Lundapolis om nedlagda våldtäktsåtal

29 juni 2011, av Pelle Billing

Amnesty, som förr jobbade med att få ut människor ur fängelset, vill nu ha fler bakom lås och bom.

OK, jag kostar på mig att raljera lite, men faktum kvarstår att Amnesty bytt profil från en frihetssökande till en radikalfeministisk organisation. Numera har de manligt fysiskt och sexuellt våld (mot kvinnor) som en av sina huvudfrågor.

Till sakfrågan. Stämmer det att Lunds oförmåga att få våldtäktsanmälningar att leda till åtal är problematisk? Ska vi oroa oss över att ingen av de 41 anmälningarna år 2010 ledde till fällande dom?

Frågan är relevant att ställa, och i en intervju i Sydsvenskan ger kriminalkommisarie Stephan Söderholm följande svar:

– Min analys är att det inte är något konstigt i detta, säger Stephan Söderholm.

– Några anmäler våldtäkt som ska ha begåtts för flera månader eller år sedan. Då är det omöjligt att säkra några bevis.

Ett annat problem är att såväl anmälaren som den misstänkte ofta varit kraftigt berusade och har svårt att i efterhand redogöra för vad som hänt.

– I några fall har kvinnan en pojkvän men har i berusat tillstånd gjort något med någon annan man. Sedan blir de byxis och gör en anmälan.

– Ofta står ord mot ord. Jag förstår att det måste kännas hemskt för kvinnan att inte bli trodd. Men det är också hemskt för en person att bli anklagad för något denne inte har gjort. Och ofta är mannen i ett underläge i den här typen av utredningar.

I flera av anmälningarna har kvinnan någon form av handikapp.

– Ta den 14-åriga flickan som gjort flera anmälningar. Hon är kontaktsökande och försätter sig i situationer där hon kan bli utnyttjad. Jag vill påstå att hon är en fara för sig själv.

Söderholm avfärdar alla tankegångar om att det skulle vara manliga strukturer inom poliskåren som gör att anmälningar läggs ned.

– Det flesta utredningar har lagts ned av kvinnliga åklagare.

Citaten talar för sig själva, och det är en befriande ärlighet som kriminalkommisarien uppvisar. Det enda han inte nämner (utan bara antyder) är falska anmälningar, men det har en kollega till honom redan gjort.

Vi kan nog alla instämma i att våldtäkt är ett hemskt brott och att vi helst av allt skulle vilja se varje skyldig individ i fängelse. Men problemet de senaste åren i Sverige är inte att det funnits en attityd av att ”våldtäkt är väl inte så farligt”. Utan problemet har varit att våldtäkt använts som ett slagträ mot gruppen män, samtidigt som polisen har misstänkliggjorts – utan att man haft något på fötterna.

Sanningen är istället att män ofta förespråkar hårdare straff för våldtäkt än de nuvarande, och att föraktet för våldtäktsmän är stort i manliga kretsar. Vi vill helt enkelt att våra fruar, flickvänner och systrar ska kunna känna sig trygga.

Parallellt med detta har samhället ignorerat det växande problemet med falskanmälningar och att det är många så kallade ”problemindivider” som anmäler våldtäkter och upprepade gånger försätter sig i problematiska situationer. Det som lundapolisen säger om detta stämmer väl med det jag hört från gynekologer. Ett flertal av de som anmäler våldtäkt gör det upprepade gånger och har stora psykosociala problem i sin vardag.

Diskussionen om våldtäkt är på väg att bli mer nyanserad, och det gynnar oss alla, kvinnor som män.

P.S. Även en åklagare från Lund uttalar sig i Sydsvenskan.

