Bra artikel om våldtäktsanmälningar

05 juli 2011, av Pelle Billing

F d åklagaren Rolf Hillegren skriver idag på Newsmill om våldtäktsanmälningar. Den här gången skriver han både mer nyanserat och klarsynt än jag sett honom göra tidigare:

Däremot är det så att många anmälningar inte ens innehåller ett påstående om brott, medan andra innehåller märkliga omständigheter som gör att det blir omöjligt att driva fallen vidare. Själv är jag böjd att tro att många anmälningar kan vara en konsekvens av en något idylliserad bild av hur en lyckad afton bör sluta. Den något märkliga kampanjen ”prata om det” ger en antydan åt det hållet. Vi befinner oss i dag i den egendomliga situationen att många tror att samhället ska kunna ställa det mesta tillrätta som man misslyckats med själv och till och med ge ”upprättelse” för en kväll som slutat annorlunda än man tänkt sig. Den artikel i Sydsvenskan [länk] som Ingrid Carlqvist hänvisar till utgör ett bra exempel på det. Om konstiga våldtäktsanmälningar m m skrev jag och tre kolleger den 13 september 2007 på SvD Brännpunkt. Vi gjorde då det sanna men något tillspetsade påståendet att många anmälare inte har mer att komma med än en känsla av att de blivit våldtagna för att de vaknat i fel säng. Detta ledde till ett oherrans liv. Att påståendet var sant bekymrade varken feminister eller journalister.

De flesta i Sverige vet nog inte hur luddiga våldtäktsanmälningar kan se ut, och hur pass ofta de inte beskriver en våldtäkt (och ibland ingen brott alls). Här är några exempel från Sydsvenskans sammanfattningar:

22-årig studentska dricker med korridorkompis och vaknar naken intill honom. Orolig för att de haft sex, men minns inte.

24-årig kvinna träffar före detta pojkvän, de dricker alkohol och har sex trots att hon ”tyckte” att hon sagt att hon inte ville. Hon vet bara hans förnamn, frågade aldrig efter efternamnet.

19-årig utbytesstudent vaknar upp halvnaken på en restaurangtoalett. Hon minns vagt ett vaginalt samlag med en man hon mött på restaurangen. Misstänker att hon blivit drogad. Ingen kan identifiera mannen.

13-årig flicka blir påhoppad av två pojkar på väg till skolan, de puttar henne. Rubricerades som våldtäkt eftersom ”snopparna stod upp” på killarna, enligt anmälan.

Under en nationsfest hamnar en 20-årig kvinna på rygg i en säng och en man tar på henne, det blir kamp och hans skjorta går sönder innan hon kan fly.

Par deltar i gruppsex. Den 22-åriga kvinnan har sex med två personer när en tredje person vill vara med. Kvinnan säger nej men pojkvännen säger att det var okej om den tredje mannen använde kondom. I förhör sa kvinnan att hon inte avbröt eftersom det var så skönt med de två andra.

Alla dessa fall har alltså rubricerats som våldtäktsanmälningar, och ingår i den statistik över nedlagda våldtäktsanmälningar som till exempel Amnesty är upprörd över. Men är det egentligen konstigt att de flesta anmälningar läggs ner, då de antingen är luddiga, inte innehåller brottsbeskrivning eller att ord står mot ord?

Hillegren har följande att säga om detta:

I stället har man hällt bensin på den brasa som hållits levande av feminister och journalister genom att jama med och göra gällande att åtalsstatistiken kan förbättras, varvid man använt den populistiska klyschan att ”alla stenar ska vändas” i dessa mål. Jag anser dock att stenar endast ska vändas när man har rimliga skäl att förvänta sig att något kan finnas inunder. Många journalister har varit kritiska då de funnit att anmälningar lagts ned utan att förhör hållits med den utpekade gärningsmannen. Men om anmälan inte innehåller ett påstående om brott finns det ingen gärningsman och ingen som kan delges misstanke om brott. På liknande sätt förhåller det sig om en anmälan är alltför konstig. Det blir då meningslöst att hålla förhör med den utpekade. En känd jurist med feministiska böjelser antydde en gång att en kvinna inte alltid kan veta om hon blivit utsatt för ett brott. Om så är fallet inställer sig följande reflektion: Har vi en rimlig lagstiftning om det krävs juridisk kompetens för att bedöma om man blivit offer för något så allvarligt som ett sexualbrott?

