Båda könen dubbelarbetar

31 augusti 2011, av Pelle Billing

scb

Var tionde år publicerar SCB en tidsanvändningsundersökning. Målet med undersökningen är att kartlägga hur många timmar per dag som kvinnor och män använder till förvärvsarbete, hemarbete, personliga behov, osv.

Tidigare har jag alltid citerat undersökningen från 2000/2001, men nu har äntligen en del tabeller släppts för 2010/2011 (tack till bloggläsaren Sara för tips!).

Den stora frågan är då, vilket av könen arbetar mest? Trumvirvel….

Som vanligt i tidsanvändningsundersökningen är det dött lopp. Män lägger 4.05 timmar på förvärvsarbete och 3.14 timmar på hemarbete. Kvinnor lägger 3.21 timmar på förvärvarbete och 4.00 timmar på hemarbete.

Summa summarum blir det två minuters mer arbete för kvinnan, vilket får anses vara inom felmarginalen. För tio år sedan var det istället en liten övervikt i manlig favör på 15 minuter (vilket jag tidigare aldrig betonat eller ens framfört i mitt arbete).

I pressmeddelandet noteras att mäns och kvinnors hemarbete har olika karaktär:

När det gäller hemarbetet fördelar kvinnor och män sin tid olika. Kvinnor ägnar nästan två timmar per dag åt hushållsarbete mot drygt en timme för män. Män lägger däremot omkring 40 minuter per dag på underhållsarbete, vilket är dubbelt så mycket som för kvinnor.

Vad kan vi då lära oss av tidsanvändningsundersökningen?

 1. Män och kvinnor arbetar lika mycket. Så antingen dubbelarbetar båda eller ingen.
 2. Kvinnor som arbetar deltid kan få en skraltig pension och gifta par bör överväga att dela på intjänade pensionspoäng. Om man arbetar som ett team för familjen är det rimligt att pensionen delas lika.
 3. Snacket om att ”män inte hjälper till i hemmet” är bullshit. Om män ska diska och städa mer måste kvinnor börja förvärvsarbeta mer samt utföra mer underhållsarbete i hemmet. Man kan inte ha kakan och äta upp den.

Expressens (eller TT:s) rubrik angående tidsanvändningsundersökningen får ses som osaklig, med tanke på punkt tre ovan. I texten underlåter man även att återge att könen arbetar lika mycket.

Det är på grund av sådan vinklad journalistik som du får komma hit till bloggen om du vill ha en relevant rapportering om jämställdhetsområdet.

 

36 kommentarer på “Båda könen dubbelarbetar”

 1. Access skriver:

  Jag blir alltid så nyfiken på vad som ingår i ”hushållsarbete”.
  Om jag ser mig omkring i min umgängeskrets så ser jag att kvinnor lägger betydligt större vikt vid att dekorera hemmet. Prydnadssaker, gardinuppsättningar och annat. Det här är oberoende av om de lever i relation eller inte och om de lever med man eller kvinna.

  Sånt ska inte bara fixas, det ska underhållas också. Det kräver mer tid på städning ju fler prydnadssaker man har.

  Räknas detta in i det ”hushållsarbete” som kvinnor i större utsträckning än män lägger sin tid på?

 2. Anders skriver:

  Jag tycker Access frågeställning helt klart relevant, jag har också gjort samma observation. Bland singlar tror jag kvinnor lägger mycket mer tid på hemmastyling än män gör. Mina kvinnliga vänner har i regel mycket mer städade hem än mina manliga. Inget negativt eller konstigt om det, men såna olika prioriteringar och intressen kan göra det knepigare att göra och tolka statistik.

 3. Frida skriver:

  Ja notera punkt tre! Självklart är det så och har varit under lång tid, att sammantaget arbetar män och kvinnor lika mycket. Jag tror också att kvinnor piffar till hemmet mer än män och det räknar inte jag som hushållsarbete.
  Varför gör kvinnor till offer och martyrer när det inte behövs? Jämnställdheten har inte gått för långt i Sverige men fokus flyttas till sådant här istället för till viktigare kvinnofrågor. När ska man börja tala mer för männens rätt att också förvärvsarbeta mindre?