 

34 kommentarer på “Lundapolis om nedlagda våldtäktsåtal”

 1. Jocke S skriver:

  Hur kan det bli anant än fullständigt kaos med den ”radikala” lagstifning om våldtäkt som införts. Jag anser att bakgrunden delvis är sexköpslagen, den kom först.
  Sverige är välfärdslandet där en kvinna inte anses mogen att ta ansvar för sin sexualitet ens om hon tar steget ut på gatan och begär pengar för kärlek (nåja) som borde vara gratis. Och skuldbeläggningen samt straffvärde mot enbart manliga kunder har nu accentuerats genom Beatrice Ask! (M)
  Amnesty International instiftades för att hjälpa politiska fångar, för att verka mot tortyr samt mot dödsstraff. Fenomen som drabbar mest, men inte bara, män.
  Jag har skrivit två gånger till svenska Amnesty och protesterat. Har de verkligen rätt att hålla på så här?

 2. Mars skriver:

  Om man ska vara kritisk emot dig så tycker jag du borde avstått från den raljerande tonen i inledningen. Jag har svårt att skratta åt allvaret. Att låsa in en person i fängelse, på en bristande och helt eller delvis politiskt motiverad bevisföring, var exakt det som Amnesty skulle bekämpa när organisationen skapades. Nu ställer sig alltså Lise Bergh på andra sidan skranket.

  Lise Bergh bryter dessutom inte bara emot en av Amnestys tidigare viktiga principer, hon bryter emot två. Den andra principen är att Amnesty BARA ska arbeta med frågor utanför det egna landets gränser. Det finns två anledningar till detta. Den ena är att man kan råka för repressalier. Den andra är att man i det egna landet riskerar att bli hemmablind, dvs blundar för den egna kulturens motiveringar till orättfärdigt fängslande.

  Det är därmed lätt att konstatera att Amnesty International upphört att vara den vagel i ögat på makthavare i världen. Den är numera en del av etablissemanget.

 3. Olle skriver:

  Talar vi om samma Amnesty som framgångsrikt propagerade för att en dömd våldtäktsman skulle slippa utvisning från Sverige, vilket gjorde att han nyligen blev återfallsförbrytare. Man behöver nog inte vara Sverigedemokrat för att tycka det är vansinnigt.

 4. Gunnar skriver:

  Väldigt intressant att det just är Lund som tas upp i artikeln!

  Det är ju den staden MinPappa.nu fann att ingen enda pappa blev tilldömd enskild vårdnad, vid den stora mängd vårdnadstvister de granskade från domstolsprotokoll 2010!

  Är det en slump eller finns en koppling?

  Man kan ju undra om det finns ovanligt många falska våldtäktsanmälningar där ihop med vårdnadstvister, förutom de som kommer från ”problemindivider”?
  Hade varit intressant om någon försökte utreda om det finns något sådant samband…

  Se:
  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1208644/Nar-papporna-gick-till-attack.html
  http://www.pappamanualen.se/dokument/minpappa_lund_100503.pdf

 5. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Dagens Juridik har ett par intressanta artiklar om fallet ”Åsa” som TV4 har gjort ett antal reportage om. Dagen Juridiks genomgång av fallet ger en helt annan bild än den som förmedlades av TV4 och som skapade en hel del debatt om att polisen håller kollegor som misstänks för våldtäkt och misshandel om ryggen.

  Så här inleder Dagens Juridik sitt reportage:

  ”Fyra år av hot och slag. Grov misshandel och grova våldtäkter. Varvat med perioder av gråt och ånger. Ett klassiskt mönster. Kulmen nåddes i början av augusti förra året”.

  Så påannonserade Lennart Ekdal det första inslaget i september 2009 i TV4:s ”Kvällsöppet” om ”Åsa” och hennes anmälningar mot polismannen ”Leif” . En beskrivning som trots många förhör och efterforskningar saknar stöd i den 1 200 sidor långa polisutredningen.

  Det uppmärksammade TV-programmet fick stort genomslag och när utredningen mot polismannen ”Leif” i april i år blev nerlagd för andra gången gjordes ett nytt inslag i TV4-Nyheterna med samma vinkel, att utredningen var riggad och att Leif hölls om ryggen av sina kolleger.