Den ”kända juristen med feministiska böjelser” är alltså Claes Borgström, statsfeminismens främste ståthållare. När jag var med i SVT Debatt i slutet av förra året citerade jag hans lustiga uttalande om att kvinnorna i Assange-fallet inte kunde veta om de blivit våldtagna – eftersom de inte var jurister. Jaså, hur ska då vanliga människor kunna ha sex med varandra utan att veta om de begår ett brott?

Min känsla är att det brinner i statsfeminismens Sverige just nu. Fler och fler publikationer börjar ifrågasätta gamla sanningar, och de tidigare ståthållarna har ingenting att försvara sig med. De rabblar sina gamla floskler, men nu när det finns journalister och debattörer som ber dem att lämna källa eller förklara vad de menar, så står de svarslösa.

There’s nothing more powerful than an idea whose time has come.

 

53 kommentarer på “Bra artikel om våldtäktsanmälningar”

 1. Pelle Billing skriver:

  Se även Ingrid Carlqvists svar till Hillegren här: http://www.newsmill.se/node/37800#comment-277387

 2. gustav skriver:

  Intressant. Jag tycker snarare att exemplen ovan visar på en möjlig rimlighet i Borgström-citatet. Personerna har i flera fall råkat ut för sånt om inte är okej, men exakt vad lagen säger är svårare att ha koll på utan att vara insatt. Inte ovanligt när det kommer till juridik för övrigt.

  Hur en person som inte vill begå övergrepp ska bete sig är förstås: ”schysst”. Allt oschysst beteende är inte lagbrott, men man garderar sig bättre på ena sidan om den gränsen. Egentligen är det inte konstigare än att frågan ”hur löst måste jag slå för att inte åka dit för misshandel?” är att ge fan i att slå. Varför skulle man pusha gränserna och tex lyssna på pojkvännen huruvida man får knulla hans tjej eller inte?

 3. JD skriver:

  Huh…
  Ditt resonemang Gustav är verkligen både flummigt och direkt kvinnoförnedrande.
  Det du säger är att män/killar enskilt ska ta den ansvarsfulla rollen för kvinnans upplevelser medan kvinnan passivt ska förlika sig i mannens omdöme. Varken vi män eller rättsväsendet ska alltså kunna kräva att kvinnan har något eget ansvar för den situation som hon hamnar i?

  När ska kvinnor då ta ansvar för sina egna handlingar Gustav?

 4. Pelle Billing skriver:

  Gustav,

  Jag håller med om att man inte alltid kan juridikens detaljer – och givetvis ska vi inte kräva detta av icke-jurister. Men Borgströms citat handlade inte om huruvida någon kunde juridikens snårskog. Det handlade om huruvida man visste om man blivit utsatt för ett övergrepp eller inte. Och på något vis måste man väl veta det, även om man inte kan brottsrubriceringen eller ens vet om det går att väcka åtal?

  I Assange-fallet handlade det om en ung kvinna som inte ansåg sig utsatt för något övergrepp alls, men brottsrubriceringen blev våldtäkt – det är alltså detta som Borgström försvarade med sitt citat.

  Sedan håller jag med om att människor ska bete sig schysst. Och det gäller båda könen. Det är knappast schysst att gå till polisen bara för att man är för full för att komma ihåg vad som hände med korridorskompisen.

 5. Håkan skriver:

  Bra att våldtäktsinflationen börjar ifrågasättas. Även bra att feministpatriarken Borgströms uttalande nagelfars. Jag skulle även vilja fråga om vi har en rimlig lagstiftning om det krävs juridisk kompetens för att bedöma om man begått något så allvarligt som ett sexualbrott?

