Länkar om sexualitet

04 juli 2011, av Pelle Billing

Babben Larsson ska spela sexturist i Kenya.

Hur kändes det att bli erbjuden en roll som kvinnlig torsk?

– Jag tycker det var ganska bra castat. Det är ganska många kvinnor som åker ner och köper unga pojkar.

Mannen som objekt

Ju mer man tittar sig omkring, desto mer ser man manliga överkroppar, till synes helt oreflekterat. Lite ögongodis helt enkelt.

Samtidigt visar fakta att gamla idéer om att kvinnor inte tänder på bilder inte längre stämmer. En av tre som söker hjälp hos Quit porn addiction, Storbritanniens ledande organisation för porrberoende, är nu kvinna.

Sålde sex till hotellgäster

Här är avslöjandet som kan bli Dominique Strauss-Kahns räddning.
Städerskan uppges ha drygat ut lönen med att sälja sex till hotellgästerna.
– Hon har fått otroligt med dricks. Och det är inte för att hon kommit med extra handdukar, säger en källa till New York Post.

Forskning om manlig omskärelse

Översättning: Omskärelse kunde kopplas till frekventa orgasmsvårigheter hos danska män samt en uppsättning sexuella svårigheter hos kvinnor [kvinnliga partners], framför allt orgasmsvårigheter, smärta vid samlag och en känsla av otillfredsställd sexualitet.

Originaltext: Circumcision was associated with frequent orgasm difficulties in Danish men and with a range of frequent sexual difficulties in women, notably orgasm difficulties, dyspareunia and a sense of incomplete sexual needs fulfilment.

Ingen omskärelse i Värmland

Landstinget i Värmland säger nej till att omskära småpojkar om det inte finns medicinska skäl.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser att landstingen bör erbjuda omskärelse av pojkar, med motiveringen att det är bäst om ingreppen utförs under säkra former.

 

41 kommentarer på “Länkar om sexualitet”

 1. Lorem Ipsum skriver:

  SKL verkar leva i tron om att det är mer rättfärdigat att karva i små gossebarn än i små flickebarn. Omskärelse skall vara förbjudet i lag för alla.

  Vad människor gör på sina ”semestrar” kan vi inte styra över, men vi skall inte göra ett övergrepp legitimt med motiveringen att det säkrare i kommunal/landstingsregi.

  Detta måste alla batikhäxor fatta.

 2. David H skriver:

  SKL… Snälla! ”Man ska inte förbjuda onödiga amputationer då det är bättre om det sker under säkra omständigheter”. Idioti!

 3. Pelle Billing skriver:

  Lorem Ipsum,

  ”Omskärelse skall vara förbjudet i lag för alla.”

  Ett tillägg: förbjudet för alla omyndiga.

  För vuxna personer tycker jag det ska vara tillåtet med omskärelse, kosmetisk kirurgi och vad man nu kan önska. För båda könen.

  Så för män under 18 behöver vi förbud mot omskärelse, och för kvinnor över 18 behöver vi avskaffa lagen som förbjuder omskärelse.

  Skydda alla under 18, och låt vuxna få bestämma själv.

 4. Pelle Billing skriver:

  David H,

  Exakt. Vad skulle hända om jag tog med ett barn till sjukhuset och bad om att på ett säkert sätt få skära av båda öronsnibbarna? Förmodligen skulle jag bli anmäld till soc.

 5. lars skriver:

  ”Skydda alla under 18, och låt vuxna få bestämma själv.”

  Och när dom bestämmer själv, ska dom naturligtvis låta sitt beslut påverkas av att finansieringen av ingreppet helt och hållet faller på dom själva! En viktigt detalj. Vårt sjukvårdssystem skall skall inte ytterligare pressas av folk som vill banta, minska sitt håraffall, insiminera sig trots att man är fullt frisk och fri att genomföra ett vanligt samlag, fortsätta vistas olagligt i landet eller understryka sin idiotiska religiousitet.

  Trött på att dom som verkligen behöver och har rätt till vård inte får det pga sånt här slöseri.

 6. Hans skriver:

  Ja, jag håller med. Stympning av barn är fel och skall förbjudas. Vi måste dock inse att detta förbud inte endast drabbar ”de andra”, de där som inte har vår goda, svenska kultur.
  Satt för några år sedan och lyssnade på ett antal mammor som pratade om hur de gått och opererat sina barn, och sedan fått ta hand om gråtande och blödande barn därefter. Somalier i Rosengård? Nej, vanliga helyllesvenskor som gjort hål i öronen på sina små flickor. Även detta bör självfallet vara förbjudet att utsätta barn för.