  Resten kan man läsa här:

  http://www.dagensjuridik.se/2011/06/tv4-kontrollerade-inte-asas-berattelse
  http://www.dagensjuridik.se/2011/06/lennart-ekdal-det-har-gatt-lang-tid
  http://www.dagensjuridik.se/2011/06/darfor-blev-fallet-asa-nerlagt
  http://www.dagensjuridik.se/2011/06/kommissarie-darfor-lackte-jag-ur-valdtaktsutredningen
  http://www.dagensjuridik.se/2011/06/bjorn-hurtig-vill-inskranka-polisers-meddelarfrihet

 6. Rick skriver:

  Det var delvis ett tidigare uttalande från Amnesty i dessa spår som fick mig att utträda ur organisationen. Att man pläderar för att fällande domar ska överstiga en viss procentsats påminner obehagligt mycket om den stalinistiska terrorn. Nu vill jag inte använda denna liknelse alltför lättvindigt, men faktum är att det är det enda fall jag känner till där åklagare gavs kvoter av arresterade som skulle uppfyllas.
  Nu hör det förstås till saken att Lise Bergh är en socialdemokratisk apparatjik och naturligtvis har Amnesty genom valet av henne förvandlats till ett slags underavdelning. Därav de bisarra resonemangen.

 7. Jocke S skriver:

  Lennart Ekdahl som för några år sedan verkade ha lite råg i ryggen. Vad har hänt med honom?

 8. Andreas skriver:

  Satt och funderarade lite på det här inlägget och de lite äldre relaterade inläggen. Många hävdar ju att diesens rapport motbevisar de falska inläggen som ett problem.
  Men om man utgår från diesens rapport så anser han alltså att man har tillräckligt med information för att kunna säga någonting överhuvudtaget om ungefär 20% av anmälningarna, av dessa betraktas sedan ca 34% som rent felaktiga, ca 7% anser man sig ha så mycket på fötterna att de kan betraktas som falska (brukar i princip innebära att personen ifråga erkänt), och i ca 58% anser man att man har tillräckligt på fötterna för att kunna åtala (vilket iofs inte behöver betyda så mycket).
  Att så mycket som 40% är falska eller felaktiga anmälningar tycker jag är ett ganska uselt betyg för anmälarnas trovärdighet och något som borde läggas betydligt mer kraft på, den oskyldigt anklagade drabbas av båda dessa, inte bara av de direkt falska.

 9. per hagman skriver:

  Samtlige anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene er begått av ikke-vestlige innvandrere, ifølge politiets tall.

  Ovan uttalande kommer från Norsk Ring Kring kastning och kan studeras på följande länk :

  http://www.nrk.no/nyheter/1.6567955

  per hagman

 10. leifer skriver:

  per hagman

  Sånt går inte att diskutera i Sverige.

 11. Runar skriver:

  Fra Dagbladet i 2007 angående falske voldtektsanmeldelser. Av politiadvokat Thomas Utne Pettersen:

  http://www.dagbladet.no/kultur/2007/12/15/521293.html

 12. Pelle Billing skriver:

  Medborgare X,

  Det är skrämmande att man

  1. Inte kollar fakta innan man sänder.
  2. Inte kan erkänna att man hade fel och gjorde fel (dåligt av Ekdal).

  Men tyvärr är detta ”par for the course” i media.

 13. J skriver:

  Hei alle sammen.

  Vil tipse dere om to artikler i norske Dagbladet (norsk venstreorienterad avis) som omhandler denne saken/problematikken.
  Artiklene finner dere her:
  http://www.dagbladet.no/2011/06/29/nyheter/innenriks/voldtekt/rettssak/halogaland_lagmannsrett/17117139/
  http://www.dagbladet.no/2010/10/02/nyheter/innenriks/falske_anmeldelser/13658041/
  En påtalejurist i Norge gikk igjennom alle voldtektsanmeldelsene i to polisdistrikt över en periode på 18 månader. Han konkluderade med at huvedårsaken til at så mange voldtektsanmeldningar ble henlagt var at de var öppenbart falska. Polisen bruker dog ingen ressurser på å følge opp disse falske anmeldelsene. Det er problematisk.