 6. JD skriver:

  Skulle vara kul att få en reflektion över följande två fall.

  A) En kille och en tjej som båda är lika berusade träffas på en festival. Dom börjar hångla och går sedan ut i skogen och har sex bakom en buske.
  Några timmar senare upplever tjejen att hon har blivit utnyttjad och kanske våldtagen.

  B) En kille och en tjej som båda är lika berusade träffas på en festival. Dom börjar hångla och går sedan ut i skogen har sex bakom en buske.
  Några timmar senare träffas tjejen och killen igen och blir sedan ett par under resten av festivalhelgen.

  I vilket av dessa båda fall är det mest ”rätt” att killen blir häktad och åtalad för våldtäkt. Killens upplevelser var samma i båda situationerna.

 7. Access skriver:

  gustav säger:

  ”Jag tycker snarare att exemplen ovan visar på en möjlig rimlighet i Borgström-citatet. Personerna har i flera fall råkat ut för sånt om inte är okej, men exakt vad lagen säger är svårare att ha koll på utan att vara insatt.”

  och

  ”Hur en person som inte vill begå övergrepp ska bete sig är förstås: ‘schysst’. Allt oschysst beteende är inte lagbrott, men man garderar sig bättre på ena sidan om den gränsen.”

  Ditt första påstående motsäger ditt andra.
  Hur menar du att någon ska veta vilket ”schysst” beteende som utgör brott och vilket som inte gör det, eller hur stor gråzonen är? Och menar du att det finns en objektiv syn på vad som är schysst och inte?

  Konkret, vad menar du med ”schysst”?
  Och anser du att bara ena parten i en relation bär ansvaret för att vara schysst?

 8. vildsvinet skriver:

  Det handlar självklart om att skrämma män och pojkar och göra dem osäkra i sexuella sammanhang. (Kallas jämställdhet). Samma princip som lagstiftaren använt när bil-/båtförare som druckit typ 28 cl starköl kan åtalas för ”fylleri”.
  Det är lagstiftarens MENING att Svenne inte skall veta var gränsen går, utan skrämmas till extrem försiktighet.

 9. Mattias skriver:

  gustav,

  hur pass allvarligt ”skadad” (mentalt eller fysiskt) kan man ha blivit om man är osäker på om det var en våldtäkt eller ej?

  Jag har för länge sen tröstat/stöttat en kvinna som vi räddade under en pågående våldtäkt och hennes sorg och ilska glömmer jag aldrig. Att jämföra ovan exempel med en våldtäkt tycker jag faktiskt du skall skämmas över.

 10. Törnrosa skriver:

  Hej JD. Den frågan är ju bara för enkel, blä. Killen ska med ditt scenario inte häktas i något fall. Däremot måste det ju så klart bli polisförhör i A-fallet.

  Men jag vill inte kalla det falsk anmälan. Det är en anmälan. Brottet kan inte styrkas och anmälan läggs till handlingarna.

 11. Oscar skriver:

  Verkar uppenbarligen som att begreppet våldtäkt måste få en striktare definition.

  Nu vet jag inte vad Mattias syftar på (Utdragen i Pelles artikel?), men det är ju ett bra exempel. Att någon känner sig våldtagen och att någon med våld tvingade fram sex är två olika saker.

 12. Mia skriver:

  Ja en bra och inte minst nyanserad artikel. Tror också att det är vad som krävs om man ska bli lyssnad på istf att spela offerfeministerna i händerna sas. Och skönt att höra att RH inte anser det han påståtts anse tidigare. Rimmade just inte alls med hans ‘egna ord’ här.