 7. Lorem Ipsum skriver:

  @Pelle, du har helt rätt. Lätt att man missar ”the finer points” när man är en smula upprörd.

 8. Ingrid Carlqvist skriver:

  Pelle, fattade jag det rätt att undersökningen bara gäller omskurna män och deras kvinnliga partner, alltså inte omskurna kvinnor? För man undrar ju då varför kvinnorna rapporterade sämre sexuell tillfredsställelse. Påverkar den omskurna penisen även kvinnans upplevelse av samlaget eller är de omskurna männen mindre intresserade av att tillfredsställa kvinnor? Om de inte själva har så kul under samlaget så ska inte hon heller ha det?!

 9. Pether skriver:

  Borttagen förhud minskar kvinnans tillfredsställelse, har studier redan tidigare kommit fram till. Studier av kvinnor btw.

 10. leifer skriver:

  Ingrid Carlqvist, förstår inte ditt resonemang. Omskärelse kan väl inte värderas utifrån huruvida det förstärker den sexuella upplevelsen hos det motsatta könet?

  Hur skulle det då låta i retoriken om det var skönare för männen att ha sex om kvinnan var omskuren?

  Den enda rimliga hållning är väl att förbjuda all form av omskärelse/stympning av barn, oavsett kön. Och att se att pojkar och flickor är lika mycket värda.

  Därför är den svenska hållningen obehaglig när man bryr sig mindre om att pojkar omskärs än flickor. Särskilt om det kryper in resonemang som att det är skönare för kvinnan om mannen är omskuren (sånt har hörts), eftersom det omvända aldrig skulle accepteras.

 11. Pelle Billing skriver:

  Ingrid,

  Läs här!

  http://mensightmagazine.com/Articles/Northrup/lovecirc.htm

  Detta är en översiktsartikel av en läkare, och om någon har länkar till originalforskning så lägg gärna upp det här. Pether?

 12. Pelle Billing skriver:

  Leifer,

  Jag ser inte att Ingrid resonerar som du skriver. Verkar vara något du läser in själv.

 13. leifer skriver:

  Pelle, Ingrid resonerar kring sexuell tillfredsställelse i relation till omskärelse. Eller hur ska man annars läsa ut det?

  Jag undrar vad som var fel med mitt inlägg, eller i detalj vad du menar inte stämmer med vad Ingrid skriver.

  (Pelle, säg inte att du behandlar Ingrid annorlunda för att hon är kvinna, jag trodde du behandlade män och kvinnor lika)

 14. leifer skriver:

  Pelle
  En annan sak.

  Hur tror du en rapport skulle mottas som diskuterade på samma sätt om kvinnor och kvinnlig omskärelse?

  Tänk dig att man skrev samma om kvinnor som blivit omskurna, att män som har sex med dom känner mindre tillfredsställelse. Skulle det vara ok att resonera kring det?

  Jag ser inte att pojkar som omskärs har mer eller mindre val i frågan än flickor. Därmed faller man i fällan att göra flickor till offer, men inte pojkar.

 15. Ingrid Carlqvist skriver:

  Leifer, du missförstår min fråga. För det första så var det ju inte så att kvinnorna tyckte det var bättre med omskuren man utan tvärtom. För det andra så undrade jag bara varför. Jag är en sån som intresserar mig för saker och vill veta varför det är på det ena eller andra viset. Jag är helt för förbud mot omskärelse och om det nu kan bevisas att varken män eller kvinnor får bättre sex av det, utan precis tvärtom, så stödjer det ju bara förbudstanken.

  Åter till frågan. Vet man VARFÖR kvinnor har sämre sex med omskurna män? Blir det sämre friktion? Eller kan det vara att mannen har sämre känsel och därför blir mer ”hårdhänt”?

 16. leifer skriver:

  Ingrid Carlqvist

  Jag tror inte jag missförstod utan jag skrev ju i parentes att det talas om bland t.ex. det män som blivit omskurna, att dom kan hålla på längre och ge kvinnor mer njutning pga att penis blir mindre känslig. Jag förstod att du resonerade om det omvända, som man gjorde i rapporten.

  Det jag vände mig emot var att resonera så här när det gäller män, skulle det vara ok att göra det när det gäller kvinnor tycker du? Dvs hur långt har vi kommit i att se lika på könen.

  Jag undrar alltså om du kan ”med” att resonera likadant om kvinnor som är omskurna och hur dom har sex, och hur det sen känns för män.