 14. Per Hagman skriver:

  Att : Leifer

  I svergie är journallistiken helt partifärgad i sina artilkar och urval av ”nyheter”.

  ”Norges” journalistik uppfattar jag som mer saklig och därmed trovärdig i sin opions bildning , vilket leder till mer samtal och debatter folk emellan på gräsfotsnivå och definitivt mer utväxlande av politiska hugg politiker emellan.

  Gå gärna in via yahoo och se ett urval av norska aviser , vg , atonposten mfl som verkligen är roliga och läsvärda..

  eller för den delen läs de politiska programmen som kommer från den norska jämställdhetsministern.

  —- ha det.

  per hagman

 15. leifer skriver:

  Per Hagman

  Ja visst är det så och delvis tror jag den svenska mentaliteten beror på svensk neutratlitetspolitik. Vi präglas då bland annat av hur vi uppförde oss under andra världskriget och har lite dåligt samvete för det. Vi har ju fortfarande idag denna neutralitetspoltik. Detta är oerhört känsligt och rasist-stämpeln flyger så fort nån andas nåt som kan uppfattas som kritik mot ”mångkultur”.

  Jag tycker f.ö. Sverige borde gå med i NATO. I Sverige är de mest kvinnor som är negativa till den tanken. Vilket då ger lite intressant perspektiv på det hela. Idag är Sveriges militär så svag att vi knappt kan försvara oss och då blir det ju ännu viktigare att vara kompis med alla som kan vara ett hot i världen.

 16. Kristian skriver:

  Kors. Intressant.

 17. Per Hagman skriver:

  Att KLeifer :

  Faktiskt en intressant tanke du tar upp om svergies inre sak hållning / inrikes politik och en tidigare neutralitet. Visst finns det en mental kopling.

  I dagens :

  http://www.dagbladet.no/2011/06/30/nyheter/innenriks/kripos/voldtekt/overgrep/17137067/

  redovisas att norska myndigheter har utvecklat en specialenhet inom Kripos för att systematisera etterrettningen kring överfalls våldtäckter vilka pågår överallt i norge.

  Med tanke på vad politi ( enligt ovan ) har redovisat kring överfallsvåldtäckter i norge går det faktiskt att göra en hypotes kring fenomenet.

  vid sidan :

  själv är jag av uppfattningen att ett svenskt värnpliktsförsvar öker den demokratiska kontrollen av det svenska försvaret och starkt motverkar en okontrollerad eskalerad anvä’ndning av de svenska försvars resurserna till nackdel för medborgarna.

  tillbaks till värnpliktsförsvaret och en starkare demokratisk säkerhetspolitisk kontroll .

  och naturligtsvis kvinnlig värnplikt vilket jag uppmärksammade, Jämo ( skriv else ) för ett antal år sedan:
  Jämo svar till mig blev att det måste till en lag ändring. ( vill minnas att det tom skulle till en grundlags ändring men är ej helt säker på detta då jag har slängt jämos svar . ) det blev en viss central politisk / administrativ rörelse med denna skrivelse vilket sedan försvann i argumentet att svergie i framtiden avsåg övergå till ”yrkesförsvar ”.

  per hagman

 18. leifer skriver:

  Per Hagman

  OM du vill ha tillbaka värnpliktsförsvaret så väcks ju tanken om vilka som ska rekryteras ur jämställdhetsperspektiv. 50-50 män och kvinnor? Och blir det ett starkt försvar då?

  Personligen är jag tveksam till värnplikten, däremot vill jag se 50-50 män och kvinnor. Dessutom som sagt borde Sverige ha bundsförvanter i krig. Antingen NATO eller nåt annat. Neutralitetspolitiken fungerar inte utan det tummas i praktiken nåt enormt och man kommer inte undan med hedern i behåll då. Denna heder har ju sen varit en öm tå som sagt och Sverige har försökt kompensera på många konstiga sätt efter kriget.

  Varför skulle våra grannländer offra sina medborgares liv i krig när Sverige inte ställer upp för andra?