 13. PabloHoney_4 skriver:

  ”Man våldtog 18-årig
  kvinna – när hon sov – Döms till fängelse”

  http://na.se/nyheter/orebro/1.1271894-man-valdtog-18-arig-kvinna-nar-hon-sov

 14. JD skriver:

  @Törnrosa

  I fall A så skulle många inte ens försöka tänka sig in i hur killen uppfattade situationen just därför att tjejens upplevelser får allt fokus.
  Många skulle anse att det inte är snack om saken att han ska straffas.
  Att ingen av dem ljuger är nog ganska vanligt.

  Likaväl som att en åklagare söker bevis för skuld så måste hon/han söka bevis för att brott inte har begåtts. Dessutom ska ju bevisen ligga inom gränsen för vad som kan anses vara med högsta sannolikhet (ca 97% enligt en hypotetisk uppskattning i HD).innan personen blir straffad för brottet.
  Med andra ord är det väldigt liten chans att verkligen få någon åtalad och fälld om man ska följa de principer som sägs gälla om att oskyldiga ska ha samma rättstrygghet som ett offer.
  Ska fler bli fällda så ska det inte ske genom att man låter känslan styra i sådana fall som i A).

 15. vildsvinet skriver:

  ”kvinna smekte man på snoppen när han sov”
  har hänt mig

 16. JD skriver:

  @PabloHoney_4

  Intressant artikel framförallt stycket.

  ”Om mannen inte insåg att kvinnan sov, eller inte insåg att hon kunde sova, beror det enligt rättens uppfattning på att han självförvållat berusat sig. ”

  Menar dom att han redan innan han blev full borde ha insett att hans fylla skulle innebära att han av misstag skulle våldta någon??

 17. vildsvinet skriver:

  äsch, glömde genusglasögonen: Kvinna tafsade på man när han var nästan medvetslös

 18. JD skriver:

  OT Dumt att skämta för mycket.. Tog bort det..

 19. vildsvinet skriver:

  Ha ha

 20. vildsvinet skriver:

  men jag förstår att det är jättesvårt att sätta fast Män (och helt omöjligt att sätta fast kvinnor) för våldtäkter i nära relationer eller i tillfälliga relationer där båda varit lite medverkande till händelsernas gång.

  Men vad göra.

  Införa ett skräcksamhälle där alla är misstänksamma och anmäler alla?

  eller så lär vi oss ta ansvar för vår egen säkerhet

 21. vildsvinet skriver:

  men detta med eget ansvar är ju lite känsligt för Alliansen. Den vill ju gärna att kollektivet skyddar individen

 22. Törnrosa skriver:

  JD: Jag tror nog att där är många som resonerar som du. Men du har väl sett vad det är som får i gång mig och gör mig förbannad vid det här laget.

  Jag hatar ojusthet, jag hatar när folk systematiskt kastar skit på motståndare och försöker ”lura” folk. Jag har under dessa månader som jag kollat in bloggvärlden sett mycket skit. Och en hel del mycket bra saker.

  Det som gör mig ledsen för alla dessa vanliga killar är att jag tror att debatten och alla anmälningar osv gör att ni snart inte vågar krama om en tjej.
  Allt blir ju så fel. Ni är inga monster, det vägrar jag tro på.

  Men där finns avarter och de ska påvisas. De männen ska straffas.

  Jag håller på att avsluta ett eget intresseengagemang som jag haft här på nätet. Har hittills fått publicerat det jag ville. En grej kvar. Den kommer kanske ut, kanske inte – sedan är jag nog färdig med bloggvärlden.

  Det engagemanget tycker nog många är ett falskt beteende av mig. Och det är det kanske. Jag har balanserat på slak lina, trots yrsel.

  Men vet du JD precis som Pelle så tycker jag att man ska kämpa för både kvinnor och män. Jag tror på individen. Just nu håller Pelle på att hjälpa killarna att få ett fotfäste. Alltså fokuserar han på sånt som intresserar män. Och det irriterar vissa.

 23. vildsvinet skriver:

  Törnrosa sa ”Men där finns avarter och de ska påvisas. De männen ska straffas.”

  Och Kvinnor är Änglar?

 24. Törnrosa skriver:

  Vildsvinet: Det där var så dumt så jag tycker att både du och jag ska glömma vad du skrev.

