Johan Wennström om unga mäns verklighet

06 juli 2011, av Pelle Billing

Han slår mer eller mindre huvudet på spiken när han blir intervjuad i SvD:

– Jag upplever att budskapet som unga män får i dag är: du tar upp plats för en kvinna.

Han säger att 80-talistmannen tillhör ”the payback generation” – en generation män som får stå tillbaka för historiens upplevda oförrätter mot kvinnan. Resultatet är ett slags sexism.

– Om en kille presterar dåligt i skolan får han inte självklart uppmärksamhet, men om en tjej däremot halkar efter vidtas åtgärder direkt.

Han såg det hända under sin egen skolgång, svaga pojkar åsidosattes och fick klara sig bäst de ville. I dag tycker han sig se konsekvenserna på arbetsmarknaden: det är främst unga kvinnor som är framgångsrika i 80-talistgenerationen medan jämnåriga män halkar efter. De hamnar i ett slags limbo mellan vuxenvärlden och barndomen, de bär bakvänd keps och spelar tv-spel, alternativt lyssnar på deppmusik, klär sig i svart och målar sig med kajal.

– Förr hade många män i min ålder familj och en karriär. Så är det inte i dag. Normen har ställts på huvud. Ingen säger: du behövs som en mogen man.

Försvagandet av hävdvunna institutioner – familj, äktenskap, medborgaranda – har bidragit till situationen för män födda på 80-talet, menar Johan Wennström. Han pekar ut kulturradikalismen från 50-, 60- och 70-talet i förening med 80- och 90-talets feminism som grund till det förvirrande tillstånd som råder.

– En stor grupp unga män födda på 80-talet förslösar eventuella talanger och tar inte tillvaron på allvar, på grund av att de stora berättelserna om vad det innebär att vara man håller på att försvinna. Det är otroligt tragiskt.

Mitt tillägg är att ”the payback generations” är 70-, 80- och 90-talisterna.

”Kulturradikalismen från 50-, 60- och 70-talet” är en bra sammanfattning av varför Sverige var så känsligt för statsfeminismen och nästan helt saknade immunförsvar mot den. Vi hade gjort upp med alla traditionella och religiösa värderingar på ett sätt som närmast saknar motstycke på denna planet.

Med detta inte sagt att det är ett självändamål att vara konservativ, men jag tror att ett samhälle mår bra av att ha en viss motvikt mot överdriven social ingenjörskonst.

 

20 kommentarer på “Johan Wennström om unga mäns verklighet”

 1. Fredrick skriver:

  Instämmer i Wennströms analys, läser just nu en nyligen utkommmen bok av biologen/psykologen Frans De Waal ”Empatins tidsålder”.
  Han skriver ”Marxismen föll på illusionen om en kulturellt konstruerad människa..
  Feminismen i USA hemsöktes av en liknande illusion då man antog att könsroller kunde genomgå en fullständig förändring”.

 2. Access skriver:

  Instämmer om Wennström!

  När jag läser intervjun med Manne Forssberg ovanför i artikeln så associerar jag till medeltidens gamla munkar som späkte sig själva med tagelskjortor och piskor för sina nedärvda synders botgöring.

  Mea culpa, mea maxima culpa!

  Dels har han föraktet för sitt eget kön starkt integrerat i sin personlighet, vilket i sig är skrämmande. Men samtidigt tar han på sig en väldigt traditionell riddarroll, för att rädda fagra kvinnor från ‘draken käftar’ (läs: ta död på den traditionella manliga könsrollen – även om han verkar ha en perverterad uppfattning om vad den innebär).

  Av allt detta gör han sig ett namn och en karriär, vilket försvårar han motivation till att komma vidare i resonemangen, bort från pubertala analyser och slutsatser. Han riskerar att bli fast i tankebanorna, fast i manshat, självförakt och förakt för sina medmänniskor.

 3. Per Hagman skriver:

  Tja i svergie kan vem / vad som helst transformeras av ambitiösa politiker och de flesta låter sig omformas / likriktas.
  Brist på en privat uppfattning som ventileras har väl med klimatet som ej tål olikriktade.
  Men på det personliga planet är svenskar lika skiträdda som trälarna på 1000 talet.
  Svenskar i gemen törs knappt yttra sig och vilken personlighet kommer av denna ynkliga självuppfattning.
  – per hagman

 4. leifer skriver:

  Allt det här handlar om att män ska få samma lika värde som kvinnor, utan att behöva prestera massa saker hela tiden. Wennströms analys är mycket bra, men lösningen låter ändå som en återgång till traditionell könsroll där män ska prestera och bygger sitt människovärde kring det.

