Delat barnbidrag föreslås – typ

09 juni 2011, av Pelle Billing

Uppdatering: Jag har nu lyckats leta reda på originaldokumentet från utredarna, och det visar sig att deras förslag faktiskt är riktigt bra:

Utredningen anser att föräldrarna själva ska ha valfrihet att bestämma om en av dem eller båda ska vara mottagare av barnbidraget. Utredningen föreslår därför att föräldrarna gemensamt ska kunna anmäla om en av dem eller båda ska vara mottagare av det allmänna barnbidraget. Om inte någon anmälan om bidragsmottagare görs i samband med att rätten till barnbidrag inträder, eller om föräldrarnas anmälan inte är sam- stämmig, föreslås båda föräldrarna vara bidragsmottagare. Barn- bidraget ska då lämnas med hälften till vardera föräldern. Att båda föräldrarna i dessa fall blir mottagare av barnbidraget skickar en tydlig signal om att båda föräldrarna är lika viktiga för barnet och att de har ett gemensamt ansvar för barnet.

En förälder som tar lika del i försörjningsansvaret för ett barn ska inte vara beroende av att den förälder som är bidragsmottagare medger en delning av barnbidraget. Utredningen föreslår därför att när barnet bor växelvis hos föräldrarna ska barnbidraget, under vissa i lagen angivna förutsättningar, kunna lämnas med hälften till vardera föräldern efter anmälan av endast en av dem.

För att båda föräldrarna ska ha lika möjligheter att ta ut föräldrapenning på både s.k. sjukpenningnivå och lägstanivå föreslår utredningen att respektive föräldrapenningdagar på dessa nivåer fördelas med hälften till vardera föräldern. En förälder ska efter anmälan fortsatt kunna avstå sin rätt till föräldrapenning till förmån för den andra föräldern, med undantag för de sextio sjukpenninggrundade dagarna som är reserverade för vardera föräldern.

Ursprungligt blogginlägg: TV4-nyheterna rapporterar idag att den statliga utredaren Göran Harnesk föreslår delat barnbidrag mellan föräldrarna. Med delat barnbidrag menas inte att barnbidraget automatiskt ska delas mellan föräldrarna, utan endast att det ska delas efter en separation, om man har delat växelvis boende.

Om reformen blir verklighet får det ses som ett steg åt rätt håll, och ett tecken på att man så sakteliga börjar integrera mansfrågorna i jämställställdhetspolitiken. Många män som idag har sina barn hälften av tiden kommer i så fall att slippas att ses som andraklass-föräldrar av samhället.

Dock kvarstår flera frågor. Kommer förslaget att bli konfliktdrivande mellan föräldrar, om det endast är exakt delat boende som medför delat barnbidrag? Risken kan i så fall vara att mammor vill ha barnet drygt halva tiden, för att få behålla hela barnbidraget.

En annan fråga är varför man undviker att helt enkelt göra barnbidraget jämställt? Det är ju bara att lagstifta om en automatisk delning av barnbidraget mellan föräldrarna, även när de bor ihop. Och vid en separation fördelas barnbidraget mellan föräldrarna i direkt proportion till hur stor del av vårdnaden de har.

Tydligen är det fortfarande tabu att rätta till lagar som diskriminerar mot män; här ligger vi 100 år efter vad gäller kvinnors rättigheter. Barnbidraget har för övrig utretts och diskuterats tidigare, men ännu har inget blivit verklighet. Jag gillar Mona Sahlins inställning till denna fråga, från 2008:

Moderaternas förslag är som allt sila myggor och svälja kameler, tycker socialdemokraternas ledare.
- De här är bara en fånig detalj som är löjeväckande, säger Sahlin.
- Om en mamma och en pappa som lever tillsammans får en eller två avier, det är ju en löjlig fråga.

Tack för din tydlighet Sahlin. Att män har samma föräldrarättigheter är tydligen en löjlig fråga för dig. Snacka om att var blind för sitt eget privilegium.

Även Politikerbloggen, DN och Genusnytt rapporterar om dagens förslag.

