P-piller för män kan bli verklighet

06 juni 2011, av Pelle Billing

SvD och DN rapporterar att ett p-piller för män kan vara på väg, även om det kommer att dröja några år för att testa dess säkerhet.

Så här långt har man inte identifierat några biverkningar, och spermieproduktionen kommer raskt tillbaka om man slutar ta preparatet.

Om det visar sig att denna substans kan bli ett läkemedel som håller vad det lovar, skulle du då (som man) kunna tänka dig att använda det? Och du som är kvinna, skulle du kunna tänka dig att låta mannen sköta preventivmedlet?

 

46 kommentarer på “P-piller för män kan bli verklighet”

 1. Björn skriver:

  Äntligen! :D

 2. Agnes skriver:

  Ja, om biverkningar saknas, varför inte? Så länge biverkningar saknas ser jag inte problemet. Och både p-piller och minipiller för kvinnor kommer i dag med en mängd biverkningar, varav depression, övervikt och minskad sexlust kan vara de mest idiotiska med tanke på syftet.

 3. Agnes skriver:

  Dessutom bör det vara skönt för män att inte behöva lita på halvsanna utsagor om att någon äter piller.

 4. Access skriver:

  Om jag var heterosexuell och jag eller min sexpartner inte ville ha barn så skulle jag definitivt använda det. Om det nu är så att det inte finns några biverkningar.

  För övrigt skulle jag vilja påstå att preventivmedel aldrig kan klassas som ”läkemedel”. Varken definitionsmässigt eller bidragsmässigt. Graviditet är ingen sjukdom.

 5. Pseudo Nym skriver:

  Är kille och skulle absolut läsa på och överväga det. Tror dock jag främst skulle se det som komplement till kondom (ifall den spricker) på samma sätt som jag idag gärna ser att tjejen tar piller som extraskydd.

  Jag utgår från att pillren för killar kommer motsvara de för tjejer i säkerhet och liknande.

 6. HannaD skriver:

  Absolut! Detta är verkligen efterlängtat. Alla nuvarande metoder har icke önskvärda bieffekter.

 7. Tommy Jonsson skriver:

  Det vore en klar fördel att ta ett piller i stället för kondom. Att lita på att kvinnan tar sina piller kan vara ödesdigert, vilket många män har erfarenhet av.

 8. Bettan skriver:

  Tänk vad fantastiskt, nu närmare ett jämlikt förädlraskap, där både män och kvinnor lättare kan välja OM de vill bli förälder och med vem. Där män lättare kan undvika ett icke önskat och påtvingat föräldraskap :)

 9. Toddan skriver:

  Jätteviktigt för jämställheten vad gäller barns tillkomst! Jag hade absolut använt det, men i mitt fall kommer det för sent, jag efterlyste det för 20 år sen.

 10. leifer skriver:

  Pelle Billing, lite OT

  Feminist-skribent Tanja listar din blogg (nr 2 i listan) som anti-feministisk. Är du anti-feminist?

  http://ablativ.blogspot.com/

  Antifeminismbloggar och dyl

  Genderrorism
  Pelle Billing
  Genusmagazinet
  Genusperspektiv
  Genusnytt
  Antifeministbingo 1
  Antifeministbingo 2

 11. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Nej, jag är varken feminist eller antifeminist. Jag tror på lika rättigheter och skyldigheter mellan könen, och jag tror på en jämställdhetspolitik som inkluderar både mans- och kvinnofrågor.

  Men jag kan inte hålla reda på vad alla kallar mig. Här på bloggen är jag tydlig med vad jag står för – allt annat är hörsägen.

 12. Androgyn skriver:

  Somman kan läsa på http://www.newmalecontraception.org/ har RISUG (injektion av polymer i sädesledarna) klarat testning på människor och är säkert och reversibelt. Sedan finns ju varma bad, vilket är lite omständligt men verkar fungera. På sjukvårdsupplyssningen har de dock ingen aaaning om några preventivmedel för män utom kondom.

 13. Tanja skriver:

  leifer:
  Vidare efterforskningar skulle raskt visa att de sista två länkarna i listan leder till sidor som uppenbart inte är antifeministiska. Hade du kollat upp länkarna i den korta listan lite bättre hade du nog insett att det är mycket fokus på ”och dyl”.

