Debatten svänger snabbt nu

13 juni 2011, av Pelle Billing

Det sista halvåret har jag gång på gång konstaterat att det sker små förflyttningar i jämställdhetsdebatten. Fler och fler vågar tala om mansfrågor, och färre och färre accepterar misandri (förakt mot män).

Detta känns givetvis extra kul för dem av oss som länge stuckit ut hakan och utmanat i debatten. Även för kvinnor är det en befrielse att inte ständigt behöva bli utmålad som offer eller en klåpare som måste kvoteras in i diverse sammanhang.

Sista tiden har den här svängningen i debatten accelererat, och en artikel som publiceras på svd.se nu i eftermiddag får mig nästan att nypa mig lite i skinnet. Kan detta vara sant?

S-kvinnornas ordförande och vice ordförande går nämligen till försvar av männen, och skräder inte orden när man gör det:

Genom att införa delat barnbidrag kan vi bryta den kollektiva nedvärderingen av papporna.

Snacka om ett starkt erkännande av vad som pågår.

Vänsterpartiets motstånd mot könsneutrala barnbidrag avslöjar att partiet inte vågar vara konsekvent i sin syn på föräldrar. Deras motstånd mot könsneutrala barnbidrag speglar en populism baserad på rädsla att stöta sig med kvinnliga väljare.

Ord och inga visor, men helt och hållet sant. Istället för en genomtänkt och uppriktig jämställdhetspolitik har vi i flera år fått leva med populism och enögdhet.

Fredrik Reinfeldt (M), då partiledare i opposition, visade minst tilltro till pappors förmåga att vara bra föräldrar. Enligt SvD den 22 november 2005 befarade Reinfeldt att män med alkoholproblem kunde tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk och därmed inkompetensförklarade han pappor generellt.

Detta har jag själv skrivit om tidigare, och jag väntar fortfarande på att Reinfeldt ska be om ursäkt, alternativt själv stå till svars för sina alkoholproblem (för enligt sitt eget resonemang bör han väl som man och pappa vara alkoholist).

I dag delas barnbidraget bara lika mellan föräldrarna om båda är överens och ansöker om det till försäkringskassan. I de fall där mamman inte går med på det går hela barnbidraget till henne och pappan blir rättslös.

Rättlös var ordet – men vem hade trott att S-kvinnorna skulle sätta denna etikett på problemet?!

Läs hela artikeln! Den är som balsam för själen om man växt upp (eller åtminstone levt några decennier) i statsfeministiska Sverige. Man pratar till och med om männens historiska försörjningsbörda, inte om något ”smitande från sitt ansvar”.

 

32 kommentarer på “Debatten svänger snabbt nu”

 1. Mats Lind skriver:

  Höll på att sätta mitt kaffe i vrångstrupen när jag läste artikeln!
  Även om jag min vana trogen har några invändningar mot att man fixar fernissan på bilen fast motorn är köroduglig så blir jag genuint glad att man åtminstone ser bilen och försöker laga den. Små små myrsteg således men förhoppningsvis så har nu oceanångaren ändrat kurs. Mycket bra!

 2. Jocke S skriver:

  ”Detta har jag själv skrivit om tidigare, och jag väntar fortfarande på att Reinfeldt ska be om ursäkt, alternativt själv stå till svars för sina alkoholproblem (för enligt sitt eget resonemang bör han väl som man och pappa vara alkoholist).” Ja den är bra Pelle, precis så är det. Han är demokratiskt ovärdig till sin position, och vi, alla Sveriges pappor (vi som är någotsånär intellektuellt och moraliskt medvetna iaf) vill ha en ursäkt! Eller så kan han döma ut sig själv!

 3. Magnus skriver:

  Carina Ohlsson är dessutom ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund.

  Kanske har de bytt taktik, eller så är det något lurt på gång?

 4. Mia skriver:

  ”Vänsterpartiets motstånd mot könsneutrala barnbidrag avslöjar att partiet inte vågar vara konsekvent i sin syn på föräldrar. Deras motstånd mot könsneutrala barnbidrag speglar en populism baserad på rädsla att stöta sig med kvinnliga väljare.”

  Just man måste vara konsekvent! Och jag tror inte att man var rädd för att stöta sig med kvinnlga väljare (många kvinnor stödjer förslaget) utan jag tror att man var rädd att stöta sig med vissa kvinnor, och då inte bara väljare utan även valda sas.

