Aftonbladets tipsarkiv

30 augusti 2011, av Pelle Billing

Hos Aftonbladet kan man numera skicka in tips om vad man vill ha granskat.

Tipset som leder är intressant nog det om att granska vårdnadstvisterna.

Det har även kommit in ett tips om att granska genusindustrin.

Om du vill stödja en granskning av något av dessa fenomen kan du göra det med en snabb, anonym knapptryckning.

 

14 kommentarer på “Aftonbladets tipsarkiv”

 1. Mia skriver:

  Har tryckt på rekommendera Granska vårdnadstvisterna här:

  http://granskning.aftonbladet.se/?filer=granska-vardnadstvisterna

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Jag har bara två nära bekanta som arbetar/arbetat länge inom vården och båda ondgör sig något oerhört över den svenska vårdens ineffektivitet, katastrofalt dåliga organisation och låga kvalitét.
  Själv råkade jag ut för en svår trafikolycka 2009 och fick allvarliga och bestående men. Jag var inneliggande i nära ett halvår och för resten av livet att vara frekvent kund i den svenska vårdapparaten.
  Jag skriver under på att den svenska vården har stora brister.

  Trotts det lägger jag min röst på att granskandet av den svenska genushysterin eller den rådande feministiska fanatismen är det viktigaste missförhållandet i Sverige idag.

 3. Nils Jungenäs skriver:

  Granska vårdnadstvisterna istället för den misandriska feministiska kulturen…?
  Jag vet inte. Å ena sidan kan jag tycka att man missar ”the big picture” om man skjuter in sig på en aspekt av misandrin och genusvansinnet, vilken vårdnadstvisterna bara är ett symptom av. Å andra sidan skulle det kunna vara ett jävligt smart sätt att bryta igenom den politiska korrektheten för att sedan börja rulla upp fronten och därefter kunna vidga debatten till att ifrågasätta hela det feministiska synsättet.

  Jag är kluven.

 4. Mia skriver:

  Nils Jungenäs

  En del av problematiken beror säkert på det men att tro att vårdnadstvister bara är symptom på det är att göra det enkelt för sig. Individer som ställer till det vid skilsmässor finns av båda könen. Jag hoppas snarare att man med ökad kunskap kan hjälpa såväl utsatta män som kvinnor, och inte minst barnen bäst om man verkligen går till botten med problemet.

  I mitt fall var däremot valet enkelt vilken granskavårdnadstvisternaknapp jag skulle välja.

 5. Lorem Ipsum skriver:

  @Mia, ja du har rätt i att det finns pådrivande individer i vårdnadstvister både bland män och kvinnor. Det som behövs är en lagstiftning som inte är konfliktdrivande. Allt bygger på att skapa bra incitament för att uppträda på ett vuxet sätt i sådana här frågor för alla inblandade.

  Idag är det inget problem att bli förälder när man är tjugo år gammal, men ändå så klassas man i många sammanhang som ”ungdom”. Det gör att hela tänket kring att vara ansvarstagande vuxen går om intet.

  Man brukar säga lite skämtsamt att sextio är det nya femtio. Drar man det påståendet till sin spets så är tjugo det nya tio.

 6. Mia skriver:

  Lorem Ipsum

  Att tro att det handlar om ålder är även det att göra det lätt för sig tror jag. Men ja lagar som inte är konfliktdrivande. Gemensam vårdnad och tydliga avtal för båda parter att hålla sig till. Vad man sen gör när en eller båda parter trots detta är fortsatt konfliktdrivande eller direkt olämplig som vårdnadshavare är dock en svårare nöt att knäcka.

 7. Pelle Billing skriver:

  Vårdnadstvister är en komplex fråga.

  Lite förenklat är min syn att först måste man bli mer positiv mot papporna, så att familjerätten har samma öppna inställning mot både mamman och pappan. Då blir det ”rättvisa” vårdnadstvister.

  När man sedan har löst det problemet kvarstår problemet med konfliktdrivande individer av båda könen. Då får man se över lagstiftning, samarbetssamtal, modeller som testats i Norge och Australien, kunskap om konfliktdrivande individer, osv.

  Så vårdnadstvister är idag en könsfråga, men könsaspekten är bara en del av den totala problematiken.

 8. Mia skriver:

  PB

  Ja precis som vid våldtäkt så krävs det en tredje väg sas. En där man utgår från att båda är lämpliga föräldrar. Och att man inte utgår från att någon av parterna ljuger eller talar sanning, utan man är öppen för vad ev utredningar kan hitta.

  Men jag tror att det bästa är en parallell process där man snabbare löser könsfrågan om man inser att det i botten är en individfråga (som kan se olika ut pga ‘könsrollsordningen’). För mycket riktigt könsaspekten är bara en del av den totala problematiken.

 9. Godtyckligt skriver:

  vet inte vad det är för fel men jag kan inte skicka in tips… någon som varit med om att det inte går?

 10. Pelle Billing skriver:

  Godtyckligt,

  Jag har inte försökt skicka in något tips.

 11. Fredrick skriver:

  Godtyckligt;
  Emanuel Karsten på AB granskningsgrupp skriver nyligen att de redan
  spikat 10 ämnen som är aktuella för tillfället.

 12. Godtyckligt skriver:

  okej det förklarar saken! testade med annan webbläsare men det funkade inte heller. Tack ändå!

 13. Daniel skriver:

  Ursäkta mitt språk men vilket jävla skämt!!
  Läs vad en representant för Aftonbladet skriver:

  Emanuel Karlsten:
  Jag vet inte varför du tror att vi skulle ha en öppen granskningsplattform, öppet kommentarsfält, öppet tipsarkiv om vi skulle strunta i vad folk tyckte och röstade på? Det finns lite egenvärde att öppna såhär tidigt annat än att få en känsla av vilka ämnen som är heta. Därmed inte sagt att den största massan alltid har rätt – att det är det som ska avgöra vad som borde granskas. Det handlar om tajming och en avvägning från oss om vad och vilket ämne som vi kan göra rättvisa av tillsammans med läsarna.

  Mer finns att läsa här:
  http://granskning.aftonbladet.se/2011/08/tio-i-topp-har-ar-de-amnen-vi-valjer-mellan/

  Kort och gott, någon granskning av genusindustrin eller vårdnadstvister kan vi glömma.
  Man använder samma tankesätt som regimen i Iran, vi har fria demokratiska val men ett råd av mullor väljer för ut de som ni kan rösta på.

 14. Pelle Billing skriver:

  Daniel,

  Surprise surprise ;)

  Det kommer att ta tid med gammelmedia. Samtidigt blir det svårare och svårare för dem att värja sig. Vi ska fortsätta med blåslampan.

Google