  För övrigt är det ett sexologskämt att P-piller för män kommer om fem år. De kommer alltid om fem år.

 14. Pether skriver:

  De kommer alltid… ?

 15. Jocke S skriver:

  Ja, man kan nog konstatera (bl.a. här bredvid nyligen) att ”vissa” gärna skulle vilja ha P-piller som lägger munkavle på män som inte jamar med! Vi förväntas hålla käft, alternativt hålla med!

 16. leifer skriver:

  Tanja

  Du kan väl istället ändra så att det blir tydligare om du nu bryr dig. Och hur placerar du Pär Ström? Eller vilken länk menar du är anti-feministisk?

  Vet att Hanna Fridén inte tål kritik, jag har lyckats bli avstängd på hennes sida, så jag kommer inte debattera mer med feminister på deras sidor. Lågt i tak är bara förnamnet.

 17. Tanja skriver:

  leifer:
  Om du vill debattera med mig får du nog ändå ta och debattera hos mig, för debattera i kommentarerna i en annan bloggares inlägg är oseriöst och respektlöst.

 18. Mia skriver:

  Tommy Jonsson

  Just! Att lita på andra kan visa sig ödestigert. Så även om jag som kvinna kan göra abort som sista utväg om jag blir ofrivilligt gravid så är mitt svar på frågan – Nej jag skulle inte låta någon annan sköta preventivmedlet.

 19. leifer skriver:

  Tanja

  Efter att ha gått på så många nitar med feminister som påstår sig vara för jämställdhet så får det vara! Ditt inlägg ”hej, vit man” http://ablativ.blogspot.com/2011/02/hej-vit-man.html
  på din hemsida visar att du inte förstår att män också kan vara diskriminerade idag och att det finns mycket att göra för att män ska bli jämställda kvinnor, dvs där män är i underläge. Även dina alla enbart negativa inlägg om Pär Ström visar din inställning. Ditt rubrik till länkarna anti-feminist istället för ”jämställdhet” eller ”jämställdhet ur männens synvinkel” visar ju på problemet. Är man inte feminist så är man ju då inte för jämställdhet, och därmed tycker du ju då inte att Pelle heller är för jämställdhet egentligen. Mer ärlighet där vore på sin plats, också då ju feminismen numera säger sig stå för äkta jämställdhet och vara på männens sida.

 20. leifer skriver:

  Tanja

  Glömde, vad gäller respekt och seriösitet så ser jag inte mycket av det från självutnämda feminister och jag talade inte speciellt negativt om en annan bloggare, men sa att jag inte kan debattera där mer eftersom jag blev avstängd för att man inte hade ”rätt åsikter”. Och om du menar att man inte får skriva nåt negativt om nån annan i 3:e person på sin blogg så får du väl sluta skriva negativt om t.ex. Pär Ström på din blogg, utan istället leva som du lär!

 21. Runar skriver:

  Leste i Roy Baumeisters bok ”Is there anything good about men” at det var visse feministkretser som var motstandere av en p-pille for menn. Og poenget var jo godt og enkelt, en slik pille vil gi mannen makten over forplantningen og ikke kvinnen slik det er nå i høy grad,hun tar sin p-pille og slutter med den når hun ønsker å få barn,ønsker da mannen ikke det må han bruke kondom, noe som ofte ikke gjøres likevel samt at en kvinne kan ”lure” menn ved å si hun bruker piller.

  Kommer det en p-pille for menn uten spesielle bivirkninger vil antagelig samtlige seksuelt aktive menn bruke den, slik at kvinner da må spørre sin partner om ikke han kan være så snill å slutte med pillene slik at hun kan få barn,makten over forplantningen blir i mannens hender. Slik jeg forstod Baumeister var det dette feminstene ikke likte ved mannlig p-pille, for makten var jo blitt gitt kvinnen dengang p-pillen kom ikke sant?