  Förresten så har ju riktiga patriarkat just ett sånt värde för män, utan prestation. Dvs svenska män är lurade att tro att dom får nåt gratis pga sitt kön, och som Wennström säger, så är det ju numera närmast tvärtom. Ett slags matriarkat då.

 5. Erik LL skriver:

  ”de bär bakvänd keps och spelar tv-spel, alternativt lyssnar på deppmusik, klär sig i svart och målar sig med kajal.”

  Vilken underbar mening. Jag har svårt att se hur de där sakerna har med barndom att göra. Det är tråkigt när intelligenta äldre människor uttalar sig så fördomsfullt och korkat. Alla exempel i den meningen är saker som slagit igenom på allvar de senaste 30 åren. Svart kanske man klädde sig redan på Johnny Cash´s tid, det har jag inte koll på. Om 40-50 år kommer vi ha gott om svartklädda tv-spelande äldre människor. Det har inget med barnslighet att göra.

  Rockmusik som Elvis och blues såg man ju också ner på en gång i tiden. Idag är de hippa kidsen ”som borde ha växt upp” 60, 70, 80 år gamla och gillar fortfarande Elvis. Jag har bara hört en enda person som fortfarande behåller attityden att Elvis är barnmusik.

 6. leifer skriver:

  Erik, ja där har du en poäng. Man undrar också på vilket sätt det är fel att måla sig med kajal som man ur ett jämställdhetsperspektiv även om huvudpoängen var unga män utan ett riktigt liv kanske (tv-spel ex fungerar ju inte som huvudsyssla för de flesta). Som jag skrev i förra inlägget så undrar jag vad lösningen är enl Wennström. Vad menar du själv är lösningen Erik på unga männens problem?

 7. Pelle Billing skriver:

  Wennström är född 1987…

 8. leifer skriver:

  Pelle, ja noterade det faktiskt från början och det var ju därför han var extra intressant att läsa i detta sammanhang.

 9. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Ja.

  Min kommentar var i första hand till Erik LL som skrev ”äldre människor uttalar sig”.

 10. Erik LL skriver:

  Ojävlar, där ser man. Ibland får man sota för sina egna fördomar!

  Jag blir oerhört förvånad att killen, lika gammal som jag, inte har koll på moderna subkulturer. Eller ännu värre, att han har koll men förpassar dem som barnsligheter. Han kanske vill verka äldre och mer seriös genom att ta en mossig attityd till nyare kultur. Vem vet.

  Jag hoppas verkligen inte att han med detta: ”Ingen säger: du behövs som en mogen man.” Menar att tidigare nämnde kulturyttringar har med mognad att göra. Om så är fallet så får han nog fundera lite över mognaden i hans egen syn på medmänniskors liv och kultur.

  I övrigt har han bra poänger. Det är bara jag som hakar upp mig på detaljer.

 11. leifer skriver:

  Erik

  Vad är din lösning (frågar igen) på problemen?

  Wennström pratar ju om manliga förebilder etc, det låter som en tillbakagång till könsroller där det gäller för män att prestera, annars är han ingenting.

 12. Erik LL skriver:

  Leifer: Jag har ingen lösning. Önskar att jag hade det men nej tyvärr.

  Jag skulle vilja se att sverige skulle börja använda sig av vetenskap, fakta och sunt förnuft när man gör förändringar. Därmed skrotas feminismen och alla andra galna ideologier vi har. Tro ska inte vara basen för förändring. Bara den saken skulle kanske förbättra tryggheten för alla. Pojkar skulle kanske uppleva mer trygghet om samhället i alla dess nivåer faktiskt såg efter deras intressen och inte bara prioriterade flickorna. Mer trygghet kanske i sin tur leder till en sundare mansbild och mer självsäkra män. Vem vet, jag spekulerar.

