Helgläsning

03 juni 2011, av Pelle Billing

Det har inte blivit så mycket bloggande i veckan. Har varit bortrest och bland annat träffat Uppsala Mansjour för att fortsätta planera Warren Farrells besök i Sverige i september 2012.

I veckan har Corren fortsatt att utmärka sig som kanske landets mest progressiva tidning när det gäller jämställdhet. Carina Glennings artikel om hur tabu det är när en pedofil har fel kön, illustrerar väl hur vi hamnat snett i vår jämställdhetsdebatt. Kombinationen av vår traditionella syn på kvinnor (mjuka, goda, oskyldiga) och decennier av statsfeminism gör att vi har ytterst svårt att föreställa oss en kvinna som förövare. Därmed skadas barnet, vilket är ett mycket högt pris att betala.

På ledarplats i Corren kan vi även läsa om kvinnor som attackerar kvinnor. Ett citat från texten som tilltalar mig är:

Undertexten i de tre attackerna på Blondinbella lyder: Vem tror hon att hon är?! En ung kvinna som tar plats i den offentliga debatten men som inte gillar socialism, kollektivism och feminism – hon måste vara enfaldig och ytlig!

Kommentar överflödig.

Dessa två Corren-texter kanske ses som kvinnofientliga av vissa, men sanningen är motsatsen. Det är först när vi vågar se att även kvinnor kan begå fel som kvinnor kan bli fria. Få mallar är lika trånga som synsättet att kvinnor alltid är goda, väna och oskyldiga. Hur ska man hitta sin inre kraft och drivkraft med en sådan självbild?

Ytterligare en skribent som tar upp vår problematiska bild av kvinnor är – överraskande nog – Hanna Hellquist. Läs hennes blogginlägg om hur den kvinnliga sexualiteten är som Karlstad.

Det är slående att kvinnliga journalister är de som vågar gå före och utmana i jämställdhetsdebatten. När ska vi få se fler manliga journalister som vågar utmana?

Jag lämnar er med en samling intressanta lästips under långhelgen, med tema rättssäkerhet och anklagelser om sexbrott:

 • Den dubbelt dömde. Simon Lundström – mannen som dömts för barnpornografibrott på grund av sin seriesamling – har tidigare blivit anklagad för barnvåldtäkt av sitt ex, när de låg i vårdnadstvist. Egentligen är han en helt vanlig man (så vitt vi vet), men som råkat ut för dubbla övergrepp av rättsväsendet.
 • Den svenska artisten Jonas ”Basshunter” Altberg har tvingats till rättegång i Skottland efter att han blivit anklagad för sexuellt ofredande av två unga kvinnor. Nu talar det mest för att han är oskyldig, men hans namn har redan dragits i smutsen. Både forskningen och polisen säger att falskanmälningar är ett omfattande problem när det gäller sexualbrott, och frågan är när det kommer att erkännas öppet?
 • Monica Gunne skriver att maktens män inte längre bara kan ta för sig. Och det stämmer. I dag är det så att om en städerska anklagar en mäktig man för sexuellt övergrepp så tas det på största allvar. Givetvis är detta bra, men samtidigt är det en indikation på hur maktbalansen mellan könen svängt. Notera även hur Gunne kategoriserar icke dömda män så som män som tar för sig.
 • I två DN Debatt-artiklar tar Jens Lapidus och Johan Åkermark upp att Julian Assange har många poänger i sin kritik av det svenska rättssystemet – men att detta inte har belysts ordentligt av media. Jag kan bara instämma. Dels handlar detta om att vi inte gillar kritik av svensk praxis (vi är ju bäst i klassen!), dels handlar det om en ovilja att se mäns rättigheter och rättssäkerhet.
 

4 kommentarer på “Helgläsning”

 1. Fredrick skriver:

  Intressanta artiklar, särskilt Lapidus och Åkermark om rättssäkerheten och media.

 2. Jocke S skriver:

  Mycket trevlig, och uppmuntrande helgläsning Pelle! Och att Warren Farell kommer till Sverige! Det ser vi fram emot, kan vi få veta lite mer? Och hur går det med Obamas initiativ med honom, vet du något? Och förresten, när kommer Assange hit, tvingad?
  (Har själv just kommit till Sverige, och kan ha missat en del här av brist på internet osv)

 3. Pelle Billing skriver:

  Det jag kan säga om Farrell är att planen är att han ska komma till Uppsala i september 2011, både för att ge en kvällsföreläsning och en utbildningsdag. Alla som är intresserade av att hjälpa till med arrangemanget bör kontakta Mats Lind, ordf i Uppsala Mansjour. I nuläget söker vi i första hand sponsorer.

  Datum för Assange vet jag inte, och har heller inte hört något nytt om Farrells förslag till Vita Huset.

Google