  Jeg har tenkt endel over dette, og har kommet til at de har rett,det vil i mange fall bli vanskeligere for en kvinne å bli mor,ihvertfall i alle de tilfeller det skjer ved ”uhell” eller ved at mannen blir lurt. Mange er selvsagt enige om at de vil ha barn, men det vil bli kvinnen som i tilfeller av tvil om man vil bli forelder må da overbevise mannen om å kutte ut pillen.
  Jeg mener, nå kan menn ha sex uten fare for å bli far uten å ønske det,og vil i teorien også kunne presse kvinner til endel sex ved å love at ”joda,jeg skal slutte med pillen,eterhvert…” Hvordan vil kvinner forholde seg til dette at de rett og slett må spørre om å få bli mor? Vil det bli gitt fri adgang til sædbanker som en kompensasjon? Det å kunne bli gravid har på en måte bare vært en rett og naturlig mulighet for kvinner, sex kan de jo få nårsomhelst og dermed sikre seg ett barn. Mulig jeg overdriver dette,men ”mottrekk” mot en slik makt i mannenes hender vil vel måtte komme?

 22. Jocke S skriver:

  Kanske ett steg mot fortsatt överbefolkningsexpansion också? Det finns idag mycket som talar emot för män att bli pappor, eller att hålla sig till ett, högst två barn!

 23. Runar skriver:

  På den annen side vil det kanskje bli en åpning for menn som ikke er førstevalget på partnermarkedet,om endel kvinner ikke får sitt ”alfa-valg” av en mann til å slutte med pillen vil de kanskje vende blikket mot de menn som faktisk vil bli far isteden, og endel menn som lever i kronisk sølibat vil nok mer enn gjerne bytte ut dette med en kjærlighetsliv om ”prisen” bare er å si jatakk til å bli far til hennes barn, evnt menn fra fremmede kulturer(asylsøkere m.m.) som vil kunne få en inngangsbillett til landet ved å få barn med en lokal kvinne…

  Komplisert dette!

 24. Jocke S skriver:

  Men sedan räcker det ju inte med att bli pappa. Dessvärre ärt det nästan lika lätt att bli av med pappan….Alla skilmässor och så då vårdnadsfrågan, där så många pappor diskrimineras, av mammor med hjälp av socialen, regelbrott, fördomar och lögner. Ett av statsfeminismens största brott mot FN:s ”Barnstadga” resp ”Mänskliga rättigheter” för pappor!
  http://www.skanskan.se/article/20100601/LUND/705319817/1057/*/jurist-sagar-socialtjansten
  VÅRDNAD. Papporna har inte en chans i vårdnadsutredningar. Det menar barnrättsjuristen Lena Celander-Jörgensen. I vårdnadsmål som hon varit ombud i där Lunds Socialförvaltning ansvarat för utredningarna har visat på en socialtjänst som är undermålig och rent ut fruktansvärt inkompetent.

 25. leifer skriver:

  Jocke S

  Det pratas nu mycket om barnfattigdom i Sverige. En anledning är ju kvinnors makt över reproduktionen!

 26. fil skriver:

  tycker det är konstigt att ingen känner att: ”självklart tar jag ppiller för män utan biverkningar eftersom kvinnor kan få blodpropp och massa andra allvarliga biverkningar av sina”, det är väl självklart om man har en partner som man litar på att han får ta p-piller då kvinnans som sagt är fullproppad med farliga biverkningar och humörsvägningar?

 27. Jocke S skriver:

  Leifert, det är en jättefråga!
  Fil. Vet inte hur stora problem med p-piller är idag för kvinnan, en del har väl gjorts? Men det är ett problem även för naturen och för män, i skymundan kanske?
  Artikel av Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen (som jag kritiserat i brev en gång.) Här faktiskt: ”Om mannen inte räddas går vi under.”
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/31/naturskyddsf-reningen-om-mannen-inte-r-ddas-g-r-vi-under#comment-268361
  Verkligen tänkvärt, och en anledning är östrogen som läcker ut i naturen, från bl.a. P-piller.

 28. Mörker skriver:

  Rent medicinskt tror jag att det blir svårt, ett alltför stort medicinskt ingripande jämfört med p-piller för kvinnor. Men skulle man hitta ett nytt sätt, utan alvarliga biverkningar och risker…

  Vilka möjligheter som då öppnar sig. Inte ett enda barn skulle behöva sättas till världen utan mannens uttryckliga önskan. Jag förstår att feministerna är emot det. Men tyvärr så kommer nog p-piller för män kosta skjortan, och inte komma före skattefinansierad insaminering av ensamstående är på plats.