 5. Access skriver:

  Bra vändning.
  Men naturligtvis var de tvungna att själva ta på sig hela äran för att ha drivit denna fråga, som ensamma kämpar i en totalt oförstående omvärld.
  *suck*
  Som om S-kvinnorna någonsin varit progressiva i mansfrågor.

 6. Jocke S skriver:

  S-kvinnorna tjatade till sig sexköpslagen. Själva början på svensk statsfeminism. Om man inte räknar med Schymans matriakala intoducering av feminism i V-partiet. Den som Reinfeldt försöker övertrumfa!

 7. Cuben skriver:

  Det är positivt att debatten svänger. När det gäller (s) så verkar det vara lite av en bekännelse under galgen och för att se hur reaktionen blir. När sossarna lägger om sin politik i verkligheten och inte bara i form av en artikel i SvD blir de mer trovärdiga. Annars verkar det lite som om de temporärt bara seglar under falsk flagg i artikeln. Nu gäller det upp till bevis i form av motioner, omskrivning av partiprogram och allt annat som verkligen visar en förändring i politiken.

  Däremot om nu sossarna kan se jämställdhet med båda ögonen och inte med monokel så vore det ett stort steg framåt.

 8. Stefan skriver:

  Jag har aldrig sett till en enda spänn av barnbidraget, 3*16 år, totalt 768 månader barnbidrag. Vi hade delad vårdnad, men barnen var skrivna hos mig. Min exfru, en disputerad naturvetare, hade dubbelt så hög tjänsteinkomst som jag som var – och är – egenföretagare. Efter skilsmässan gjorde jag vid ett tillfälle en ansats för att få saken ändrad via Försäkringskassan som sa att normalt skall barnbidraget gå till den förälder hos vilken barnen är skrivna. Men det var så förbannat trögt att jag inte orkade driva saken. Hur mycket mer pengar fick min exfru, omräknat till inkomst före skatt?

 9. Matte Matik skriver:

  Anmärkningsvärt är i underkant! Hur mycket som är ord och hur mycket handling som finns bakom är en annan fråga – men bara att de publicerar en sån här artikel är en stor grej. Könsneutral lagstiftning och delat barnbidrag verkar bli vattendelare i debatten.

 10. Anders B skriver:

  Bra Pelle att du uppmärksammar detta (och mycket annat). Jag tycker det är en viktig princip att barnbidraget delas lika mellan föräldrarna och tänkte därför ansöka om detta. Ser tyvärr på fk.se att det inte går om man bor ihop.

 11. Jocke skriver:

  Kanske har sossarna, och då framförallt s-kvinnorna, begripit att den extremfeministiska och mansfientliga politiken som de har fört länge nu är en stor och bidragande orsak till att partiet har backat kraftigt de senaste valen.

  Man kan inte spotta på halva sin potentiella väljarbas och tro att man ska vinna några val. Lika lite som man kan strunta i kvinnorna, lika lite kan man strunta i männen om man har som mål att bygga ett stort och statsbärande parti.

  Frågan är bara om detta är ärligt menat eller bara ett spel för gallerian. Jag är positivt överraskad, men långt ifrån övertygad. Den radikala feminismen är djupt rotad inom socialdemokraterna. Vi har inte minst s-kvinnorna att tacka för en stor del av den misandri som frodas i samhället.

 12. Jocke S skriver:

  Absolut Jocke, sossekvinnorna ligger bakom mycket, som sexköpslagen, men god hjälp har de haft av sina flata manliga partikamrater. Och resten av riksdagen. Och media…och folket….
  Och så är vi två Jocke, så ni inte blandar ihop oss, jag med S!

 13. Jocke S skriver:

  Men en sak, de här båda sossekvinnorna nämner att lagen om barnbidrag till mamman, den kom på slutet av 40-talet, och” den passade då”.
  Fast nu är det så att man har talat om jämställdhet mellan könen sedan åtminstone 70-talet. Och utan att något har hänt (förrän då 2006 när M och V var med och stoppade, ynkryggarna). Precis om i en mängd andra frågor, ja i princip faktiskt alla frågor om kön.
  ”Jämställdhet, – en kvinnlig rättighet, en manlig skyldighet” – typ.

 14. Stefan skriver:

  För att inte framstå som helt väck i matte så måste jag ju korrigera. Det skulle varit 576 månader barnbidrag som jag inte fick ngn del av. Rätt skall vara rätt. Tyvärr är det inte mycket som är ”rätt” i systemet.

 15. Ann-Louise skriver:

  Förstår faktiskt inte hur man kan tycka att barnbidraget INTE ska delas lika mellan föräldrarna.