 25. vildsvinet skriver:

  Det finns avarter och de skall påvisas. De människorna skall straffas. Vore dumt att skriva.

 26. vildsvinet skriver:

  Kvinnor är väna och underordnade. Män är svin?

 27. Mattias skriver:

  vildsvinet,

  nu har du väl missförstått något ändå. Vänstra halvan av röran vill låta kollektivet hantera individen, Alliansen är ju för det fria valet.

 28. vildsvinet skriver:

  men Alliansen har stiftat fett mycket lagar som tyder på det?

  typ vad?

 29. vildsvinet skriver:

  individen skall leva enligt normen. dvs enligt kollektivet.

 30. susanna svensson skriver:

  Eller som under en nyligen genomförd rockfestival. Min äldsta son var där med en kompis. Kompisen var full träffade likaledes asfull tjej. Tycke uppstod bland alkoholdimmorna och de vinglade mot tältet. Just när de nästan fått av sig alla kläder så behöver den fulla tjejen lätta på trycket. Killen somnar med halvneddragna byxor. Full tjej vinglar in i fel tält på väg tillbaka och har sex med en annan lika full kille som hon trodde var sonens kompis. Min sons fulla kompis vaknar nästa dag bakfull med ågren och är övertygad om att han har blivit våldtagen av en bög eftersom han vaknat med nerdragna byxor.

  Hur skulle du döma ur ett feministiskt perspektiv och hur skulle du döma ur ett rättspositivistiskt

 31. vildsvinet skriver:

  finns det bara två alternativ?

 32. vildsvinet skriver:

  jag typ skulle vilja döma ur ett feghetsperspeviktiskt perspektiv, för jag är lite konservativ/socialistisk

 33. vildsvinet skriver:

  gillar min riksdagslön

 34. Håkan skriver:

  @susanna svensson

  Frågan är väl om enl. Bodström et al tjejen utsatts för en våldtäkt då hon inte tänkt ha sex med just den killen.

 35. Törnrosa skriver:

  Susanne: Jag vet inte vem du riktade problemet till, möjligen till mig eftersom jag svarade på JD:s fråga.

  Tyvärr har jag inget svar på din problemställning. Jag har tidigare sagt på den här bloggen att jag inte är feminist, aldrig har varit det, och efter vad jag nu sett på nätet aldrig heller kommer att bli det. Jag tar avstånd från det sätt som vissa driver kampanjen.

  Alltså jag kan inte lämna något feministiskt svar. Jag är bara en medmänniska i största allmänhet: Sorry

  By the way när vi ändå är inne på det. Väldigt Off topic. Vad som än sägs om IC så vägrar jag tro att hon är den pedofil som vissa försöker göra henne till.

  Tjoho larvråttan och vildsvinet nu rullar den trojanska hästen aka Törnrosa ut för gott. Ha det bra allihop

 36. OldWolf skriver:

  Rolf Hillegren är lite fin i kanten och avstår från att berätta om vem han citerar. När han skriver ”den populistiska klyschan att “alla stenar ska vändas” i dessa mål”, så citerar han överåklagare Marianne Ny, som driver målet mot Julian Assange.
  http://oldwolf-vindenviskarmittnamn.blogspot.com/2011/02/man-hade-inte-vant-pa-alla-stenar.html

 37. JD skriver:

  @Oldwolf
  Ja hela HIllegrens artikel är extremt träffsäker. Bland annat då han resonerar kring orsakerna till att vi har de problem vi har idag där Rättsväsendet dels inte kunnat förklara för folk om svårigheterna att få fällande domar på ett korrekt sätt och dels det ödestigna i att man för att ”förbättra” statistiken har låtit sig påverkas av icke jurister som går i feminismens ärenden vilket har resulterat i ännu större svårigheter att få korrekta utredningar och fällande domar.
  När det gäller Marianne Ny så är frågan vad hon menar med ”alla” stenar. Det känns väldigt tveksamt om hon är så pass opartisk att hon även vänder på stenar som skulle kunna fria Asssange. Ett extremt grovt tjänstefel om detta inte görs vilket förhoppningsvis kommer att leda till regler / kommission om att åklagare ska att granskas i framtiden då allt detta är klart och Assange har blivit friad.

