver tid.

Att göra viktiga avslöjanden och gräva fram fakta tar också mycket tid. Jag skulle vilja ha mer tid för det, samt mer tid för blogginlägg med kortare insikter. Bloggen skulle även behöva nå ut med fler debattartiklar till dagstidningar och Newsmill.

För att kunna investera rejält med tid i bloggen behöver jag din hjälp. Det behöver bli någon typ av ekonomi i sajten.

Två personer har självständigt hört av sig till mig och bett om att få bidra. En av dem ger 400 kr i månaden och den andre ger 200 kr i månaden. Jag skulle behöva fler som gör samma sak, oberoende av summa.

Ett enkelt sätt för dig att stödja bloggen, är att sätta in ett månatligt belopp på mitt plusgiro 31 17 80-1 (eller bankkonto SEB 5303-0032507, efter önskemål i kommentarerna). Välj själv en lämplig summa.

Ju högre månatlig summa som ges till bloggen, desto mer tid tänker jag lägga på den. Om du tror att min röst behövs i den svenska debatten framöver, så är det nu du ska visa det.

Snart är det helg. Gör något du inte brukar göra: stöd en bloggare.

 

32 kommentarer på “Bloggens framtid”

 1. Olle skriver:

  Du får väl lära av Bella och de andra fjortisbloggarna som drar hundratusentals klick i veckan och kan försörja sig på bloggandet? Lite reklam och lite lömskt invävd produktplacering. Blogga om när du handlar bärs eller lämnar in stryktipset, i hemlighet sponsrat av Spendrups och Svenska Spel. ;)

 2. Daniel skriver:

  Men sysslar du inte med jämställdhetsarbete?
  Borde det då inte finnas hundratusentals skattekronor i bidrag som du kan kvittera ut?

  Fast det kanske är så att man måste bedriva ”rätt sorts” jämställdhetsarbete.

  Bättre då att man spenderar mina surt förvärvade skattekronor på någon ”forskare” i Uppsala. Som ska ”forska” på hur man ska förhindra att naturprogram skildrar djuren i termer av manligt och kvinnligt.

  Som fattig student så kan jag inte bidra med särskilt mycket, men jag har jobbat över sommaren så nån hundralapp ska jag kunna avvara.

  Jag tycker att du gör ett bra jobb och gillar verkligen hur du resonerar.

 3. Pelle Billing skriver:

  Olle,

  Ha ha, ja det kanske jag borde ;)
  Skämt åsido så är det ingen i Sverige som kan reklamfinansiera en politisk blogg. Annars skulle jag gjort det.

 4. Pelle Billing skriver:

  Daniel,

  Som du skriver så handlar det om att syssla med ”rätt” sorts jämställdhetsarbete. Hela mitt arbete går ut på att förändra svensk jämställdhetspolitik, så då får jag inga pengar från staten.

  Därför får jag förlita mig på att det finns män och kvinnor i Sverige som verkligen vill ha en förändring.

  Kan du avvara en liten peng är det strålande. De som har fast jobb med hygglig lön kan förhoppningsvis avvara lite mer.

 5. Joel Johansson skriver:

  Du kanske kan ansluta dig till flattr också? Det kanske inte ger mycket, men något.

 6. Pelle Billing skriver:

  Joel J,

  Jag testar gärna sånt men är skeptisk till att det finns så många svenskar med? Och jag skriver ju på svenska.

  Jag har verkligen funderat och läst på om olika möjligheter men det enda sättet jag tror kan funka är att folk som tycker det här området är viktigt är redo att ge en liten summa varje månad. Ungefär som att man kan stödja en välgörenhet med en summa varje månad.

 7. Access skriver:

  Jag har bidragit tidigare och gör det gärna igen. Men efter förmåga, vilket inte nödvändigtvis innebär regelbundet. Tyvärr blir det lätt så att jag glömmer bort det, eftersom jag inte har en stående överföring varje månad.