  Argumenten verkar vara att mammor (påstås) tjänar mindre än pappor. Men barnbidraget handlar ju inte om vad mammor tjänar. Det handlar snarare om vad BARNET KOSTAR, och det finns väldigt tydliga uträkningar om vad barn kostar (vilka jag personligen kan intyga att de stämmer ganska bra).

  Vill också säga att jag blir chockad av att se S-kvinnor skriva en sån här artikel, det har mig veterligen aldrig någonsin hänt tidigare att feminister tar mäns/pappors parti. Kan inte låta bli att tro det är något lurt med detta…

 16. Mattias skriver:

  Usch, nu blev feminismen dubbelt så farlig. :( Idioter som predikar dåraktigheter är på sin höjd riktigt irriterande. Om man behåller sin ideologiska kärna men visar en sympatisk och publikfriande yta så blir det nu värre, inte bättre.

 17. Jocke S skriver:

  15 Ja det kan mycket väl vara något lurt bakom, sådant här har hänt förut. Och till intet förpliktigande. Kan också vara partitaktik, eller Pekul-piskan! Men dom kan ju också ha lurat sig själva.
  Har man sagt A får man säga B. Nu vill vi ha bort sexköpslagen, och alla andra lagar skall bli könsneutrala. Och hela politiken.
  Jag var på gymet idag, fösta gången sedan hemkomst. Med t-shirten på: STATSFEMINISM ÄR KÖNSRASISM. Rött på svart botten. en kille kollade in i omklädningsr. Han blev eld och lågor, hade just slutat universitetet: Sociologi, statskunskap, media: Var glad du sluppit detta, (40 år sedan…) ”det är bara genus och mainstream alltsammans!” Han fick adress till denna och Pärs blogg.

 18. Jocke S skriver:

  Det är massiv reklam för ”bli fadder till en flicka” just nu på flera sidor. ”Flickor utsätts för mer våld säger annonsen….

 19. Savoy skriver:

  Fantastiskt bra debattartikel. Jag blir bara oerhört förvånad att den kommer från S – som ju tillsammans med V är de allra mest misandriska och radikalfeministiska partierna (och blir allt mer extrema för varje år). Starka krafter inom S – t ex Veronica Palm, misstänker jag, skulle aldrig acceptera en sådan lagändring.

  Bra att du tar upp det, Pelle!

  Samtidigt håller jag med flera andra i att jag inte riktigt tror att det här är en uppriktig kursändring, vare sig för S eller S-kvinnorna. Jag behöver se en fortsatt och tydlig attitydförändring (som om den var på riktigt – garanterat skulle driva fram en splittring inom S). Egentligen är det ju uppenbart – inte förrän man gjort upp med extremisterna i de egna leden kommer man någonsin kunna växa som parti igen.

 20. Bittergubben skriver:

  Jag tror det ytterst handlar om att de vill stärka kvinnornas möjlighet att göra karriär. Idag hindras kvinnors karriär av att de lägger mer tid än män på omsorgen av barnen. Det är ju det motivet som driver försöken att individualisera föräldraförsäkringen.

  Det är dock ändå mycket positivt att de inte har med något manshat i artikeln, utan istället beskriver män på ett positivt sätt.

 21. barfota skriver:

  Jag blev lika överraskad av artikeln som ni andra. Kanske är det mer ”business” att utåt låtsas vara för samma spelregler mellan könen, det finns många lik i den feministiska garderoben som måste kastas ut innan jag börjar tro på en förbättring för Svenska medelålders, vita män.

 22. barfota skriver:

  @Jocke S

  ”Med t-shirten på: STATSFEMINISM ÄR KÖNSRASISM.”

  Var kan jag köpa den?

 23. Jocke S skriver:

  Barfota, jag beställde min i Vällingby, Jämtlandsgatan, helt när mitt gym, förbi ÖB mot V-by. Den kostade under hundra kronor. Förmodar det finns såna här affärer i flera städer. Har just nämnt historien på Genusnytt, och rekomenderat en sådan t-shirt. Känns bra att bära! Hade också på den i höstas och gick till valstugor, samt när jag la ner min blanka röst i vallokalen.

 24. barfota skriver:

  @Jocke S
  OK, tack. Jag tycker det är synd att vi män är så dåliga på att ”marknadsföra” oss. Har vi gått på den feministiska myten om att männen sitter på all makt till den milda grad att vi inte törs sticka ut hakan och KRÄVA samma ”spelregler” för båda könen.

