Budskap vi matas med

08 juni 2011, av Pelle Billing

img042

Ovanstående bild tog jag på Arlanda förra veckan. Är det konstigt att folk tror på osakliga löneskillnader mellan könen när till och med EU-projekt vill få oss att tro det?

En tuff insikt i mitt arbete om könsfrågor har varit att organisationer så som FN, EU, Amnesty, osv inte på något vis är immuna mot myter och faktoider i sitt jämställställdhetsarbete. Till exempel har FN varit med och spridit myten om att kvinnor bara äger en procent av världens tillgångar.

Om man vill vara säker på något måste man dubbelkolla själv. Tyvärr.

 

12 kommentarer på “Budskap vi matas med”

 1. Access skriver:

  På väggen ovanför bagagehämtningen i Arlandas utrikeshall sitter det fullt med affischer som på olika språk berättar att det i Sverige inte är okej att slå kvinnor, etc. Att det inte är okej att slå män nämns inte. Det kanske inte anses vara nåt problem.

 2. Jocke S skriver:

  Jag såg nästan samma annons i Le Monde, marockanska upplagan i vintras. Då var det två små bebisar av olika kön, och så ungefär den texten, fast om deras öde i framtiden!
  FN har ju i åratal gått ut med sina könsriktade kampanjer, t.ex. att kvinnor står för 60% av arbete i världen. Hur i all världen(!) har de mätt det, och i så fall: finns det någon förklaring, förutom mellan raderna, ”lata män”? Och var tar männens uppoffringar och deltagande vägen i denna ensidiga könspropaganda?
  Fjäsk! Nedvärderande mot kvinnor även!

 3. Jocke S skriver:

  Jag klippte faktiskt ut annonsen från franska Le Monde, så här står det under bilden på två bebisar, flick och pojk: ”Dessa barn är födda med lika chanser, men perspektiven för utbildning och yrken är olika…En gång vuxna kommer pojkarna att tjäna i snitt 17,5 % mer än flickorna.” (Och med stora bokstäver)
  ”Utjämna skillnaden i belöning (rémunération) mellan kvinnor och män”.
  Har Schyman varit framme, hon har väl en franskboende man? Hur drabbar barndomen pojkars liv? Om svensk högskoleutbildning vet man visst intet!
  Men värst är tycker jag Amnesty International. Som bildades för politiska fångar och mot tortyr och dödsstraff. ( Som inte bara drabbar män men oftast!) Nu handlar svenska Amnesty allt mer om ”mäns våld mot kvinnor” samt våldtäkt. Vinklingen är tydlig över hela fältet, även internationellt. Har någon sett någon manlig utsatthet som fått någon annons?
  Eller mött något intresse från någon svensk manlig politiker!?

 4. Maria skriver:

  Jocke:
  Nä, Schyman har inte en ”franskboende” man, han bor i Simrishamn och är med i FI och han vill bekämpa gubbväldet:
  http://www.svd.se/kultur/monsieur-25-procent_5628887.svd
  Sedan betyder rubriken i annonsen nog ”Utjämna löneskillnaderna mellan könen”, alltså ungefär detsamma som i annonsen på Arlanda.

  Amnesty har ju blivit ett sorgligt kapitel sedan de fick en radikalfeministisk generalsekreterare, Lise Bergh, och den nya ordföranden har också intresse för kvinnofrågor:
  http://www.unt.se/sverige/ny-ordforande-i-svenska-amnesty-1335349.aspx

 5. Jocke S skriver:

  Hon hade en arkitekt som bodde i Paris förut. Men jag har kanske inte hängt med i hennes karla-karriär? Vad heter han då?

 6. Maria skriver:

  Det är samma karl det är fråga om, Jacques Öhlund, arkitekt, numera bosatt i Gladsax, Simrishamn, med lägenhet i Paris (tidigare även gård i Provence, men den verkar inte vara aktuell längre).

 7. Access skriver:

  Jacques Öhlund är ett skämt. En sällskapshund i koppel, som utför de trick och konster som matte lärt honom. Faktiskt är det så, jag menar inte att ”angripa hans maskulinitet” om det är nån som skulle välja att tro så. Snubben verkar ryggradslös.

  Han rapar upp samma floskler (könsmaktsordning osv) som Gudrun Schyman ältat i några decennier nu. Det är ingen tvekan om vems ord man hör komma ur hans mun. Han är ett alldeles utmärkt mans-alibi för Feministiskt Initiativ.

 8. Mörker skriver:

  Men om man är gubbe och vill bekämpa gubbväldet borde man väl börja sopa framför egen dörr? Den finaste gåva man då kan ge sin radikalfeministiska kvinna är ju att ta sig själv av daga. Vad väntar han på?

 9. morrhugg skriver:

  Otroligt vanligt att man använder sig av statistik från SCB som säger att inom samma sektor så tjänar kvinnor ca 85% av det som männen tjänar – sen använder man sig av denna som tillförlitlig källa när man vill påvisa att kvinnor könsdiskrimineras – utan att ha förstått siffrorna.

  Sen sprids denna pålitliga fakta blandad med den dåliga förståelsen och så blev det sant att kvinnor minsann diskrimineras, att kvinnor inte får samma lön för samma arbete.

 10. vmm skriver:

  Fast på bilden ställs ju bara frågan om arbetet värderas på samma sätt. Okej, i min antifeministiska konspirationshjärna så läser jag in ett feministiskt budskap om att kvinnor tjänar mindre och att det är fel. Men jag försöker att tänka könsneutralt och inte tänka in könsmaktsteori och feministiska vinklingar överallt (det går väl sådär, kan man säga) och då ställer dom bara en fråga som är rent arbetsrättslig och sedan råkar det vara en man och en kvinna på bilden. Dom kanske menar något med det, vad vet jag. Men vi bör utgå från att det är en slump. Feminismen finns tyvärr på många ställen (jag VET, haha, jag vet…) men ibland måste man slappna av. Ställer någon en fråga om arbete värderas på samma sätt så kanske det bara är en fråga om arbete värderas på samma sätt och det kanske inte alls har med feminism att göra.

 11. Maria skriver:

  Vmm:
  Läs vad som står i rutan nedanför frågan så ser du att det inte var en slump att det var en man och en kvinna på bilden.

 12. Kristian skriver:

  Det roligaste man kan gör med retoriska frågor är att besvara dem. Förslag: ”Jajemen!”, ”Vad jobbar ni med?” etc.

Google