 

53 kommentarer på “Delat barnbidrag föreslås – typ”

 1. Mörker skriver:

  - Pappor super bort barnbidraget. – FR

  Dessutom är ju delat växelvis boende snart helt utrotat med den hatpolitik som förts mot pappor i decenier. Om detta ens genomförs är det verkligen som Sahlin säger – men inte som hon menar. En fånig detalj.

  När kommer den stora revisionen av Sveriges hatlagar?

 2. Mia skriver:

  Är det bara en löjeväckande fånig detalj så är det väl lätt fixat då och inget som behöver dras i långbänk, eller? ;)

 3. Jocke S skriver:

  Mia, inser du att det har tagit över trettio år av ”jämställdhet” för ”denna lilla löjliga detalj” att komma fram?
  Jag tar upp bl.a. ovannämnda Reinfeldts fördomar mot pappor, (som jag fann här på Pelles blogg) i min artikel, nyss inkommen på sourze, om jag får flagga lite för den?
  ”Svensk statsfeminism -legitim könsrasism” Tyvärr har sourze klantat till en felfri (tror jag ) svenska på flera ställen! Men ändå.
  http://www.sourze.se/__10756119.asp

 4. Mia skriver:

  Jocke S

  Hos par som inte haft några samarbetssvårigheter och gemensam ekonomi tror jag inte man sett detta som en stor fråga. Inte heller bland de par där man skiljt sig men där det huvudsakliga boendet för barnen varit hos mamman. Det är först iom det (faktiskt Mörker) ökande antalet växelvis boende barn och kanske även skiljd ekonomi? som denna fråga klättrar på dagordningen tror jag. Bra att fler män tar plats i jämställdhetsarbetet, och med dialog kan man nog mycket riktigt komma långt tror jag.

 5. Mia skriver:

  Ps

  Ang R´s fördomar så behöver man inte dra till med shopping, det räcker med att sprida kunskapen om att det även finns kvinnliga alkoholister och att antalet ökar, snabbare än mäns alkoholism tycks det.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/okat-antal-kvinnliga-alkoholister_1639247.svd

 6. Kuriren skriver:

  Socialdemokratisk härskarteknik. Inte konstigt att folk ogillade Mona, för Mona hatade sin egen befolkning och benämnde svensk kultur som löjlig och menade på att vi svenskar är avundsjuka på turkar. Javisst är vi.

 7. Pelle Billing skriver:

  Läs uppdateringen ovan!!

 8. Jocke S skriver:

  Mia, det handlar inte bara om ”jämställdhet”, vad det nu är (ursäkta allesammans, om jag svor lite….). Det handlar om mäns egna liv också!

 9. Jocke S skriver:

  Mia, har du läst min artikel!?

 10. [...] Läs notisen här. Du finner utredningens originaldokument här (tack för det, Pelle Billing, som bloggat om saken här). [...]

 11. Mia skriver:

  Jocke S

  Ja

 12. Kalle skriver:

  När jag först hörde denna nyheten blev jag faktiskt nästan tårögd av lycka… fick en känsla att man trots allt kanske var värd något som pappa. Vid närmare eftertanke innebär detta dock endast att min dotters mamma kommer att strypa umgänget, för att fortsatt få hela barnbidraget.

  Så jag kommer inte (vågar inte) begära halva bidraget även om förslaget går igenom… (vilket det med all sannolikhet ändå inte kommer att göra).

 13. Christer skriver:

  Äntligen finns det hopp för ett rättvisare samhälle!!
  Har växelvis boende och har lika mycket tid som mamman med vår dotter.
  Trots detta finns idag inga möjligheter alls för mannen om inte kvinna själv går med på överenskommelsen med delat barnbidrag. Lagen är från 1946!!
  Vilket bara sker i undantagsfall

  Nu är det hög tid att ge mannen LIKA villkor för att kunna ta hand om familjen på Bästa sätt

 14. Isa Friberg skriver:

  Sjäv tycker jag de måste tänka framåt Politikerna. Barn växer och blir tonåringar. Trosor, bh och bindor går de inte gärna till pappa och ber om. Mitt barnbarn delar hem lika de delar även bidrag. Men mamma som tjänar minst får stå för dessa kostnader varje månad. Även kalas med tjej o killkompisar hålls helst hos mamma.
  *Visst det finns många som inte kommer överens men LIKA villkor gäller ju tex.inte i arbetslivet (Ännu) Så vänta med att lägga er i allt.