 25. Mattias skriver:

  Pär S planerade ju i våras att sälja såna t-shirts på sin sida. Undrar vad som hände med det… Vi hjälpte alla till med förslag på texter och bilder. Den lilla vinsten skulle ju dessutom gå till Pärs till stora delar ideella arbete.

 26. [...] för vissa delar av anläggningen. Denna sorts händelser gör det omöjligt att ta pratet om jämställdhetspolitik och lika rättigheter på allvar. ”Du skulle sett blickarna jag fick när jag gick in för [...]

 27. Maria skriver:

  ”Barnfamiljerna fick också andra förbättringar under mandatperioden. En särskild barnmiljard gick till de familjer som hade det sämst ställt. Bostadsbidrag och underhållsbidrag förbättrades och studerande med barn fick höjt studiebidrag. Barnbidraget höjdes med 100 kr och flerbarnstillägg infördes från andra barnet. Däremot lyckades inte regeringen få igenom i riksdagen att barnbidraget alltid skulle betalas till båda föräldrarna vid gemensam vårdnad i stället för att automatiskt gå till mamman. Konservativa kristdemokrater förenades med radikalfeministiska vänsterpartister i sitt motstånd mot denna reform. Förlorarna var de jämställda papporna”.

  Göran Persson, ”Min väg, mina val”, 2007, s. 434

  S skulle alltså redan under mandatperioden 2002-2006 ha försökt driva igenom gemensamt barnbidrag, men hindrats av V+KD?!

  F.ö. nämner GP inte med ett ord att han inför valet 2006 kallade sig för feminist.

 28. Gunnar skriver:

  Att S-kvinnornas ordförande och vice ordförande skriver så här är väldigt positivt, vad som än ligger bakom. Gör ju att frågeställningen blir mer synlig i samhället och att (förhoppningsvis) medvetenheten kring detta ökar.

  Men så blir man snabbt satt på plats igen av vår justitie­minister Beatrice Ask (M):
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/42-miljoner-mot-kvinnovald_6248108.svd

  ”Ett av målen med regeringens jämställdhetspolitik är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Frågan har ”hög prioritet”.”
  ”Kunskapen om hur mäns våld mot kvinnor ska bekämpas är bristfällig, enligt justitie­minister Beatrice Ask (M).”
  ”För att på allvar kunna bekämpa mäns våld mot kvinnor – inklusive det sexuella våldet – krävs ökad kunskap, förklarar hon.”

  ”Samtidigt poängterar regeringen att de drabbade kvinnorna måste få ökat skydd, och vill också satsa på projekt som hjälper barn som växer upp i familjer där det förekommer våld.”

  Som vanligt inget om kvinnors våld mot män eller hur det är för barn att växa upp i familjer med en våldsam mamma! Eller om att män är klart mest utsatta för våld i samhället!
  Samt män behöver inte få skydd mot våld av samhället…
  Regeringen verkar inte vara uppdaterad och med sin tid riktigt!

  ”Brottsoffermyndigheten har som mål att främja brottsoffers rättigheter, intressen och behov.” – Gäller tydligen främst om brottsoffret är en kvinna, enligt regeringens åsikt då…

 29. Jocke S skriver:

  Gunnar, bra du tog upp det! Visst ”svänger det snabbt”, 1 steg framåt, två bakåt.
  Nu erkänner de ju att kunskapen är bristfällig. Det har den för f-n varit hela tiden, det här är ju känt sedan decennier! Hela hennes sätt att resonera är så typiskt ytligt och genomfalskt.
  Ask är en katastrof, den som upprepar ensidigt ”mäns våld mot kvinnor” är en könsfascist. Syftet är att sätta en stämpel på män, som sedan ligger oss till last i alla andra frågor, vårdnadsfrågor.
  Vilket utnyttjas av vissa mammor och soc (obs, jag skriver inte ”mammors utnyttjande mot män i vårdnadsfrågor”) ”Det vet man ju hur män är.”
  Dessutom var det M och Reinfeldt som satte stopp för delat barnbidrag 2006.
  De är idag ungefär där Schyman var för tio år sedan.

 30. Observer skriver:

  Sevärd debatt http://svtplay.se/t/103450/debatt . Helt vanliga människor ännu till.

 31. Observer skriver:

  Fel URL – det var den här debatten jag syftade på. Konstigt att del 17/18 finns på nätet medan de har plockat bort del 18/18. http://svtplay.se/v/2438305/debatt/del_18_av_18

Google