  Gör man en koppling till civilsamhället och för enskilda medborgare, liksom klassiskt manlighetsideal så är ju det gamla uttrycket ”ensam är stark”. Men inget kunde vara mer fel, utan vänner är man inte stark. Det gäller även för länder i krig.

  F.ö. var det inte bara under kriget som Sverige hade en problematisk hållning, utan det har ju även sen gällt vår hantering av flyktingar under Sovjettiden, alltså folk som flytt från Sovjetunionen. Liksom förstås vänsterns vurmande i alla år för Sovjet.

  Sen sammanhanget mansideal och även perspektivet klasser i Sverige så är det faktiskt så att medelklassens män varit rätt dålig på att nätverka! Detta måste ändras och har väl redan börjat ändras, tänker då kanske främst på privatlivet. Arbetarklassen/lågklassen har varit bra på att nätverka, så även invandrare faktiskt. Överklassen är duktiga på det också, dom skickar barn till Lundsberg och dyl.
  Medelklassen har nog fått itutat att staten ska lösa det mesta. Och när då ex män blir lämnade av sina fruar så har dom inte haft nåt nätverk som stöttar, hela deras liv rasar samman och dom slutar fungera i vardagen.

 19. Per Hagman skriver:

  Att Leifer :

  Sett ur ett jämställdhets perspektiv var det mest använda och accepterade argumentet i den säkerhetspolitiska disskusionen under 1800 talet , att ur ett rättvise sammanhang så skulle männen göra tjänst vid kronan och kvinnor skulle få slippa tjänst vid kronan då kvinnorna gjorde en samhällsnytta / tjänst genom att gå gravida i nio månader och sedan ha ett mer uttalat ansvar för barnens omvårdnad. ( en form av samhällsplikt )

  —- Altså männen vpl , kvinnorna inte vpl motsvarande.

  Kvinnor , som grupp , kan med sina förutsättningar , högst substansiellt ,
  bidra till de samlade försvarsansträngningarna.
  För kvinnorna gör ju de facto bidra inom alla andra yrken / politik etc.
  ( konst vete tusan )

  – Neutralitet var eg ingen målsättning i sig , mer att betrakta som metod , Avsikten var att hålla svergie utanför kommande krig , vilket hitintills ( år 2016 har svergie ej varit i krig på 200 år …visst är det remarkabelt ) har fungerat till fromma för den svenska befolkningen.

  Männ är enligt min erfarenhet o mening synnerligen lojala till sina kvinnnor inom äktenskapen och har på grund av sin stora lojalitet svårt att omorientera sig då äktenskapet innebår osämja etc og andra vanskligheter , därmed svårt att acceptera att relationen slutat fungera.

  per hagman

 20. leifer skriver:

  Per Hagman,

  Problemet med en mansrörelse och driva en jämställdhetsrörelse ur männens perspektiv, är att enas i grundläggande frågor. Att kvinnor ska bidra lika mycket som män inom det militära är en sån fråga. Tycker man att enbart män ska vara i det militära så har man en gammaldags syn som jag inte delar, säkert inte Pelle Billing heller. Och då finns ju ingen gemensam värdegrund eller hur?

  Vad gäller lojalitet så har jag svårt att värdera det, utan ser det snarare som män är i underläge i relationer och gentemot kvinnor i dagens Sverige. Kvinnor har det lättare och är alltså inte lika beroende av sin man som omvänt. Jag skulle vilja se en balans där och det nås först när männen frigörs och blir lika jämställda som kvinnor när det kommer till relationer och barn.

 21. Jocke S skriver:

  Alltså om både män och kvinnor i allmän värnplikt, det kan man absolut instämma i. Men allt det här långdragna om nato och medelklassmän, vänstern osv. Jag tycker iaf det är utanför ämnet och går inte ihop heller.

 22. leifer skriver:

  Jocke S

  Vad är det som inte går ihop?