 4. Nils Jungenäs skriver:

  För feministerna spelar det ingen roll vad som är sant och inte.
  För våra självbedrägliga karriärpolitiker spelar det heller ingen roll vad som är sant.
  För vår lilla och stenhårt politiskt korrekta journalistkår spelar sanningen inte heller någon roll. Liksom för partipolitiker är det viktigare att dunka varandra i ryggen och därigenom trygga sitt anseende och sin ställning i gemenskapen.

  Pelle>> Härmed vill jag återkoppla till vår mailkonversation. Jag tror att det är lätt att för oss som sysslar med annat (du är läkare, Pär är civilingenjör, Tanja är fysiker och mattematiker. Själv har jag dels några år i det militära och har därefter arbetat 10 år som mellanchef i olika svenska storföretag.) att ta för givet att alla andra ska vara lika prestiegelöst sanningssökande som man (naturligtvis) är de de miljöer vi själva arbetar. För att förstå det (med vårat perspektiv) självbedrägliga sättet att resonera och prioritera som politiker, journalister och genusforskare uppvisar, tror jag man behöver påminna sig om detta med jämna mellanrum.

  Allt detta kan sammanfattas med begreppet ”politisk korrekthet”. PK är inget annat än sofistikerad vuxenmobbing. kejsarens nya kläder.

 5. Anders skriver:

  ”Politiskt korrekt” är ju tyvärr numera en helt oanvändbar term om man vill göra sig hörd eftersom det blivit kapat av diverse hel- och halvgalna nätdebattörer som skyller allt motstånd mot vilken galen idé som helst på att världen är ”politiskt korrekt”… så har man nåt seriöst att säga så bör man nog hitta en annan term.

 6. Pelle Billing skriver:

  Ja, till viss del har begreppet politisk korrekthet kapats. Men att säga att det blivit helt oanvändbart tycker jag är att gå för långt. Det beror på i vilken kontext man använder det och hur starka argument och källor man har.

  Man kan också tala om ”rådande konsensus” hos politiker/media.

 7. Chattanoga skriver:

  Instämmer med kommentar 1 och 2.

  Det vore intressant att veta hur klassningen går till och vilka aktiviteter som räknas.

  Deltagarna i denna studie måste väl ha haft tillgång till tabeller för att få hjälp med klassificeringen?

  Någon som har insyn, eller som kan förmedla kontakt med någon ansvarig?

 8. Nils Jungenäs skriver:

  Access och Anders >>
  Också jag tänker på samma sätt.
  Som Pelle säkert kan intyga finns här faktiskt biologiska skillnader mellan könen. Jag ska förklara. Kvinnor, generellt, är bättre på att hålla många bollar i luften, att återkoppla/ta upp tråden, att uppmärksamma avvikelser osv. Tex har det gjorts försök där ett antal personer får gå in i en riggad kontorsmiljö för att utföra ett antal arbetsuppgifter, så många som möjligt på en viss tid. Koka kaffe, svara i telefon, svara på ett mail, kopiera ett papper osv. Resultatet blev en tydlig skillnad mellan könen. Kvinnorna hann betydligt mer. De arbetade effektivare, inte snabbare. De slog först på kaffebryggaren och kopiatorn och svarade i delefon när den ringde för att sedan återgå till vad det nu var de varit tvugna att avbryta osv. Männen å andra sidan ville ogärna behöva lämna saker oavslutade utan tenderade att fokusera på en sak i taget.
  Alla har väl varit med om att ens sambo eller flickvän ropar på sin man och han liksom ”inte hör” trots att man faktiskt hörde. Det störande momentet sorteras bort i hjärnan redan innan det nått det medvetna delen av hjärnans beslutsfattande. Detta låter mannen fokusera effektivare på det han väljer att fokusera på utan att bli distraherad av perifera händelser. Tvärtom fungerar kvinnor. De har betydligt större andel vita hjärnceller och mindre gråa. Dessutom har kvinnor aktivare förbindelse mellan hjärnhalvorna. Detta får till följd att kvinnor har lättare att utnytja sitt episodiska minne – att sätta minnesmarkörer. (Exempel: -ok det var upptaget, jag försöker igen om två minuter och gör något annat under tiden) Dessutom har kvinnor en större benägenhet att fånga upp sånt som händer runtikring det de ämnar fokusera på. Det är naturligtvis både av ondo och av godo. Störningsmoment sorteras inte bort redan på det undermedvetna stadiet, utan kvinnan tenderar i större utsträckning än mannen vara tvungen att ta ett medvetet beslut om varje eviga litet störningsmoment som pockar på uppmärksamhet. Det är inte svårt att förstå hur och varför dessa könsskillnader uppstått. Mannen jagar och behöver kunna fokusera. Kvinnan är mer underhållsarbetare och behöver uppmärksamma om barnet som sover låter konstigt eller om det knakar i busken i mörkret.
  Alla heterosexuella människor vet att ett ”störningsmoment” som tex en obetald räkning på köksbordet eller drivor med damm på bokhyllan stör en kvinna i BETYDLIGT mer än vad det stör en man.

