Manlighet och chockad AB-skribent

16 maj 2011, av Pelle Billing

Minister välkomnar översyn av lagen

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) välkomnar en översyn av föräldrabalken. En förälder ska inte få förstöra den andres rätt till vårdnad av barnet vid tvister i familjerätter och domstolar.

Ett litet steg i rätt riktning. Bra.

Varning för gubbchock

Det finns en föreställning om att Sverige är ett land där män och kvinnor konkurrerar på lika villkor. Det är inte sant, inte ens i närheten.

Det är synd, för det behövs. Kvinnor har fortfarande sämre lön, pension och hälsa än män. De ­utför det mesta jobbet i hemmet, de ­vabbar, tar ut mer föräldraledighet och jobbar ofrivillig deltid. De får inte toppjobben, och släpps inte in i styrelserummen. Deras ställning på arbetsmarknaden är svagare, ­deras frihet är begränsad.

Karin Pettersson tror tydligen att det fortfarande är OK att komma med klichéer i jämställdhetsdebatten. Har ingen informerat henne om att det numera krävs fakta och källor för att bli tagen på allvar?

Manlighet ska öka balansen i finrummen

– Målet med utbildningen är att stärka de manliga ledarnas manlighet, det här med att till exempel få vara en stark man har nästintill blivit skambelagt i dagens samhälle, förklarar Eva-Christin Arkenlund och fortsätter: [...]
– Genom att bejaka och känna sig mer trygga i sin manlighet kommer ledarna att uppfatta kvinnor som mindre hotfulla, vilket i sin tur gör att det blir lättare att se till kompetensen.

Mycket intressant att två kvinnor säger att manlighet och hur manlig styrka närmast blivit skambelagt. Sedan vet jag inte om män i allmänhet känner sig hotade av kvinnor på sin arbetsplats. Forskningen visar att den värsta mobbningen är kvinnor emellan, och av kvinnor får jag höra att de har svårare för kvinnliga chefer än för manliga. Dock instämmer jag i att en man som får landa i sin egen styrka kommer att vara en bättre chef och en bättre medarbetare. Konstigt vore väl annars.

Kraftig ökning av våld bland flickor

Våldet bland flickor i åldrarna 15—17 år har ökat med nästan 50 procent sedan 1994, säger Brottsförebyggande rådet.

Fortfarande är det pojkarna som utövar klart mest våld, men dessa siffror är viktiga att belysa. En del debattörer som är uppvuxna i en annan tid, så som Madeleine Leijonhufvud, tror ju fortfarande att dagens unga kvinnor är som på 50-talet.

 

5 kommentarer på “Manlighet och chockad AB-skribent”

 1. Pär Ström skriver:

  Jag bemötte Karin Petterssons ledare i Aftonbladet på Newsmill, punkt för punkt. Se här: http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/15/den-allt-tommare-feminismen-lever-p-vertid

 2. Hamstrn skriver:

  Karin Pettersson verkar tro att floskler skördar framgångar.

 3. Lorem Ipsum skriver:

  Klyschor och plattityder fungerar inte längre. Gemene man har gått och blivit för smart helt enkelt.

 4. Per Hagman skriver:

  Dessvärre apelerar ” Klyschor och plattityder” och bygger upp de myter som är feministernas ”instrument”. Instrument som väl kan liknas med nationalsocialisternas hatpropaganda.
  Per Hagman

  Skulle vara intressant och se statistik / utredningar på vilka arbetsplatser som är mest infekterade av mobbing bland sina anställda.
  Gissar att det kommer bli kvinnliga arbetsplatser.

 5. Gudenpåmånen skriver:

  Att män slåss mer är inget man kan förneka, men däremot är det samma dåliga moral att ta till verbal misshandel som att slåss. I skolorna är det garanterat fler kvinnor som hoppar på männen, pojkarna med verbala kränkningar och utspel, däremot är det inte ens i närheten att pojkarna slår dessa kvinnor lika mycket, inte heller verbalt.

  Så om detta är en fråga om moral, vilket det enligt mig är så ”vinner” kvinnorna med hästlängder i att vara dåliga.

  Tydligen är det fortfarande ok att se våld som något värre än verbal misshandel.

Google