 38. leifer skriver:

  JD, som du säger så handlar nog vända alla stenar, om att granska Assange, den åtalade. Inte målsägande. Därmed får man ju ingen helhetsbild. Man undrar också vad som händer när ord står mot ord. Nån teknisk bevisning finns väl inte heller.

  Intressant blir ju också om Assange sen skulle frias och han väljer att stämma kvinnorna för förtal. Då kanske det också blir att ”vända alla stenar” i kvinnornas beteende. Säkert ingen rolig process att vika ut sitt sexliv så där. Dessa kvinnor ger ju i övrigt inget vidare intryck, dom verkar vara gold diggers som söker sig till män med makt/pengar. Läser man utredningen som gjordes inför åtal så får man ett väldigt dåligt intryck av dessa kvinnor. Och inte är dom några offer heller.

  Nu tycker jag Assange inte är nån hjälte heller precis, ungefär lika dålig kålsupare som kvinnorna. Det är ju också ganska tydligt att kvinnorna inte väckt nåt åtal om dom hade fått bli ensam flickvän till Assange, även med det beteende han har.

  Tänk om dessa kvinnor kunde gå igång på alla cylindrarna över vanliga snälla hyggliga jämställda svenska män. Men dom är väl då inte ”spännande”.

 39. Mia skriver:

  leifer

  Ja tänk om dessa kvinnor (och män) inte var så lockade av det ”spännande”. Eller som Dr Tara skriver i en kommentar i sin senaste tråd:

  ”A Shrink for Men: Sadly, you’re probably right, Paul Mark Joseph. I always seem to underestimate the number of people lined up waiting to take their fair share of abuse.”

  http://www.shrink4men.com/2011/06/30/urgent-group-intervention-needed-should-this-man-marry-his-abusive-and-controlling-fiancee-next-week/#comments

 40. leifer skriver:

  Mia

  Med tanke på att det är populärt att ställa upp i förnedrings-TV som Big Brother kan man ju undra om detta inte gäller i andra sammanhang också. Ex då kvinnor som gör rätt mycket för att ta del av lite ”stjärn-glans”. Man ser ju kvinnor flockas och skina som solar i hela ansiktet när dom får stå nära Julian Assange. Givet ”lägger dom upp sig” och blir gärna förnedrade om dom får chansen, bara det blir nåt annat tillbaka. Är det ett beteende som kan problematiseras i Sverige?

  Samtidigt är ju drivkraften för män enorm att blir kända och rika, just för att dom då kan välja och vraka bland kvinnor! Men det handlar också om det jag brukar prata om att det är obalans i reproduktion, att kvinnor har huvudmakten där. Dvs för kvinnor räcker det då med ”att bara vara” utan att göra nånting speciellt (smink, kläder, hårfärgning, special frisyrer, plastikoperation, rakning, diet etc kan ju förvisso vara hårt arbete), för män handlar det om att prestera massor för att få makt inom reproduktionen. De rika kända männen har då alldeles för mycket makt, utom möjligen vid vårdnadstvister.

  Det tycks också då vara en förlegad syn på sex i såna här sammanhang. Kvinnor som har sex och förväntar sig nåt form av tjänst/betalning som motprestation. I fallet Assange är det ju uppenbart att kvinnorna inte ”fick nånting” för sexet så att säga och var grymt besvikna. Det kanske inte ens var bra sex och då blir ju ansvaret på mannen automatiskt, vilket också är sjukt. I åtals rapporten var det ju massa uttalande från kvinnorna om Julians oförmåga och förmåga att få stånd. Inte heller det ger en vacker bild av kvinnorna, på flera sätt.