  Isa

 15. Joel Bergqvist skriver:

  Isa: Barn växer och blir tonåringar skriver du, sen pratar du om bindor, trosor och bh, använder alla tonåringar det menar du? Är du blind för dom behov som pojkar har i tonåren eller tycker du bara inte att dom är viktiga?
  Och ska vi strunta i att män och kvinnor ska ha likhet inför lagen för att ditt barnbar helst håller sina fester hos sin mamma? Ärligt talat, hur är det relevant vilken förälder ditt barnbarn helst håller fester hos?

  Jo, lika villkor gäller så gott som i arbetslivet, människor gör inte samma val dock. Kvinnor får samma lön för samma arbete, så om dom nu vill tjäna lika mycket som mannen dom skiljt sig från så får dom ta och arbeta lika mycket eller i vissa fall med lika farliga(välbetalda) saker.
  Ja, vi struntar nog i att arbeta för att få bort dom mansdiskriminerande lagarna för att du säger åt oss det, underbyggd av argument om vilken förälder ditt barnbarn gillar bäst.

 16. Kuriren skriver:

  Isa

  Lika villkor gäller i arbetslivet. Det finns ingen lönediskriminering och kvinnor väljer själv att jobba i yrken som är lägre betalda. Privata företag kan ofta erbjuda högre löner än det offentliga där kvinnor ofta jobbar. Det är helt logiskt dessutom. Lär dig ekonomi.

 17. Ville skriver:

  ot
  http://ultimatemenssummit.com/
  Börjar ikväll. Känner igen en och annan. Ska bli intressant att se hur det hela blir.

 18. Mia skriver:

  Jag kan nog tycka att man ska jobba för att typisk kvinnliga och manliga yrken ska ha ungefär lika löner. Jag menar om det nu är så att biologi spelar roll också så blir det ju aldrig rättvist, eller? ;) Men det Isa är en annan kamp. Skulle man försöka hitta ”urjämställdhetsfrågan” som alla andra frågor bygger på så skulle utvecklingen stå still tror jag.

  Jag kan alltså inte heller se att barnbidraget ska behovsprövas mellan föräldrarna (som Unni Drougge menade igår i nån nyhetsdebatt). Även om nu kvinnan råkar ha ett kvinnligt låglöneyrke och mannen är höginkomsttagare. Barnbidraget är dessutom redan idag ett bidrag som delas ut till alla, fattig som rik. Förslaget från utredningen är ju även att man ska kunna få bostadsbidrag och annat bidrag om man har växelvist boende och låg inkomst. Så de man (eller kvinna) förorar på karusellen kommer man (eller kvinna) få igen på gungorna. Det man (eller kvinna) däremot kommer kunna slippa är konflikt om just detta med exet. Vilket jag förstår även är en del av tanken från utredningen, att eliminera så mycket som möjligt av det som kan vara konfliktdrivande hos de föräldrar som har svårt att samarbeta.

 19. Christer skriver:

  När det gäller barn ska båda föräldrarna ha samma regler från samhället.
  Allt annat skapar konflikter
  Vi Pappor ska vara hemma mer, ta mera ansvar mm.
  Då måste det vara samma förutsättningar

  Finns många män som inte orkar kämpa då hela samhället bara ser till mammors bästa

 20. Lövet skriver:

  Isa Friberg: Skojar du? Har ni sådana pryda relationer hemma hos er?

 21. Mattias skriver:

  Isa,

  och hur många killar går till sin morsa och ber om pengar till kondomer då? Löjligt argument tycker jag.

  Dessutom HAR man ju redan lagt sig i genom att ge hela barnbidraget till mamman?! Bättre om man skall låta bli att lägga sig i att dra tillbaka felet i så fall.

 22. Roger skriver:

  Isa, Mattias;
  De flesta barn får ju redan otingade pengar i form av veckopeng eller månadslön. Jag har aldrig hört talas om några föräldrar som kräver redovisningsplikt. Finns alltså ingen anledning att skämmas eftersom föräldrarna ändå inte får reda på det.