 29. fil skriver:

  Det är massa biverkningar av kvinnors p-piller, allmännt känt, vi utsätter oss för fara när vi använder dem (vilket givetvis är ett eget val) och om då mäns p-piller skulle vara utan biverkningar så känns ju valet självklart? Om man lever tillsammans med en man så borde man väl lita på honom om han äter p-piller eller?
  Kostnad är ju givetvis ibland också avgörande men det är ganska dyrt med p-piller som det är idag också tycker jag…
  Sen tycker jag fortfarande att män kan använda kondom om man inte litar på en kvinna som äter p-piller, men det brukar inte föreslås eller tas emot som ett populärt förslag när man föreslagit det…
  Jocke S: Vad menar du? Ska kvinnor sluta med p-piller då eller hur menar du?

 30. Pelle Billing skriver:

  fil,

  Det låter klokt det du säger om att män borde använda ett manligt p-piller, om det är utan biverkningar, eller bara om det har mildare biverkningar än kvinnliga p-piller (jag känner inte till några läkemedel utan biverkningar).

  Sedan kan man fråga sig om kvinnor – som själva kan bli gravida – kommer att lita på att mannen tar ett ”osynligt” preventivmedel? Möjligen i väldigt stabila relationer. För det innebär i så fall att kvinnan ska lita på mannen, istället för tvärtom.

  En annan fråga: Tycker du att kvinnor bör ta halva ansvaret för kondomer i dagens samhälle? Numera säljs även kondomer för kvinnor, men nästan inga kvinnor väljer att använda dem, utan det är männens ansvar att ta på sig kondom. Varför har kvinnliga kondomer inte fått brett genomslag bland kvinnor?

 31. fil skriver:

  Jag vet inte om kvinnor i största allmännhet skulle lita på män sm tar p-piller, antagligen inte. Jag gillar ju självklart att ha kontrollen då det är jag som får föda eller göra abort men min partner skulle jag lita på till 100 % då vi varit tillsammans så länge.
  Jag känner inte alls till kondomer för kvinnor kan jag faktiskt erkänna, hur i hela friden funkar dem? Kanske just för att de inte marknadsförs på samma sätt som de inte används? Om de funkar bra, så varför inte?

  Jag tycker att om man är i en relation och använder kondom ska båda betala hälften var men ÄVEN om kvinnan äter p-piller bör ju mannen betala halva, eller hur?
  Om det handlar om one-night stand kan man ju hoppas att båda har.

 32. Hamstrn skriver:

  Om partnern blir gravid får man tillbaka sin insättning då fil?

 33. fil skriver:

  @Hamstrn
  Varför skulle mannen få tillbaka pengar om p-pillren inte funkar? Så om kondomen spricker ska jag ha tillbaka pengarna då? Vilken konstig inställning, det är för mig självklart att man delar kostnaden av dfet preventivmedel man väljer att använda, min sambo och jag valde p-piller då får vi ju båda betala, eller känns inte det rimligt?

 34. Tanja skriver:

  Peller och fil
  Femidomer är dyrare, och svåra att få tag på. Däremot är det förstås larvigt att som tjej inte ha kondom med sig om man tänker sig kunna hamna i en situation där man vill ha sex med kondom.

  Moderna p-piller för kvinnor har en jävla massa biverkningar, mer eller mindre allvarliga. Och jag tror att det är rätt många relationer där kvinnan skulle lita på att hennes partner tar p-piller.

  Hamstrn:
  Båda får väl i så fall tillbaka sin insättning. Så det jämnar ut sig.

 35. Tanja skriver:

  Pelle
  Förresten varför är det rimligt att män skulle ta p-piller om de har mildare biverkningar ön kvinnors? Om biverkningarna är lika stora, är det inte då rimligt att mön tar piller?

 36. Pelle Billing skriver:

  Tanja,

  ”Femidomer är dyrare, och svåra att få tag på.”