  Går det kanske att lägga upp en maillista med påminnelse den 25:e varje månad?

  PayPal?

 8. Pelle Billing skriver:

  Access,

  Jag minns att du bidragit tidigare och jag är tacksam att du vill göra det igen!

  Inga problem att lägga upp en mejllista med påminnelse den 25e. Jag gör det. Om det är fler som vill vara med på den är det bara att hojta. Se bara till att jag har rätt mejladress. Om inte så använd kontaktformuläret. Jag får mejladress till alla som kommenterar men det kanske inte är den adress man vill ha påminnelsen till.

  Paypal/VISA/Mastercard osv finnes via knappen i högermarginalen. Där kan man donera en engångssumma eller ställa in regelbundna överföringar.

 9. Patrik skriver:

  Var inte du läkare med specialisering inom psykiatri?? Finns det några som kan tjäna pengar är det väl läkare.
  En kompis som är läkare (ännu ej specialist) drar in en halv normal månadslön på ett helgpass på psykakuten. Borde finnas tid över tid över till annat om du tar några sådana pass eller blir stafettläkare ett par veckor varje månad.

  Hoppas inte detta lät för aggressivt, uppskattar verkligen ditt arbete.

 10. Pelle Billing skriver:

  Patrik,

  Jag har inte jobbat som läkare på fyra år. Det var först efter att jag slutade som läkare som jag fick tid och kreativ energi till att blogga om könsfrågor.

  Det går heller inte att driva en blogg om man stafettjobbar varannan vecka och helt gör uppehåll då. Kontinuitet är A och O.

  Sedan är det en myt att det är lätt att tjäna pengar som läkare. Man får arbeta för varje krona, och jag har många gamla kollegor som svär över att de inte har tid och ork att göra det de skulle vilja.

 11. David skriver:

  Tyvärr kan jag inte lägga upp månadsöverföringar till PlusGiro i min Internetbank (bara till bankkonton), och PayPal bojkottar jag efter att de snodde WikiLeaks pengar. Har du ett bankkonto jag kan föra över pengar till istället?

 12. leifer skriver:

  Pelle

  Jag kan tänka mig bidra analogt med tidigare exempel! Men undrar dock vad man ”får tillbaka”?

 13. Pelle Billing skriver:

  David,

  Bankkonto SEB 5303-0032507

  Tack för ditt stöd!

 14. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Det du får tillbaka av att bidra är tid och fokus som jag lägger på bloggen, avslöjande, debattartiklar, osv. Du stärker även den tekniska plattformen och säkerställer fortsatta diskussioner i kommentarsfältet.

  M a o du stödjer en helt ny syn på jämställdhet i Sverige.

 15. Gunnar (D.U.) skriver:

  Pelle:
  Angående Flattr tror jag du tänker lite fel.
  Flattr har utvecklingscenter / kontor i Malmö och utvecklas huvudsakligen av svenskar (vad jag förstått) samt har ett samarbete med svenska Bredbandsbolaget för att få fler svenska Flattrare. Men Flattr är ännu bara i beta-version och utvecklas snabbt, både vad det gäller funktion och antal användare. (Har du t.ex. kollat så inte någon redan Flattrat dig på Twitter, vilket numera är möjligt att göra till alla twittrare?)
  Så numera kan man t.ex. både Flattra samt donera ett specifikt belopp till den webbsida som har Flattr.
  Men i dagsläget ger det säkert inte ännu så stora summor, men jag tror det utvecklas snabbt framöver. Många kanaler att få ekonomiskt stöd via måste väl vara det bästa?
  Och visst är de som anslutit sig till Flattr väldigt mycket inom datorsvängen, men t.ex. svenska ”A click for the forest on Flattr” ligger just nu ganska högt placerad på topp 30 dygn på Flattr-toppen (http://flattr.com/top). Och där är många välgörenhetsorganisationer också.
  Hur väl din blogg kan placera sig inom Flattr-donerandet har jag ingen aning om, men som sagt det är ett växandet sätt att kunna få stöd via.
  Fördelen med Flattr är att det blir så enkelt för de som anslutit sig till Flattr att donera pengar lite då och då, utan att binda sig i förväg…
  Att ansluta sig till Flattr kostar inget och kräver inte längre att man själv Flattrar för ett visst månadsbelopp.