  Att stå för den slanten är det väl rimligt att kräva att vårndadstagaren gör, och är det delad vårdnad så delar man även på det.

  Det är med andra ord ett ickeargument.

  Däremot är det en intressant indikation på hur många resonerar och hur debatten ser ut; diskriminering av män (i detta fall att endast mammor betraktas som ”riktiga” föräldrar genom att få barnbidraget) är mindre viktigt än den eventualitet att en flicka blir lite generad.

 23. Jocke S skriver:

  Såg något på SVD nät om att C vill införa dubbelt barnbidrag till ”ensamstående förälder” för att råda bot på barnfattigdom. (Orkade ej vidare just då, nätet trögt idag). Ännu en uppmuntran för kvinnor attt skilja sig, och ta barnen med sig?
  Med ”ensamstående förälder” borde väl egentligen avses alla de pappor som är helt ensamma, bortmanövrerade från sina barn, för att mammor och soc manipulerat med regler och sanning?
  En av våra största jämställdhetsskandaler! Jag förmodar att C vill i princip ge dessa mammor dubbelt barnbidrag. Har jag fel? Vet någon mer?

 24. Jocke S skriver:

  Läste nu vad Pelle fått reda på. Bra! Och en knäpp på näsan åt Reinfeldt och hans alkoholistfloskler!!!

 25. Urban Lurve skriver:

  Jag som ensamtående förälder välkomnar detta förslag med öppna armar. Jag har slagit min panna blodig för att få igenom en föränding. Har delad vårdnad sedan 2006 och mina barns mamma vägrar dela barnbidraget. Det är hennes sätt att ”psyka” mig. Jag tar verkligen ansvar för barnen och handlar alla kläder som barnen har hos mig ex. utgifter som har med skola och annat delar jag med mamman. Har räknat ut att jag till dags datu förlorat rätten till över 70000:- i utebivet barnbidrag. Jag har ex. inte råd att pensionsspara längre. Så jag får leva på socialbidrag som pensionär. Fattar inte varför myndigheterna är så ”insöade” på den här punkten – delat barnbidrag!
  Frågan är ju nu – kommer man att få rätten till retroaktivt utdelning också efter en ev. förändring?

 26. Jocke S skriver:

  Ja visst är det skandal, trettio år tog det av ”jämställdhet! Om nu förslaget går igenom. Minns utredningen om prostitution för rätt många år sedan. Den ville kriminalisera båda parter, och de flesta instanser instämde. Men hur blev det? Vi får hoppas….
  Och jag upprepar vad som tagits upp här tidigare: Reinfeldt som lade sig i pågående utredning och skyllde på alkoholiserade pappor! Hutlöst! En sådan könsfascist (får jag skriva det?) kan vi inte ha som statsfeminister. Dessvärre inte Juholt heller, såna typer!

 27. Urban Lurve skriver:

  Precis, förutfattade åsikter. Kan ju lika gärna vara tvärtom eller hur. Nej, det finns av någon underlig anledning uppfattningen att vi pappor INTE VILL stanna hemma med våra barn!??! Jag har MÅNGA vänner med barn och jag känner ingen pappa som inte varit pappaledig. Själv var jag hemma mellan 9 och 11 månader med mina 4 barn. Finansierat av mitt sparkapital (som nu är för evigt förverkat) men det var värt varenda krona och minut. Barn behöver en vuxen under dom första åren vid sin sida. Det ger harmoni och underbara och motiverade vuxna barn och föräldrar med för den delen.
  Barnens mor i mitt nu relaterade fall valde tidigt att återgå i arbetslivet och göra karriär och se vad det ställde till med i hennes ”hjärna”.

 28. Mia skriver:

  Urban Lurve

  ”Nej, det finns av någon underlig anledning uppfattningen att vi pappor INTE VILL stanna hemma med våra barn!??! ”

  Nja så underligt är det kanske inte. Pappor har av tradition inte ”varit hemma med barnen”. Men att det mycket riktigt håller på att ändras. Många välkomnar detta men inte alla. Detta hittade jag i utredningen:

  ”I gruppen boföräldrar (huvudsakligen mammor) finns däremot en
  besvikelse över att pappan inte vill engagera sig mer i barnet, och
  vissa av dem vill främst för barnets skull försöka öka pappans engagemang.
  I gruppen med umgängesföräldrar uttrycks i sin tur inget
  stort intresse av att utöka umgängestiden med barnet, däremot ett
  intresse av att ha ett inflytande över barnets liv.”