  Förstår man inte detta, så vill man helt enkelt bara inte förstå.

 9. Pelle Billing skriver:

  Access och Anders,

  Jag kollade lite mer noggrant i tidsanvändningsundersökningen från 2000/2001 och tabellerna specificerar inte mer än ”städning”. Det är fullt möjligt att ni har rätt.

  Man ska också komma ihåg att det finns en hel del ”fluff” med i undersökningen. Att leka med barn och läsa högt för barn räknas som hemarbete – även om det kan vara djupt tillfredsställande.

  Samtidigt räknas måltider på jobbet in i förvärvsarbetet, och resor till jobbet.

  Så totalt sett skulle det förvåna mig om det gick att visa att det fanns några större skillnader mellan könens arbetade timmar.

 10. Nils Jungenäs skriver:

  Jag glömde poängen… :-D

  Detta, anser jag är en del av orsaken till att kvinnor lägger mer av sin tid på städning jämfört med mannen, även i singel- och homohushåll. Det är inget fel med att ha högre krav på städning runt sig, men i vilken mån kan männen hållas ansvariga för vissa kvinnors något högre behov ordning och reda runt sig?
  I mitt nuvarande och mina tidigare förhållanden har kvinnan varit den först reagerar på och vill åtgärda oording i hemmet. Hennes ribba ligger på en annan nivå än min för vad som är acceptabelt. Det är inget fel med det och det blir ingen konflikt. Hon informerar mig om när det behöver städas för att hon ska må bra, och då gör vi det. det är enfaldigt och korkat att bara utifrån det kalla det för att jag ”bara” hjälper till, och att kvinnan ”tar” ansvaret. Det är fan självvalt!

 11. Pelle Billing skriver:

  Nils #9,

  Ja, jag slås relativt ofta av hur olika det är att nå fram till en kvinna resp en man som t ex sitter vid en dator. Kvinnan kan halvt fortsätta jobba med hon svarar på frågor medan mannen vill göra klart och sedan svar. Själv är jag typiskt manlig på det viset. Starkt fokus på det jag sysslar med för tillfället.

  Precis samma med smartphones. Jag uppmanar alla att experimentera i sin vardag ;)

 12. Medborgare X skriver:

  Nils!

  För att använda feministernas egna termer så skulle man kunna säga att det råder en kvinnlig norm vad gäller hushållsarbete. Kvinnor har tolkningsföreträde både vad gäller vad som anses vara hushållsarbete och var/när/hur det ska utföras.

 13. Nils Jungenäs skriver:

  Off-topic… eller är det det?

  Hur kan den påstådda mans-fokuseringen inom medicinsk forskning* vara ett problem om nu könet bara är en konstruktion**?

  *OBS feministisk myt. Det är inte sant.
  ** Också detta är felaktigt.

 14. Urban skriver:

  Den här bloggen blir bara bättre och bättre! Och det är signifikativt att det numera är t ex till denna blogg man vänder sig när man vill ha relevant fakta, inte vinklat strunt som gammelmedia presenterar.

 15. leifer skriver:

  Dubbelarbete har väl använts som en term också för att beskriva en psykologisk press som kvinnor känt för att duga. Jag vet tjejer som lämnat sin snubbe, för att dom inte orkar med rollen av att vara serviceinrättning. Dom lever alltså hellre ensamma. Sen kan detta delvis bero på att männens olika uppgifter har osynliggjorts eller inte räknas. Jämställdhet handlar då enbart om kvinnors traditionella sysslor i hemmet och skötsel av barn.