  Sen visst hamnade jag utanför trådens ämne, men inte utanför jämställdhetsämnet. För det handlar ju om vilken kultur vi ska ha när det kommer till syn på jämställdhet och relationen mellan män och kvinnor. Det är alltså huvudämnet på denna blogg.

 23. Per Hagman skriver:

  mmmm…. visst måste vi kunna ta ut svängarna i samtalet !

  per hagman

 24. Jocke S skriver:

  leifert. Du gör dels feminismen till ett vänsterprojekt. Men vad jag vet så stratades nyfeminismen -68 i på Berkelely univ i Cal. Den förekommer bland ”liberlaer”. Dessutom är du mot vänstern (därav din snäva tolkning av feminism) men kör ändå stenhårt med ”medelklassmannen, som i grunden är en vänster/marxistbenämning.
  Jag delar för min del en del ”kvinnliga värderingar”, dvs de ursrpungliga, om nu inte feminismen lyckats kväva dem också! Som fred, miljö, kortare arbetstid.
  Om man kritiserar feminismen, men är för ”jämställdhet”, så tror iaf jag att vi måste närma oss mellan ”kvinnliga och manliga värderingar”. Annars blir man ju delvis kvar i det av leifer OCKSÅ kritiserade ”patriarkatet, eller hur?
  Flera paradoxer här, anser jag.
  Visst kan man ta ut svängarna, absolut, men blir det för långdraget så bör man ha rätt att påtala svängarna.
  Det är en fördel som kritiker av feminism att man kan visa en frigörelse även från en del ”manliga värderingar”, eller rena mansfällor. Militarism m.fl.

 25. Gert skriver:

  Kan det vara så att Billing m fl har missuppfattat Amnestys syften? Amnestys intentioner är alltså inte att få ut fångar ur fängelserna, syftet är att tillvarata och värna allas mänskliga rättigheter, både mäns och kvinnors och barns.
  I det här fallet gäller det kvinnors mänskliga rätt till kroppslig och sexuell integritet och självbestämmande.
  Är den rätten ett problem för er?
  Ni kritiserar i realiteten inte feminismen här, ni kritiserar kvinnors rätt till samma mänskliga rättigheter som ni själva anser er ha rätt till. Anser ni då att kvinnor ska följa andra lagar och förordningar än ni själva?
  Draget till sin yttersta spets blir konsekvensen av ert resonemang att kvinnor inte tillhör den mänskliga rasen eftersom de inte kan påräkna samma rätt till kroppslig och sexuell integritet och självbestämmande som män.

 26. Per Hagman skriver:

  att Jocke S :

  Din tanke kring :” Visst kan man ta ut svängarna, absolut, men blir det för långdraget så bör man ha rätt att påtala svängarna”.

  ?????

  Jocke , denna blogg byggs upp genom samtal i form kommentarer/ disskusion.
  Bloggen har en moderator i form av pelle b.
  Såvitt pelle b accepterar inläggen och utvikningar som är ägnade att fånga och bredda , utveckla samtalet , finns acceptans för dessa utvecklingar vilka jag uppfattar som mindre förekommande och därför ryms inom tanken med denna blogg.
  Jocke S …detta kallas för… rymlighet.
  Känner mig en smula stött av att du som kommentator försöker ta på dig rollen informell moderator och talar om hur samtalen skall genomföras i enskildheter.
  Dina uttalande blir att avmaktgöra… Samtalet.
  Jocke S …tålamod är en dygd.

  vennligst per hagman

 27. Per Hagman skriver:

  <Svar Att : Jocke S

  Radikal/feminismen är vår tids marxism. Det marxistiska konfliktperspektivet utesluter samförståndslösningar. Radikalfeminismen är platt intet något annat en postnymarxistisk ideologi och utgår från frankfurter skolan.
  Den traditionella marxistiska paradigmen om klasskamp och kampen mot kapitalet har i den radikalfeministiska ideologin ersatts av könskamp och kampen mot ”patriarkatet”.
  Med samma hållning betraktar radikal feminister , kompromisser …samförståndslösningar ..samarbete som en svaghet hos meningsmotståndare (vilket är ett demokratiskt problem i sig) och söker därför ej efter lösningar utan snarare konflikt.