  Basen för ett bra samhälle måste väl ändå vara att skrota alla ideologiska galenskaper. Sedan kan man ju bygga därifrån.

  När jag gick på dagis/fritids och vi fick en manlig vikarie en gång blev vi helt lyriska och spelade bandy hela dagen. Jag minns att jag upplevde en annan sorts trygghet när sjysta män fanns där.

 13. leifer skriver:

  Erik, bra tankegångar där! Vore skoj om man kunde utveckla såna vid tillfälle. Nånstans finns ju ändå en samhällssyn som dessutom förändras över tid. Det blir ju också en fråga om lagar och regler. Såna brukar ju f.ö. förändras år från år, vare sig man vill eller inte. Dvs inget av detta vi diskuterar är statiskt.

 14. [...] pratade om grupper av människor, om det strukturella fenomenet manlighetskritik. Varför skulle någon som är genusvetare och kritiserar manlighet känna sig träffad av kritik mot [...]

 15. Jack skriver:

  Även 70-talister, 90 och 00-ister har också haft svårigheter. Det varierar hur men ser inte att 80-talisterna skulle ha det värre. T ex har en del av dem sluppit den slavhandel med män som värnplikten utgjorde för 70-talisterna. 90-talisterna är istället än mer indoktrinerade, medan 00-istpojkarna får höra just nu att de är ett hen och att kvinnan är första könet.

 16. Anders skriver:

  Allt hänger ihop, att många unga män halkar efter och ”blir över” är nog lika mycket ekonomisk utveckling som kulturell. Vi har råd att vara singlar, och därför väljer fler vara det längre, och ju fler som gör det desto fler som inte vill tvingas till det för att utbudet minskar.

  Jag tror män överlag klarar singellivet sämre, fler som riskerar bli ensamma och isolerade pga hur man fungerar socialt. Män har färre vänskapsrelationer.

 17. Certatio skriver:

  Nu brukar jag som regel tycka att de vanligen förekommande jämförelserna mellan feminism och kommunism är tveksamma, då feminismen till sitt ursprung i grund och botten är en liberal tanke. Här kan det ändock vara på sin plats med ett citat från Karl Marx:

  ”The ideas of the ruling class are in every epoch the ruling ideas [...].”

  I en samtid som förbehållslöst köper myter om patriarkalt förtryck och där referenser till män och manlighet per automatik ses som något negativt, är det svårt att inte i viss mån göra tolkningen att kvinnor de facto är dagens styrande samhällsklass.

  Nåväl. Låt oss bemöta dagens orättfärdiga manskritik på ett synnerligen manligt sätt: inte genom gnäll och klagan, utan genom handling. Det är dags att genom saklig diskussion, vasst kritiskt tänkande och faktabaserade resonemang slå hål på myterna, och det räcker inte om det bara är Pelle och en handfull till – vi har alla ett ansvar för att få till stånd (pun intended) den erforderliga förändringen…

 18. Jocke S skriver:

  Instämmer: Paraplyorganisation i god tid innan valet 2014. Med fokus på den odemokratiska statsfeminismen.
  Reinfeldt, Juholt, DN, SVD, och SVT och några till inför skampålen!

 19. leifer skriver:

  Jocke S

  Stadsfeminismen tycks intressant nog har blivit viktigare för högerblocket än för vänsterblocket. Förklaringen är tror jag att vänsterblocket tar kvinnliga röster för givet, medan högerblocket tar manliga röster för givet. För högerblocket gäller det då att försöka vinna kvinnliga röster med feminismen. Detta är nåt som M drivit rätt hårt.

  Dock verkar inte vänsterblocket bryr sig så mycket om sina manliga väljare, och det tror jag kan vara dumt om man vill ha så många röster som möjligt 2014. Och SD kommer då att plocka en hel del av dessa röster från vänsterblocket, och även då kvinnor som fått nog av bl.a. feminismen.

  Samma sak kan då gälla för högerblocket, när man tar manliga röster för givet och driver feminismen för hårt.

 20. Pelle Billing skriver:

  Certatio,

  ”vi har alla ett ansvar för att få till stånd (pun intended) den erforderliga förändringen…”

  Instämmer! Alla behöver inte vara superaktiva men vi kan alla göra småsaker i vardagen, eller varför inte donera till de av oss som bloggar.

Google