Hedersvåld mer komplext än man kan tro

17 juni 2011, av Pelle Billing

Hedersvåld brukar beskrivas som en kvarleva av en patriarkal kultur, där männen bestämmer. Men enligt Cheko Pekgul, frilansskribent, så är det betydligt mer komplext än så:

Något som det också talas alltför lite om är kvinnornas aktiva roll i hedersförtrycket. I medierna framställs ofta hederskulturernas män som hemmets onda härskare. En vanlig föreställning om hedersvåld är att flickor kuvas av bröder som kontrollerar och pappor som hotar och slår.

I verkligheten har mödrarna ofta en stark ställning i hemmet och är ofta de som främst hindrar döttrarna att leva ett självständigt liv. För en utomstående kan mammornas psykologiska förtryck vara svårt att se, men tusentals flickor hålls på mattan av sina mammors svaga hjärtan och sina egna dåliga samveten: ’Alla pratar. Jag får skämmas. Du driver mig i döden. Hur kan du göra så mot mig?’ Det kan vara ännu svårare att trotsa en mamma som gråter än en pappa som slår.
Mödrarna gråter inte av elakhet, utan följer sociala normer och räknar med att deras döttrars framtid ligger i ett bra gifte. I de fall då familjekonflikter leder till att en dotter mördas av en manlig släkting har mördaren ofta stöd av de gifta kvinnorna.

Jag bodde själv i ett arabland flera år av min uppväxt, och i vuxen ålder har jag haft en hel del kontakt med latinamerikansk kultur – och beskrivningen av kvinnor som kuvade och maktlösa i dessa kulturer har aldrig stämt med mina egna intryck. Därför är det glädjande att läsa Pekguls nyansering av hur hederskulturer fungerar.

Med detta inte sagt att dessa kulturer inte skulle behöva större frihet i sina könsroller (och i vissa fall en reformerad lagstiftning), endast att det inte är någon ensidig manlig makt i familjerna.

 

12 kommentarer på “Hedersvåld mer komplext än man kan tro”

 1. Jocke S skriver:

  Ja det gäller väl samma här som när kvinnlig omskärelse kom upp? Och pekfingret direkt mot mannen från svenska feminister! Likaså kinesiskor med förkrympta fötter, orsakerna är komplexa.
  Jag har också vistats en del i 10 muslimska länder sedan -68, bott ett par månader i Indonesien och i vintras i Marocko.
  Jag kom där i samtal med en parkeringsvakt om skilmässa. ”Ja det är så här också, blir det skilmässa så åker mannen ut och får bo på hotell eller något. Men betala för familjen.” (Män står där för 70% av yrksearbete, utanför jordbruket).
  Varför vill feminismen beskriva kvinnan som mer maktlös än hon faktiskt är? Men så huxflux blir det tvärtom! När kvinnor dominerar.

 2. Bittergubben skriver:

  Jag skulle hävda att frågan är enklare snarare än mer komplicerad. Det är bara det är könsperspektiv inte är rätt perspektiv, det handlar snarare om generationsfråga. En äldre generation vill kontrollera en yngre generations reproduktion.

  Det är något man i större eller mindre grad ser i alla samhällen. I de samhällen som är så primitiva/fattiga att preventivmedel inte är tillgängliga, och där det sociala skyddsnätet utgörs av familjen/släkten/stammen, är effekten kraftigare. Om det är familjen som får bära kostnaden för en oönskad graviditet, så är det ju inte helt orimligt att familjen lägger sig i. I mer teknologiska/rikare samhällens kultur blir effekten betydligt mindre.

  Även om resultatet blir olika för män och kvinnor – i synnerhet i den yngre generationen där flickorna drabbas värre än pojkarna – blir det lite komiskt att försöka se det enbart s som könsfråga.

  Om t.ex. en ung man blir utsatt för tvångsgifte som hans mamma gjort upp med flickans mamma, kommer feministerna och hävdar att det är patriarkalt förtryck av kvinnor. Men i feminismens Saudiarabien så skall ju alla frågor analyseras utifrån kön.

  Sedan tror jag kvinnor är lite mer benägna att vara kulturbevarare, mer benägna att sträva efter att leva efter de normer de förväntar sig att andra ställer på dem. En man får sin status från sitt arbete, från sin förmåga att försörja familjen, men kvinnan får sin status från sina sociala relationer, och är därmed mer beroende av att familjemedlemmar beter sig i enlighet med de normer kvinnan anser gäller i samhället.

 3. Pelle Billing skriver:

  Bittergubben:
  ”Jag skulle hävda att frågan är enklare snarare än mer komplicerad. Det är bara det är könsperspektiv inte är rätt perspektiv, det handlar snarare om generationsfråga. En äldre generation vill kontrollera en yngre generations reproduktion.

  Det är något man i större eller mindre grad ser i alla samhällen. I de samhällen som är så primitiva/fattiga att preventivmedel inte är tillgängliga, och där det sociala skyddsnätet utgörs av familjen/släkten/stammen, är effekten kraftigare. Om det är familjen som får bära kostnaden för en oönskad graviditet, så är det ju inte helt orimligt att familjen lägger sig i. I mer teknologiska/rikare samhällens kultur blir effekten betydligt mindre.”

  Bra perspektiv.

 4. hamstrn skriver:

  Pelle! 02:45 in i klippet! Jag tycker detta är jättebra!

  http://svtplay.se/v/2458916/rapport/18_6_09_00?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2459084/sb,p103264,1,f,-1

 5. Pelle Billing skriver:

  hamstrn,

  Ja, jag såg det i en tidning. Mkt intressant forskning.

 6. JJ skriver:

  Hej

  Jag har mött hederskulturen under den tid som jag satt som nämndeman i migrationsdomstolen.

  Den är komplicerad men att påstå att det endast är en patriarkal sida är fel.

  De flesta som drabbas av just det våldsamma i hederskulturen är till övervägande delen männen.

 7. leifer skriver:

  Kanske lite OT men rekommenderar alla att ta del av detta seminarium som var i våras. Fyra program och mycket lärorikt och intressant.

  Mycket motsägelsefullt sägs också men det är tydligt att man nu äntligen börjar diskutera sånt här lite trevande och då i perspektivet jämställdhet. Blir ju milt sagt lite märkligt i Sverige när man pratar om mångfald och sen kör stenhårt med svensk feminismen, för att sen enbart hoppa på den svenska kulturen och svenska männen (allt annat vore ju ”rasism”).

  Bortom Multikulti heter serien och leds att Lotta Gröning.

  Invandring nu och då
  http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2444

  Politikens utmaningar
  http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2447

  Multikulturalism och andra begrepp
  http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2448

  Intolerans i toleransens namn
  http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2449

  Klicka på ”se program” (kan vara lätt att missa) för att se programmet direkt i webläsaren. Varje avsnitt är ca 1 1/2 timme.

 8. Sofia skriver:

  Men vad har hänt med pellebilling.com???

 9. Jocke S skriver:

  Är det här också hedersvåld? En kvinnas påstående, sant eller ej.
  Och du kan bli misshandlad till döds, i Sverige 2011!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/filmade-dodsmisshandel-av-larare_6257294.svd

 10. leifer skriver:

  Sofia

  ”Men vad har hänt med pellebilling.com???”

  Vad menar du?

  Tänk på att könsroller är det mest centrala i alla kulturer.

 11. Johan skriver:

  Sofia:

  Cyberfeminister?

 12. Pelle Billing skriver:

  Tack Sofia! Har kontaktat mitt webbhotell nu. Annars får ett datasnille titta på det imorgon.

Google