Centerpartiet väljer ny ledare

22 juli 2011, av Pelle Billing

SvD skriver om de tre personer som kandiderar till partiledarposten hos Centerpartiet: Anna-Karin Hatt, Annie Johansson och Anders W Jonsson.

Mikael Gilljam, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, har följande att säga om kandidaten Anders W Jonsson:

Mikael Gilljam tror att det blir svårt för Anders W Jonsson att slå sig in, dels för att han är man, dels för att han är minst känd.

– Om han inte är riktigt duktig och sopar banan med de andra. Annars blir det nog en strid mellan gräsrötterna med Annie Johansson och Anna-Karin Hatt som vet hur man gör politik i Stockholm.

Att vara man är en nackdel.

 

6 kommentarer på “Centerpartiet väljer ny ledare”

 1. Håkan skriver:

  Fast i detta fallet så håller jag på Annie Johansson. Förhoppningsvis leder hon in Centern på en liberal väg som leder bort från statsfeminismens uppdelning i män och kvinnor. Jag hoppas på ett parti som står upp för individernas rättigheter (och skyldigheter) frikopplat från vilken grupp de kan hänföras till.

  Ett sådant parti skulle kunna begrava det rådande feministiska tänkande och ge oss en riktig jämställdhet. Om Annie Johansson kan göra det så är hon mitt val oavsett om hon är man eller kvinna!

 2. CG skriver:

  Ja att gå från en trist och ful tant till en något yngre trist och tråkig tant lär ju sätta fart på opinonssiffrorna….Not… Centern kan mycket väl ha gjort sitt i riksdagen…

 3. Access skriver:

  Intressant att Mikael Gilljam säger det så där rakt ut. Det tyder väl på att det inte är nåt kontroversiellt faktum att det är så?

  I övrigt kan jag nog hålla med Håkan. En manlig partiledare skulle behöva bevisa att han är mer feminist än de mest extrema feministerna inom partiet. En kvinnlig partiledare skulle inte behöva bevisa någonting.
  I praktiken är bara en kvinnlig partiledare som skulle kunna leda politiken bort från feminismen. En manlig skulle aldrig tillåtas göra nåt sånt.

 4. vmm skriver:

  Eftersom kön inte ska spela någon roll så måste det ju vara en kvinna som efterträder en man, och då tycker man ju att logiken säger att en man ska efterträda en kvinna. Men då verkar den där logiken ha upphört och då verkar det vara som så att eftersom det varit en kvinna så ska det vara en kvinna. Logiken handlar inte om att det ska vara varannan, utan att det alltid ska vara en kvinna. Så upplever jag det, i alla fall. Kön ska inte spela roll, därför ska det alltid vara en kvinna…

 5. leifer skriver:

  Jag röstade på Centern förra riksdagsvalet 2010. Men upplever nu att det saknas är liberalt parti, ett med stort L. Folkpartiet har tappat tycker jag och jag har dessutom svårt för deras partiledare. Kanske blir Centern igen nästa gång, trots att dom är lite väl feministiska m.m. Det viktigaste tycker jag är ett parti som vill satsa på företagandet, jag upplever C mest trovärdiga där av alla riksdagspartier (eller ska man säga minst dåliga?). Samtidigt får mittenpartierna det allt svårare och dom är numera så små att dom bara kan vara med att styra som stödparti.

  Verkar vara liberalernas förbannelse, deras budskap är ofta ganska diffusa och fyllda av kompromisser. Ibland blir det ju inga beslut pga för stor hänsynstagande, ungefär som man skämtade om att Centern ville bygga bron mellan Köpenhamn och Malmö men av hänsyn till miljön så ville man inte ha nån trafik på den, och därmed skulle det vara enkelriktat åt båda hållen.

  Man kan också tycka att liberalers framtidsvisioner kunde vara lite tydligare och mer ”sexiga”. Just nu är det förvirring allmänt samtidigt som Håkan Juholt enbart resonerar i termer av fördelningspolitik a la Socialismen på 70-talet.

  Vad gäller kön på partiledaren så gillar jag ändå att C håller sig med en kvinna (om hon är duktig). Det ger ju liksom en skön känga till partierna på vänsterkanten som ju inte klarar att ha en kvinnlig partiledare. Miljöpartiet undantaget, men då har dom ju både en man och en kvinna. Extra kul är det med vänsterpartiet och socialdemokraterna som ju är dom partier som gapar högst om feminismen, men inte lyckas leva som dom lär. Snacka om att dom är vilse i pannkaka! :D

Google