Makt, bilar och ursprung

07 maj 2011, av Pelle Billing

Här är bilarna som kvinnor helst köper

Som tidningen påpekar har biltillverkare länge känt till att det är viktigt att attrahera kvinnorna. I USA köps så många som två tredjedelar av alla nya bilar av kvinnor. Och kvinnor har stort inflytande över hela åtta av tio bilköp.

Kvinnor har stort inflytande över åtta (!) av tio inköp. Att prata om kön och ekonomiskt makt är komplext nuförtiden. Det håller inte längre att rakt av säga att män sitter på den ekonomiska makten.

Kvinnor, ta inte makten – ni kommer att ångra er
Hakelius illustrerar chefskapets baksida, vilket sällan tas upp av kvoteringsanhängare:

När Sveriges kvinnor sitter uttråkade i ändlösa ”viktiga” möten, medan Sveriges män läser poesi, äter chokladpraliner och köper sportbilar för deras miljonbonusar, är det för sent att ångra sig.

Ryan hittade sex nya halvsyskon på nätet
Om någon skulle tvivla på hur viktigt det är med öppna, och inte slutna, spermiedonationer:

– Så länge jag kan minnas har jag längtat efter någon att dela den ”osynliga” halvan av mitt ursprung med. Mina halvsystrar är som återfunna pusselbitar. Tack vare dem förstår jag mer om vem jag är och var jag kommer ifrån, säger han.

Barns drift att få veta sitt ursprung är stark, och helst av alla vill de få kontakt med sitt ursprung redan under uppväxten.

Bloggwidget hos Saknade Barns Nätverk (SBN)
SBN arbetar med att efterlysa och eftersöka saknade barn. Oberoende av om det är mamman, pappan eller någon annan som försvunnit med barnet kan hjälp fås av SBN. Detta könsneutrala förhållningssätt är befriande i dagens Sverige. Om du vill stödja dem kan du lägga upp deras widget på din blogg/hemsida.

 

13 kommentarer på “Makt, bilar och ursprung”

 1. Matte Matik skriver:

  ”American women spend about $5 trillion annually…Over half of the U.S. GDP”

  Alltså, vi tar det där igen. Amerikanska kvinnor spenderar mer än hälften av marknadsvärdet av alla producerade varor och tjänster. Det säger ju svart på vitt att kvinnor har den ekonomiska makten i USA.

  http://she-conomy.com/report/marketing-to-women-quick-facts/

 2. Matte Matik skriver:

  Eller har jag missuppfattat något då?

 3. Uffe skriver:

  @Matte: jo, du har missuppfattat något.

  Nu gissar jag, men jag tror det ligger till så att kvinnor köper maten till familjen, ser till att ungarna har kläder, bestämmer vilken bil familjen skall ha och så vidare. Helt familjecentrerat.

  Men männen, å sin sida, bestämmer var den nya fabriken skall byggas, var den nya skolan skall vara, vilka vapensystem som militären skall köpa in.

  Summan av det hela blir att även om kvinnornas andel av ekonomin är större så är den mindre viktig än männens då männens andel av ekonomin har långt större påverkan. Dessutom bestämmer männen över få stora belopp, medan kvinnor bestämmer över många små belopp: kvinnorna diskrimineras än en gång!

 4. Erik skriver:

  Uffe:

  Nej Matte Matik har inte missuppfattat något det är du som gjort det.

  Konsumtion är nämligen något som alla har en del i, inte en lika stor del men Bill Gates köper knappast mjölk för så mycket mer än mina föräldrar. Och kläder bär alla på kroppen

  Men de saker du inbillat dig män bestämmer över är det i själva verket några fåtaliga individer som bestämmer över och de män (de flesta män, dvs män som grupp) som inte har någon del de beslutet har alltså INTE kontrollen över de pengarna.

  Det här har jag redan förklarat på min blogg Aktivarum, varsågod!

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/05/03/fi-feministiskt-idiotiv/

 5. Uffe skriver:

  Erik: jag har inte missuppfattat, jag bara vrider och vänder på fakta för att komma med de kommentarer feministerna kan tänkas komma med.