  Som jag sa i mitt första inlägg tycker jag det sen är tveksamt att i media diskutera så här, utan det borde räcka med att säga att man är emot omskärelse av båda könen, och att det ska vara förbjudet enl lag.

  Och om man börjar diskutera i dessa termer, som kommer som ett brev på posten, de som hävdar att omskurna män kan ge kvinnan mer njutning. Och då menade jag hur absurt skulle det inte vara om man resonerar som att omskurna kvinnor ger mer (eller mindre) njutning för män?

  F.ö. Hoppas du inte tar åt dig personligt, jag menar aldrig att vara personligt otrevlig i mina resonemang, dessutom försöker jag behandla kvinnliga debattörer likadant som män (även om det faktiskt är grymt svårt).

 17. Ingrid Carlqvist skriver:

  Leifer, det krävs mer än så för att göra mig stött! Men jag håller inte med dig. Jag tycker alltid att det är bättre att lägga alla fakta på bordet. Även om det skulle visa sig att kvinnor gillar omskurna män och män omskurna kvinnor, så är jag ändå övertygad om att vi snart får ett förbud mot att omskära pojkar. Det är så enkelt – man skär inte i barn. Punkt. Efter 18 får folk göra vad de vill.

  Men jag hävdar ändå att det är intressant att veta varför kvinnor blir mindre tillfredsställda av omskurna män! Sån är jag – vill alltid veta varför.

 18. leifer skriver:

  Ingrid Carlqvist

  Jag håller med förstås om förbud.

  Men undra ändå om du skulle kunna diskutera kring detaljer om hur män upplever omskurna kvinnor i sängen. Och om du vill ”alltid vill veta varför” måste du väl undra där med?

  Vad gäller din fråga så gissar jag att det kan vara så att männen har svårare att bli tillfredsställda (mindre känsligt ollon pga omskärelsen) och att det påverkar även kvinnans upplevelse. Sex är ju rätt mycket en delad och ömsesidig upplevelse.

  Ett annat svar kan vara mer lurigt, den om status. Kan vara så att omskurna män oftare har lägre status i samhället och att det slår igenom i en undersökning. Finns undersökningar som visar att kvinnor känner större tillfredsställelse i sängen om mannen har hög status och/eller är rik. Även detta är sånt man inte får prata om i Sverige, då ju kvinnor aldrig ska få problematiseras, bara män.

  Det kan ju också handla om könsroller, att jämställda män är mer upplysta om hur kvinnor fungerar och bryr sig mer om kvinnans njutning. Det vore ju ett bra argument för jämställda svenska män då! :) Och det borde ju göra att svenska jämställda män kunde öka lite i status och uppskattning. I Svensk (feministisk) media är vi istället slagpåsar och får bära skott för allt som är dåligt. Det kan ju också vara så att kvinnor som har sex med icke omskurna män, ofta själva kan mer om sina kroppar och dessutom tar för sig mer i sängen.

  Jag undrar över omskurna danska män, vilka är det? Låter ju faktiskt som det är ”invandrare”. Och därmed kan man ana en politisk vinkling, där man vill bevisa nåt.

 19. Godtyckligt skriver:

  Det är förbjudet att slå ett barn (självklart) men att skära av bitar av penis det spelar väl ingen roll… Man blir ju mörkrädd..

 20. Ingrid Carlqvist skriver:

  Leifer, givetvis vill jag också veta allt om omskurna kvinnor!

  Jag misstänker just samma orsaker som du gör när det gäller de omskurna männen. Det kanske inte har ett dugg med penisen att göra (inbillar mig att en kvinna märker mindre av en omskuren penis än en man märker av en kvinna som är utan klitoris och/eller delar av blygdläpparna). Jag har varit gift med en omskuren marockan och kan inte påstå att jag märkte någon skillnad. I just det avseendet.

  jag undrar också vilka de omskurna danskarna är. Det är väl inte så att svenska och danska föräldrar har börjat bli som amerikanerna som omskär pojkar helt utan religiösa skäl utan för att de fått för sig att det är mer ”hygieniskt”?

 21. leifer skriver:

  Ingrid Carlqvist

  Ja det kan ju vara mycket demografi. Och om man får spekulera vidare så kan det ju då handla om en del uppgjorda giftermål (där mannen och kvinnan inte valt fritt). Man kan också tänka sig att omskurna män i högre grad är skolad i klassiska könsroller liksom religiöst, och kanske då t.ex. inte onanerar (då det ju är en religiös synd) liksom att det faktiskt är svårare rent tekniskt utan förhud. Därmed lär dom sig inte så mycket om sin egen sexualitet. Liksom att samhällen med hårda könsroller och religiositet begränsar individerna sexuellt.