 16. Men@Work skriver:

  Bevisligen så levererar Pelle verkligen. Scoopen har blivit allt fler och han lämnar allt fler avtryck i media. Det börjar hända saker, minst sagt… Därför är det lämpligt att vi som har möjlighet att bidra gör detta i denna vitala uppbyggnadsfas. Själv ska jag försöka göra en engångsinsättning då jag har möjlighet och resurser.

  Ett förslag: de som donerar kan väl få någon form av erkännade på bloggen. Kanske en Twitterfeed som rullar i högerkanten, med transaktioner av typen: ”Tack NN för XX kr till sann jämställhet”… Om inte personen uttryckt att få donera anonymt förstås.

  Sedan vore det kanske önskvärt med någon form av transparens, så att de som donerar får återkoppling på hur pengarna används. Inte för att misstro, utan för att det helt enkelt är kul att se att man bidrar till något konkret…

 17. Pelle Billing skriver:

  Gunnar,

  Bra information om flattr! Då ska jag hålla ögonen på deras tjänst. Jag är öppen för alla typer av verktyg som kan fungera.

 18. Pelle Billing skriver:

  Men@Work,

  Tack för berömmet. Och tack för att du vill bidra efter förmåga.

  Håller med om transparens. Jag tänker redogöra för vad pengarna ger, givet att det kommer in mer pengar än det gjort tidigare.

  Att skriva ut folks namn tror jag däremot är tveksamt. De flesta brukar vilja vara anonyma. En del i min roll är ju att jag går ut med mitt namn, och tack vare det så talar jag för många – som slipper gå ut med eget namn. Men visst, om någon tycker det är OK att skriva ut namn så listar jag gärna namn i en framtida rapport om detta.

 19. Men@Work skriver:

  Hej Pelle! Jag tänkte på nickname (ex. vis ”Men@Work”), inte riktiga namn.

 20. leifer skriver:

  Pelle

  Det jag menar att jag t.ex. vill kunna garanteras en viss personligen attention från den jag betalar till. Ex om jag har en fråga eller inte är nöjd. Jag har lite dålig erfarnhet av Pär Ström, han svarade när jag ville ge pengar (och jag skänkte flera gånger) eller när jag kom med scoop, men inte när jag hade några synpunkter/problem med bloggen. Därför slutade jag bidra. Jag tycker dessutom hans blogg blivit för anti-feministisk, även om det är en svår balansgång. Sen är det kanske ytterligare ett problem med exakt inriktning på bloggen, dvs exakt hur jämställdhet ska bedrivas i detalj. Där är risken stor att man inte håller med varandra.

 21. Pelle Billing skriver:

  Men@Work,

  OK, jag missförstod. Det är en bättre idé. Kan jag helt klart tänka mig om det blir några stycken som donerar. T ex en lista i högermarginalen.

 22. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Jag svarar på frågor och tilltal väldigt ofta här på bloggen, vilket du såklart vet. Och börjar det strömma in pengar kan du lita på att jag blir ännu mer aktiv.

  Vad gäller inriktning på bloggen är min inställning att samhället ”behöver röra sig mot mitten” i jämställdhetsfrågor. Dvs i nuläget har vi en extrem feminism, och vi behöver en jämställdhetspolitik som ser positivt på båda könen och bryr sig om båda könens situation.

  Däremot tycker jag inte det är OK att köra någon typ av radikalmaskulism som motsats till radikalfeminism. På så vis håller jag en ”balanserad” linje (men utan att vara rädd för skarpa argument eller besvärande avslöjanden).