 6. Erik skriver:

  Uffe:

  ”Erik: jag har inte missuppfattat, jag bara vrider och vänder på fakta för att komma med de kommentarer feministerna kan tänkas komma med.”

  Det kan ju inte jag veta om frågan är allvarligt ställd eller inte. Mitt svar är dock lika giltigt som relevant.

  Om feministerna nu vill kvinnor skall ha en del de pengar som handlar om var någonstans en vapenfabrik byggs så får de göra som de män som har den makten gjort. Jag har inte den makten – det har heller inte de flesta män så de pengarna uppväger på inget sätt någon del i den privatekonomi som alla kvinnor har en del i där den sammanlagda kvinnodelen är större än den sammanlagda mansdelen.

  Kort sagt, kvinnor har mer pengar än män av de pengar som alla har en del av. Män har mer pengar än kvinnor av de pengar som ingen förutom ägarna har en del av.

  Feminister är som vanligt från vettet!

 7. Fittan skriver:

  Erik: är kvinnor och feminister från vettet om de har mer pengar och lever längre?

 8. Fittan skriver:

  näe. skojade bara. Män känner ingen hopplöshet alls i sVERIGE. de känner framtidstro. Det är Såååå jävla uppskattat att vara ickekvinnlig

 9. Fittan skriver:

  starta nästa IKEA och dra utomlands….

 10. leifer skriver:

  Uffe

  Svenska feminismen beskriver hela tiden tvånget för kvinnor, medan män anses ha nån slags frihet till val. Ex om en kvinna köper extra dyra skor så beror det på ett patriarkaliskt förtryck där kvinnor är underordnade män. En slags omyndighetsförklaring på samma gång, det är då inte den enskilda kvinnans ansvar utan snarare mäns ansvar att hon köper dessa dyra skor.

  Köper kvinnor istället mycket dagligvaror så beror det på att hon har ansvaret för barnen.

  Kvinnor är alltså både förtryckta och har närmast allt ansvar men noll makt.

  Männen har istället frihet, makt och pengar men inget ansvar.

  Dvs om man ska tro såna som Gudrun som står bakom många av de problemformuleringar som nu blivit likställt med jämställdhet i Sverige och delvis snappats upp av alliansen, allt i hoppet om att några röster till från kvinnor ska vara det som ger valseger 2014. Den politiska dimensionen i detta ska inte underskattas. Det är ingen slump att KD befinner sig i periferin i en högerregering anno 2011, deras politik är alldeles för ”anti-feministisk”.

 11. Matte Matik skriver:

  Precis, Uffe. Det är nog det som kommer tillbaka. Då ska man komma ihåg att om kvinnorna konsumerar majoriteten av varorna och tjänsterna så är den här ”makten” som män har ute i arbetslivet ”makt” som används för att producera något som kvinnor har störst utdelning av – om She-conomy har rätt. Sajten drivs av en kvinna för den delen, och hon är ute efter att marknadsförare ska förstå varför det är vettigt att rikta sig mot kvinnor – vilket på köpet blir ett bra verktyg för att visa att feminismens syn på ekonomisk makt är minst sagt enkelsidig. Att bara titta på vilket kön som tjänar mest är långt ifrån tillräckligt.

 12. Tommy Jonsson skriver:

  Jag föredrar att inte stödja SBN då de i ett fall som slogs upp mycket stort i media och där modern, advokaten och SBN mycket noga förberedde i förväg ett bortförande av barnen från fadern till hemlig ort och han har svåri9gheter att få träffa honom. Till saken hör att de gett sken av att vara för fäder också men jag har inte kontrollerat detta närmare.

 13. Tommy Jonsson skriver:

  När det blir möjligt i lag att det ska vara gratis även för män med en surrogatmor så ska också spermadonation också vara möjligt. Naturligtvis skall donatorn vara känd för barnet redan från låg ålder. Övervägande och forskning kring barnets erfarenhet kring förfarandet ska väga tungt för ett beslut.

Google