  Kanske är en del av denna syn till visst del beroende på skattesystemet. En man som jobbar på fritiden med sitt eget (s.k. GDS), är ju istället närmast en skattesmitare. Medan då kvinnans arbete på fritiden kallas obetalt slit (aldrig skattesmitning).

  Man kan också undra om det är kvinnorna som idag borde känna denna press att duga. Snarare är det väl så att alltfler män känner sig i underläge i relationen och osäkra på om dom duger. Och mäns värde sätts ju fortfarande mycket utifrån att prestera. Detta tycks feminismen helt ha missat, och har istället velat få det att framstå som det är kvinnors värde som handlar om prestation. En man som slutar prestera i förhållandet ligger snabbt jäkligt risigt till… Enda godtagbara ursäkten där är sjukdom, och då vänds det istället till att kvinnan är omänsklig om hon lämnar sin sjuka man. Svåra saker javisst, men det är mycket mycket moraliserande i dessa frågor när man tänker på det. Och för feminismen handlar det ju då som vanligt att friskriva kvinnor och skuldbelägga män.

  Kanske är en del av denna syn med ”dubbelarbete” till visst del beroende på skattesystemet. En man som jobbar på fritiden med sitt eget (s.k. GDS), är ju istället närmast en skattesmitare. Medan då kvinnans arbete på fritiden kallas obetalt slit (aldrig i metaforer av skattesmitning).

 16. Erik skriver:

  Kort sagt: Kvinnor ägnar mer tid åt ”NESTING” än män.

  Alla undersökningar jag någonsin sett försöker i olika mån placera kvinnors NESTING-beteenden i kategorin ”arbete” Men kvinnor (g) gillar att vika dukar just för att de är kvinnor. Män (g) gillar inte att göra det och därmed blir det mest kvinnor som gör sådana saker i riktiga livet.

  Att ha en arbetsfördelning där kvinnor gör nåt de gillar och män gör nåt de hatar det skall möjligen vara en mediefeminist för att tycka den världsordningen är ”jämställdhet”

 17. Erik skriver:

  leifer:

  ”Dubbelarbete har väl använts som en term också för att beskriva en psykologisk press som kvinnor känt för att duga”

  För att duga enligt vad tidningar, livsstilsmagasin TV-program och alla sina väninnors åsikter (med samma ursprung) SÄGER ja. Det är ju många personer kallar ”samhällets normer” idag. De regler kvinnor (g) först kollektivt hittar på åt sig själva och sedan tycker det är så jobbigt att motsvara

  Men lik förbannat försöker de samtidigt pracka på män de reglerna. Se bara på FAB FIVE där kvinnan till och med anlitar hjälp från utsidan för att pracka på sin pojkvän JUST DE SAKER som är så jobbiga samhällsnormer. Det räckte inte med hennes tjat, man måste anställa experter som visar hennes pojkvän hur man skall klä sig och hur man skall inreda hemmet.

  M.a.o. nåt luktar skumt här!

 18. fredrik skriver:

  Håller helt klart med om att kvinnans preferenser spelar en stor roll i dramat.

  Om två personer bor tillsammans och den ene föredrar att ha det rent omkring sig får ju denne städa mer! Känner många par där tjejen är lika grisig som killen. Där ser det också ganska smutsigt ut i hemmet. Att låta hemmet vara ostädat betyder ju faktiskt att man gjort en vägning: föredrar jag att städa eller att låta det vara lite smutsigt? Varför är det just den ene partens preferenser om renlighet som ska styra?

 19. fredrik skriver:

  Det hade också varit roligt om det hade kommit in någon feminist på sidan och förklarat varför förvärvsarbete inte ska ses som en börda, samtidigt som att hushållsarbete skall göra det.

  Är själv just nu på väg, pendlar ca 2 h enkelsträcka, till ett 12 timmarspass arbete. Kan inte säga att jag känner mig särskilt priviligerad just nu.

 20. [...] #$@!% land. Så med tanke på att män får ännu mer skit av vårt jämstäldhetsombud trots att undersökningen visar att allt går åt rätt håll enligt feministisk logik med 50/50 på allt. Det är alltså inte 50/50 fördelning enligt [...]