  Tack för att du överväger att stödja bloggen!

 23. Olle skriver:

  Pelle – Är inte risken stor att du blir en del av den ‘genusindustrin’ som vi alla kritiserar om du tänker försörja dig på genusbloggande? Om än i spegelvänd riktning.

  Risken med ett sånt upplägg är att man tappar trovärdighet, eftersom man förlorar sin inkomst ifall rörelsen kommer i mål. Jämför t.ex. vänstern, vars största (hemliga) intresse är att ha en massa fattiga och förtryckta bland befolkningen, för om alla får det bättre vill ingen längre rösta vänster.

 24. Pelle Billing skriver:

  Olle,

  Jo, den risken ska man absolut vara medveten om. Samtidigt är jag en person som gett upp en läkarkarriär eftersom det var fel yrkesval för mig. Så jag tycker att mitt ”track record” visar på integritet och att jag inte är rädd för att göra svåra val, som på kort sikt är ekonomiskt svajiga.

  Om målet är uppnått med mitt arbete går jag vidare.

 25. leifer skriver:

  Pelle

  Ok, jag har lagt upp nu en stående överföring den 30:e varje månad (med början nu på tisdag) till Bankkonto SEB 5303-0032507. På sikt kanske jag kan öka summan. Samtidigt förstår jag att det är regelbundet stöd som gör bäst nytta!

  Vi män är ju vana att stå för fiolerna så ekonomiskt borde det väl inte vara nåt problem att föra en kamp för männen. :)

  Hoppas fler bidrar, tycker du gör ett mycket bra jobb!

 26. Pelle Billing skriver:

  Stort tack leifer! Stämmer att regelbundet stöd ger mig bäst förutsättningar att planera framåt (men såklart är engångsbelopp också mycket välkomna).

  Håller med dig om att män är vana att bygga upp saker själva, från grunden, så det här kommer vi att fixa, med gemensamma krafter.

  Tack för berömmet!

 27. Pelle Billing skriver:

  Olle,

  Vill bara tillägga att det var bra att du tog upp din poäng, för det är något mkt viktigt. Trovärdighet är A och O.

  Jag hoppas och tror att community:n här säger ifrån om jag på något sätt börjar tappa i trovärdighet, eller låter inkomst kompromissa idéerna.

 28. [...] 27 augusti, 2011 av David Holman i blogg. Kommentera Pelle Billing gjorde nyligen ett inlägg om hans bloggs framtid och att han ville kunna lägga mer tid på den men att detta skulle kräva bidrag från läsarna. [...]

 29. leifer skriver:

  Pelle

  En fråga. Finns det nån kvinna som ger dig ekonomiskt stöd för ditt arbete med denna blogg och jämställdhetsfrågor? Och är nån då här inne och skriver inlägg?

  Eller är det bara män.

  Jag får en känsla av att kvinnor som skriver här, inte är så intresserade av ”mansfrågor” att dom t.ex. kan tänka sig hjälpa till med ekonomiska medel.

  Tycker detta är intressant också ur jämställdhetsperpektiv och kanske också vilka som känner sig som målgrupp med bloggen.

 30. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Det är betydligt fler män än kvinnor som kommenterar, men det finns några kvinnor som kommenterar regelbundet. Det finns även kvinnor som regelbundet skickar bra tips till mig. Faktiskt får jag nästan lika många tips från kvinnor som från män.

  Jag ser det som värdefullt att både kvinnor och män engagerar sig i bloggen, och jag ser båda grupperna som målgrupp.

  Vad gäller donationer så får jag avvakta någon vecka och se vad som händer efter detta blogginlägg. Jag får också fundera på hur jag bäst kan vara transparent inför läsarna med detta.

 31. [...] en dryg vecka sedan skrev jag om bloggens framtid, och bad om ditt stöd. Responsen blev god! Tio nya sponsorer har tillkommit och de flesta är [...]

Lämna en kommentar

Google