 41. Mia skriver:

  leifer

  Min poäng var att det är ganska same same här också. Att man (eller kvinna) gör saker för att få saker, och sen ibland blir grymt besviken. Män blir besvikna om de inte ‘får sex’ trots att de ger ‘närhet’ (eller pengar) och kvinnor att de inte får ‘närhet’ (eller pengar) trots att de ‘ger sex’ (i väldig stora penseldrag). Det gjordes en ganska träffande variant på ”Får jag ligga med dig då?” som hette ”Vill du prata med mig då?” :)

 42. leifer skriver:

  Mia

  Fast det där är väl just könsstereotyper du tar upp. Att män vill ha sex bara. Och kvinnor bara typ närhet. Ex är det mycket som pekar på att kvinnor är minst lika kåta som män, är minst lika otrogna etc.

  Det är ju också kring den syn på sexualitet som man moraliserar ex att kvinnans sexualitet är vacker, god och kärleksfull medan mannens är hård, ond och bara fokuserad på sex.

  Grundproblemet här är dock att man går ifrån idén om att se könen som lika och bedöma dom lika. Extra konstigt när feminismen gör det som ju säger sig stå för båda könens lika värden med resonemang som att kön enbart är en social konstruktion. Och det är ju feminismen nu som driver på i detta med våldtäktsmål och åtal som den mot Assange.

 43. JD skriver:

  @Leifer

  ”Man undrar också vad som händer när ord står mot ord. Nån teknisk bevisning finns väl inte heller.”

  Ja, Det undrar nog många.
  Åklagaren på ena sidan som själv har fått välja vilka källor och spår som ska utredas. Frågan är hur mycket som hamnar i slasken och hur mycket som inte ens hamnar där?
  Försvarsadvokaten på andra sidan som är helt beroende på att åklagaren verkligen har gjort en objektiv och fullständig utredning eftersom det är den som ligger till grund för försvaret.

  Efter utredningen kan advokaten få en anmärkning om han gjort ett dåligt jobb.
  Om åklagaren har gjort ett dåligt jobb eller ej förblir åklagarens egna lilla hemlighet i all evighet…

  Fair play?

 44. Mia skriver:

  leifer

  Nja det var därför jag skrev ‘få/ge sex’ och ‘närhet’ då det finns de som menar att det handlar om samma sak (kärlek/bekräftelse) men att det tar sig lite olika uttryck pga av biologiska och psykologiska skillnader och sociala konstruktioner kanske? Och att det naturligtvis finns såväl individuella som generella likheter och skillnader.

  Rekommenderar än en gång boken *Nära främlingar* även om den har ett par år på nacken.

 45. Pelle Billing skriver:

  Jag läser just nu en bok om psykoterapi med män (http://www.pellebilling.com/2011/06/book-review-doing-psychotherapy-with-men) och där skriver författaren att sex är ett sätt för män att uttrycka och uppnå emotionell intimitet. Medan kvinnor oftare vill känna emotionell intimitet först, och sedan ha sex.

  Han har även intervjuat män om detta så det är inte helt godtyckligt. Sedan vad som är biologi, socialkonstruktionism och evolutionspsykologi ska jag låta vara osagt. Ingen av oss vet de olika proportionerna av dessa.

 46. leifer skriver:

  Mia

  Finns förresten ett problem i sammanhanget som är värt att nämna. Och vet inte om det är biologiskt eller social konstruktion, eller kanske båda. Inte minst vårt samhälles syn på könsroller dvs det kan handla om vårt svenska samhälle. Det handlar om att män ska ta för sig! Dvs en kille som frågar snällt kommer inte alltid så långt, utan att det gäller att vara bestämd och visa vad man vill. Många tjejer gillar män som är pådrivande och tar initiativ. Det är ju också så att den kvinnliga könsrollen är den av att vara passiv, mannens är att vara aktiv. För kvinnor är det lite fel att vara tydligt ute efter sex eller visa det. Det här skapar ju en svår balansgång för män och det kan faktiskt bli svårtydbara signaler som kvinnan skickar ut. Kvinnor kan ju också ändra sig just av hanteringen, dvs en bestämd man kan hon gå igång på, trots att hon först var tveksam. Detta är nog också väldigt förvirrande för män. Samtidigt döms nu enbart män för överträdelser, kvinnor kan då alltså aldrig göra nåt fel enl lagen i praktiken.