  Det är alltså inte så att majoriteten av umgängesföräldrarna inte får vara med sina barn mer eller som det tidigare påståtts bara är självvalt i ett fåtal fall.

  Det betyder naturligtvis inte att det inte finns en grupp pappor som vill men som inte får vilket är käpprätt åt h… eller kanske snarare i de enskilda fallen en tragedi.

 29. Urban Lurve skriver:

  Jag arbetar på ett av Sveriges största företag med en mycket liberal syn på detta med pappa- och mamma-ledighet. Dock med en stor skillnad, mammor som återgår i tjänst efter ledigheten avancerar nästan till 100% till högre positioner. Män överlag är rädda för att förlora sina ”positioner” om dom är hemma med barnen. Män har fruktansvärt svårt för att ta ett nederlag inom arbetslivet – lite ”japanskt” över det hela. Personligen har jag inget som helst förstående för detta. Barnen ska vara prioritet ETT! i livet. Vi män har banne mig ett djäkla stort ansvar över våra barns uppväxt. Skit i prestige! Ta hand om barnen istället.
  När det gäller umgänget med mina barn, kan jag berätta att jag hellre än gärna skulle velat ha dom ännu mer. Men barn behöver båda sina föräldrar hur ”knepiga” föräldrarna än må vara.

 30. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  ”Pappor har av tradition inte ”varit hemma med barnen”. Men att det mycket riktigt håller på att ändras.”

  Det känns viktigt att definiera ”av tradition” här. Pappor har i princip alltid varit en del av sina barns liv. Genom hela stamsamhället och bondesamhället. Det är bara sedan industrialismen som pappor försvunnit bort, vilket historiskt sett är ett kort ögonblick.

  Men visst, vi har ärvt en tradition av frånvarande pappor, även om det ”bara” handlar om en handfull generationer.

 31. Pether skriver:

  Det är inte pga tradition som män inte varit hemma med barnen, det är för att mammorna inte tillåter dem att vara hemma med barnen.

 32. Mia skriver:

  PB

  Ja pappor har funnits där men jag tror nog närvaron även då såg lite annorlunda ut sas. Det var nog även därför man såg det som naturligt att barnen följde med mamman när skilsmässor började bli vanligare. Men det har hänt enormt mycket bara på de senaste 20 åren. Då kände jag ingen med växelvist boende och nu är det mer regel än undantag. Och då vill det ju till att lagstiftningen hänger med. Jag tror personligen inte att de som är kritiska har något att sätta emot denna gång. Och att det automatiskt ska bli delat om man inte gör ett aktivt val är ju ännu bättre än jag trodde från början. Inte bara att möjlighten ska finnas utan att det blir norm.

 33. Mia skriver:

  Pether

  Män tjänade till en början bättre än kvinnan för samma arbete. Jag tror nog det var ett gemensamt beslut att mamman skulle vara hemma och pappan jobba då. I början var det även bara mammor som fick mödrapeng (hette det väl?) men sen ett tag har vi delat 50/50 (och även där föreslår man en förbättring även om jag tycker att man missat en viktig punkt). Så nu kan väl varken män eller kvinnor beklaga sig. Teoretiskt kan man varken tvinga den andra att skriva över eller ta den andras dagar. Sen kan det ju ge upphov till vissa slitningar om man inte är överens men kanske borde fler tala om ”efter” före man skrider till verket sas.

  Ja det är knepigt det här om familjen ska få bestämma själv eller om man ska skapa ”incitament” (individualiserad föräldraförsäkring?).

 34. Jocke S skriver:

  Blev något fel här, man kan inte ta bort en kommentar, (den blev dubblad av någon anledning) Men mycket bra man kan ändra!