 22. Runar skriver:

  Ingrid Carlqvist

  Spørsmålet du har stilt etpar ganger om hvorfor/hvorvidt kvinner blir mindre tilfredsstilt av omskårede menn, mener jeg besvares ganske godt i den link Pelle har lagt inn i kommentar #11. Les hele så finner du det.

 23. JD skriver:

  Att omskärelse av pojkar anses vara mer legitimt och inte väcker lika stor uppståndelse skulle kunna ha att göra med att judendomen praktiserar omskärelse av pojkar.
  Det är i västvärlden mer legitimt att kritisera muslimer än judar då det gäller känsliga frågor.

 24. Gert skriver:

  @JD

  Exakt vad du vill ha sagt är oklart. Fakta är hur som helst att även islam förespråkar omskärelse av pojkar.

 25. JD skriver:

  @Gert
  Vad är det som är oklart egentligen?

  Om det bara vore Islam som förespråkade omskärelse av pojkar så kanske det hade varit mer politiskt korrekt att protestera mot detta övergrepp i Väst.

 26. leifer skriver:

  JD

  Jag tror tvärtom att det vore ännu svårare att protestera mot omskärelse om det bara vore Islam som gjorde det. Och att det just att muslimer gör det är känsligt och därmed är det politiskt korrekt att inte kritisera. Är ju därför det trycks på nu för att man ska göra omskärelse på svenska sjukhus och få vågar protestera då man ju kan anses vara typ rasist om man gör det. Finns inget som är mer politiskt känsligt än muslimer idag i Sverige.

 27. Pether skriver:

  Tycker det är väldigt mycket fördomar av de omskurna männen här.

  Studierna är gjorda i usa, där de flesta omskurna inte är varken muslimer eller judar. Studierna tar upp före och efter osv. Om en man skär av sig förhuden och sedan märker att han förlorat det mesta av känseln vid sex, och kvinnan likså, så har de något med omskärelsen att göra.
  Lite svårt att göra sådana studier på religiösa personer som får kuken skuren när de är spädbarn, eller hur?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_effects_of_circumcision

 28. Pether skriver:

  leifer

  Att man inte protesterar mot omskärelse är för att det är judar och amerikaner som skär kuken av folk. Har inget med islam att göra.

 29. leifer skriver:

  Lämpligt ordval att prata om ”kuken” och ”fittan”?

  ”kuken” antyder en erigerad penis dessutom.

  Grundläggande är frågan om det ska förbjudas eller inte. Och om man är för eller emot ett sånt förbud.

  Jag är övertygad om att Islam är det känsligaste att kritisera, sen må vara att det även är svårt att kritisera hur man gör i väst, men inte alls lika känsligt.

 30. leifer skriver:

  Fler som får ibland när man skriver inlägg ”Din kommentar väntar på att bli godkänd.”? Och vad beror det på (kanske dom fula orden?).

  Pether

  Lämpligt ordval att prata om “k***” och motsvarande kvinnans “f****”?

  “k****” antyder en erigerad penis dessutom.

  Grundläggande är frågan om omskärelse ska förbjudas eller inte. Och om man är för eller emot ett sånt förbud.

  Jag är övertygad om att Islam är det känsligaste att kritisera, sen må vara att det även är svårt att kritisera hur man gör i väst, men inte alls lika känsligt.

 31. Per Hagman skriver:

  HA HA HA.

  ”Omskärelse av öronsnibbar” / pelle billing

  I övrigt : Circum cisum är en gammal kulturyttring som ej hör hemma i skandinavs kultur.. Med kultur menar jag onödvändiga medecinska ingrepp.
  Och varför skall jag som skattebetalare betala onödvändiga kirurgiska ingrepp som grundar sig i religon och politik och ej i allvarliga hälso angelägenheter och dessutom kan sannolikt skada pojkarna i hela deras framtid.

  — vedervärdigt.

  —själv funderar jag på hur CC aggresiva landstings handläggning administrativt kan överprövas?

  per hagman

 32. Per Hagman skriver:

  ATT : Leifer.

  min tanke är att det svenska samhället byggs på många fina demokratiska detaljer , avvägningar.
  Vi alla småfolk , har alla rätt att kritisera o ha en egen mening om oven.
  Int trenger vi småfolk huka oss för vad religösa folkens ylar om.
  eller ?

  per hagman

 33. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  ”Fler som får ibland när man skriver inlägg “Din kommentar väntar på att bli godkänd.”? Och vad beror det på (kanske dom fula orden?).”