  Jag vet inte hur vi ska komma ur dessa begränsande könsroller men hoppas att det går på nåt sätt. Men för att det ska hända tror jag man måste titta över kvinnans beteende och hennes könsroll. Det är bl.a. därför jag trycker på att börja problematisera kvinnors beteende mer, idag är det bara männen som problematiseras. I detta ligger också att männen frigörelse återstår, har mer kvar att göra än motsvarande för kvinnor. Det menar jag är fallet idag i Sverige.

  Det här skapar också olyckliga kulturer som t.ex. den i förorten där pojkar ska spelar tuffa hela tiden. För det är då bättre att vara tuff än att pekas ut som en mes. Och det sitter ju djupt i mansrollen att inte vilja vara en ”mes”. SVD har en lite följetong nu om mansroll på ”idagsidan” som nämner detta i viss mån i alla fall. Ex var den om ”den typiske pojken är ovanligare än vi tror” intressant.
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/
  I dagens tidning är rubriken ”80-talisterna brottas
  med mansrollen”, läs där främst vad Johan Wennström har att säga, tycker han har många poänger. Tyvärr blir ju dock SVDs serie igen lite av ett problematiserande av män, aldrig av kvinnor.

 47. Fredrick skriver:

  Leifer:
  Intressant artikel-serie, instämmer i dina tankegångar.

 48. Mia skriver:

  PB

  Samma tankegångar, och eventuell (del)förklaring till varför så är fallet är det som framförs i boken jag nämnde.

  leifer

  Just vi måste diskutera könsroller (och jämställdhet) ur båda perspektiven. Men då vill det som sagt till att både män och kvinnor talar såväl som lyssnar. Inte skuldbelägger och ‘krigar’.

 49. leifer skriver:

  Mia

  Kanske inte skuldbelägga kanske men däremot kritisera. Ex kan man mycket väl kritisera och problematisera kvinnornas beteende i Assange-fallet. Sen hur mycket man ska generalisera från det om kön är en annan fråga. Men när det gäller män så görs det ju ständigt. Och ska man ändå göra det så måste man ju då problematisera båda könen, eller helt låta bli.

  Det är ju också bra om kvinnor blir tydligare, ex har nog många killar missat intresserade tjejer. Där tjejerna trott att dom är tydliga. Tankeläsning är dock svårt. Könsroller blir ju också intressesant att resonera i kring i förhållande när ex två kvinnor dejtar varandra. Hur går det till om båda är passiva? Båda väntar på att den andra ska ringa… ;)

 50. Mia skriver:

  leifer

  Båda ringer naturligtvis eftersom de inte förväntas vara passiva ;)

 51. Gustav skriver:

  JD:

  Sent svar, men: Skrev jag killar? Nej, jag skrev personer. Undantaget exemplet – som dock relateras till det specifika fallet i inlägget (+ garderas med ”tex” för bästa sarkasmeffekt). Naturligtvis gäller samma även för situationen kvinna mot man eller båda av samma kön.

 52. [...] för väl i många av de våldtäktsanmälningar som görs (och som aldrig går till åtal). Som Pelle Billing skriver, så vet antagligen inte de flesta svenskar hur luddiga våldtäktsanmälningar kan vara [...]

 53. [...] Tyvärr ser allt för många våldtäktsanmälningar ut ungefär såhär. När Sydsvenskan för en tid sedan redovisade hur alla anmälningar om våldtäkt som kommit in till polisen i Lund såg ut så kunde man lätt se att många överhuvudtaget inte beskriver något brott och att flera andra innehåller märkliga omständigheter som gör att d…. [...]

Google