 35. Jocke S skriver:

  Mia, Jag minns, och så här var det iaf inom jordbruket i början på 50-talet. Män tjänade 3:- nånting i timmen, kvinnor tjänade 2:- nånting. Ingen tyckte det var konstigt då, för man insåg/ansåg att det var inte ”samma arbete”. Män orkade mer inom det tunga yrket på den tiden. När det gälllde gallra betor (Skåne) så Dessutom hade män trots kortare livslängd, även HÖGRE pensionålde rän kvinnor. Och så är det fortfarande.
  Så det där ”samma arbete är knepigt. Det finns jobb där kvinnor anses effektivare, alltifårn cigarrullning på Cuba (faktiskt) till simultantolk i Bryssel. Och kvinnliga psykologer tjänar bättre. Löner är orättvisa, för min del skulle gärna människor få vara lika rika, över hela världen, med en skala för ålder då, mest för de med barn.

 36. Jocke S skriver:

  Konstigt, kommer inte in på min sista kommentar. Där skall läggas till att inom betgallring (det här är Skåne på 50-talet!) där gällde ackord, och jag har för mig en del kvinnor tjänade bättre där.

 37. Mia skriver:

  Jocke S

  Ok män tjänade mer och ibland även för samma arbete (resultat). Min kommentar handlade främst om ett konstaterande att män tjänade mer och att det därför var bättre att mamman var hemma med barnen.

 38. Hej där skriver:

  Stoppa feminismen nu

 39. Jocke S skriver:

  Hej där
  Vi kan stånga oss blodiga mot feminismen, vad det nu är. Dess interna splittring tilltar med all nödvändighet. Det vi INTE skall acceptera är statsfeminismen, som saknar demokratisk legitimitet. Frågan skall upp i god tid innan valet, och genom fjäskande riskmedia. Satsa på det, och låt feministerna fortsätta göra bort sig.
  Här är min färska artikel, ”Svensk statsfeminism – legitim könsrasism!”. Tyvärr har sourze mixtrat med språket på några ställen.
  http://www.sourze.se/Svensk_statsfeminism_%e2%80%93_legitim_k%c3%b6nsrasism_10756119.asp

 40. Emelie skriver:

  Här finns kritik mot förslaget.

  ”Att ovanpå det föreslå att bidragen däremot ska ”delas lika” är ingenting annat än en spik i kistan för kvinnors ekonomiska självständighet och även möjlighet att lämna destruktiva förhållanden med misshandel och övergrepp”.

  http://sanningenompapparattsrorelsen.wordpress.com/2011/06/14/carina-ohlsson-s-och-anti-avsan-m-sitter-i-civilutskottet/

  Motförslaget borde då rimligen vara att döpa om barnbidrag till mammabidrag…

 41. Christer skriver:

  Ska kvinnors ekonomiska självständighet bestå av bidrag från staten???
  Och där barnbidraget ska fortsatt vara ett medel för kvinnors självändamål.

  Trodde att barnbidraget uteslutande skulle gå till barnen?? Och inte till något annat syfte!

  Nu lever vi på 2000 talet och då ska reglerna vara lika för båda könen.

 42. Håkan skriver:

  Hej,

  tack för mycket bra och saklig sida!!

  Fråga; vet något hur långt utredningen har kommit?
  Verkar det luta emot att förändringen görs?
  Har någon hört om när det skulle kunna få laga kraft?

  /Höres!

 43. Christer skriver:

  Bra förslag:

  Att båda föräldrarna är lika viktiga
  Och att man ska dela barnbidraget från början

 44. Pelle Billing skriver:

  Håkan,

  Kul att du gillar bloggen!

  Har inte hört någon mer om utredningen.

 45. Håkan skriver:

  Hej igen,

  Kan förstå att olika intressenter gärna vill ha lagen skriven på olika sätt – men om man ser rent objektivt på lagen – så går det ju knappast att anse att är köns-neutral. Dvs då är den per definition köns-diskriminerande.
  Och könsdiskriminerande är ju knappast något våra folkvalda önskar att vara.

  Har ex.vis JÄMO varit inkopplad – vet någon?

  Det har ju ex.vis drivit igenom att man inte får ha olika priser för herr- resp. dam-klippningar pga att det är könsdiskriminerande. Och då känns ju barnbidraget något mer centralt.

