Spännande ny tidning: New Male Studies

27 juni 2011, av Pelle Billing

new-male-studies

För närvarande pågår arbetet med att skapa en ny internationell tidning om mansfrågor.

Jag har blivit tillfrågad om att vara en del av tidningens advisory board och jag har tackat ja till detta. Andra medlemmar där är Warren Farrell, Katherine Young och Roy F. Baumeister så jag är minst sagt i gott sällskap.

Viktigast är emellertid att det är ett seriöst initiativ som inte är inriktat på att klaga, utan som är inriktat på att förbättra kunskapen om män samt förbättra mäns livssituation. Det är sådana initiativ jag vill stödja och bidra till.

Det känns även bra att Sverige är representerat, när dessa tunga namn drar igång en tidning inför framtiden.

Så här skriver man om tidningens inriktning och fokus (svensk översättning efter originaltexten):

Rationale

In response to a now well-documented decline in the overall well-being of males in postmodern culture, a group of Australian, Canadian, European and American scholars have gathered to work together to publish research essays, opinion pieces, and book reviews on all aspects of the male experience.

Main Foci

Several broad areas of fundamental interest and concern have been identified:

(1) the experience and outcomes of education for boys and young men, (2) challenges and difficulties of developmental transition for males – especially adolescents, (3) significant disparities in health outcomes for men compared with women, (4) the vital role of fathering, (5) the inordinate number of males in the penal system, (6) the characterisations of men and boys cultivated within popular culture, academe, and many social institutions, and (7) how men experience and are affected by the kinds of occupational, familial, and social roles that are culturally required of them.

Syfte

Med anledning av den väldokumenterade nedgången av mäns övergripande välmående i postmodern kultur, har en grupp australiensiska, kanadensiska, europeiska och amerikanska forskare/skribenter samlats för att publicera forskningsarbeten, debattinlägg och bokrecensioner om alla aspekter av upplevelsen av att vara man.

Huvudsakligt fokus

Flera områden av grundläggande intresse och angelägenhet har identifierats:

(1) upplevelsen och resultatet av pojkars och unga mäns utbildning, (2) utmaningar och svårigheter i utvecklingsmässiga övergångar för män – särskilt tonåringar, (3) betydande skillnader i hälsoutfall för män jämfört med kvinnor, (4) faderskapets centrala roll, (5) det oproportionerliga antalet män i fängelse, (6) bilden av män och pojkar som odlas i populärkulturen, akademin och många sociala institutioner, och (7) hur män upplever och påverkas av de sociala, familje- och sysselsättningsroller som förväntas av dem kulturellt sett.

 

10 kommentarer på “Spännande ny tidning: New Male Studies”

 1. Musse Pig skriver:

  Karriären går som smort.

 2. Urban skriver:

  Grattis Pelle!

 3. Hamstrn skriver:

  När kan man få se det första exemplaret? :D

 4. Matte Matik skriver:

  Känns väldigt kul att du är med där, både med tanke på vem du är som person och att ditt arbete uppmärksammats (vilket förmodligen har att göra med just vem du är som person). Grattis!

 5. klagaärbra skriver:

  Jag tycker inte att klaga på feminster och deras arbete är något fel. Det är väl precis så deras arbete går ut på, gentemot oss män.

  Tycker iof detta låter strålande, kämpa på

 6. Pelle Billing skriver:

  Tack alla :)

  Vet inte när första exemplaret kommer.

  @klagaärbra
  Att peka ut felaktighter i feministiskt tänkande är en början, men i längden bygger det inte upp något nytt, något bra, något som gör skillnad. Så klagandet måste övergå i ett byggande.

 7. Fredrick skriver:

  Bra initiativ, som sagt fokusera på det konstruktiva och framåtsyftande i mans-rörelsen.

 8. Jocke S skriver:

  Mycket bra, och detta med ”huvudsakligt fokus”!
  Här har man minsann inte krupit under någon feministisk/PK godtagbar limbogräns, (om denna snåriga metafor går hem).
  Gratulerar, och så har du ju som svensk särskilt mycket att bidraga med!

 9. Kristian skriver:

  Toppen!

  Jag får lägga till ett par Baumeister på önskelistan ser jag.

 10. [...] jag tidigare rapporterat har det skapats en internationell tidning för mansfrågor. New Male Studies är [...]

Google