UNT om kvinnliga våldsbrottslingar

24 maj 2011, av Pelle Billing

Kvinnliga våldsbrottslingar får mildare straff

– Det finns en föreställning om att kvinnor inte kan vara lika våldsamma som män. Det märks tydligt i rättsfall där kvinnor gjort sig skyldiga till grova våldsbrott. Kvinnor tenderar att särbehandlas och döms till lindrigare straff, säger journalisten Suzanne Kordon, medförfattare till boken Gärningsmannen är en kvinna.

Kvinnor blir, i motsats till män, betraktade som offer och bedömda utifrån en traditionell syn på vad som är kvinnligt och manligt. Här har debatten kring mäns våld mot kvinnor färgat synen på kvinnliga våldsbrottslingar, menar Suzanne Kordon.

För några år sedan kom Riksåklagaren med en rapport som bekräftar att kvinnor behandlas mer förlåtande och att det beror på föreställningar om att kvinnor inte agerar som män. Fenomenet kallas kvinnorabatt.

Läs gärna hela artikeln – den belyser på ett bra sätt att vi ännu inte är lika inför lagen.

Som bekant är könsneutral lagstiftning, och en könsneutral praxis hos domstolarna, den kanske viktigaste byggstenen för ett jämställt samhälle.

Tips: Kolla även in hur Expressen har rättat artikeln om Eva Moberg, efter att jag påpekade att man beskrivit henne som en typ av feminist som uppstod först 30 år senare!

Tips 2: Läs Correns ledare om feminismen och dess antagonister! Nu börjar det hända saker även i ”gammelmedia”.

Uppdatering: En bloggläsare har skickat bilder till mig av dagens UNT, och det finns ytterligare en artikel om våld:

unt_vald

 

5 kommentarer på “UNT om kvinnliga våldsbrottslingar”

 1. PabloHoney_4 skriver:

  Ang Corren:

  Man kan ju ställa sig frågan om varför Gudrun Schyman och Veronica Palm tar emot ett så glatt besked som Pär Ström kommer med, på ett så negativ sätt?

  Han påvisar ju en del fakta om att kvinnor som grupp och enskilda individer inte är strukturellt diskriminerade i vårt samhälle. På vilket sätt är, det Pär Ström påvisar, negativ för kvinnor i Sverige?

  Istället för bok-och pengabål kan man väl bjuda Veronica Palm, Moa, Emilia och Gudrun in till en offerkoftabränning. För det är väl dags att bränna trånga, gamla, slitna och omoderna kläder och byta till nya.

 2. Mats skriver:

  Ja varför blir de inte glada när Pär visar att det är så som de kämpat för.

  Deras huvudfrågor är uppklarade, de borde fira!

 3. [...] identiska brott får nämligen kvinnor rent allmänt lindrigare straff. Fenomenet kallas “kvinnorabatt”. Dessutom har vi, likt religiöst fundamentalistiska länder, könsåtskiljande lagar som [...]

 4. [...] erkänt sig vara dubbelmördare. Kvinnor brukar nämligen få “kvinnorabatt” för mord och andra grova [...]

 5. [...] utpekad på grund av sitt kön. Stereotypen för en brottsling är en man och det kanske kommer att ligga honom i fatet om han någon gång hamnar i rättegång, skyldig eller oskyldig. Blir han hemlös eller [...]

Google