  Vet någon om man kan visa sitt intresse/missnöje för nuvarande lag någonstans? Ex.vis någon statlig instans?

  Mvh Håkan

 46. Pelle Billing skriver:

  Håkan,

  Barnbidraget finns specifikt nämnt som ett undantag i lagstiftningen. Så våra folkvalda har inget problem med att bevara diskriminering så länge det är män som missgynnas.

 47. Håkan skriver:

  En härlig värld vi lever i=)!

  Har någon hört hur långt förslaget har kommit i processen?

 48. Urban Lurve skriver:

  Anders W Jonsson den ende av säkert 10 politiker som jag skrivit till i detta ärende ang. delat barnbidrag under 4 års tid, svarade mig på frågan i sep 2011 om hur länge ett sådant förslag ligger ute på remiss och sedan blir till en lag så här:
  ”Det normala är en remisstid på tre månader. Om sommarmånaderna ingår är det längre. Sen dröjer det ytterligare 6 till 12 månader innan regeringen är klar med en lagrådsremiss. Under förutsättning att inte remissinstanserna fullständigt har sågat förslaget.
  Jag skulle alltså gissa att i den bästa av världar kan det vara lag 1 jan 2013 men det kan likväl vara så att förslaget hamnar i papperskorgen. I politiken är allt möjligt”
  Suck, den som lever (så länge) får se.

 49. Anonym skriver:

  Det är solklar diskriminering. Personligen blev jag mycket nedslagen av det faktum att mitt x vägrade dela barnbidraget. Tar man upp en sådan fråga på exempelvis familjerätten så är ju initiativen noll från socionomernas sida att försöka jämka. Detta framgår ju även i rapporten SOU 2011:51, att olika typer av bidrag används som vapen vid separationer.

  Det är illa att pappor inte ska få känna sig som lika värda som mammor inom föräldraskapet. Staten signalerar rakt ut med detta regelverk att pappors roll är mindre viktig än mammors.

  Politikernas ovilja att ta i en sådan här fråga är ju slående. När nu jämställdhet debatteras i tidningarna varje dag, så skulle man ju kunna tro att frågan om barnbidraget borde dra igång en mediestorm. Tyvärr rapporterades det om förslaget om delat barnbidrag endast kortfattat i media i samband med att SOU 2011:51 föreslog delat barnbidrag. Mycket märkligt att inget politiskt parti vill gå ut och göra poänger på att de vill stötta jämställdheten och delat barnbidrag.

  Det som inte alls rapporterades i media var ju de övriga slutsatserna i SOU 2011:51, bla att exempelvis barnbidraget används som ett vapen i vårdnadstvister. Dvs en mamma vägrar att dela barnbidraget. Pappan blir inte så glad. Konflikten fördjupas. Föräldrarna har inget bra samarbete. Den konfliktsökande mamman kommer närmare sitt mål att få en ett större boende/umgänge med barnet.

  Men även så föreslås i SOU 2011:51 bla att de ekonomiska frågorna (läs olika bidrag) ska vara frågor som faktiskt familjerätterna ska ”ta i”.

  Det föreslås även att familjerätterna på prov ska införa team av proffessionella dvs socionom, jurist, psykolog etc, vilket jag tror varit framgångsrikt i andra länder.

  Tystnaden kring SOU 2011:51 är märklig. Den är full med bra ”mansfrågor” med konkreta förslag som definitivt skulle reducera antalet konflikter i samband med separationer. Med Pelle o Co som undantag så är det ju ingen som driver sådana frågor. Återstår gör alltså gräsrotslobbying. Dvs insändare, mail till politiker mm.

  Själv skrev jag till socialdepartementet och frågade hur processen ser ut från SOU till lag. Departementet har inte på ett halvår bemödat sig med att svara. Remissomgången är väl nu iallafall genomförd då man kan finna gott om remissvar på nätet. Var i processen det befinner sig i dagsläget vet jag tyvärr inte.

  Förslaget får ju absolut inte hamna i papperskorgen. Jag ser det som en plikt mot min son att jobba för att detta genomförs. Jag lovar att dra mitt strå till stacken.