  Visst är det så, men precis som att det är intressant att fråga sig varför det inte läggs mer resurser på manliga p-piller så kan man fråga sig varför det inte läggs mer resurser på kvinnliga kondomer. Jag tror inte det är någon konspiration, men det är intressant att fråga sig vilken dynamik som ligger bakom.

  ”Förresten varför är det rimligt att män skulle ta p-piller om de har mildare biverkningar ön kvinnors? Om biverkningarna är lika stora, är det inte då rimligt att mön tar piller?”

  Tanja här vill du misstolka mig. Jag är övertygad om att du förstår vilken princip jag ville framföra.

 37. Tanja skriver:

  Tycker absolut att det är intressant med femidomer. De är ju samtidigt mer distraherande jämfört med kondomer om man tänker i hur mkt de syns och så. Hört folk klaga på att de prasslar, men också hört att de känns skönare.

  Jag blev faktiskt på rikigt förvirrad över det där med biverkningar. Tack för att du svarade.

 38. Jack skriver:

  Kondom tillsammans med piller. Jättebra. Sen behövs ändå rätten till juridisk och ekonomisk abort om kvinnan skulle göra sig gravid med en man trots alla hans försök att värja sig. I själv verket behöver det inte kallas juridisk abort! Snarare är det så att mannen inte bör ha några skyldigheter per default, kvinnan är ju den med makten. Om mannen skriver under ett avtal med staten blir barnet hans dock i juridisk och ekonomisk mening, med de rättigheter det medför till vårdnad, barnbidrag (bör vara mycket litet även för kvinnan) osv.

 39. Tanja skriver:

  Jack
  kvinnan sitter visserligen på makten, men hon sitter också på ansvaret och kostnaderna (utebliven arbetstid, 600 spänn, psykiskt och fysiskt lidande). Förstår verkligen tanken med att kvinnan har makt och män borde inte ha ansvar per default, samtidigt är det också skevt att män ska slippa ta smällen en abort medför.

 40. Jack skriver:

  Tanja,

  ”men hon sitter också på ansvaret och kostnaderna ”
  Nix. Fel uttryckt. Kvinnan har ansvar och kostnader men inte ansvaret och kostnaderna. Idag en blir ofta en man också ansvarig och skyldig att betala, skillnaden är att mannen kan bli det mot sin vilja.

  Kvinnna tar heller inte kostnader så mycket som hon vinner betald ledighet som en man aldrig kan få och dessutom blir hon med barn. Anledningen att folk säger grattis är inte den betalda ledigheten utan den psykiska och fysiska glädje det medför.

 41. Jack skriver:

  Tanja,

  Du syftade kanske på ansvar och kostnader för aborten? Ja, hon har ju möjlighet till femidom och p-piller. Med tanke på att kvinna är rustad för att slippa lägga lika mycket arbetskraft och fysiskt och psykiskt lidande för att få till en sexuell kontakt är det inte mer än rätt de i de väldigt få fall en oönskad abort skulle behöva göras kvinnan tar och betalar den där 600 ingen. Redan har ju män betalt det mesta där med skatt ändå.

 42. Jack skriver:

  hm? hoppas det gick att förstå vad jag avsåg.

 43. Tanja skriver:

  Jack
  Folk säger väl grattis till män som ska bli pappa också? Säger jag, i alla fall, och alla i min omgivning.

  Jag menade ansvar för aborten. För varken femidom, p-piller, karl som lovar att dra ut i tid eller spiral är 100% säkra och kvinna kan bli ofrivilligt gravid lika mycket som en man.

  Hur menar du med ”väldigt få fall av oönskad abort”? Som jag förstått det är de flesta aborter oönskade. Och jag tror att många kvinnor känner att de där 600 kronorna är minsta bekymret med att genomgå en abort.

 44. Tess skriver:

  Är tjej och absolut! Får själv svåra bi-effekter av mina så skulle gärna se killen testa det, ifall det skulle fungera _bättre_ för honom.. Dock så skulle jag nog vara rädd för att låta honom testa det innan det funnits på marknaden ett tag.. :) Man är ju rädd om juvelerna.. =P

 45. [...] bloggar i ämnet: Pelle Billing , Ann Helena [...]

 46. Me skriver:

  Ja det skulle jag absolut!

Google