  Radikalfeministens grundläggande demokratisyn är att den ”sanna” demokratin inte är möjlig så länge männen har makten (den patrialkaliska könsmaktsordnin ).
  För en rättrogen radikalfeminist blir uppgiften nu att finna belägg för att det förhåller sig som så att det är ”männen som styr allt( jmfr med kapitalet ).

  Som vi alla vet försvann det improduktiva marxistiska synsättet med Sovjetunionens kollaps men har nu som sagts ovan återuppstått med ett antal i grunden antidemokratiska kvinnliga (ffa) företrädare.

  Samtidigt så märker jag en politisk avmattning från de trationella feministerna.
  De feministiska myterna blir allt mer i frågasatta , dissikerade och belagda med lögn.

  Feministerna står med en fot i sin politiska grav och låt oss skotta på rejält så att denna pol poth ”politik” försvinner i likhet med karl marx,s teorier och det trälskapande kommunistiska sovjet systemet.

  per hagman

  .

 28. Jocke S skriver:

  Per Hagman, det här du rabblar upp har jag hållit på med bl.a. i alla mina artiklar under ett antal år. Fast ur min peronliga synvinkel. Att dra in feminismen i sina vänsterantipatier, eller högerdito, anser jag vara helt fel!
  Du får väl skriva vad du vill. Och jag får anmärka på det. Tycker det hela dessutom kom väl långt utanför ämnet.”Lundapolis om nedlagda våldtäktsmål” blev ”nato, neturaliteten och marxism-feminism”. Eller?
  Och kommunismen har inte ”återuppstått” genom feminismen som du skriver. Feminism handlar främst om förhållandet kvinnor-män, det bör man nog kunna komma överens om.
  Feminismen finns dessutom långt utanför den marxistkopplingen, som i liberalismen vilket jag skrev ovan. Även om man dra paralleller både till kommunism, klasskamp och diverse otrevliga -ismer.
  Moderator visst, men allt kollas inte och det är ju inget anstötligt det som kom upp.
  Jag anser att ”jämställdhet” måste vara att även närma sig ”kvinnliga värden”, samt ifrågasätta en del manliga. Som tvånget att bli soldat.
  Har nog inte mer att tillägga till dig Per Hagman. Hoppas du är nöjd.

 29. leifer skriver:

  Jocke S

  I Sverige domineras feminismen av vänsterns problemforumuleringar. Så ja, jag hävdar att feminsmen och vänster gå hand i hand. Det är ingen slump att Fis partiprogram i stort är en kopia av Vänsterpartiets. Vi pratar här alltså mycket långt till vänster. Det intressanta och läskiga är ju då att när Alliansen ska ta till sig feminsmen, så gör man det i stor utsträckning med de problemformuleringar som vänsterfeminsmenen definierat. Man måste förstå att feminismen har olika grenar och den att den svenska feminismen är väldigt radikal!

  Men kan man förvisso se ganska radikal feminsmen även i USA och England, dock inte i klass med den svenska menar jag.

  Problemet blir i alla fall när en mansrörelse tar helt avstånd från ALL typ av feminsm, så begränsas den till en rörelse som faktiskt inte kan bli jämställd enl de formuleringar som ex Pelle Billing för fram. Samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön på alla områden blir då en omöjlighet.

  Jag menar också att en mansrörelse måste vara tydlig med vad den INTE gillar hos män, och då blir det ju en fråga bl.a. vad gäller vissa grupperingar av män som har gammal syn på män och kvinnor. Jag vill inte bli identifierad med dessa grupper av män, och än mindre ta på mig ett kollektivt ansvar för dom! Jag har dessutom tidigare sagt att en mansrörelses största fiende, mycket väl kan vara andra män som männen toppen av samhället (dvs alltså inte feminstiska kvinnor). För dom talar ju gärna för andra män, i egenskap av samma kön. Men en rik man/man med makt, har helt andra problem än vanliga män. Notera också att feminismen ofta just fokuserar på män i toppen när dom jämför hur kvinnor har det.