 50. Christer skriver:

  Håller med föregående insändare att detta handlar helt klart om diskriminering. Har varit i samma situation där mamman vägrar ge pappan lika stor rätt till barnet. Hon använder sig av ”rådgivning” och får klart för sig hur systemet är uppbyggt. Och med den ”tysta” demokratin som råder i ämnet.
  Även socialtjänsten stöttar kvinnan, och jobbar inte opartiskt.

  Min advokat var förvånad över att vi fick delad vårdnad!! Då tiden före beslutet föregicks av en större mängd negativa händelser som mamman ordnande. Där det även konstateras att barnet farit illa.

  Nu är det hög tid att vi pappor får lika stor rätt till våra barn som mammorna.

 51. Urban Lurve skriver:

  Glöm inte att Familjerätten inte är en ”dömande” instans, utan bara kan komma med riktlinjer uifrån deras perspektiv. Dom kan alltså bara be den ene förälderna dela med sig av barnbidraget. Då är det ju knappast läge att ens kontakta dom i ett ärende. Detta skulle ju bara reta upp den andra parten och försätta den anmälande ännu mer i klistret.

  Fy för, ska man skratta eller gråta? Mitt ex. har t.o.m mage att begära ersättning om jag pga ex. jobbet ber henne ta våra barn några dagar extra. Vägrar att ens tänka på att istället byta dagar med mig.

  Jag saknar också en politisk debatt om detta ämne som fler skriver om. Här finns tusentals barn och föräldrar som mår fruktansvärt dåligt pga en bestämmelse som verkar påhittad av en hjärtlös och hjärnlös människa.

  Vet att det finns politiker som också råkat falla i detta ”träsk” men dom verkar inte få gehör för sina motioner i ämnet. Tror att alla väntar på remissutlåtandet på lagförslaget som nämnts ovan. Jag hade revolterat nu och ställt mig upp i plenisalen och skrikit ut min förtvivlan. Då hade det nog stått en liten notis i tidningen.

 52. Håkan skriver:

  Hej igen,

  tack för bra inlägg. Tyvärr så är det väl så att ytterst få politiker vågar ta i denna fråga – den finns ju en överhängande risk att de skulle hängas ut som kvinnofientliga. Men vi får väl hoppas på att det finns någon rakryggad folkvald person kvar som ser hur orättvist nuvarande system är.

  Har precis fått avklarat en segdragen process med familjerättsbyrå etc och äntligen fått fastställt i dom att jag har mina barn halva tiden. Att jag redan har skött dem på halvtid sedan de slutade amma gav ingen garanti för att jag fortsatt skulle få ha dem – allt hängde på om mamman skulle ställa till bråk eller ej.

  Min advokat var mycket tydlig med att enda chansen för en pappa att vinna en process som rör barnen är om man kan få mamman att gå med på det – alternativt att man kan påvisa att mamman misshandlar eller på annat sätt fullständigt missköter barnen, typ tungt narkotikaberoende.

  Bemötandet på Familjerättsbyrån var mycket obehagligt – de hade inte ens en ambition att försöka titta neutralt på saken.

  När jag vid ett tillfälle kommenterade att vore det inte normalt om barnen även skulle få ha nytta av sina barnbidrag då de var hos mig så fick jag det enkla svaret;
  -Det är upp till mamman att avgöra.

  Då jag även frågande om jag då kunde förvänta mig att mamman köpte lite mer av gemensamma saker, såsom regnkläder etc så fick jag svaret;
  - Om du skall ha barnen halva tiden så förutsätts det att du tillgodoser deras behov då de är hos dig.

  Summasummarum;
  Jag får fortsätta med att ha barnen halva tiden – vilket givetvis är det viktigaste. Men jag kan inte räkna med en krona från barnbidraget. Så i dags dato så betalar jag väl sisådär 60-70% av alla omkostnader för barnen, har dem halva tiden – men får ingen del av barnbidraget.

  Och enl. min advokat så skall jag skatta mig lycklig – för i många fall så får man som pappa inte ens igenom att få ha barnen hos sig mer än kanske varannan helg.

  En förunderlig värld vi lever i.

Google