 21. Daniel skriver:

  @Fredrik

  Feministerna menar att om mannen förvärvsarbetar mer och kvinnan mindre, så har kvinnan mindre ekonomiska medel och hon blir beroende av mannen.
  Det är den klassiska definitionen av en kvinnofälla.

  Det blir en ojämlikhet mellan könen och eftersom dessa människor i grunden är marxister, så anser det att all ojämlikhet beror på orättvisor.

  Samma resonemang använder de sig av i arbetslivet, män tjänar mer än kvinnor = orättvisa.
  Sen att män och kvinnor väljer helt olika yrken, det vill man helst slippa att diskutera i detalj och för en saklig diskussion.
  Utan då övergår man i att samhället tvingar in kvinnor i olika roller, som gör att de väljer lågbetalda jobb.
  Undersköterska = kvinnofälla.

  Att det skulle finnas några medfödda skillnader mellan män och kvinnor, som ger oss olika styrkor/svagheter.
  Som i sin tur gör att vi frivilligt väljer att göra det vi är bra på, dvs tar olika jobb.
  Det vill man absolut inte veta av.

  Personligen skulle jag vilja att någon feminist förklarade, hur samhället kan lära manliga atleter att få deras kroppar att ladda med extra testosteron innan en tävling.
  Vilket inte sker hos den kvinnliga motsvarigheten.
  Fy vad orättvist!

 22. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle>>
  Har du tid, lust, möjlighet, kompetens och/eller möjlighet att bekräfta eller dementera hela eller delar av de påståenden jag i inlägg #8 bygger mitt resonemang och min slutsats i inlägg #10 på?

 23. [...] rapporterade jag att män och kvinnor i Sverige arbetar lika många timmar per dag. Män förvärvsarbetar mer, och [...]

 24. Pelle Billing skriver:

  Nils J,

  Menar du medelst forskningshänvisningar? Det kan hända att jag tar upp det längre fram på bloggen, men inget inplanerat just nu.

  Men rent personligen tror jag det ligger någonting i det du skriver.

 25. Nils Jungenäs skriver:

  Precis!
  Medelst forskningshänvisning.
  Ute i den stora världen, utanför genusforskningens och radikalfeminismens lilla värld där vi bor, är det nämligen upphöjt från hypotes till faktum att det i biologiskt hänseende råder ej obetydliga skillnader mellan könen.

 26. [...] i veckan konstaterade jag att båda könen dubbelarbetar, samt att missuppfattningar kring mäns och kvinnors arbetsbörda leder till onödig förvirring [...]

 27. [...] är ju trots allt att kvinnor inte dubbelarbetar, åtminstone inte mer än [...]

 28. [...] I genomsnitt arbetar kvinnor och män lika många timmar i veckan, när förvärvsarbete och hemarbete summeras. Så för varje överarbetad kvinna finns det en överarbetad man. [...]

 29. [...] visar för övrigt att kvinnor och män arbetar lika mycket. Inget ensidigt dubbelarbete här alltså. Man kan tycka att en genusvetare skulle veta [...]

 30. Frida skriver:

  Pelle, länken till aftonbladets artikel fungerar ej. Försöker hitta den på aftonbaldet.se, hur lydde rubriken? Tack på förhand!

 31. Pelle Billing skriver:

  Frida,

  Artikeln verkar vara borttagen hos Aftonbladet.

  Dock ligger samma TT-artikel kvar hos Expressen:
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2545587/mer-jamlikt-hemarbete

 32. [...] i vardagen. SCB:s tidsanvändningsundersökning visade detta för tio år sedan och samma sak slogs fast i år. Män förvärvsarbetar mer och kvinnor hemarbetar [...]

 33. [...] så blir svaret ett helt annat.SCB:s tidsanvändningsundersökning visar nämligen att könen totalt sett arbetar lika mycket per vecka om man summerar förvärvs- och hemarbete, och när det specifikt gäller småbarnsföräldrar är [...]

 34. [...] tidsanvändningsundersökning visar nämligen att könen totalt sett arbetar lika mycket per vecka om man summerar förvärvs- och hemarbete, och när det specifikt gäller småbarnsföräldrar är [...]

Google