  Det beror på att kommentaren fastnat i ett filter. Men din kommentar är godkänd nu.

 34. leifer skriver:

  Per Hagman, Jag tycker man borde kunna diskutera allt! Samtidigt förstår jag problemet med religiösa grupper och att dom just då inte kan diskutera allt. Dom är fast i sin tro, säkert på gott och ont.

  Ur jämställdhetsperspektiv blir det intressant då ju religioner förstärker och bevarar kulturer. Religion och kultur går alltså rätt mycket hand i hand. Det blir då nästan omöjligt att skilja kultur från religion och vice versa i många beteenden. Men frågan är samtidigt om det ens är viktigt. Är av ”religiösa skäl” en godtagbar ursäkt för konstigt beteende? Och vilka religioner ska ha sån status? Ex Asatro, eller är det bara stora religioner som skulle få sån status.

  Jag är med dig att ett öppet demokratiskt samhälle inte ska acceptera religion som ett skäl för att ha massa undantag. För mig handlar religionsfrihet också om att friheten att få slippa religion, särskilt då i offentliga rummet. Religion blir då en privatsak och ska hålla sig just där. Nu är detta ytterst i sig en demokratifråga och nånstans är det väl så att såna här saker får bestämmas genom majoritetsbeslut av folket. Även om man då kanske kan prata om vissa grundläggande värderingar och regler i en demokrati, och där menar jag att förbud mot omskärelse (finare ord för stympning) av omyndiga personer borde vara självklart.

 35. leifer skriver:

  Pelle

  Tack, löste det genom att skriva om utan ”fula” könsord.

 36. vildsvinet skriver:

  om kvinnlig sexturism: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/women-who-travel-for-sex-sun-sea-and-gigolos-407202.html

  Kvinnorna uppfattar sina sexköp som romantik…

  Precis som de uppfattar sina övergrepp som kärleksfulla

 37. Andreas Nurbo skriver:

  Aftonbladets TV magspecial är ju intressant:
  ”Vilken bringa, Pattinson! Här är killarna som legat i hårdträning för strandhänget Robert Pattinson, Zac Effron, David Beckham, Gerald Butler – titta och njut! 3″
  http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article13277190.ab

 38. leifer skriver:

  Andreas

  Du menar om det vore omvänt?

 39. "Prince Albert" skriver:

  En tanke som slog mig: I Sverige har vi en lag som föbjuder kupering av hundar, men omskärelse av småbarn går tydligen bra? Jag har inget emot att vuxna gör mer eller mindre genomtänkta beslut och de får således göra vad de vill med sina egna genitalier bara de slantar upp vad det kostar men jag tycker man kan låta ungarna växa upp och få ta sina egna beslut.

 40. Jack skriver:

  Andreas Nurbo,

  Lite grand får man skratta åt alla män som hjälpt feminismen på väg när man ser sådana specialer. Totalt lurade.

  Och lite grand får man skratta åt kvinnorna bakom mediaförevisningen också, de förefaller förvirrade när de försöker vara som män.

 41. Chris skriver:

  Beträffande hur partnern uppfattar sexualiteten:

  Oavsett resultat är det givetvis inget argument kring HURUVIDA stympning ska få ske.

  Däremot är det bra att känna till fakta i målet.

  Hur män upplever sex med könsstympade kvinnor har visst undersökts! Där framkommer att männen inte alls upplever detta positivt. Samlag är extremt svårt att utföra, det innebär smärtor för både honom och kvinnan och mannen tvingas ofta öppna slidan med en kniv. Män gillar i regel inte detta. Någon ökad njutning har jag inte sett rapporter om. Den ligger i så fall inte på något fysiskt plan utan skulle utgöra någon form av märklig sadistisk njutning. FGM (female genital mutilation) är en sed som galet nog upprätthålls av kvinnor, vilket i och för sig är analogt med när MGM försvaras av omskurna män.

  Omständigheterna kring hur skadliga traditioner förs vidare och vilka föreställningar som finns kring dem och vilka som bär dem, är högst relevanta för hur arbetet mot dem ska bedrivas. För att veta hur man ska argumentera bör man förstå vad åsikter baseras på.

  En till förklaring varför omskärelse av män kan orsaka ett försämrat sexliv bör ju plausibelt nog vara att de praktiska möjligheterna att leka med mannens könsorgan minskar och därmed möjligheten att skänka njutning. Det kan ju även kvinnor se som en förlust.

Google