 30. Per Hagman skriver:

  att Leifer : ( sista inlägg )

  Bra beskrivning av politiskt sakförhållande mellan feminism och svensk vänster politik.

  Personligen upplever jag begreppet ”feminism” så stigmatisert så det nu ej är hensiktmessigt att presentera sig som femnist längre , mot bakgrund av alla myter , lögner , misandri , demagogi etc som skapats av ”feminister”.

  Ser gärna att svenska kvinnor med jämställdhets en agenda vilken även inkluderar män i stället för ovan nämnda o dess exkludering , skapar sig en ny benämning för sina politiska ambitioner som ??????. .

  Leifer…kul att snacka med dig i detta efterhandssamtal när ändå tråden höll på att dö.
  Ha det.

  per hagman

 31. leifer skriver:

  Per Hagman,

  Japp var mycket trevligt att konversera med dig.

  Det är mer politik i feminismen än man först kanske ser. Just nu har feminismen dammats av, och detta av alliansen. Kom ihåg att den var ganska död inför valet 2006 när den började bli ett hot för Socialdemokraterna (uppdrag granskning sände mycket lägligt ett program och Feministiskt initiativ gick från hot till fiasko).

  Det handlar om att vinna röster till 2014. Eftersom det är så jämt mellan blocken så betyder några röster mer än nånsin. Alliansen är ju höger, och högerblocket har överlag dominerats av röster från män, och vice versa, vänsterblocket av kvinnor. För att vinna de avgörande rösterna så försöker alliansen flörta extra mycket med kvinnor och vägen tror man förstås är genom feminismen, och då tar man över feminismen av vänsterblocket och ska dessutom vara än bättre. Männen tar man för givet så att säga, men det kan visa sig vara en felsatsning. Ett parti som växer nu i missnöje är faktiskt SD. Även vänsterblocket missar detta att många vänsterröster går till SD. Det politiska etablissemanget gillar f.ö. inte nya partier för det blir ju just ett hot mot etablissemanget. Det kan visa sig att feminismen dör helt efter valet 2014 alltså.

  Detta var ett klargörande och jag själv gillar inte SD då jag faktiskt ser att det påminner starkt om Socialdemokratin på 50-talet (ja jag anser att SD är vänster). Dessutom är jag liberal och för EU, både vänsterpartiet och SD är emot.

 32. JD skriver:

  Ja, frågan är hur man ska se på det här?
  Har man låtit bli att åtala män för våldtäkt därför att:

  A) Man har utrett brotten mycket noga och kan ändå inte hitta några fällande bevis.
  B) Man har utrett brotten noga och även hittat bevis som talar mot att våldtäkt har skett.
  C) Man har inte utrett brotten tillräckligt mycket för att kunna ta ställning och därför blir det inga åtal!

  Hur som helst så är det här helt rätt väg att gå tills vi i Sverige kan säga att vi har ett säkert rättsväsende som inte slänger människor i fängelse bara för att någon tokig feminist står och skriker om att män inte förtjänar rättvisa prövningar i domstol!

  Det finns till sist bara en väg för att få fler våldtäktsmän fällda och satta i fängelse och det är en rejäl höjning av kompetensen att utreda sexbrott på ett opartiskt och professionellt sätt som i första hand utgår från den självklara inställningen att inte fälla oskyldiga! (En ekvation som få feminister klarar av att förstå!)

 33. [...] Sydsvenskan för en tid sedan redovisade hur alla anmälningar om våldtäkt som kommit in till polisen i Lund såg ut så kunde man lätt se att många överhuvudtaget inte beskriver något brott och att flera [...]

 34. [...] Sydsvenskan för en tid sedan redovisade hur alla anmälningar om våldtäkt som kommit in till polisen i Lund såg ut så kunde man lätt se att många överhuvudtaget inte beskriver något brott och att flera [...]

Google